Neuroleptyki i zatrzymanie wody w organizmie

Proszę pisać w części ogólnej tego działu jeśli temat nie pasuje do żadnego z poddziałów.

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Stasiek
zaufany użytkownik

Neuroleptyki i zatrzymanie wody w organizmie

Post autor: Stasiek »

Czy zatrzymuje sie u was woda w organizmie po lekach? Mi tak , bardzo malo jem , nie slodze unikam slodyczy nie jem tlusto, staram sie jesc ważywa . Pije 4 kawy dziennie po 400ml i do tego 2 butelki 1.5 l wody gazowanej. Przytylem 30 kg woda zamienia sie u mnie w tłuszcz ,dostalem brzucha ,a wazylem ok 70kg teraz ponad 100kg . Malo wydalam plynów . Robilem badania , kreatynina i mocznik w normie , nerki dobrze pracują. Mam wysoki cukier 104. Bardzo malo sie ruszam ze wzgledu na problemy z chodzeniem . Obecnie biore Xeplion w zastrzyku , to cos podobnego do rispoleptu. Nie mam obrzeków na ciele tylko nie przestaje tyć , boje sie pic za duzo chociaz caly czas chce mi sie pić. Nie poce sie nadmiernie .
Czy są gorsze leki od psychotropow?
A latuda w dawce 72 mg leprza jest od xeplionu 100mg
Paweł_
bywalec

Re: Neuroleptyki i zatrzymanie wody w organizmie

Post autor: Paweł_ »

Stasiek pisze: ndz cze 27, 2021 2:30 pm Czy zatrzymuje sie u was woda w organizmie po lekach? Mi tak , bardzo malo jem , nie slodze unikam slodyczy nie jem tlusto, staram sie jesc ważywa . Pije 4 kawy dziennie po 400ml i do tego 2 butelki 1.5 l wody gazowanej. Przytylem 30 kg woda zamienia sie u mnie w tłuszcz ,dostalem brzucha ,a wazylem ok 70kg teraz ponad 100kg . Malo wydalam plynów . Robilem badania , kreatynina i mocznik w normie , nerki dobrze pracują. Mam wysoki cukier 104. Bardzo malo sie ruszam ze wzgledu na problemy z chodzeniem . Obecnie biore Xeplion w zastrzyku , to cos podobnego do rispoleptu. Nie mam obrzeków na ciele tylko nie przestaje tyć , boje sie pic za duzo chociaz caly czas chce mi sie pić. Nie poce sie nadmiernie .
Ja mam podobnie leki rozwalają metabolizm ja bardzo przytyłem mam problemy z wysokim poziomem glukozy stan przedcukrzycowy jestem w trakcie badań do tego nadmiernie się pocę leki zaburzyły mi pracę tarczycy mam musiałem więcej zacząć się ruszać mam dietę ale mało to pomaga bo nie chudnę to wszystko jest od leków jednak żaden lekarz ci tego nie powie najlepiej zmienić lekarza i leki.
Awatar użytkownika
Piotrek007
zaufany użytkownik

Post autor: Piotrek007 »

Diety niskowęglowodanowe pozwalają pozbyć się nadmiaru wody z organizmu, np. Low carb lub dieta ketogeniczna. Przez pierwsze kilka dni/tygodni traci się kilka kilogramów wody. Czy są one zdrowe, nie wiem do końca. Napewno też drastycznie zmniejszają łaknienie i łatwo się na nich chudnie.
"Nie mów mi jak mam żyć
Bo ja dobrze wiem jak i co
Nie pomoże mi już nic
Jak nie pomogę sam sobie."
Slow
bywalec

Post autor: Slow »

Nie odpowiadajcie. On chce was zabić. Żeby woda....
Awatar użytkownika
Infalibilis
bywalec

Post autor: Infalibilis »

Slow pisze: czw lip 29, 2021 6:29 pm Nie odpowiadajcie. On chce was zabić. Żeby woda....
....była wodą

Z głębi ziemii, z jaskiń mrocznych
Mórz odwiecznych, rzek i jezior
Nasz wodowód, nasz początek
Hen, od Piasta, Kraka, Lecha
Długi łańcuch ludzkich istnień
Połączonych myślą prostą
Żeby woda, żeby woda
Żeby woda była wodą!
Żeby woda, żeby woda
Żeby woda była wodą!
Awatar użytkownika
Piotrek007
zaufany użytkownik

Post autor: Piotrek007 »

Stasiek pisze: ndz cze 27, 2021 2:30 pm Czy zatrzymuje sie u was woda w organizmie po lekach? Mi tak , bardzo malo jem , nie slodze unikam slodyczy nie jem tlusto, staram sie jesc ważywa . Pije 4 kawy dziennie po 400ml i do tego 2 butelki 1.5 l wody gazowanej. Przytylem 30 kg woda zamienia sie u mnie w tłuszcz ,dostalem brzucha ,a wazylem ok 70kg teraz ponad 100kg . Malo wydalam plynów . Robilem badania , kreatynina i mocznik w normie , nerki dobrze pracują. Mam wysoki cukier 104. Bardzo malo sie ruszam ze wzgledu na problemy z chodzeniem . Obecnie biore Xeplion w zastrzyku , to cos podobnego do rispoleptu. Nie mam obrzeków na ciele tylko nie przestaje tyć , boje sie pic za duzo chociaz caly czas chce mi sie pić. Nie poce sie nadmiernie .
Glikogen który jest w mięśniach zatrzymuje dużą ilość wody. Jeden gram glikogenu potrafi zatrzymać 3 gramy wody - w sumie może to być nawet kilka kilogramów. Gdy mocno ograniczy się węglowodany w diecie organizm zamiast czerpać energię z glikogenu zaczyna ją pobierać z tłuszczy i białek - jeśli będziesz ich spożywał mniej niż organizm potrzebuje to zacznie spalać twoją tkankę tłuszczową (a to nie jest trudne kiedy masz mały apetyt). Gdybyś jeszcze podkręcił metabolizm jakąś aktywnością fizyczną to najprawdopodobniej schudł byś bez większych wyrzeczeń. Tyle w teorii i wcale nie namawiam cię do takiej diety tylko podsuwam pomysł. Poczytaj o tym, może warto.
"Nie mów mi jak mam żyć
Bo ja dobrze wiem jak i co
Nie pomoże mi już nic
Jak nie pomogę sam sobie."
Pumba
zaufany użytkownik

Post autor: Pumba »

U mnie jest to samo, przytyłem ponad 30kg, biorę 4 tabletki depakine chrono 500 i 6x100mg klozapol dziennie, do tego mam spuchnięte podudzia.
Awatar użytkownika
Stasiek
zaufany użytkownik

Post autor: Stasiek »

Przytyłem bardzo dużo i cały czas tyje tez mam opuchniete podudzia nie wiem co robic rodzinny nie chce przepisać mi leków na odwodnienie mowi zebym sobie kupił cos z aptek kupiłem hydrominum kompletnie nic nie nie pomaga dieta tez nie pomaga dodam ze bardzo duzo pije mało jem a duzo pije bo lekarz mi kazał na inne probemy zdrowotne spowodowane neuroleptykami co tu robić?
Meduzola
zaufany użytkownik

Post autor: Meduzola »

Jak to jest z tym zatrzymaniem wody w organiźmie..? Podejrzewam, że u wielu inaczej. Studium postaci: Mam od siedemnastego roku wzmożone pragnienie, po mieście było zawsze z butelką wody mineralnej i też suchość w ustach nie tylko latem. Po wypiciu wody szybko ją wydalam, ale w małych ilościach, parcie na pęcherz jednak solidne, choć to też może autosugestia. Większość wydalania płynów u mnie to transpiracja..! Nie mam siły przeżuwać nic po przebudzeniu, kilka kaw wypiję, a z powrotem o wodzie przypominam sobie o siedemnastej, bo chemiczna "korba" w moim ciele się wtedy uruchamia, ale wtedy zero parcia na pęcherz. Zasypiam późno. Budząc się na drugi dzień stwierdzam w pokoju zaduch, nawet jak wietrzyłam późnym wieczorem pokój. Palę, to wiadomo, toksyna też razem z potem wychodzi. U mojego ojca podobnie: Straszny zaduch z rana, też mocna transpiracja, tylko że z jego potem wychodzą opiłki spawalnicze, które w pracy wdychał, mają charakterystyczny zapach. Ale on w ogóle wody nie pije, tym bardziej w takich ilościach, woli maślankę (i piwsko). Tak od siebie. Dobry temat, by wiele osób się wypowiedziało, może Staśku trafisz na podobny organizm do Twojego, czyli z podobnie zachodzącymi reakcjami chemicznymi i fizykalnie (... transpiracja to nie grawitacja...). Pozdrawiam.
ManMachine
bywalec

Post autor: ManMachine »

Meduzola pisze: śr sie 17, 2022 6:14 am ...
Częste oddawanie moczu podczas przyjmowania samych płynów, to naturalna kolej rzeczy, bo tak po prostu będzie u każdego. Natomiast samo parcie na pęcherz w dolegliwie odczuwalny sposób jest wynikiem braku komfortu psychicznego. Wystarczy zrozumieć sam fakt tego zjawiska, zacząć się z nim konfrontować i utożsamiać, jednocześnie uspakajając ten narząd.
Człowiek
Meduzola
zaufany użytkownik

ManMachine pisze: śr sie 17, 2022 6:26 am
Meduzola pisze: śr sie 17, 2022 6:14 am ...
Częste oddawanie moczu podczas przyjmowania samych płynów, to naturalna kolej rzeczy, bo tak po prostu będzie u każdego. Natomiast samo parcie na pęcherz w dolegliwie odczuwalny sposób jest wynikiem braku komfortu psychicznego. Wystarczy zrozumieć sam fakt tego zjawiska, zacząć się z nim konfrontować i utożsamiać, jednocześnie uspakajając ten narząd.
Tylko ja 20% sikam, a 80% wypacam. Tym razem nie nawiązuję do neuroleptyków, bo one co prawda mogą w różnych funkcjach organizmu te latami już istniejące cechy uwidaczniać jako uciążliwe dolegliwości, ale same ich pierwotną przyczyną nie być. Ale masz rację, bo do nocnika jako dziecko robić zaczęłam bardzo wcześnie, aż się ciotki dziwiły, więc słusznie zauważasz tę psychologiczną korelację.
Awatar użytkownika
piotrs
zaufany użytkownik

Post autor: piotrs »

tak leki zatrzymuja wode w organizmie
te nowsze leki ponoc mniej sie je i mniej zatrzymuja
wode trzeba pic min 2 litry dziennie latuda ponoc nie zatrzymuje wody?
ja tez malo jem i tyje na aposuprid
ManMachine
bywalec

Post autor: ManMachine »

piotrs pisze: śr sie 17, 2022 1:23 pm tak leki zatrzymuja wode w organizmie
te nowsze leki ponoc mniej sie je i mniej zatrzymuja
wode trzeba pic min 2 litry dziennie latuda ponoc nie zatrzymuje wody?
ja tez malo jem i tyje na aposuprid
Jak chce ci się pić to pij, natomiast określanie jakiś konkretnych ilości wody, której potrzebujesz jest bez sensu. Dwa litry to jest wartość dosyć dobrze uwzględniająca jej średnią ilość w ciągu dnia, ale w momencie kiedy wypijesz tylko 1,5 litra, twój "mózg" mając na uwadze wcześniej założone pewne minimum będzie wysyłał sygnały, które spowodują wewnętrzny konflikt, dlatego dobrze jest postępować w zgodzie z całym swoim organizmem.
Człowiek
Meduzola
zaufany użytkownik

... W pomieszczeniu pod moim pokojem jest garaż, a tam samochód wytrąca z siebie olej, więc na panelach pod moim łóżkiem ciągle utłuszczony kurz, po łóżkiem, wiadomo cieplej niż na pozostałej powierzchni pokoju (Do tego aktywne godzinę świtem, nie wiem, czy zimą też, latające "pająki", bo z wypukłymi, tlustymi odwłokami, słyszę je po ciemku, w sumie w ciemnym regale bytują lub pod, zdradzając się swoimi niezgrabnymi ruchami...) Pod łazienką pomieszczenie z rurami, czyli ciepłownia, my w rodzinie ją też nazywamy od kilku dekad "wymiennikownią"... a ciepło idzie do góry, więc w łazience fugami ciągle wyłażą "kotki".
No niby solidny beton pomiędzy, ale nic się nie kumuluje, a w Naszych organizmach zastój, woda nie znajduje opcjonalnego ujścia, zaburzona gospodarka lipidowa, ale nie demonizujmy cholesterolu i glicerydów przedwcześnie, choć ich stężenie jest wysokie przed zachorowaniem na demencję i jej pochodne, a schizofrenia to "Dementia praecox", przedwczesna..! Tłumaczą lingwistycznie "młodzieńcza", ale słowotwórcze "PRAE" poprzedza słowo, a interpretujący badania laboratoryjne też czasem lubią eufemizmy, choć tu "ciężkiej" różnicy nie ma... /// (Przed ostatecznym edytowaniem: W pomieszczeniu pod moim pokojem jest garaż, a tam samochód wytrąca z siebie olej, więc na panelach pod moim łóżkiem ciągle utłuszczony kurz, po łóżkiem, wiadomo cieplej niż na pozostałe powierzchni pokoju (Do tego aktywne godzinę świtem latające "pająki", bo z wypukłymi odwłokami, słyszę je po ciemku, w sumie w ciemnym regale bytują lub pod...) Pod łazienką pomieszczenie z rurami, czyli ciepłownia, ciepło idzie do góry, więc w łazience fugami ciągle wyłażą "kotki".
No niby solidny beton pomiędzy, ale nic się nie kumuluje, a w Naszych organizmach zastój, woda nie znajduje opcjonalnego ujścia, zaburzona gospodarka lipidowa, ale nie demonizujmy cholesterolu i glicerydów przedwcześnie, choć ich stężenie jest wysokie przed zachorowaniem na demencję i jej pochodne, a schizofrenia to "Dementia praecox", przedwczesna..! Tłumaczą lingwistycznie "młodzieńcza", ale słowotwórcze "PRAE" poprzedza słowo, a interpretujący badania laboratoryjne też czasem lubią eufemizmy, choć tu "ciężkiej" różnicy nie ma...)
Meduzola
zaufany użytkownik

Dowiedziałam się dzisiaj o związku chemicznym o nazwie "chole-kalcy-ferol". Jest zawarty w skórze i pod wpływem promieni słonecznych przeistacza się w witaminę D3. W "kalcy" chodzi o wapń, a "chole" odnosi się zapewne do cholesterolu. Stężenie cholesterolu przed zachorowaniem na demencję może być wysokie, ale czy to on jest odpowiedzialny za niedrożność naczyń krwionośnych (w tym tych oplatających mózg) i powstawanie "ciał Levy'ego", beta-amyloidu czy białek tau..?
Awatar użytkownika
amigo
zaufany użytkownik

Post autor: amigo »

Według mnie to kwestia czasu przyzwyczajenia się do neuroleptyków.
Z każdym razem kiedy mi wprowadzono mi nowy lek to tyłem i miałem właśnie te odczucie zatrzymania wody w organizmie.
Mirelage
bywalec

Post autor: Mirelage »

Cześć! Ja też kiedyś szukałam czegoś na zatrzymywanie wody, bo to było mega uciążliwe. Zamiast łykać jakieś tabletki, postawiłam na zioła. Wpadłam na stronę https://loremvit.pl/ziola-na-nerki/ i tam znalazłam mieszanki ziołowe na nerki. Piję napar regularnie, raz dziennie i serio widzę różnicę. Czuję się lżej, opuchnięcia z nóg zeszły, no i sama woda się lepiej „wydostaje”, jeśli wiesz, o co chodzi. Zioła są naturalne, więc nie ma strachu przed chemią. Daj im szansę, może Tobie też pomogą.
ODPOWIEDZ

Wróć do „dyskusja ogólna”