Na jaki inny podobnie działający lek zmienić ?
Moderator: moderatorzy
-
- bywalec
Na jaki inny podobnie działający lek zmienić ?
Witam wszystkich forumowiczów od początku kiedy zacząłem leczenie brałem olanzapine w różnych dawkach najczęściej 5 mg i 10 mg lek okazał się w moim przypadku skuteczny do czasu gdy zaczęły pojawiać uboczne skutki duży przyrost masy ciała, nadwaga przed leczeniem tylko byłem szczupły około 70 kg wagi po dwóch latach było już 110 kg a nawet więcej dla mnie to nie do przyjęcia do tego szereg innych problemów po zrobieniu badań krwi i moczu i TSH tarczycy wszystkie wyszły źle zmartwiło mnie to postanowiłem odstawić olanzapine teraz gdy mój stan pogorszył się planuje ponownie leczenie i teraz mam takie pytanie na jaki lek zmienić mi powinien lekarz żeby był podobnie skuteczny.
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Re: Na jaki inny podobnie działający lek zmienić ?
Raczej nie znajdziesz leku bez skutków ubocznych. Tylko jedne maję mniejsze i akceptowalne a inne większe. Więcej zależy od samej dawki niż od rodzaju leku. U mnie np. na dawce 2,5 mg olanzapiny wagę miałem w normie, też na dawce 5 mg w większości wagę miałem w porządku. Duży apetyt zaczynał się u mnie od dawki 7,5 mg.
Obecnie biorę fluanxol w minimalnej dawce 1 mg i jestem zadowolony, skutki uboczne były na początku, ale przeszły Dziękuję CI ukochany JEHSZUA, JEZUSIE CHRYSTUSIE.
Obecnie biorę fluanxol w minimalnej dawce 1 mg i jestem zadowolony, skutki uboczne były na początku, ale przeszły Dziękuję CI ukochany JEHSZUA, JEZUSIE CHRYSTUSIE.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Ja też tyłam po olanzapinie. Brałam dawke 10mg na noc.Teraz biorę solian z rana. Niby miałam zaleconą dawke 400mg na dobe, ale biorę 200mg i jest okej. W moim przypadku nigdy nie miałam remisji tylko cichsze głosy po lekach, ale choruję od zaledwie roku. Tylko ostrzegam, że na dużych dawkach amisulprydu mogą wystąpić dyskinezy (u mnie wystąpiły)
Życie jest piękne
Tylko akurat nie moje
Tylko akurat nie moje
U mnie po amisanie (amisulpryd) wystepuje diskineza oczu, uciekaja mi oczy do góry. A na olanzapinie mialam straszna akatyzje przez 9 godzin,usnelam o 3 w nocy. Teraz biore rispolept 4mg i pernazyne 250mg i srednio na mnie dziala. Lekarka dopisala mi 50mg klozapiny ale boje sie brac. Szkoda ze nie moge brac olanzapiny
leki zwane psychotropowe są nie na schizofrenie tylko KRETYNIZM.
*
Na każdy inny atypowy ( II generacji).
Myślę, że powinieneś poradzić się lekarza. On najprawdopodobniej najlepiej dopasuje odpowiedni lek przeciwpsychotyczny.
Salus aegroti suprema lex.
Szkoda, że nie podałeś objawów, jakie miałeś w tym czasie, gdy podali Ci Olanzapinę. Spowolniony metabolizm jest wg mnie wykładnikiem schizofrenii (u prof. Kępińskiego "metabolizm informacyjny"), a problemy z tarczycą to plaga naszych czasów: nadczynność, niedoczynność, albo hashimoto, objawy są zróżnicowane, a badanie TSH i hormonów T3 i T4 wcale nie obrazuje stanu faktycznego.nieznajomy2020 pisze: ↑czw maja 14, 2020 2:02 pm Witam wszystkich forumowiczów od początku kiedy zacząłem leczenie brałem olanzapine w różnych dawkach najczęściej 5 mg i 10 mg lek okazał się w moim przypadku skuteczny do czasu gdy zaczęły pojawiać uboczne skutki duży przyrost masy ciała, nadwaga przed leczeniem tylko byłem szczupły około 70 kg wagi po dwóch latach było już 110 kg a nawet więcej dla mnie to nie do przyjęcia do tego szereg innych problemów po zrobieniu badań krwi i moczu i TSH tarczycy wszystkie wyszły źle zmartwiło mnie to postanowiłem odstawić olanzapine teraz gdy mój stan pogorszył się planuje ponownie leczenie i teraz mam takie pytanie na jaki lek zmienić mi powinien lekarz żeby był podobnie skuteczny.
Nawet po odstawieniu Olki, masa ciała wcale nie spada. Ale psychotropy są obecnie nadal nieodzowne. Ja chwalę sobie arypiprazol (Abilify), który (przepisuje się od 15 do 30 mg) wyciąga mnie rano z porannego dołu. Ale nie mam jakichś szczególnych "objawów wytwórczych". Tylko moja mowa jest czasem za bardzo kwiecista i wiele ludzi nie rozumie mnie od razu, dopiero gdy wytłumaczę coś komuś jak chłopu na roli, to wczuwają się w to, co mówię, nawet psychiatra kręci nieufnie lub przecząco głową, dopóki nie skończę swojej wypowiedzi.
- amigo
- zaufany użytkownik
Olanzapina jest dla ''twardzieli'' zaraz obok Haloperidolu, Rispoleptu i Clozapiny.Uwazam, ze jesli mamy duzo objawow pozytywnych to trzeba zmienic na Clozapine.Ja np: bralem 40 mg olanzapiny i mnie w ogole nie ruszalo a psychoza rosla w sile.Skonczylo sie szpitalem ( Przerobieniem paru przeciwpsychotykow, az trafilo na Clozapine ).Uwazam, ze to dobry wybor...ale duze dawki maja mase skutkow ubocznych, wiec trzeba dojsc z lekarzem do mozliwej jak najmniejszej - skutecznej dawki.