Sporty siłowe.
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
-
- zarejestrowany użytkownik
Sporty siłowe.
Dlaczego chorzy na schizofrenię nie mogą pozwolić sobie na odrobinę sportu? Czemu przy tej chorobie będąc od dawna dorosłym (chyba tylko z peselu) nie potrafię dojść do tego, co przeciętny siedemnastolatek czy dwudziestolatek. Nie mówię o jakichś maszynach do rozgrzewki czyli wszelkich orbitrekach.
Ja chcę w końcu jak zwykły człowiek usiąść z setką na karku i wstać.
W sumie to jestem już na takim etapie, że momentami sport przestaje mnie INTERESOWAĆ . Ale co tam przeciez na lekach można niby normalnie funkcjonować.
W sumie to jestem już na takim etapie, że momentami sport przestaje mnie INTERESOWAĆ . Ale co tam przeciez na lekach można niby normalnie funkcjonować.
Re: Sporty siłowe.
Osłabiony układ mięśniowo-szkieletowy, wada postawy, akatyzja, parkinsonizmy... Kiedyś robiłam na basenie 40 długości 25 m w 45 minut. Kiedyś pojechałam na rowerze do Krakowa w tę i z powrotem, w sumie 520 km w cztery dni. W drugiej ciąży, mając 25 lat, jeździłam na rowerze prawie do samego "rozwiązania" na zakupy osiem kilometrów, z plecakiem na plecach i starszym dzieckiem na bagażniku, a teraz tak trudno jest "ruszyć z kopyta". Panie ze schizofrenią rzadziej uprawiają sporty, niż panowie ze schizofrenią. Gratuluję, Panowie i podziwiam. A teraz u mnie wyjście do sklepu tylko po stoczonej bitwie z samą sobą... Czasem leżę z nogami uniesionymi do góry opartymi o ścianę i wmawiam sobie, że to joga. Przydałby się asystent/ asystentka motywacyjna... Ale NFZ chyba takich rzeczy nie przewiduje. Nie wiem.
- Dobro
- zaufany użytkownik
- Status: Karuṇā करुणा
- Gadu-Gadu: bla bla
Wytrwałości.
Niech wszyscy będą szczęśliwi
Niech wszyscy będą zdrowi
Niech wszyscy dostrzegają dobro
Oby nikt już nie cierpiał
- falling up
- bywalec
Wciśnij: #
To sport stanie się twoją pasją.
To sport stanie się twoją pasją.
każdy czerwony napój ma barwinik=witamine "Ha"
*
prefix.
*
prefix.
- Józef80
- zaufany użytkownik
Ale kto tak twierdzi, że nie?czesctoja pisze: ↑pn paź 11, 2021 11:40 pm Dlaczego chorzy na schizofrenię nie mogą pozwolić sobie na odrobinę sportu? Czemu przy tej chorobie będąc od dawna dorosłym (chyba tylko z peselu) nie potrafię dojść do tego, co przeciętny siedemnastolatek czy dwudziestolatek. Nie mówię o jakichś maszynach do rozgrzewki czyli wszelkich orbitrekach.
Oczywiście że uprawia się Sport z tą diagnozą i jest to bardzo wskazane. Sporty pomagają w utrzymaniu dobrego samopoczucia. U mnie nawet do 5 godzin na ten cel się znajdzie.
Czemu ty się, zła godzino,
z niepotrzebnym mieszasz lękiem?
Jesteś - a więc musisz minąć.
(Wisława Szymborska)
z niepotrzebnym mieszasz lękiem?
Jesteś - a więc musisz minąć.
(Wisława Szymborska)
- amigo
- zaufany użytkownik
Nie lubie sportow [Chyba ze ogladac ].Pare lat temu ostro gralem w koszykowke, ale zrezygnowalem... A nawet dobrze mi szlo. - Choroba przejala role.
- Słonecznik1
- bywalec
byłem na ,,wakacjach ,, w ośrodku terapii 3 miesięcznej dla uzależnionych osób oraz z diagnozami . Akurat twoja teoria może jest prawdziwa w procentach ale był tam schizofrenik napakowany i duży że sporo ćwiczący patrzył w górę sporo . Ale to są jakieś wyjątki pewnie jemu schizo siadło może na punkcie nadrabiania ruchu chociaż średnnio mi się to wydawało możliwe .czesctoja pisze: ↑pn paź 11, 2021 11:40 pm Dlaczego chorzy na schizofrenię nie mogą pozwolić sobie na odrobinę sportu? Czemu przy tej chorobie będąc od dawna dorosłym (chyba tylko z peselu) nie potrafię dojść do tego, co przeciętny siedemnastolatek czy dwudziestolatek. Nie mówię o jakichś maszynach do rozgrzewki czyli wszelkich orbitrekach.
- Słonecznik1
- bywalec
bo jednak alkohol i feta jest żrąca dla ciała i nie da się tak ćwiczyć na poważnie .Także na na rozum to osoba nie do uwierzenia . Każdy normalny powinien się zastanowić czy osoba pijąca i tym bardziej ćpająca amfę wygląda jak kox ++
-
- zarejestrowany użytkownik
Pozostaje czekać na antydepresanty albo w ogóle na nową generację leków.
Nie wiem czemu moje leczenie nie zaczęło się od razu od leków aktywizujących, ale to już inna sprawa.
Nie wiem czemu moje leczenie nie zaczęło się od razu od leków aktywizujących, ale to już inna sprawa.
-
- bywalec
- Status: Stara szkoła
Ja natomiast pragnę pójść w minimalizm, ale nie wiem czy mi się to uda, bo lubię swój sprzęt.
Mam cztery kettlebell, gumy do rozciągania, ławeczkę, trzy rodzaje hantli i gryf 180 cm z obciążeniem, ale niedużym, bo nie mam asekuracji, w postaci partnera.
Największy sentyment mam do zielonych hantelek, które kupowałem u siebie w mieście, w sklepie sportowym.
Ledwo co dotargałem je do domu, a chodziłem jeszcze do liceum.
Teraz biorę je w trzy palce, ale wtedy byłem dużo słabszy, a nie brałem żadnych leków.
Można pójść w minimalizm jeśli się ma tylko dwie hantelki po 10 kg. Drugą robotę zrobią gumy do rozciągania power band, które doczepisz do hantli i przygnieciesz stopą i będziesz tyrał na dobrą sprawę o wiele więcej kilogramów, bo będzie opór w postaci gum.
Z kettlami zrób ćwiczenie o nazwie swing, a będzie ono w sam raz dla Ciebie, bo nie będziesz się trząsł. Dodatkowo złapiesz endorfiny.
Mam cztery kettlebell, gumy do rozciągania, ławeczkę, trzy rodzaje hantli i gryf 180 cm z obciążeniem, ale niedużym, bo nie mam asekuracji, w postaci partnera.
Największy sentyment mam do zielonych hantelek, które kupowałem u siebie w mieście, w sklepie sportowym.
Ledwo co dotargałem je do domu, a chodziłem jeszcze do liceum.
Teraz biorę je w trzy palce, ale wtedy byłem dużo słabszy, a nie brałem żadnych leków.
Można pójść w minimalizm jeśli się ma tylko dwie hantelki po 10 kg. Drugą robotę zrobią gumy do rozciągania power band, które doczepisz do hantli i przygnieciesz stopą i będziesz tyrał na dobrą sprawę o wiele więcej kilogramów, bo będzie opór w postaci gum.
Z kettlami zrób ćwiczenie o nazwie swing, a będzie ono w sam raz dla Ciebie, bo nie będziesz się trząsł. Dodatkowo złapiesz endorfiny.
-
- bywalec
- Status: Stara szkoła
Barki aż pieką, po ostatniej wskazówce Seby Kota, ale prawda ćwiczenie dość nietypowe, tzw. reinkarnacja arnoldków.
Sam jestem budowy raczej piłkarza z nadmiernym balastem, dużo mięśni rozkłada się w barkach, nie mam genetycznych bicepsów, ale rodzinnie zachowały się nogi, które nie potrzebują zbyt wielu ćwiczeń.
Sam jestem budowy raczej piłkarza z nadmiernym balastem, dużo mięśni rozkłada się w barkach, nie mam genetycznych bicepsów, ale rodzinnie zachowały się nogi, które nie potrzebują zbyt wielu ćwiczeń.
- Dobro
- zaufany użytkownik
- Status: Karuṇā करुणा
- Gadu-Gadu: bla bla
Jak się słabo ćwiczy to nic nie będzie. Ja polecam wewnętrzne chi kung / kung fu, plus siłowe ćwiczenia też z deka.
Niech wszyscy będą szczęśliwi