Chrześcijaństwo to ściema.

duchowość, etyka, religia

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
Awatar użytkownika
Chłopiec Papuśny
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 46660127

Chrześcijaństwo to ściema.

Post autor: Chłopiec Papuśny »

Skąd Kain wziął żonę? Jeżeli na wstępie jedynymi ludźmi byli Adam i Ewa, a Kain zabił Abla - to jakim cudem wypędzony Kain spotkał ludzi? Biblia tego nie tłumaczy. Szach mat katolicy. Biblia kłamie, jedna wielka ściema. Zaoraliście się we własnych księgach.
Awatar użytkownika
Cynamon
zaufany użytkownik

Re: Chrześcijaństwo to ściema.

Post autor: Cynamon »

Polecam to. lepsze niż biblia

Awatar użytkownika
Erratas
bywalec

Post autor: Erratas »

Zeitgeist też kłamie bo twierdzi że Jezus nie istniał.
Jezus istniał, ale był zwykłym człowiekiem i chyba też był chory na schizofrenię.
cezary123
zaufany użytkownik

Post autor: cezary123 »

Chłopiec Papuśny pisze: czw maja 13, 2021 4:54 am Skąd Kain wziął żonę? Jeżeli na wstępie jedynymi ludźmi byli Adam i Ewa, a Kain zabił Abla - to jakim cudem wypędzony Kain spotkał ludzi? Biblia tego nie tłumaczy. Szach mat katolicy. Biblia kłamie, jedna wielka ściema. Zaoraliście się we własnych księgach.
Literatura żeby mówić prawdę musi kłamać. :)
Humaniści nie muszą opisywać rzeczywistości fizycznej dosłownie.
Awatar użytkownika
Erratas
bywalec

Adama i Ewę nie należy traktować jako pierwszych ludzi, ale jako pierwszych Bogów.
cezary123
zaufany użytkownik

Raczej ostatnie małpoludy :)
Awatar użytkownika
Erratas
bywalec

Małpoludy to zwierzęta w ogrodzie Eden.
Stary Testament opowiada o dziejach Bogów, nie ludzi.
Starożytne Królestwo Jerozolimskie zostało zdeifikowane i podniesione do miana Królestwa Bożego.
cezary123
zaufany użytkownik

A zwierzęta z ogrodu Eden dzielono nawet na cesarstwa:

"Obecnie za tradycyjny można uznać podział na pięć królestw: prokarionty, protisty, rośliny, grzyby i zwierzęta. Podstawy takiego podziału zaproponowano już w XIX wieku (Richard Owen, Ernst Haeckel) przez wydzielenie królestwa odrębnego od roślin i zwierząt[1], ale system wykraczający poza podział na dwa królestwa upowszechnił się dopiero w drugiej połowie XX w., jako bardziej zbliżony do prawdy niż podział Linneusza. Nie jest on jednak wolny od wad, ponieważ królestwo bakterii obejmuje bakterie właściwe i archebakterie, które są ze sobą spokrewnione w sposób bardzo nieznaczny. Jest to grupa parafiletyczna, pochodząca od wspólnego przodka, ale nie stanowiąca odrębnej gałęzi drzewa. Istnieją też dane pozwalające sądzić, że archebakterie są bliżej spokrewnione z innymi organizmami niż z bakteriami właściwymi. Parafiletyczne są też protisty, które pochodzą od jednego wspólnego przodka, ale będącego też przodkiem roślin, zwierząt i grzybów[potrzebny przypis].

Z powodu tych wad upowszechnia się podział na trzy domeny: archeony, bakterie i jądrowce. Jądrowce (eukarionty) prowizorycznie dzielono na 4 królestwa: protisty, rośliny, grzyby i zwierzęta, a później na 6 supergrup: Opisthokonta, Amoebozoa, Excavata, Rhizaria, Archaeplastida i Chromalveolata. Te grupy są według aktualnej wiedzy monofiletyczne(...)

Podział Cavaliera-Smitha
Konkurencyjny system autorstwa Thomasa Cavaliera-Smitha zaproponowany w 1983 i zmodyfikowany w 1998 roku przewiduje sześć królestw zgrupowanych w [[domena (biologia)|cesarstwa]]:

Cesarstwo: Procaryota

Bacteria – bakterie (wszystkie prokarionty)
Cesarstwo: Eucaryota

Protozoa (jednokomórkowe eukarionty nie zaliczone do innych królestw)
Chromista (niektóre glony, np. brunatnice i okrzemki i pewne heterotrofy)
Fungi – grzyby
Plantae – rośliny (łącznie z zielenicami i krasnorostami)
Animalia – zwierzęta
W pierwotnej wersji przewidywał podział na 8 królestw (były jeszcze Archaea i Archezoa, ale autor uznał, że nie ma podstaw do ich wyodrębniania:.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Klasyfikacja_biologiczna
cezary123
zaufany użytkownik

Sugeruję tu, że Królestwa ludzkie i boskie powstały z jakiejś względnej biologicznej konieczności, którą zna od wieków przyroda. :)
cezary123
zaufany użytkownik

I wcale nie są najwyższą możliwą formą organizowania się istot. :angelic-cyan:
cezary123
zaufany użytkownik

Nawet w zielony raj na Ziemi.
Awatar użytkownika
Erratas
bywalec

Prawa fizyki tworzą prawa chemii, prawa chemii tworzą prawa biologii, prawa biologii tworzą prawa psychiki.
Prawa psychiki tworzą prawa fizyki.

Ogród Eden znajduje się w rozkroczu między Tygrysem a Eufratem.
Eden to macica, z której wyszedł nasz świat. Nie jest częścią naszego świata, lecz wyższym wymiarem, zarządzanym przez prawa psychiki, nie fizyki.
Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Post autor: miś wesołek »

Chłopiec Papuśny pisze: czw maja 13, 2021 4:54 am Skąd Kain wziął żonę? Jeżeli na wstępie jedynymi ludźmi byli Adam i Ewa, a Kain zabił Abla - to jakim cudem wypędzony Kain spotkał ludzi? Biblia tego nie tłumaczy. Szach mat katolicy. Biblia kłamie, jedna wielka ściema. Zaoraliście się we własnych księgach.
W punkt kolego!

Ja polecam Wam szczerze taki jeden fajny filmik (zaraz sobie go też obejrzę drugi raz):
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik

Albo to

4:10 na temat Boga. Amen.
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik

Natura (Boga) to jedna wielka jadłodajnia!
cezary123
zaufany użytkownik

Ale dlaczego katolicy? Biblia jest pismem objawionym dla mnóstwa innych religii i wyznań. Mity o Adamie i Ewie można nawet wyciągnąć z dawnych wierzeń całej starożytnej Mezopotamii, ale niech będzie, że to z czasów spisywania Tory przez Mojżesza.
Najpierw szach mat judaiści, a potem zobaczymy :)

Przez wieki ludzie mieli dosyć czasu i energii, żeby rozwiązywać takie paradoksy biblijne.
W chrześcijaństwie bardzo dużo uwiarygadniali Biblię protestanci. Jedno z wytłumaczeń jest takie:
Adam po urodzeniu Seta żył jeszcze 800 lat i miał synów i córki. Kain też pewnie kilkaset lat żył. Wypędzony Kain po prostu wziął sobie którąś z kolejnych córek Adama i Ewy czyli sióstr, siostrzenic czy bratanic lub ich córek czy wnuczek i tak dalej się rozmnażali.
Z pytaniem o to, jak wypędzony Kain mógł spotkać społeczności ludzkie jest gorzej, jeżeli weźmiemy uczciwie, że czas wypędzenia był ten sam, co pozostawienia Adama i Ewy jako jedynych ludzi na świecie, bez syna - Abla, ale tego Biblia dokładnie nie stwierdza. Werset 25 rozdziału 4 Księgi Rodzaju wcale nie musi stwierdzać, że Adam obcował ze swoją żoną i spłodził Seta dopiero po całej historii rozmnażania się Kaina. To tak jakby równoległe spojrzenie na ich historie z dwóch punktów widzenia.
Po prostu Kain odszedł, błąkał się przez lata, aż spotkał istoty ze swojego gatunku.

(1): Adam obcował z żoną swoją Ewą, a ta poczęła i urodziła Kaina. Wtedy rzekła: Wydałam na świat mężczyznę z pomocą Pana. (...)
(9): Wtedy rzekł Pan do Kaina: Gdzie jest brat twój Abel? A on odpowiedział: Nie wiem. Czyż jestem stróżem brata mego? (10): I rzekł: Cóżeś to uczynił? Głos krwi brata twego woła do mnie z ziemi. (11): Bądź więc teraz przeklęty na ziemi, która rozwarła paszczę swoją, aby przyjąć z ręki twojej krew brata twego. (12): Gdy będziesz uprawiał rolę, nie da ci już plonu swego. Będziesz tułaczem i wędrowcem na ziemi. (13): Wtedy rzekł Kain do Pana: Zbyt wielka jest wina moja, by można mi ją odpuścić. (14): Oto dziś wypędzasz mnie z tej ziemi i muszę ukryć się przed obliczem twoim. Będę tułaczem i wędrowcem na ziemi, a każdy, kto mnie spotka, zabije mnie. (15): I rzekł Pan do niego: Nie! Ktokolwiek by zabił Kaina, siedmiokrotną pomstę poniesie. Położył też Pan na Kainie znak, aby go nikt nie zabijał, kto go spotka. (16): I odszedł Kain sprzed oblicza Pana, i zamieszkał w ziemi Nod, na wschód od Edenu. (17): I obcował Kain z żoną swoją, a ta poczęła i urodziła Henocha. Potem zbudował miasto i nazwał je imieniem syna swego: Henoch. (18): A Henochowi urodził się Irad. Irad zaś zrodził Mechujaela, a Mechujael zrodził Metuszaela, a Metuszael zrodził Lamecha. (19): Lamech pojął sobie dwie żony. Imię jednej było Ada, a imię drugiej Sylla. (20): Ada urodziła Jabala, który był praojcem mieszkających w namiotach i przy trzodach. (21): A imię brata jego było Jubal, który był praojcem wszystkich grających na cytrze i na flecie. (22): Również i Sylla urodziła Tubalkaina, który wykuwał wszelkie narzędzia z miedzi i żelaza. Siostrą Tubalkaina była Naama. (23): I rzekł Lamech do swych żon: Ado i Syllo, słuchajcie głosu mojego! Wy, żony Lamecha, nadstawcie ucha na słowo moje! Męża gotów jestem zabić, jeśli mnie zrani, a chłopca, jeśli mi zrobi siniec. (24): Jeżeli Kain miał być pomszczony siedem razy, to Lamech siedemdziesiąt siedem razy. (25): I obcował Adam jeszcze raz z żoną swoją, a ona urodziła syna i dała mu imię Set, mówiąc: Bóg dał mi innego potomka zamiast Abla, którego zabił Kain. (26): Setowi także urodził się syn i nazwał go Enosz. Wtedy zaczęto wzywać imienia Pana. [Biblia Warszawska, Rdz 4]

Tak to jest jak chce się mierzyć fizycznie literackie fabuły. :mrgreen:
cezary123
zaufany użytkownik

Set miał większy problem niż Kain.
Przecież nie mógł liczyć na to, że tak jak jego ojcu Bozia skonstruuje kobitę z jakiegoś żebra. I to jeszcze piękną, doskonałą i z doskonale zazębiającym się ciekawym zestawem genów, żeby ewolucja dalej szła jak trzeba.
Chów wsobny niejedną linię rodową zamknął na zawsze.
Prawdopodobnie gatunek ludzki powstawał od zwierzątek względnie jednocześnie w wielu miejscach środowiska planetarnego i w różny sposób, tak że populacja ludzka zawsze miała zróżnicowane zestawy genów do dalszej ewolucji.
Awatar użytkownika
Chłopiec Papuśny
zaufany użytkownik

cezary123 pisze: pt maja 14, 2021 2:09 pm Set miał większy problem niż Kain.
Przecież nie mógł liczyć na to, że tak jak jego ojcu Bozia skonstruuje kobitę z jakiegoś żebra. I to jeszcze piękną, doskonałą i z doskonale zazębiającym się ciekawym zestawem genów, żeby ewolucja dalej szła jak trzeba.
Chów wsobny niejedną linię rodową zamknął na zawsze.
Prawdopodobnie gatunek ludzki powstawał od zwierzątek względnie jednocześnie w wielu miejscach środowiska planetarnego i w różny sposób, tak że populacja ludzka zawsze miała zróżnicowane zestawy genów do dalszej ewolucji.
Weź ty lepiej zastanów się nad jaka opcją jesteś. Czy wierzysz czy nie. W temacie aborcji byłeś stricte i bardzo katolicki a tutaj wyskakujesz z Bogami egipskimi. Nie ma ślizgania. Albo ta opcja albo tamta. Wiedzę można mieć szeroką jednak "zdanie jest jedne". Albo odpisujesz albo twierdzisz.
Awatar użytkownika
Chłopiec Papuśny
zaufany użytkownik

cezary123 pisze: pt maja 14, 2021 10:19 am
Ale dlaczego katolicy? Biblia jest pismem objawionym dla mnóstwa innych religii i wyznań. Mity o Adamie i Ewie można nawet wyciągnąć z dawnych wierzeń całej starożytnej Mezopotamii, ale niech będzie, że to z czasów spisywania Tory przez Mojżesza.
Najpierw szach mat judaiści, a potem zobaczymy :)

Przez wieki ludzie mieli dosyć czasu i energii, żeby rozwiązywać takie paradoksy biblijne.
W chrześcijaństwie bardzo dużo uwiarygadniali Biblię protestanci. Jedno z wytłumaczeń jest takie:
Adam po urodzeniu Seta żył jeszcze 800 lat i miał synów i córki. Kain też pewnie kilkaset lat żył. Wypędzony Kain po prostu wziął sobie którąś z kolejnych córek Adama i Ewy czyli sióstr, siostrzenic czy bratanic lub ich córek czy wnuczek i tak dalej się rozmnażali.
Z pytaniem o to, jak wypędzony Kain mógł spotkać społeczności ludzkie jest gorzej, jeżeli weźmiemy uczciwie, że czas wypędzenia był ten sam, co pozostawienia Adama i Ewy jako jedynych ludzi na świecie, bez syna - Abla, ale tego Biblia dokładnie nie stwierdza. Werset 25 rozdziału 4 Księgi Rodzaju wcale nie musi stwierdzać, że Adam obcował ze swoją żoną i spłodził Seta dopiero po całej historii rozmnażania się Kaina. To tak jakby równoległe spojrzenie na ich historie z dwóch punktów widzenia.
Po prostu Kain odszedł, błąkał się przez lata, aż spotkał istoty ze swojego gatunku.

(1): Adam obcował z żoną swoją Ewą, a ta poczęła i urodziła Kaina. Wtedy rzekła: Wydałam na świat mężczyznę z pomocą Pana. (...)
(9): Wtedy rzekł Pan do Kaina: Gdzie jest brat twój Abel? A on odpowiedział: Nie wiem. Czyż jestem stróżem brata mego? (10): I rzekł: Cóżeś to uczyniły? Głos krwi brata twego woła do mnie z ziemi. (11): Bądź więc teraz przeklęty na ziemi, która rozwarła paszczę swoją, aby przyjąć z ręki twojej krew brata twego. (12): Gdy będziesz uprawiał rolę, nie da ci już plonu swego. Będziesz tułaczem i wędrowcem na ziemi. (13): Wtedy rzekł Kain do Pana: Zbyt wielka jest wina moja, by można mi ją odpuścić. (14): Oto dziś wypędzasz mnie z tej ziemi i muszę ukryć się przed obliczem twoim. Będę tułaczem i wędrowcem na ziemi, a każdy, kto mnie spotka, zabije mnie. (15): I rzekł Pan do niego: Nie! Ktokolwiek by zabił Kaina, siedmiokrotną pomstę poniesie. Położył też Pan na Kainie znak, aby go nikt nie zabijał, kto go spotka. (16): I odszedł Kain sprzed oblicza Pana, i zamieszkał w ziemi Nod, na wschód od Edenu. (17): I obcował Kain z żoną swoją, a ta poczęła i urodziła Henocha. Potem zbudował miasto i nazwał je imieniem syna swego: Henoch. (18): A Henochowi urodził się Irad. Irad zaś zrodził Mechujaela, a Mechujael zrodził Metuszaela, a Metuszael zrodził Lamecha. (19): Lamech pojął sobie dwie żony. Imię jednej było Ada, a imię drugiej Sylla. (20): Ada urodziła Jabala, który był praojcem mieszkających w namiotach i przy trzodach. (21): A imię brata jego było Jubal, który był praojcem wszystkich grających na cytrze i na flecie. (22): Również i Sylla urodziła Tubalkaina, który wykuwał wszelkie narzędzia z miedzi i żelaza. Siostrą Tubalkaina była Naama. (23): I rzekł Lamech do swych żon: Ado i Syllo, słuchajcie głosu mojego! Wy, żony Lamecha, nadstawcie ucha na słowo moje! Męża gotów jestem zabić, jeśli mnie zrani, a chłopca, jeśli mi zrobi siniec. (24): Jeżeli Kain miał być pomszczony siedem razy, to Lamech siedemdziesiąt siedem razy. (25): I obcował Adam jeszcze raz z żoną swoją, a ona urodziła syna i dała mu imię Set, mówiąc: Bóg dał mi innego potomka zamiast Abla, którego zabił Kain. (26): Setowi także urodził się syn i nazwał go Enosz. Wtedy zaczęto wzywać imienia Pana. [Biblia Warszawska, Rdz 4]

Tak to jest jak chce się mierzyć fizycznie literackie fabuły. :mrgreen:
A do czego ty piejesz Czy do tego że Wg.biblii Adam byli jedynymi których stworzył Bóg, z zebra Adama. A tu się okazuje Że kainzabil Abl i idzie w trasę i spotyka kobietę przy studni...
cezary123
zaufany użytkownik

Chłopiec Papuśny pisze: pt maja 14, 2021 11:23 pm W temacie aborcji byłeś stricte i bardzo katolicki a tutaj wyskakujesz z Bogami egipskimi
A to ja nie wiedziałem, że jestem w temacie aborcji "katolicki". Pisałem o istnieniu osób ludzkich i o biologii życia, nie zastanawiając się, która religia też tak broni nas poczętych. :)
Gdyby nie było katolicyzmu, to nadal by istnienie gatunku trwało i problem rozmnażania i aborcji pozostał?

Chłopiec Papuśny pisze: pt maja 14, 2021 11:39 pm A tu się okazuje Że kainzabil Abl i idzie w trasę i spotyka kobietę przy studni...
(24): Adam jeszcze współżył ze swoją żoną. Ona urodziła syna i dała mu imię Set; [mówiła] bowiem: "Bóg dał mi innego potomka w zamian za Abla, którego zabił Kain". (25): Także i Setowi urodził się syn, którego nazwał imieniem Enosz. Wtedy to zaczęto wzywać [uroczyście] Imienia Jahwe. [Biblia Poznańska, Rdz 4]

Przyznam się, że nie bardziej nie rozumiem tego, skąd Set wziął sobie partnerkę, ale może rzeczywiście to już działo się kilkaset lat po sprawie Kaina i po wielu podziałach pierwszej istoty ludzkiej. Samiczek było już pod dostatkiem.
Biblia przedstawia rozmnożenie Seta po rozmnożeniu się Kaina, więc pewnie wziął sobie jedną z jego córek lub wnuczek.
Aha, to stąd czepiają się bardziej możliwości rozmnożenia się Kaina. Błędne koło.

Weźmy się lepiej do tego naukowo, bo nie dojdziemy prawdy :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „filozofia”