Pijecie kawe ?
Moderator: moderatorzy
Pijecie kawe ?
Pijecie kawę? Słyszałam, że wchodzi w interakcje z lekami podnosząc ich poziom we krwi. Powoduje też skok poziomu adrenaliny, itp. , powodując lęki.
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Re: Pijecie kawe ?
Ja nie piję kawy już kilka lat i jest dobrze Nie mam takich wahań samopoczucia w ciągu dnia. Lepiej śpię.
Dziękuję CI ukochany JEHSZUA ha MASZIJACH, JEZUSIE CHRYSTUSIE.
Dziękuję CI ukochany JEHSZUA ha MASZIJACH, JEZUSIE CHRYSTUSIE.
Ostatnio zmieniony pn kwie 26, 2021 4:53 pm przez Bright Angel, łącznie zmieniany 1 raz.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Kiedyś piłam nawet 3 filiżanki dziennie, teraz ograniczam do jednej , a myśle całkowicie odstawić
- lasta
- bywalec
- Kontakt:
ja piję dużo kawy
ale lubię oryginalne gatunki
ale lubię oryginalne gatunki
- karuna
- zaufany użytkownik
- Status: करुणा
- Gadu-Gadu: bla bla
ja piję, energetyk też czasem, już rzadziej
Urojona myślę że więcej tracisz paląc papierosy ,ale podzielam każdą motywację by się z czymś rozprawić w życiu.Więc życzę powodzenia.
Za picem kawy przemawia
1. Pozytywny wpływ na układ trawienny, przyspieszenie metabolizmu i poprawa perystaltyki jelit,
2. Pozytywny wpływ na układ krążenia,
3. Zmniejszenie ryzyka wystąpienia kamicy żółciowej u mężczyzn,
4. Zmniejszenie ryzyka zachorowania na chorobę Parkinsona, raka jelita i wątroby, cukrzycę typu I, marskość wątroby,
5. Ograniczenie rozwoju próchnicy.
Minusy picia kawy
1. Stwarza dyskomfort psychiczny – zwiększenie poczucia niepokoju i lęku, trudności z zasypianiem,
2. Osłabia pamięć,
3. Powoduje uzależnienie fizyczne,
4. Zwiększa prawdopodobieństwo ataku serca (szczególnie u osób o wolniejszym metabolizmie),
5. Gotowana kawa może wpływać na podniesienie poziomu cholesterolu.
• Kobiety w ciąży: spożycie dużej ilości kawy przez kobietę w ciąży może zakończyć się martwym porodem,
• Kobiety karmiące piersią: kofeina przenikająca do organizmu dziecka może mieć negatywny wpływ na jego zdrowie,
• Dzieci: kawa może wywołać u dzieci dużą pobudliwość oraz zaburzać prawidłowy rozwój kości,
• Osoby cierpiące na nerwicę oraz żyjące w dużym stresie: kofeina wykazuje negatywny wpływ na działanie układu nerwowego,
• Osoby chore na serce oraz mające problem z układem krążenia: kofeina ma wpływ na nasze ciśnienie, może negatywnie stymulować układ krążenia,
• Osoby cierpiące na refluks żołądkowo-przełykowy: kawa wzmaga wydzielanie soków żołądkowych, powodując zgagę,
• Osoby mające w organizmie owrzodzenia: kofeina może zaostrzyć przebieg choroby,
• Palacze nikotyny: kofeina w połączeniu z papierosami zwiększa ryzyko zachorowania na choroby serca.
Za picem kawy przemawia
1. Pozytywny wpływ na układ trawienny, przyspieszenie metabolizmu i poprawa perystaltyki jelit,
2. Pozytywny wpływ na układ krążenia,
3. Zmniejszenie ryzyka wystąpienia kamicy żółciowej u mężczyzn,
4. Zmniejszenie ryzyka zachorowania na chorobę Parkinsona, raka jelita i wątroby, cukrzycę typu I, marskość wątroby,
5. Ograniczenie rozwoju próchnicy.
Minusy picia kawy
1. Stwarza dyskomfort psychiczny – zwiększenie poczucia niepokoju i lęku, trudności z zasypianiem,
2. Osłabia pamięć,
3. Powoduje uzależnienie fizyczne,
4. Zwiększa prawdopodobieństwo ataku serca (szczególnie u osób o wolniejszym metabolizmie),
5. Gotowana kawa może wpływać na podniesienie poziomu cholesterolu.
• Kobiety w ciąży: spożycie dużej ilości kawy przez kobietę w ciąży może zakończyć się martwym porodem,
• Kobiety karmiące piersią: kofeina przenikająca do organizmu dziecka może mieć negatywny wpływ na jego zdrowie,
• Dzieci: kawa może wywołać u dzieci dużą pobudliwość oraz zaburzać prawidłowy rozwój kości,
• Osoby cierpiące na nerwicę oraz żyjące w dużym stresie: kofeina wykazuje negatywny wpływ na działanie układu nerwowego,
• Osoby chore na serce oraz mające problem z układem krążenia: kofeina ma wpływ na nasze ciśnienie, może negatywnie stymulować układ krążenia,
• Osoby cierpiące na refluks żołądkowo-przełykowy: kawa wzmaga wydzielanie soków żołądkowych, powodując zgagę,
• Osoby mające w organizmie owrzodzenia: kofeina może zaostrzyć przebieg choroby,
• Palacze nikotyny: kofeina w połączeniu z papierosami zwiększa ryzyko zachorowania na choroby serca.
Dzieki, jedna używka mniej. Z papierosów narazie nie zrezygnuje. Bardzo cięzko mi sie je rzuca. Próbowalam chyba z 300 razy rzucic. Rzuce jak bede miec pełną remisje
-
- zaufany użytkownik
Ja nie piję kawy, cieszę się z tego.
- lasta
- bywalec
- Kontakt:
A ja za chwilkę i tak sobie zrobię kawę, bo piłem dzisiaj tylko jedną i dodam do niej mleko :)
Wdzięczny temat urojona
Wdzięczny temat urojona
Ja pije 1/2 szklanki mleko i dwie łyżeczki miodu, kawa rozpuszczalna z łyżeczki
Urojona w jakimś wielkim uzależnieniu nie jesteś,rzucenie takiego picia wydaje się być raczej kosmetycznym przedsięwzięciem .
Z racji jak smakowicie do tego podchodzisz,trudno by się pozbywać tak miłej chwili jaką sobie fundujesz z filiżanką.Myślałem że kawa zawładnęła Twoim życiem i chcesz się uwolnić.
Z racji jak smakowicie do tego podchodzisz,trudno by się pozbywać tak miłej chwili jaką sobie fundujesz z filiżanką.Myślałem że kawa zawładnęła Twoim życiem i chcesz się uwolnić.
- lasta
- bywalec
- Kontakt:
nie wyobrażam sobie by można chcieć się uwolnić od kawy, jej smak i aromat sprawia, że życie staje się bardziej wyraziste
jak ziarno kawy, to oczywiste
jest zajebiste,
że można pić kawę paloną,
gorzką, z miodem i mlekiem zroszoną
jak ziarno kawy, to oczywiste
jest zajebiste,
że można pić kawę paloną,
gorzką, z miodem i mlekiem zroszoną
Predyspozycje na Baristę , no no ...
Teraz właśnie byłam na zakupach, kupiłam nierafinowany cukier trzcinowy w eko żarełku do kawy. Własnie pije kawke z nim. Nom, wielkim uzaleznieniu nie jestem, a kawe lubie. Na jedną sobie pozwole
- amigo
- zaufany użytkownik
Pije jedna kawe rano - z mlekiem oraz po poludniu kolejna - czarna.Wczesniej pilem po 4-5 czarnych kaw, obecnie glownie dla smaku.
- karuna
- zaufany użytkownik
- Status: करुणा
- Gadu-Gadu: bla bla
Kawa już była. Właśnie zielona herbata z prażonym ryżem, super smak.
kiedyś piłem 4-5 kaw dziennie, obecnie ani jednej
dziwnie się teraz czuje po kawie
dziwnie się teraz czuje po kawie
P e K a
nie piję kawy, wolę zamiennik - yerba mate
tez nie piję kawy bo minę pobudza
z kofeiny to tylko colę bo działa łagodniej
z kofeiny to tylko colę bo działa łagodniej