IQ czy EQ
Moderator: moderatorzy
Re: IQ czy EQ
W serwisie tym jest również dostępny test inteligencji emocjonalnej.
Metody rozwoju inteligencji emocjonalnej
Na poziom inteligencji emocjonalnej ma wpływ wiele innych czynników, takich jak:
◦empatia - zdolność odczuwania stanów psychicznych innych istot,
◦samoocena - wiara we własne siły, znajomość własnych możliwości intelektualnych i fizyczynych, poczucie własnej wartości,
◦samokontrola - umiejętność radzenia sobie ze stresem i kształtowania własnych emocji w zgodzie z samym sobą oraz wyznawanymi wartościami,
◦asertywność - posiadanie i wyrażanie własnego zdania oraz bezpośrednie wyrażanie emocji i postaw w granicach nie naruszających praw i psychicznego terytorium innych osób oraz własnych, bez zachowań agresywnych,
◦samoświadomość - umiejętność rozpoznawania własnych stanów emocjonalnych, znajomość własnych uczuć i potrzeb emocjonalnych,
◦zdolności adaptacyjne - umiejętność dostosowanie zachowania do wymogów sytuacji i środowiska, jak i radzenia sobie ze stresem w nowych sytuacjach i okolicznościach,
◦perswazja - sztuka przekonywania kogoś do własnych racji, narzucanie innym własnego zdania i własnych rozwiązań,
◦przywództwo - zdolność tworzenia wizji i pobudzania ludzkiej motywacji do jej realizacji; zdolność zjednywania sobie zwolenników
◦współpraca - zdolność tworzenia więzi i współdziałania z innymi, umiejętność pracy w grupie na rzecz osiągania wspólnych celów, umiejętność zespołowego wykonywania zadań i wspólnego rozwiązywania problemów,
◦motywacja - własne zaangażowanie, skłonności emocjonalne, które prowadzą do nowych celów lub ułatwiają ich osiągnięcie, czyli dążenie do osiągnięć, inicjatywa i optymizm,
◦sumienność - zdolność przyjmowania odpowiedzialności za zadania i wykonywanie zadań.
Aby umiejętnie i skutecznie zwiększać swój poziom inteligencji emocjonalnej, musisz rozwijać powyższe cechy osobowości. Nie jest to proste zadanie, a często nawet i konfliktowe. Efektem tego jest, iż prawidłowe decyzje potrafią sprzeciwiać się cechom wpływającym na sferę emocjonalną Twojego życia, zaniżając tym samym Twój poziom inteligencji emocjonalnej.
Metody rozwoju inteligencji emocjonalnej
Na poziom inteligencji emocjonalnej ma wpływ wiele innych czynników, takich jak:
◦empatia - zdolność odczuwania stanów psychicznych innych istot,
◦samoocena - wiara we własne siły, znajomość własnych możliwości intelektualnych i fizyczynych, poczucie własnej wartości,
◦samokontrola - umiejętność radzenia sobie ze stresem i kształtowania własnych emocji w zgodzie z samym sobą oraz wyznawanymi wartościami,
◦asertywność - posiadanie i wyrażanie własnego zdania oraz bezpośrednie wyrażanie emocji i postaw w granicach nie naruszających praw i psychicznego terytorium innych osób oraz własnych, bez zachowań agresywnych,
◦samoświadomość - umiejętność rozpoznawania własnych stanów emocjonalnych, znajomość własnych uczuć i potrzeb emocjonalnych,
◦zdolności adaptacyjne - umiejętność dostosowanie zachowania do wymogów sytuacji i środowiska, jak i radzenia sobie ze stresem w nowych sytuacjach i okolicznościach,
◦perswazja - sztuka przekonywania kogoś do własnych racji, narzucanie innym własnego zdania i własnych rozwiązań,
◦przywództwo - zdolność tworzenia wizji i pobudzania ludzkiej motywacji do jej realizacji; zdolność zjednywania sobie zwolenników
◦współpraca - zdolność tworzenia więzi i współdziałania z innymi, umiejętność pracy w grupie na rzecz osiągania wspólnych celów, umiejętność zespołowego wykonywania zadań i wspólnego rozwiązywania problemów,
◦motywacja - własne zaangażowanie, skłonności emocjonalne, które prowadzą do nowych celów lub ułatwiają ich osiągnięcie, czyli dążenie do osiągnięć, inicjatywa i optymizm,
◦sumienność - zdolność przyjmowania odpowiedzialności za zadania i wykonywanie zadań.
Aby umiejętnie i skutecznie zwiększać swój poziom inteligencji emocjonalnej, musisz rozwijać powyższe cechy osobowości. Nie jest to proste zadanie, a często nawet i konfliktowe. Efektem tego jest, iż prawidłowe decyzje potrafią sprzeciwiać się cechom wpływającym na sferę emocjonalną Twojego życia, zaniżając tym samym Twój poziom inteligencji emocjonalnej.
http://prawdziwa-milosc.pl/testy/inteli ... mocjonalna
co zrobić. nadwrażliwość...Poziom Twej inteligencji emocjonalnej jest na bardzo niskim poziomie, niestety.
"uzyskany wynik testu : 91.25 (na 125)
Twoja inteligencja emocjonalna jest na średnim poziomie rozwoju - w przedziale, w którym znajduje się także pozostała większość badanych uczestników. Wynik ten, choć jest już całkiem dobrym, nadal pozostawia wiele do życzenia."
Leży u mnie pewnie sumienność i samokontrola
Twoja inteligencja emocjonalna jest na średnim poziomie rozwoju - w przedziale, w którym znajduje się także pozostała większość badanych uczestników. Wynik ten, choć jest już całkiem dobrym, nadal pozostawia wiele do życzenia."

"My mommy always said there were no monsters. No real ones. But there are."
Jeremi czy piszem o mojej EQ czy to mnie dotyczy skad wiesz jaka mam inteligencje emocjonalna, ja twojej nie znam i nie moge wiedziec a ty skad wziale takie swierdzenie, ze moj poziom EQ jest niski niestety. Hej chyba cos nie tak , ja tu nie robie osadow nikomu niech kazdy sobie sam sprawdzi ja ten test robilam ale nie wyslalam wiec nie moge stwierdzi jaki moj EQ a ty nalezysz moze do tych co czytaja w myslach odpowiedz prosze skad wiesz jaki moj EQ.
ależ kuni, to jakieś nieporozumienie, wcale nie miałem na myśli twojego EQ, tylko swoje 
taki mi wynik wyszedł z tego testu, do którego wstawiłem link.

taki mi wynik wyszedł z tego testu, do którego wstawiłem link.
- savior
- bywalec
- Status: zawód? jeszcze nikt się na mnie nie zawiódł
cóż, najlepiej jakby oba rodzaje inteligencji szły ze sobą w parze, ale moim zdaniem do osiagnięcia sukcesu w zyciu najważniejsza jest inteligencja emocjonalna, przeciez nikt nie zrobi kariery sam od siebie w izolacji, kontekst międzyludzki jest bardzo ważny, inni do życia nam są potrzebni, nie tylko do kariery, a podstawa, to umieć się z ludzmi dogadywac i zjednywac sobie ich przychylność; kiedy ma się wysokie EQ, to jest to dużo łatwiejsze. A IQ? Przydaje się głównie naukowcom.
jeremi pisze:http://prawdziwa-milosc.pl/testy/inteli ... mocjonalna
co zrobić. nadwrażliwość...Poziom Twej inteligencji emocjonalnej jest na bardzo niskim poziomie, niestety.
Ten test jest tendencyjny. Nie ma pytań kontrolnych.Newt pisze:"uzyskany wynik testu : 91.25 (na 125)
Zaznaczyłem wszystkie odpowiedzi na "nie zgadzam się" i wyszło, że jestem ponad przeciętnie inteligentny emocjonalnie.
Test ten nie ma nic wspólnego z profesjonalnym testem badającym inteligencję emocjonalną.
Nie sugerujcie się takimi bzdurami z internetu.
Do tego, żeby poznać wynik testu trzeba najpierw podać swój adres e-mail, który prawdopodobnie jest sprzedawany firmom marketingowym, a te wysyłają nam na skrzynkę spam...
Zapraszam do rozmowy na czacie.
- savior
- bywalec
"Ten test jest tendencyjny."
właśnie, tak naprawdę nie ma testów miarodajnych na EQ, jest to duzo trudniejsze do zmierzenia, niż np IQ, które również mierzone jest w testach nacechowanych kulturowo.
Miarą naszej EQ byłby fakt radzenia sobie z ludźmi w zyciu, relacji z nimi, potrzebna jest własna analiza, a może opinia osoby trzeciej. na marginesie polecam ksiązkę Harry Alder jak podwyższyc swoją inteligencję tam jest też dział o EQ oraz analiza testów IQ, tak aby sie ich po prostu nauczyc i odnosić lepsze wyniki.
właśnie, tak naprawdę nie ma testów miarodajnych na EQ, jest to duzo trudniejsze do zmierzenia, niż np IQ, które również mierzone jest w testach nacechowanych kulturowo.
Miarą naszej EQ byłby fakt radzenia sobie z ludźmi w zyciu, relacji z nimi, potrzebna jest własna analiza, a może opinia osoby trzeciej. na marginesie polecam ksiązkę Harry Alder jak podwyższyc swoją inteligencję tam jest też dział o EQ oraz analiza testów IQ, tak aby sie ich po prostu nauczyc i odnosić lepsze wyniki.
- savior
- bywalec
A mieliscie coś takiego? ja tuż przed epizodem miałem niezwykle klarowny umysł, niesamowite pomysły przychodziły mi do głowy, jak było z wami?
- Antonio Kontrabas
- zaufany użytkownik
Nom, nawet mialem ksiazke pisac, ale to chyba kazdy tu mial 

- savior
- bywalec
taaaa, moze jakby wprowadzić te pomysły w życie, to byłyby już latające samochody.... i różowe słonie:)
a tak poważnie, ten potok myśli być może bardziej ukształtowany, ukierunkowany mógłby być czymś cennym. mam na myśli tą kreatywność, a nie urojenia.
a tak poważnie, ten potok myśli być może bardziej ukształtowany, ukierunkowany mógłby być czymś cennym. mam na myśli tą kreatywność, a nie urojenia.
- Antonio Kontrabas
- zaufany użytkownik
Musial bys przestawac zazywac leki i zapisywac wszystko w czasie nasilenia nawrotu. Musialby byc tez ktos, kto by pilnowal Ciebie przez caly czas, zebys sobie ucho nie obcial jak Vangog, albo jemu. Ogolnie to ryzykowne, tak sobie myslalem tez o tym, ale i tak mniej, niz zazywanie pejotla chocby przez Witkacego, efekt znamy, ale czego sie nie robi dla sztuki?
psychopaci sobie dobrze radzą z ludzmi czy to znaczy że mają wysokie EQ ?
- savior
- bywalec
nie bardzo rozumiem, o co biega?piotr 84 pisze:psychopaci sobie dobrze radzą z ludzmi czy to znaczy że mają wysokie EQ ?
Oni z ludzi korzystają. Jak z narzędzi.piotr 84 pisze:psychopaci sobie dobrze radzą z ludzmi czy to znaczy że mają wysokie EQ ?
Zapraszam do rozmowy na czacie.
Dan ma racje
- savior
- bywalec
Taa, tylko, że sztuka manipulowania ludźmi jest wtedy artyzmem, kiedy nie czynisz nikomu krzywdy. Wszyscy są zadowoleni, każdy na tym korzysta. Psychopata ma może pseudo EQ, zręcznie wykorzystuje ludzi, ale do celów które są absurdalne i nie wnoszą dobro tylko oczywiscie ...wiecie chyba do czego zmierzam.