Znaczenie dwóch pojęć
Moderator: moderatorzy
Znaczenie dwóch pojęć
Cztery lata temu zetknęłam się z określeniem "zaburzenie funkcji poznawczych..."w odniesieniu do schizofrenii. Ale nie mówi się o osłabionej "pamięci krótkoterminowej". Czy między obojgiem można postawić znak równości?
- karuna
- zaufany użytkownik
- Status: करुणा
- Gadu-Gadu: bla bla
Re: Znaczenie dwóch pojęć
pamięć zawiera się w możliwościach poznawczych człowieka
- amigo
- zaufany użytkownik
Wydaje mi sie ze jedno z drugim sie uzupelnia, czyli mozna postawic znak rownosci.Zaburzenie funkcji poznawczych laczy sie z oslabieniem pamieci krotkotrwalej.1=1
- karuna
- zaufany użytkownik
- Status: करुणा
- Gadu-Gadu: bla bla
Ale to nie tylko STM, jest uwaga, percepcja, zmysły, kodowanie, pamięć długotrwała, pamięć, prospektywna, nawet zbiorowa i więcej tego. Jak dla mnie to różne funkcje potrzebne jako całość.
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Osłabiona pomięć krótkoterminowa jest tylko jednym z wielu zburzeń funkcji poznawczych.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Słowo "poznawczy" w terminologii psychiatrycznej, odnoszący się do procesów intelektualnych jako takich, czyli głównie przetwarzania zewnętrznych i wewnętrznych bodźców, wywodzi się raczej od słowa "kognitiv"/ "cognitiv", czyli słowo "poznawczy" to błąd tłumacza, i to na bardzo szeroką skalę..! (Niestety nie doszłam, do którego niedojdy to się sprowadza). Bo "poznanie" to termin filozoficzny (XVIII w.) wywodzący się od "erkennen"- poznawać coś jako coś. Np. "Er hat mich wieder erkannt"- "On mnie rozpoznał". Jak u Emmanuela Kanta: "rzeczy w sobie" ("Dinge an sich"), "rzeczy dla siebie" ("Dinge für sich)- poznawać, rozpoznawać. Jak mi lekarz powiedział tych kilka lat temu, że mam totalne osłabione funkcje poznawcze (byłam pod wpływem silnego stresu, miałam silną akatyzję, osłabione mięśnie i bardzo chciało mi się palić), to miałam ochotę mu powiedzieć, "A pan ma osłabionego ...uja poznawczego". W terapii poznawczo-behawioralnej- najgłupszej z możliwych- chodzi o to, żebyśmy coś "erkennen" (rozpoznawać coś jako coś, utożsamiać się z czymś), a następnie to "an-erkennen"- uznawać, jako rodzaj dogmatu czy paradygmatu, np. świat jest doskonały, ludzie nie są nastawieni do nas złowrogo...