Pijecie kawe ?
Moderator: moderatorzy
Pijecie kawe ?
Pijecie kawę? Słyszałam, że wchodzi w interakcje z lekami podnosząc ich poziom we krwi. Powoduje też skok poziomu adrenaliny, itp. , powodując lęki.
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Re: Pijecie kawe ?
Ja nie piję kawy już kilka lat i jest dobrze Nie mam takich wahań samopoczucia w ciągu dnia. Lepiej śpię.
Dziękuję CI ukochany JEHSZUA ha MASZIJACH, JEZUSIE CHRYSTUSIE.
Dziękuję CI ukochany JEHSZUA ha MASZIJACH, JEZUSIE CHRYSTUSIE.
Ostatnio zmieniony pn kwie 26, 2021 4:53 pm przez Bright Angel, łącznie zmieniany 1 raz.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Kiedyś piłam nawet 3 filiżanki dziennie, teraz ograniczam do jednej , a myśle całkowicie odstawić
- lasta
- bywalec
- Kontakt:
ja piję dużo kawy
ale lubię oryginalne gatunki
ale lubię oryginalne gatunki
- Dobro
- zaufany użytkownik
- Status: Karuṇā करुणा
- Gadu-Gadu: bla bla
ja piję, energetyk też czasem, już rzadziej
Niech wszyscy będą szczęśliwi
Niech wszyscy będą zdrowi
Niech wszyscy dostrzegają dobro
Oby nikt już nie cierpiał
Urojona myślę że więcej tracisz paląc papierosy ,ale podzielam każdą motywację by się z czymś rozprawić w życiu.Więc życzę powodzenia.
Za picem kawy przemawia
1. Pozytywny wpływ na układ trawienny, przyspieszenie metabolizmu i poprawa perystaltyki jelit,
2. Pozytywny wpływ na układ krążenia,
3. Zmniejszenie ryzyka wystąpienia kamicy żółciowej u mężczyzn,
4. Zmniejszenie ryzyka zachorowania na chorobę Parkinsona, raka jelita i wątroby, cukrzycę typu I, marskość wątroby,
5. Ograniczenie rozwoju próchnicy.
Minusy picia kawy
1. Stwarza dyskomfort psychiczny – zwiększenie poczucia niepokoju i lęku, trudności z zasypianiem,
2. Osłabia pamięć,
3. Powoduje uzależnienie fizyczne,
4. Zwiększa prawdopodobieństwo ataku serca (szczególnie u osób o wolniejszym metabolizmie),
5. Gotowana kawa może wpływać na podniesienie poziomu cholesterolu.
• Kobiety w ciąży: spożycie dużej ilości kawy przez kobietę w ciąży może zakończyć się martwym porodem,
• Kobiety karmiące piersią: kofeina przenikająca do organizmu dziecka może mieć negatywny wpływ na jego zdrowie,
• Dzieci: kawa może wywołać u dzieci dużą pobudliwość oraz zaburzać prawidłowy rozwój kości,
• Osoby cierpiące na nerwicę oraz żyjące w dużym stresie: kofeina wykazuje negatywny wpływ na działanie układu nerwowego,
• Osoby chore na serce oraz mające problem z układem krążenia: kofeina ma wpływ na nasze ciśnienie, może negatywnie stymulować układ krążenia,
• Osoby cierpiące na refluks żołądkowo-przełykowy: kawa wzmaga wydzielanie soków żołądkowych, powodując zgagę,
• Osoby mające w organizmie owrzodzenia: kofeina może zaostrzyć przebieg choroby,
• Palacze nikotyny: kofeina w połączeniu z papierosami zwiększa ryzyko zachorowania na choroby serca.
Za picem kawy przemawia
1. Pozytywny wpływ na układ trawienny, przyspieszenie metabolizmu i poprawa perystaltyki jelit,
2. Pozytywny wpływ na układ krążenia,
3. Zmniejszenie ryzyka wystąpienia kamicy żółciowej u mężczyzn,
4. Zmniejszenie ryzyka zachorowania na chorobę Parkinsona, raka jelita i wątroby, cukrzycę typu I, marskość wątroby,
5. Ograniczenie rozwoju próchnicy.
Minusy picia kawy
1. Stwarza dyskomfort psychiczny – zwiększenie poczucia niepokoju i lęku, trudności z zasypianiem,
2. Osłabia pamięć,
3. Powoduje uzależnienie fizyczne,
4. Zwiększa prawdopodobieństwo ataku serca (szczególnie u osób o wolniejszym metabolizmie),
5. Gotowana kawa może wpływać na podniesienie poziomu cholesterolu.
• Kobiety w ciąży: spożycie dużej ilości kawy przez kobietę w ciąży może zakończyć się martwym porodem,
• Kobiety karmiące piersią: kofeina przenikająca do organizmu dziecka może mieć negatywny wpływ na jego zdrowie,
• Dzieci: kawa może wywołać u dzieci dużą pobudliwość oraz zaburzać prawidłowy rozwój kości,
• Osoby cierpiące na nerwicę oraz żyjące w dużym stresie: kofeina wykazuje negatywny wpływ na działanie układu nerwowego,
• Osoby chore na serce oraz mające problem z układem krążenia: kofeina ma wpływ na nasze ciśnienie, może negatywnie stymulować układ krążenia,
• Osoby cierpiące na refluks żołądkowo-przełykowy: kawa wzmaga wydzielanie soków żołądkowych, powodując zgagę,
• Osoby mające w organizmie owrzodzenia: kofeina może zaostrzyć przebieg choroby,
• Palacze nikotyny: kofeina w połączeniu z papierosami zwiększa ryzyko zachorowania na choroby serca.
Dzieki, jedna używka mniej. Z papierosów narazie nie zrezygnuje. Bardzo cięzko mi sie je rzuca. Próbowalam chyba z 300 razy rzucic. Rzuce jak bede miec pełną remisje
-
- zaufany użytkownik
Ja nie piję kawy, cieszę się z tego.
- lasta
- bywalec
- Kontakt:
A ja za chwilkę i tak sobie zrobię kawę, bo piłem dzisiaj tylko jedną i dodam do niej mleko :)
Wdzięczny temat urojona
Wdzięczny temat urojona
Ja pije 1/2 szklanki mleko i dwie łyżeczki miodu, kawa rozpuszczalna z łyżeczki
Urojona w jakimś wielkim uzależnieniu nie jesteś,rzucenie takiego picia wydaje się być raczej kosmetycznym przedsięwzięciem .
Z racji jak smakowicie do tego podchodzisz,trudno by się pozbywać tak miłej chwili jaką sobie fundujesz z filiżanką.Myślałem że kawa zawładnęła Twoim życiem i chcesz się uwolnić.
Z racji jak smakowicie do tego podchodzisz,trudno by się pozbywać tak miłej chwili jaką sobie fundujesz z filiżanką.Myślałem że kawa zawładnęła Twoim życiem i chcesz się uwolnić.
- lasta
- bywalec
- Kontakt:
nie wyobrażam sobie by można chcieć się uwolnić od kawy, jej smak i aromat sprawia, że życie staje się bardziej wyraziste
jak ziarno kawy, to oczywiste
jest zajebiste,
że można pić kawę paloną,
gorzką, z miodem i mlekiem zroszoną
jak ziarno kawy, to oczywiste
jest zajebiste,
że można pić kawę paloną,
gorzką, z miodem i mlekiem zroszoną
Predyspozycje na Baristę , no no ...
Teraz właśnie byłam na zakupach, kupiłam nierafinowany cukier trzcinowy w eko żarełku do kawy. Własnie pije kawke z nim. Nom, wielkim uzaleznieniu nie jestem, a kawe lubie. Na jedną sobie pozwole
- amigo
- zaufany użytkownik
Pije jedna kawe rano - z mlekiem oraz po poludniu kolejna - czarna.Wczesniej pilem po 4-5 czarnych kaw, obecnie glownie dla smaku.
- Dobro
- zaufany użytkownik
- Status: Karuṇā करुणा
- Gadu-Gadu: bla bla
Kawa już była. Właśnie zielona herbata z prażonym ryżem, super smak.
Niech wszyscy będą szczęśliwi
kiedyś piłem 4-5 kaw dziennie, obecnie ani jednej
dziwnie się teraz czuje po kawie
dziwnie się teraz czuje po kawie
P e K a