10 września - Światowy dzień zapobiegania samobójstwom.
Moderator: moderatorzy
10 września - Światowy dzień zapobiegania samobójstwom.
"Nie ma grupy społecznej, której problem samobójstw by nie dotyczył".
https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/202 ... chodowych/
"W Polsce każdego dnia 15 osób popełnia samobójstwo, rocznie ponad 5 tys. To więcej niż ginie w wypadkach samochodowych".
https://www.lublin112.pl/w-polsce-kazde ... chodowych/
Na wszelki wypadek rozwiejemy pewien mit:
Na przykład tu:
"Mit:
Mówienie o samobójstwie lub pytanie kogoś, czy o tym myśli, zachęci tylko taką osobę do podjęcia próby samobójczej.
Fakty:
Poważna rozmowa o samobójstwie nie powoduje ani nie zwiększa ryzyka – może je za to pomóc ograniczyć. Najlepszym sposobem na stwierdzenie prawdopodobieństwa samobójstwa jest zapytanie o to wprost. Wysłuchanie takiej osoby z otwartością i porozmawianie z nią o jej myślach samobójczych może przynieść jej ulgę i może skutecznie zapobiec bezpośredniemu zagrożeniu samobójstwem".
https://www.pkc.gov.uk/media/22510/The- ... 8364630000
https://www.who.int/mental_health/preve ... polish.pdf
Swoją drogą, to uważam, że rozmowa jest mało skuteczna, bo co komu z pogadania, jeżeli na przykład ma pół miliona długu albo huragan zdmuchnął mu cały dom, rodzinę i dobytek, ale jak nic konkretnego nie jesteśmy w stanie zaproponować, bo nie jesteśmy milionerami filantropami, to i rozmowa może pomóc, przynajmniej ktoś zachowa swoją świadomość, zdrowie i życie, choćby został bez niczego. A to już dużo, bo człowiek żywy, zdrowy i sprawny może zacząć wszystko od nowa w dowolnym środowisku. Odrodzi się zawsze jakoś w przyrodzie.
Diabli wzięli majątek, bliskich i przyjaciół - dobrze, że nie wzięli nas.
https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/202 ... chodowych/
"W Polsce każdego dnia 15 osób popełnia samobójstwo, rocznie ponad 5 tys. To więcej niż ginie w wypadkach samochodowych".
https://www.lublin112.pl/w-polsce-kazde ... chodowych/
Na wszelki wypadek rozwiejemy pewien mit:
Na przykład tu:
"Mit:
Mówienie o samobójstwie lub pytanie kogoś, czy o tym myśli, zachęci tylko taką osobę do podjęcia próby samobójczej.
Fakty:
Poważna rozmowa o samobójstwie nie powoduje ani nie zwiększa ryzyka – może je za to pomóc ograniczyć. Najlepszym sposobem na stwierdzenie prawdopodobieństwa samobójstwa jest zapytanie o to wprost. Wysłuchanie takiej osoby z otwartością i porozmawianie z nią o jej myślach samobójczych może przynieść jej ulgę i może skutecznie zapobiec bezpośredniemu zagrożeniu samobójstwem".
https://www.pkc.gov.uk/media/22510/The- ... 8364630000
https://www.who.int/mental_health/preve ... polish.pdf
Swoją drogą, to uważam, że rozmowa jest mało skuteczna, bo co komu z pogadania, jeżeli na przykład ma pół miliona długu albo huragan zdmuchnął mu cały dom, rodzinę i dobytek, ale jak nic konkretnego nie jesteśmy w stanie zaproponować, bo nie jesteśmy milionerami filantropami, to i rozmowa może pomóc, przynajmniej ktoś zachowa swoją świadomość, zdrowie i życie, choćby został bez niczego. A to już dużo, bo człowiek żywy, zdrowy i sprawny może zacząć wszystko od nowa w dowolnym środowisku. Odrodzi się zawsze jakoś w przyrodzie.
Diabli wzięli majątek, bliskich i przyjaciół - dobrze, że nie wzięli nas.
Re: 10 września - Światowy dzień zapobiegania samobójstwom.
Czynniki ryzyka:
"Do czynników tych należą m.in. (w porządku malejącym):
depresja,
zaburzenia osobowości (osobowość antyspołeczna, typu borderline, z cechami impulsywnymi, agresją i częstymi zmianami nastroju),
alkoholizm (lub narkomania),
schizofrenia,
inne zaburzenia psychiczne".
https://www.lublin112.pl/samobojstwa-w- ... st-dobrze/
Okazuje się, że schizofrenia nie jest najgroźniejszym czynnikiem mogącym spowodować samobójstwo.
Nie spodziewałem się jednak, że zaburzenia osobowości borderline są tak groźne dla życia.
"Do czynników tych należą m.in. (w porządku malejącym):
depresja,
zaburzenia osobowości (osobowość antyspołeczna, typu borderline, z cechami impulsywnymi, agresją i częstymi zmianami nastroju),
alkoholizm (lub narkomania),
schizofrenia,
inne zaburzenia psychiczne".
Okazuje się, że schizofrenia nie jest najgroźniejszym czynnikiem mogącym spowodować samobójstwo.
Nie spodziewałem się jednak, że zaburzenia osobowości borderline są tak groźne dla życia.
- AgnieszkaSylwia
- zaufany użytkownik
Ze względu na słaby afekt i brak chęci do współpracy na zajęciach terapeutycznych, bo poranna gimnastyka z mdłą terapeutką nie dla mnie i ile tak można kolorować malowanki i robić decoupage- przy czym nie wypowiadałam myśli samobójczych, tylko tzw. "rezygnacyjne", co jest oznaką "depresyjności"- dostałam (w przeciągu dwóch-trzech miesięcy) w psychiatryku nr1 osiemnaście zabiegów zwanych elektrowstrząsami! Metoda ta miała być kontynuowana w psychiatryku nr2, ale potraktowano mnie inaczej: Po dwutygodniowej obserwacji dostałam wreszcie sertralinę i znowu poczułam się jak człowiek. Psychiatrzy nie chcą osobom z F20 podawać/ przepisywać antydepresantów, żebyśmy czasem nie wpadli w tzw. manię. A tak w ogóle pierd..ę te akcje edukacyjne pod patronatem Instytutu Psychiatrii i Neurologii, bo są sztampowe. (Naukowa i duchowa mielizna.)cezary123 pisze: ↑czw sie 19, 2021 2:04 pm (...)
(...) Okazuje się, że schizofrenia nie jest najgroźniejszym czynnikiem mogącym spowodować samobójstwo.(...)
- AgnieszkaSylwia
- zaufany użytkownik
- Piotrek007
- zaufany użytkownik
Nieprawdą jest też to, że jak ktoś mówi czy też pisze na forach o zamiarze popełnienia samobójstwa to tak naprawdę nie zamierza tego zrobić i szuka tylko zainteresowania swoją osobą.
"Nie mów mi jak mam żyć
Bo ja dobrze wiem jak i co
Nie pomoże mi już nic
Jak nie pomogę sam sobie."
Nie pomoże mi już nic
Taka osoba najczęściej w sposób skrajny szuka pomocy by się nie zabić.
Wzmianki o myślach samobójczych zawsze powinny być poważnie potraktowane. Czasem osoba w depresji nie ma sił nawet na to, żeby popełnić samobójstwo, o którym wtedy tylko myśli, ale jak chwilowo nastąpi jakiś przypływ sił, to wtedy zamiar może dojść do skutku.
- AgnieszkaSylwia
- zaufany użytkownik
Co sądzicie o tym, że tylko dwa dni są między dniem Dzień Zapobiegania Samobójstwom (IASP i WHO) a Dniem Marzyciela (kalendarz świąt nietypowych)..? Jednego słonecznego dnia (08.09.) fantazjuję i jest mi dobrze, take it easy! i może planuję jakieś inicjatywy, a następnie (10.09.) jakieś załamanie pogody czy niekorzystny biomet...
Nie wiem, jaki odsetek samobójstw jest wśród meteorpatów (zależność stanu psychofizycznego od warunków atmosferycznych, pogodowych) i ile meteorpatów jest wśród nas (np. Polki i Polaków weźmy pod uwagę).
Ma ktoś dostęp do takich statystyk?
Nie wiem, jaki odsetek samobójstw jest wśród meteorpatów (zależność stanu psychofizycznego od warunków atmosferycznych, pogodowych) i ile meteorpatów jest wśród nas (np. Polki i Polaków weźmy pod uwagę).
Ma ktoś dostęp do takich statystyk?
Ja jestem meteopatą, ale wolę wtedy wyspać się cały dzień i czekać na pogodę a nie robić sobie krzywdę.
A dlaczego ten dziewiętnastolatek popełnił samobójstwo?
https://kultura.onet.pl/film/wiadomosci ... ci/n3nkygs
https://kultura.onet.pl/film/wiadomosci ... ci/n3nkygs
- AgnieszkaSylwia
- zaufany użytkownik
Życzę nam wszystkim wytrwałości, dużo ciepła i uśmiechu..!
LEOPOLD STAFF: "Rzęsa"
W starym, zapuszczonym parku
Stałem nad stawem
Pokrytym grubym kożuchem rzęsy.
Myśląc,
Że woda była tu kiedyś przejrzysta
I dziś by być taka powinna.
Podjętą z ziemi suchą gałęzią
Zacząłem zgarniać zieloną patynę
I odprowadzać do odpływu.
Zastał mnie przy tym zajęciu
Mędrzec spokojny
O czole myślą rozciętym
I rzekł z łagodnym uśmiechem
Pobłażliwego wyrzutu:
"Nie żal ci czasu?
Każda chwila jest kroplą wieczności,
Życie mgnieniem jej oka.
Tyle jest spraw arcyważnych".
Odszedłem zawstydzony
I przez dzień cały myślałem
O życiu i o śmierci,
O Sokratesie
I nieśmiertelności duszy,
O piramidach i pszenicy egipskiej,
O rzymskim Forum i księżycu,
O mamucie i wieży Eiffla...
Ale nic z tego nie wyszło.
Wróciwszy nazajutrz
Na to samo miejsce,
Ujrzałem nad stawem,
Pokrytym grubym, zielonym kożuchem,
Mędrca z czołem wygładzonym,
Który spokojnie,
Porzuconą przeze mnie gałęzią,
Zgarniał z powierzchni wody rzęsę
I odprowadzał do odpływu.
Wkoło szumiały cicho drzewa,
W gałęziach śpiewały ptaki.
<<< źródło (copy and paste): znanewiersze.pl
LEOPOLD STAFF: "Rzęsa"
W starym, zapuszczonym parku
Stałem nad stawem
Pokrytym grubym kożuchem rzęsy.
Myśląc,
Że woda była tu kiedyś przejrzysta
I dziś by być taka powinna.
Podjętą z ziemi suchą gałęzią
Zacząłem zgarniać zieloną patynę
I odprowadzać do odpływu.
Zastał mnie przy tym zajęciu
Mędrzec spokojny
O czole myślą rozciętym
I rzekł z łagodnym uśmiechem
Pobłażliwego wyrzutu:
"Nie żal ci czasu?
Każda chwila jest kroplą wieczności,
Życie mgnieniem jej oka.
Tyle jest spraw arcyważnych".
Odszedłem zawstydzony
I przez dzień cały myślałem
O życiu i o śmierci,
O Sokratesie
I nieśmiertelności duszy,
O piramidach i pszenicy egipskiej,
O rzymskim Forum i księżycu,
O mamucie i wieży Eiffla...
Ale nic z tego nie wyszło.
Wróciwszy nazajutrz
Na to samo miejsce,
Ujrzałem nad stawem,
Pokrytym grubym, zielonym kożuchem,
Mędrca z czołem wygładzonym,
Który spokojnie,
Porzuconą przeze mnie gałęzią,
Zgarniał z powierzchni wody rzęsę
I odprowadzał do odpływu.
Wkoło szumiały cicho drzewa,
W gałęziach śpiewały ptaki.
<<< źródło (copy and paste): znanewiersze.pl
"10 września to Światowy Dzień Zapobiegania Samobójstwom. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia co 40 sekund ktoś próbuje odebrać sobie życie. W Polsce, z powodu samobójstw ginie prawie 5200 osób rocznie, a globalnie ponad 700 tysięcy".
- 137
- bywalec
- Kontakt:
Na szczęście pozbyłem się myśli samobójczych.
Starałem się robić tak, żeby pokochać życie. To był mój cel i niejako się udało. aloe dalej walcze. w zyciu walka jest zawsze jak ból
Starałem się robić tak, żeby pokochać życie. To był mój cel i niejako się udało. aloe dalej walcze. w zyciu walka jest zawsze jak ból
- Piotrek007
- zaufany użytkownik
To co napisze jest chore ale do 17-ego roku życia moją dewizą życiową było - Żyj dopóki się da a jak już nie będziesz dawał rady to umieraj.Musiałem mieć zawsze zaplanowany sposób na odejście bo bez niego wpadałem w panikę i bałem się że w razie czego będę w sytuacji bez wyjścia.Możliwość samobójstwa była zawsze alternatywą dzięki której nie obawiałem się tego co przyniesie jutro.Zawsze miałem wybór i mogłem zakończyć swój żywot.To wszystko przez samotność i strach przed relacjami z innymi ludźmi które czasami wydawały mi się nie do przejścia.
"Nie mów mi jak mam żyć
Nie pomoże mi już nic
Nie pomoże mi już nic
A wśród ludzi nie można być jeszcze bardziej osamotnionym niż bez nich? Wśród obojętności, wrogości, pogardy, zła?
- Catastrophique
- bywalec
Nie można, bo to my wybieramy z kim się spotykamy i spędzamy czas. Nikt Ci nie każe przebywać w towarzystwie ludzi złych, wrogo nastawionych etc. Natomiast takich pozytywnych, pasujących do nas, życzliwych, przyjacielskich jest masa.
Tik tak tik tak | "To boldly go where no one has gone before"
Prawa stada. Nic ciekawego. Im wyżej, tym większa umowność altruizmu, silniejsza zależność społeczna, więcej obłudy i ostrzejsza walka o byt.
Naiwny raj doskonałych, życzliwych i wszechmogących ludzi to utopia.
Naiwny raj doskonałych, życzliwych i wszechmogących ludzi to utopia.
- Catastrophique
- bywalec
Kolejne bzdury. Nie ma ludzi doskonalych, ale Ci ktorzy znaleźli sie wysoko, sa tam bardzo czesto dzieki umiejętnościom obchodzenia sie z innymi ludzmi, ktore polegaja m.in na życzliwości. Ale skad Ty mozesz miec jakiekolwiek pojecie o aktualnej sytuacji skoro tylko samotnie siedzisz w domu i pielegnujesz teorie bogata w uprzedzenia do innych?
Tik tak tik tak | "To boldly go where no one has gone before"