Dosłownie. Kruszenie 10 + 5 + .. Nie jest to złe podejście. Nagle może się wydawać, że problem znikł. Jednak ostrzegam, przed lekami wciąganymi do nosa. Ten nie działa, gorzki i higroskopijny..pycioslawa pisze: ↑wt lis 10, 2020 4:53 pm Odstawiałam i nie miałam problemu. Może uzależniłeś się od leku. Odstawiaj powoli, rozdrabniając tabletkę na małe części.
bezsenność po odstawieniu olanzapiny
Moderator: moderatorzy
Re: bezsenność po odstawieniu olanzapiny
HanDiCap miałeś miałes problemy z bezsennosCIA?ja musze wziąć cała tabletkę żeby usuną...próbowałem brać pół ale nie mogłem spać ..
Poprosiłem innego lekarza o inny lek konkretnie trazodon.Usypiam po nim i nie ma zjawiska tolerancji.czuje się lepiej niż po olzapinie.
- Spokojny80
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 38754286
Ja jak odstawiłem olanzapine to nie spałem dwa tygodnie i potem musiałem wrócić do tego leku i sen się unormował.nieznajomy2020 pisze: ↑wt lis 10, 2020 4:50 pm Mam takie pytanie czy ktoś z was po odstawieniu olanzapiny miał problemy z bezsennością ? ja właśnie tak mam gdy próbuje odstawić ten lek co może być tego przyczyną ?
Michal
- Spokojny80
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 38754286
Dokładnie miałem to samo tylko że ja nie spałem całkowicie przez dwa tygodnie.konrad88 pisze: ↑sob lis 28, 2020 11:31 am Kurde raz zabrakło mi olzapiny i przez 10 dni nie mogłem spać. Wyglądało to tak usypialem o godzinie 6-7nad ranem i jak udało mi się usunąć to tylko na 2-3 godziny.I pomimo że spałem tak krótko na następną noc też sen przychodził nad ranem i też na 3godziny, i tak przez 10 dni.Pomimo, że organizm domagał się snu nie potrafiłem zasnąć.Najgorsze jest to że po 10 dniach spania po trzy godziny na dobę nic nie zapowiadało żebym usypial normalnie w nocy.Pojechalem do lekarza po tabletki i usnolem jak dziecko.Tylko chodzi ze mój mózg się tak uzależnia tak od tej olanzy,że mnie to przeraża.Chyba będę musiał brać to do końca życia,bo chyba lek upośledzil jakiś obszar odpowiedzialny za spanie.Pozdrawiam,
Michal
- amigo
- zaufany użytkownik
Prosty wniosek - Bez kontroli lekarza nie odstawiamy olanzapiny ( Ani żadnych innych leków).
Miałem to samo nie mogłem spać po odstawieniu olanzapiny po zmianie leków nie mam już tego problemu.
Melatonina mi pomogła.
Ja tak miałem , bezsenność byla jednym z objawow odstawienia
Mi prawie wcale , bralem nawet po 30mg , i tylko ziewalem.
Mi sen wrocil po poltora miesiaca , ale po dwóch latach niebrania niczego znowu przestalem spacSpokojny80 pisze: ↑pt kwie 29, 2022 8:41 pmDokładnie miałem to samo tylko że ja nie spałem całkowicie przez dwa tygodnie.
Mógłbyś opisać jak wyglądaala ta bezsenność przez półtora miesiąca?tj:o której zasypiałes,jak już usnoles ile trwał sen?
-
- bywalec
Myślę że ciężki nokaut jest najlepszy na bezsennosc
Mój syn ma bezsenność po bardzo stopniowym odstawieniu olazepiny . Brał olazepine przez 8 miesięcy plus solian. Wizyty u lekarza mieliśmy najmniej raz w miesiącu, czuł się coraz gorzej , wymioty , ból głowy , przyrost wagi o 20 kg. i inne. Za kazdym razem przekazywalam lekarzowi , ze coś jest nie tak ....na co lekarz odpowiadał , ze jeszcze nie słyszał o takich objawach........i calkiem przypadkiem zrobilismy badania ktore wykazaly -ostry stan zapalny mięśnia sercowego , cukrzyca polekowa typu 2 i bardzo złe próby wątrobowe ( jesteśmy w trakcie badań). Olazepina wykończyła najwazniejsze organy , do czego otwarcie lekarze się nie przyznali . Dodam ,ze badania we wrześniu 2022 byly dobre. I teraz diabetolog rozklada ręce, bo nie wie co podać, olazepina utrzymuje się w organiźmie ok 8 miesięcy i wchodzi w interakcję ze wszystkimi lekami na cukrzycę, DLACZEGO LEKARZE PSYCHIATRZY NIE INFORMUJĄ PACJENTÓW O MOZLIWYCH SKUTKACH UBOCZNYCH NEUROLEPTYKÓW ??? Dlaczego nie obchodzi ich zdrowie pacjenta ? Dr. Fisher i jeszcze kilku prof.psychiatrii przedstawiają ciekawe podejscie do pacjenta . System ,,otwartego dialogu,, system opieki psychiatrycznej w Norwegii i inne - pozwalają uniezależnić się od neuroleptykow a wracać do nich tylko wtedy , gdy hest to absolutnie konieczne. Dbajcie o regularne badania - wszystkie - oczywiście czasem trzeba to wymuszać na psychiatrze z NFZ....
- Katastrofa
- bywalec
Organizm młody to odeśpi oraz zregeneruje się.
- piotrs
- zaufany użytkownik
ewa leekarze są często niedouczenie
dają duże dawki leków i zalekowują
jak nie może spać to zmienić leki
olanzapine bierze sie o 20 godz na sen i skutki ubocznę to nadwaga
niepohamowany apetyt wieczorem
np nowa reagila weszła solian mozna zmienic na amisan np mniejszy apetyt
na wątrobę są leki szybko sie regeneruje
dają duże dawki leków i zalekowują
jak nie może spać to zmienić leki
olanzapine bierze sie o 20 godz na sen i skutki ubocznę to nadwaga
niepohamowany apetyt wieczorem
np nowa reagila weszła solian mozna zmienic na amisan np mniejszy apetyt
na wątrobę są leki szybko sie regeneruje
dziękuję za odpowiedź....Tak próbowaliśmy reagila i latuda....i inne...
- miś wesołek
- zaufany użytkownik
- Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu
Ja tan =m nigdy nie odstawiałem olki. Miałem gigantyczne problemy z zasypianiem, a po olce nie. pod tm względem znakomity lek....
gówno w proszku na kijoszku
No to ma Pan ,,końskie zdrowie,, gratuluję
Witam odstawiłem zolafren od 2miesiecy też bardzo słabo śpię a wcześniej 2 lata brałem 2.5
Soli Deo per Miriam
Ja próbuję odstawiać od ok. trzech tygodni, wcześniej brałam 5 mg. Ze snem jest słabo (przed rozpoczęciem kuracji było naprawdę bardzo źle), często mam trudności z zaśnięciem, a jak już zasnę, śnią mi się baardzo dziwne i niepokojące rzeczy. No i śpię na ogół znacznie krócej.
Ja tam nie za bardzo chcę odstawiać olanzapinę ( chyba, że przekonam moją lekarkę, żeby mi ją odstawiła, razem z haloperydolem ).
Łaknienie mi poważnie ograniczyła ostatnio tianeptyna- antydepresant- ( Coaxil ), na niej sporo mniej jem, mimo tego, że biorę 5 mg olanzapiny na wieczór.
Ale, fakt... cukrzycę typu 2- go niestety mam... może dlatego, że zawsze ( od dzieciństwa ) lubiłem jeść słodkie ( czekoladę, pierniczki itp. ), buuu... .
Śpię całkiem nieźle ( mimo tego, że często długo słucham radia ).
Łaknienie mi poważnie ograniczyła ostatnio tianeptyna- antydepresant- ( Coaxil ), na niej sporo mniej jem, mimo tego, że biorę 5 mg olanzapiny na wieczór.
Ale, fakt... cukrzycę typu 2- go niestety mam... może dlatego, że zawsze ( od dzieciństwa ) lubiłem jeść słodkie ( czekoladę, pierniczki itp. ), buuu... .
Śpię całkiem nieźle ( mimo tego, że często długo słucham radia ).