Aborcja

duchowość, etyka, religia

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
cezary123
zaufany użytkownik

Re: Aborcja

Post autor: cezary123 »

Chłopiec Papuśny pisze: pt kwie 23, 2021 4:56 pm Jeżeli chcesz znać moje zdanie to pytanie brzmi: jeżeli nie chciał mieć dziecka, dlaczego ten mężczyzna nie zabezpieczał się?
Możliwe, że ktoś inny bzyknął mu kobietę a on chciał się zemścić na niewinnym dziecku, możliwe, że najpierw chcieli mieć potomstwo a później kobita się pokłóciła, zaczęła stroić fochy i spowodowała u samca niechęć do wspólnej z nią przyszłości i rodziny, możliwe też, że była to wpadka, jeszcze takie rzeczy się nieraz zdarzają. Możliwe też, że działy się między nimi nieznane nam jeszcze patologie.
W każdym razie, co winne nieświadome tego wszystkiego, niewinne dziecko?
Awatar użytkownika
Chłopiec Papuśny
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 46660127

Post autor: Chłopiec Papuśny »

Dlaczego grasz czymś co nazywasz "niewinne dziecko", czy stawiasz kobietę jako winną całej sytuacji? I w tym wypadku próbujesz decydować co powinna zrobić. Chciała urodzić dziecko i miała do tego prawo, widzisz tutaj miała wybór. I dwukrotnie z tego co jest napisane to druga osoba chciała zadecydować za nią i doprowadziła do zagrożenia życia kobiety. Też będziesz decydował czy kobieta ma urodzić dziecko mimo tego że ma przeciwskazania do porodu bo to może jej zagrażać życiu czy zdrowiu, po to by np. urodziła martwe dziecko, czy niepełnosprawne? Uważasz też że państwo zaopiekuje się takim dzieckiem? Nawet jak będzie zdrowe, jak wyląduje w bidulu będzie mieć świadomość że zostało odrzucone, to przyjdziesz zaopiekujesz się takim dzieckiem, weźmiesz je do siebie? Co zrobiło państwo, kościół do tej pory by opiekować się takimi dziećmi? Mieli na to mnóstwo czasu - kilka lat, kilkanaście lat, kilkadziesiąt lat, kilkaset lat, kilka tysięcy lat... Czy tylko to jest opcja na najbliższe wybory? I co to "niewinne dziecko" ma sobie myśleć? Byłeś kiedyś w bidulu i widziałeś te dzieciaki, byłeś kiedyś w domu opieki społecznej i widziałeś te niepełnosprawne osoby? Widziałeś te kadłubki z krótkimi rękoma, wykrzywionymi pod siebie, z brzuchami jakby zjadły 20 kg. indyka, z połową twarzy a druga zapadnięta bez oczodołu, wydającym spod siebie jęki zamiast słów, karmionych papkami a pijącymi przez słomkę bo mają tak zdeformowaną szczękę że nie są w stanie gryźć; pytałem się takiego Jakuba 17 latka w domu pomocy społecznej - czy go mama kocha, jak się czuje dzisiaj, co czytał. I nic mi nie odpowiadał tylko wydawał jęki, co one oznaczały tego nie wiem. Wiesz ilu było wolontariuszy w tym domu pomocy przez całe dwa lata jak ja byłem wolontariuszem i potem pracowałem tam jako opiekun? Dwie nastolatki, które wzięły jednego pana na wózku do parku i mu czytały książkę, i widziałem je tylko raz. Nikogo więcej nie było. A Jakub widział mnie co najmniej pięć razy w ciągu dnia: rano gdy mu ścieliłem łóżko i ubierałem jego, na śniadaniu gdy karmiłem, potem obiad i kolacja i toaleta wieczorna. W między czasie przewijanie, kąpiel raz w tygodniu, jak się udało to mu czytałem - a tak to zapatrzony cały dzień w jeden punkt czyli w telewizor. I wiesz ile razy go odwiedziła mama, tata, rodzeństwo, czy wolontariusze przez te dwa lata mojego pobytu tam?; Ani razu... Żadnego katolika, żadnego zwolennika aborcji, żadnego antyaborcjonisty, żadnego ateisty - tylko on sam, taki sobie kadłubek, i Żył tylko bo ja go utrzymywałem przy życiu lub inni opiekunowie.
Niewinne dziecko. Tak tylko zapomniane...😏
Kefas
zaufany użytkownik

Post autor: Kefas »

Chłopiec Papuśny pisze: pt kwie 23, 2021 3:50 pm
Kefas pisze: śr kwie 21, 2021 5:49 pm Właśnie dlatego że katolicka antropologia wypowiada się o człowieku i stawia Go wyżej od innych ze względu np. Na rozum to również za tym idzie to że jest wartościowszy od innych.Żeby wogóle zlikwidować cierpienie trzebaby zabić wszystkich.Czy to jest metoda na zlikwidowanie cierpienia?Nie to ucieczka od życia.Zabija ten kto boi się życia.
Kiepski to rozum i wyższość człowieka jak dąży do samozagłady, podbija i niszczy, tworzy ze swoich pobratymców niewolników. Pewnie dojdziemy do tego co piszesz do totalnego unicestwienia ludzkości, a jak to nie pomoże to zawsze są trzęsienia ziemi, epidemie, tsunami, wulkany , no i moje ulubione meteoryty.
Ty natomiast próbujesz decydować o życiu do którego nie masz żadnego prawa. Nie masz odwagi dać prawa innym osobom by decydowały, czy to wg. nich jest ucieczka od życia czy nie jest, nie ty decydujesz kto boi się życia - trzeba mieć siłę w sobie, by zdecydować się na usunięcie ciąży wiedząc że nosi się wadliwie genetyczny płód, że jest to twoje dziecko które nosisz w sobie i wiedząc że umrze i tak odebrać mu życie. A robienie traumy komuś bo chce się udowodnić komuś swoje "miłosierdzie i współczucie" to dopiero jest zbrodnia.Widzisz grzech w kobiecie a w biskupie pedofilu nie widzisz....

Zapomniałem o jednym - katolicy mówią że to wszystkie kobiety wszystkie dzieci będą usuwać w ciąży, po to tylko by się ru... ile wlezie i brać łyżeczkę i skrobać. Przecież tylko o to chodzi.
Prawo nakazuje chronić potencjalne ofiary,wg prawa dziecko nie jest własnością matki i już ma swoje niezbywalne prawa.Chcę decydować o tym by dziecko żyło paradoksalnie to rodzice biologiczni dają mi do tego prawo.Jeżeli robię komuś traumę to lewicowym aktywistom którzy wtłaczają do głów ludziom którzy mają chore dzieci, że są najgorszymi przypadkami i nie mają wyjścia.W takim zakłamanym świetle dokonuje się zbrodnia bo rodzic sobie myśli że jego dziecko samo zdecydowało że chce umrzeć.Absolutny nonsens.Każde dziecko chce żyć.Kto tutaj udaje miłosierdzie?Do kogo biegnie dziecko gdy je boli głowa?Do łyżeczki czy do rodziców.
Największym przejawem geniuszu kobiety jest miłość macierzyńska.
cezary123
zaufany użytkownik

Chłopiec Papuśny pisze: pt kwie 23, 2021 5:42 pm Wiesz ilu było wolontariuszy w tym domu pomocy przez całe dwa lata jak ja byłem wolontariuszem i potem pracowałem tam jako opiekun?

No to pogratulować poświęcenia i chęci. :) Dobro na pewno wróci do Ciebie w jakiś nieprzewidywalny tajemniczy sposób.
Chłopiec Papuśny pisze: pt kwie 23, 2021 5:42 pm I nic mi nie odpowiadał tylko wydawał jęki, co one oznaczały tego nie wiem.
Tak się składa, że widziałem takie dziecko a nawet to był już nastolatek około 13 lat. Nie w domu opieki a przypadkowo na mieście podczas spaceru nasze drogi zeszły się i przez pół godziny mieliśmy okazję razem iść w naturalnym środowisku.
Ojciec prowadził go, mówił coś do niego, on tylko wydawał dziwne jęki, czasem spokojniejsze czasem gwałtowne, jakby był przerażony czymś nagle, widocznie jakieś bodźce ze świata to powodowały albo i stany wewnętrzne. Wtedy ojciec uspokajał go, przemawiał do niego coś chociaż nie liczył na odpowiedź słowną, trzymał za rękę.
A gdzie matka? Wyobraziłem sobie, może trochę w rozgorączkowanej wyobraźni, że rozwiodła się z mężczyzną zostawiając go z niepełnosprawnym dzieckiem i poszła układać sobie życie gdzie indziej i z kim innym.
Co by było, gdyby mi się taka sytuacja przytrafiła, to znaczy gdybym miał niepełnosprawnego syna? Czy nie błogosławiłbym żony za podjęcie decyzji o aborcji w przypadku ryzyka wad płodu i późniejszych całożyciowych konsekwencji czy raczej był wdzięczny za żywe niepowtarzalne istnienie dziecka i taki dopust Boży? Może to droga do szczęścia w jakiś sposób i które szczęście większe - unicestwienia kogoś i pozbycia się problemu na czas swojego doczesnego życia czy wspólne podźwignięcie tajemnicy istnienia?
Wiem, że to są trudne sprawy i najgorsze, że zdarzają się niespodziewanie, nieplanowane, nawet w przypadku silnej deklaracji o tym, że nie chcemy mieć potomstwa. Możliwe, że nieprzygotowane i niechętne potomstwu pary najczęściej są zaskakiwane tym, że jednak dziecko będzie.
Ktoś się nagle zakocha, ktoś wpadnie, kobieta się uprze albo coś i nagle trzeba jednak stanąć w obliczu sytuacji.
Chłopiec Papuśny pisze: pt kwie 23, 2021 5:42 pm Dlaczego grasz czymś co nazywasz "niewinne dziecko", czy stawiasz kobietę jako winną całej sytuacji?
Ani to ani tamto.
Poruszyłeś temat ciężkich wad i chorób płodu, które powodują późniejszą taką sytuację człowieka. Nie brałem tego w tamtym momencie pod uwagę, traktując płody jako statystycznie normalne i zdrowe.
Ja zapytałem dlaczego mścić się na dziecku za gwałciciela?
Awatar użytkownika
Chłopiec Papuśny
zaufany użytkownik

To nie zemsta za gwałciciela. Z jakiej racji kobieta ma urodzić dziecko które nigdy nie powinno się pojawić, ma przeżywać traumę że to jest z gwałtu z czynu którym ktoś zniszczył jej życie? Czy powiesz że może pokocha, może odda do adopcji? A może po prostu wcześniej zabije? I co powiesz że lewacka matka itp. a ksiądz pewnie umyje ręce bo zamiast roztoczyć opiekę nad matką to pierdolnie kazanie o łasce Bożej i pójdzie, a potem ma w chuju. I jeszcze katofaszyści oskarżają taką kobietę że mogła się nie ubierać tak, nie chodzić tam, że taka z niej ladacznica była. To jest katolicki standard. Tutaj chodzi o PRAWO DO WYBORU które zostało odebrane przez Kleorofaszystów kobiecie, i to nie przez prawo państwowe a przez kościelne, choć teoretycznie jest rozdział państwa od kościoła to kościół jest już w polityce co raz bardziej widoczny. Nie lewicowi aktywiści wtłaczają rodzinom dzieci, że są najgorsi i nie warci by żyć a polski kościół katolicki - zabraniając możliwości wyboru, pozbywając pomocy która rzekomo chętnie ofiaruje a co widać tej pomocy nie ma, a jeżeli już to za niebotyczne sumy. Pozostawia takie rodziny same sobie, jedyne co się liczy to kasa. Dobrze to pokazane jest w kwestii pedofilii, gdzie kościół nakazuje przestrzegać prawa a sam nie przestrzega w postaci dwóch biskupów kryjących pedofili, a biskupi z wyrokami nakazu zapłaty odszkodowania ofiarom i do tej pory wyroków nie wypełnili... Zaraz napisze ktoś ale to ludzie nie kościół jest odpowiedzialny...; Jeżeli chodzi o przytulanie majątku, ingerencję w życie człowieka jak ma żyć, przymusową naukę religii i mówienie o odpowiedzialności to wtedy jest "zjednoczony kościół", a jak któryś popełni czyn zabroniony to wtedy nagle jest że to nie kościół to on. 😂 Jestem ciekaw pierwszego śmiertelnego przypadku matki i dziecka, jak wtedy zareaguje kościół.

Łatwo jest pisać komuś kto na co dzień nie ma do czynienia z takimi przypadkami. Pierdolnąć tekst umoralniający i sobie pójść. A jak trzeba wyciągnąć pieniądze z kasy by zakupić nowy łóżko, wózek czy pampersy to nagle wszyscy znikają bo są inne wydatki, trzeba na szkolnictwo dać, zwiększyć pensje posłom, ksiądz ma do zrobienia dach, trzeba odmalować kościół. Jak przyjdzie co do czego to kościół nigdy nie prowadzi statystyk, tak jak teraz że sam nie wie ile ma majątku... Ciekaw jestem czy ma statystyki ilu rodzinom z niepełnosprawnymi dziećmi pomaga aktywnie na co dzień, ilu zakupów dokonał, ilu wolontariuszy pomaga przy dzieciach z wadami letalnymi? Macie chłopaki takie informacje? Podzielcie się miłosierdziem bożym, też ciekaw jestem jak to wygląda u kobiet które straciły dziecko w trakcie ciąży, czy raczej abortowały same bo zmusiły do tego swój organizm - jak to jeden z panów raczył już tu pisać.
Ile takie utrzymanie dziecka kosztuje panowie miesięcznie? 10 tys. zł., 20 tys a może przy takiej trójce dzieci pierdolnijmy cenę 100 tyś.zł?🤔 Dał któryś z was obrońców życia kwotę taką jakimś rodzicom, czy fundacjom które pomagają matkom po stracie dziecka. Prócz tych co zakazuje kościół "bo to grzech". One nie mają chyba prawa do pomocy? Wpłacacie im regularnie pieniądze? Ile z państwa dostaną dofinansowania, pomagacie osobiście? Nie interesuje mnie wpis "pod post pod publikę", nie musicie tutaj odpowiadać. Odpowiedźcie sami przed sobą, dla siebie.
Na wózek kosztujący średnio 35 tys. zł?- od 10 tys. raz na trzy lata, dużo co nie.👍 Doliczyć ceny łazików, balkoników, podpórki, balkoniki, np. zakupić schodołaz bo często jest potrzebny, wybudować rampę podjazdową jeżeli łaskawie dostanie się pozwolenie, deski, folie i maty poślizgowe, dyski obrotowe, siedziska transportowe, podnośniki, pionizatory, parapodia, foteliki rehabilitacyjne dla dzieci, materace, poduszki, fotele, rotory, kołnierze ortopedyczne, stabilizatory, pasy i gorsety ortopedyczne a nie wymieniłem wszystkiego. I myślisz że ile dostaje rodzic na takie dziecko miesięcznie? 3 tys zł. i mniej? System świadczeń i jego skomplikowanie jest tak rozbudowany, że nie idzie otrzymać wszystkich świadczeń od państwa...
W 2021 osoba niesamodzielna dostała bardzo wysoką wypłatę 1750zl. 🙃 Wyobraź sobie trójkę niesamodzielnych dzieci i dwójkę rodziców, czasem coś uda się dorobić? No wiem wiem, to miłosierdzie Boże żyć w takiej rodzinie, kochają się i są wzorem dla katolików... Tylko czy ten pomaga? I co chciałbyś tak żyć? Powiesz mi zaraz gadkę że niewinne dziecko etc. Ok. Zgodzę się. Tylko jak to się ma do prawa wyboru? Nijak.
Jeżeli Bóg istnieje, będzie mnie musiał błagać o wybaczenie.

Zapytajmy o zdanie wiernego tradycjom rzymsko-katolickim i bogobojnemu wyznawcy religii judeo-chrzescijanskiej, panu Krzysztofowi:

Panie Krzysztofie. Czy kobieta może i ma prawo decydować sama o sobie, dokonać zabiegu aborcyjnego gdy tego potrzebuje, gdy ciąża jest wynikiem gwałtu lub zagraża jej życiu lub zdrowiu i życiu dziecka, gdy posiada wady rozwojowe?
Obrazek

Tak przeczytałem raz jeszcze to co napisaliscie, wniosek jest mój taki że pięknie spłycacie wszystko. Ładnie brzmi, miłość, wpadka, opieka nad niepełnosprawnym dzieckiem - kobieta jest tylko narzędziem, ma urodzić i już. Nie ważne jak, co będzie po tym, czy umrze czy nie, czy dziecko urodzi się martwe czy żywe, czy będzie w bidulu czy w rodzinie zastępczej, pełno czy nie pełnosprawne. Kobieta nie ma prawa decydować.
Kefas
zaufany użytkownik

Panie Papuśny to co napisałeś jest według Ciebie racjonalnym przelicznikiem kosztów utrzymania dziecka niepełnosprawnego.Zaraz Ci pokażę klerofaszystę.Kościół ma wydatki na zepsuty dach,prąd kościelnego,i świeczki na ołtarz i na pranie dywanów.Musi opłacić podatek od nieruchomości,dodatkowo sutanny i komrze dla ministrantów,ornat.Kwiaty na ołtarz muszą być i świąteczne dekoracje.Czasem musi odnowić elewację budynku.Dodaj do tego to że jesteś zwolennikiem pozbywania się problemów.Ty a nie ksiądz na ambonie.Zwykły proboszcz na ambonie ma więcej miłości do dziecka.Kościół jest winny zawsze i wszędzie.Każdy kto głosuje za zabiciem bierze odpowiedzialność.Rozróżnij temat Papuśny i zostaw w spokoju ludzi opowiadających się za życiem bo to oni mają rację, nie Twój przelicznik kosztów.Dorabiasz ideologię do pieniędzy i wyzywasz normalnych ludzi od faszystów bo mają naturalny odruch za życiem.Rozliczaniem z win będziemy niedługo ideologów lewicowych i żydów jeśli się nie nawrócą za to co zrobili niewinnym ludziom tłocząc im do głów bzdury i czyniąc z nich niewolników.
Kefas
zaufany użytkownik

jeśli ktoś nie kocha ludzi to trzeba go powstrzymać.Ktoś kto pisze że prawna możliwość do zabicia dziecka zmienia postać rzeczy kłamie.W rzeczywistości nie rozwiązał problemu finansowego ani egzystencjalnego.W rzeczywistości nawołuje te osobę głosującą do pozbycia się problemu.To nie są standarty którymi powiniśmy się kierować.Nie podoba mi się zarzucanie komuś że nie dostrzega problemu bo nie daje nic z siebie.Gdyby każda pojedyncza, osoba miała zajmować się problemami wszystkich ludzi , zmuszona by była głosować za zabijaniem.Na szczęście tak nie jest jak uzurpuje Papuśny.Jedyne co może zrobić to zagłosować.
cezary123
zaufany użytkownik

Chłopiec Papuśny pisze: sob kwie 24, 2021 4:41 am Jeżeli Bóg istnieje, będzie mnie musiał błagać o wybaczenie.
Niekoniecznie. Bóg jako Absolut kontrolujący Wszechświat, materię czy rzeczywistość do najdrobniejszego atomu mógł nie dać rady zaistnieć i wszystko, łącznie z mną, Tobą, procesami rozmnażania się ssaków, ciąży, cierpieniem niedoskonałych organizmów dzieci jest z tej sfery pod-absolutnej. Trzeba współczuć Ideałowi niezaistniałemu, niezależnie czy na poziomie jednostki - matki z dzieckiem czy w skali historii pokoleń śmiertelników czy nawet w skali niedoskonałego przypadkowego Wszechświata, gdzie ciągle czegoś brak, coś się zderza, coś niszczeje lub znika przed spełnieniem.
Stała się przedwieczna tragedia i żaden nadrzędny byt nie jest niczego winny.
Oczywiście, że mogło być inaczej, ale to niemożliwe w ogóle, były jakieś ograniczenia w konstrukcji rzeczywistości, jakieś braki i dziury spowodowane niezaistnieniem nadrzędnego bytu, który by mógł to wszystko ułożyć specjalnie i doskonale dla istot pomniejszych. Stąd musimy przedzierać się przez krwawą i marną ewolucję istot śmiertelnych w środowisku martwej i obojętnej materii.
Taki jest mój światopogląd, więc nie da się ze mną rozmawiać w stylu: a bo katolicy to a buddyści tamto, prawica a lewica, polityka, prawo itd. :mrgreen:
Interesuje mnie samo biologiczne i społeczne zjawisko życia, rozmnażania się człowieka, macierzyństwa i powstawania nowych istot jednych z nas, niezależnie w jakim miejscu czy sytuacji politycznej na świecie zaistnieje.
Chłopiec Papuśny pisze: sob kwie 24, 2021 4:41 am Z jakiej racji kobieta ma urodzić dziecko które nigdy nie powinno się pojawić, ma przeżywać traumę że to jest z gwałtu z czynu którym ktoś zniszczył jej życie? Czy powiesz że może pokocha, może odda do adopcji? A może po prostu wcześniej zabije?
Każdy powinien się pojawić wcześniej czy później, chyba że już narodził się, przeżył swoje życie i umarł odchodząc w niewiadome na zawsze i nie zostanie powtórzony, albo został zabity przez materię czy inne istoty w pewnym momencie.
Wiem, że nieplanowana ciąża, szczególnie po gwałcie, może zniszczyć kobiecie czy dziewczynie życie i rozwalić plany i wiem, że usunięcie ciąży wydaje się powrotem do nich. Nie usuwa to jednak samego czynu gwałtu, tego co się stało. Nie osądzam, interesuje mnie po prostu istnienie tego nowego człowieka, nowej istoty.
Skoro jesteś taki oblatany w społeczeństwie, poszukaj istot, które właśnie narodziły się w ten sposób i zapytaj, czy wolałyby być zabite przez matkę czy ojca w zarodku lub dowolnym momencie ze swojego życia czy istnieć. Możliwe, że teraz są wspaniałymi ludźmi, mają własne rodziny, szczęście istnienia i udane życie. Stają twarzą w twarz zarówno z tym mężczyzną, który to zrobił jak i z matką, która je urodziła i co? Widzą w nich jej gwałciciela i swoją morderczynię? Na szczęście w tej kobiecie nie.
Awatar użytkownika
Erratas
bywalec

Post autor: Erratas »

Kefas pisze: sob kwie 24, 2021 8:36 am tłocząc im do głów bzdury i czyniąc z nich niewolników.
Wydaje mi się, że to raczej KK próbuje uczynić z ludzi niewolników. Właśnie chociażby poprzez odbieranie kobietom prawa do aborcji.
O bzdurach na ambonie już nie mówiąc.

Kefas pisze: sob kwie 24, 2021 8:36 am Rozliczaniem z win będziemy niedługo ideologów lewicowych i żydów jeśli się nie nawrócą
Niby jak rozliczać? I dlaczego Żydzi mają się nawrócić?
To zahacza o totalitaryzm.
Awatar użytkownika
tylkoktoś
zaufany użytkownik

Post autor: tylkoktoś »

KK chce we wszystko ingerować tylko nie w zmiany we własnym obejściu,by móc się jednoznacznie rozliczyć ze zła które czyni,a które chce zatajać.
Kefas
zaufany użytkownik

Alara pisze: sob kwie 24, 2021 12:56 pm
Kefas pisze: sob kwie 24, 2021 8:36 am tłocząc im do głów bzdury i czyniąc z nich niewolników.
Wydaje mi się, że to raczej KK próbuje uczynić z ludzi niewolników. Właśnie chociażby poprzez odbieranie kobietom prawa do aborcji.
O bzdurach na ambonie już nie mówiąc.

Kefas pisze: sob kwie 24, 2021 8:36 am Rozliczaniem z win będziemy niedługo ideologów lewicowych i żydów jeśli się nie nawrócą
Niby jak rozliczać? I dlaczego Żydzi mają się nawrócić?
To zahacza o totalitaryzm.
za zabijanie dzieci na masową skalę,boję się wogóle patrzeć na statystyki ile dzieci zginęło z powodu aborcji na świecie od tkzw.wyzwolenia z komunizmu.Neobolszewizm pochłnoł juz chyba więcej ofiar od czasu zakonczenia 2 wojny światowej do upadku komunizm w Polsce.Panosza się tutaj zachodni działacze łącznie z pisem.Morawiecki posyła do szkoły żydowskiej dzieci.Kaczyński przyznal się że jest filosemitą parę lat temu.Nami rządzą żydzi niestety.Co drugi w sejmie zmienił nazwisko na Polskie.Aleksander Kwaśniewski miał na nazwisko kiedyś Sztolcman.I przepraszał za Jedwabne....pozostawię kłamstwo jedwabnego na kiedy indziej.Orżnęli nas na kasę przez 30 lat a Polacy dalej się nie uczą na błędach.Wyszedł nowy ideolog Hołownia który już zbiera kolegów z pisu i platformy.Bo by go ukrucili.....nowi koledzy bedą się za nim ciągnąć aż powstanie nowa partia 2080.Sprzedali komunikację,francuzom ,niemcom liżą buty i uwiesili się na amerykanach.Lewackie media wszystkie które sa na rynku Polskim mówią prawdę codziennie ze Polacy nie potrafią nie wierzyć w kłamstwa.Bo zwyczajne w mediach prawdy nie ma wogóle.Kłamstwo stało się tak powszechne że jak ktoś normalny to uchodzi za faszystę.Kto tu jest faszystą?Ktoś powie że zboczeńce w przestrzeni publicznej szkodzą wychowaniu dzieci co jest oczywistym faktem to chcą go powiesić w zetce rmf itp.tvn polsat tvp.Zdjęli ostatnio pospieszalskiego.
Kefas
zaufany użytkownik

Nie mówiąc już o gruncie naukowym bo to już nikogo nie obchodzi np.biologia.Zaprzeczają nawet biologom.że nie ma płci.Więc o czym mamy rozmawiać?Nie pozwolę osobie która ze mną rozmawia żeby poniżała samą siebie to jeszcze wyzwie cie od faszysty bo nie ma żadnych argumentów bo z oczywistymi faktami się nie umie dyskutować.
.
Kefas
zaufany użytkownik

utopia pisze: sob kwie 24, 2021 4:59 pm KK chce we wszystko ingerować tylko nie w zmiany we własnym obejściu,by móc się jednoznacznie rozliczyć ze zła które czyni,a które chce zatajać.
Utopia wiem że stan KK jest opłakany,ale jeszcze są księża którzy mówią prawdę np.ks Glas.
Awatar użytkownika
Chłopiec Papuśny
zaufany użytkownik

https://kobieta.gazeta.pl/kobieta/7,107 ... tarla.html

Tutaj macie świeży materiał jak same kobiety które, jak i dlaczego dokonały aborcji wypowiadają się na jej temat i dlaczego.
Kościół katolicki nie ma monopolu na prawdę.
Prawda jest natomiast że kościół zarzuca kłamstwami dookoła na temat samej aborcji, że kobiety chcą i będą poddawały się aborcji tak jak małe dziecko łyka cukierki. Wymysł zacofanych i sfrustrowanych starców którzy chcą decydować o życiu innych, próbujących uczyć ludzi o moralności samemu nie będąc moralnymi. Wasze zdanie jest czysto polityczne, nie ma nic wspólnego z wiarą. Wieczorem coś więcej wrzucę, musiałem opracować dosyć długi tekst. 🙃

Zrobiono kiedyś badania. Zapytano się mężczyzn czy jeżeli ich kobieta była by w ciąży i zagrażałby życiu, mając wybór co by wybrali: czy ratować dziecko i poświęcić partnerkę, czy ratować partnerkę i zmarło by nienarodzone dziecko, to 92% wybrało odpowiedź by ratować partnerkę a dziecko poświęcić. Natomiast przy wyborze między ratowaniem partnerki a życiem swojej 9-letniej córki, nikt z nich nie potrafił dokonać wyboru.
W 1993 roku z powodu zaostrzenia prawa o aborcji, samobójstwo popełniło co najmniej 6 ciężarnych kobiet, bo nie wiedziały co mogą zrobić- nie dostały żadnej pomocy od nikogo.
Awatar użytkownika
Chłopiec Papuśny
zaufany użytkownik

Kefas pisze: sob kwie 24, 2021 8:36 am Panie Papuśny to co napisałeś jest według Ciebie racjonalnym przelicznikiem kosztów utrzymania dziecka niepełnosprawnego.Zaraz Ci pokażę klerofaszystę.Kościół ma wydatki na zepsuty dach,prąd kościelnego,i świeczki na ołtarz i na pranie dywanów.Musi opłacić podatek od nieruchomości,dodatkowo sutanny i komrze dla ministrantów,ornat.Kwiaty na ołtarz muszą być i świąteczne dekoracje.Czasem musi odnowić elewację budynku.Dodaj do tego to że jesteś zwolennikiem pozbywania się problemów.Ty a nie ksiądz na ambonie.Zwykły proboszcz na ambonie ma więcej miłości do dziecka.Kościół jest winny zawsze i wszędzie.Każdy kto głosuje za zabiciem bierze odpowiedzialność.Rozróżnij temat Papuśny i zostaw w spokoju ludzi opowiadających się za życiem bo to oni mają rację, nie Twój przelicznik kosztów.Dorabiasz ideologię do pieniędzy i wyzywasz normalnych ludzi od faszystów bo mają naturalny odruch za życiem.Rozliczaniem z win będziemy niedługo ideologów lewicowych i żydów jeśli się nie nawrócą za to co zrobili niewinnym ludziom tłocząc im do głów bzdury i czyniąc z nich niewolników.
Nie wiesz jak potrafię kochać i ile mogę dać miłości. Miłość to nie jest że zarzucasz komuś że nie potrafi kochać. Ccze słowa padają z Twoich ust. Więc rozumiem że twoja miłość polega na tym aby np. zabić kobietę by wydobyć z niej dziecko które także umrze? To tylko jeden przykład z wielu możliwych.
Co do miłości kościoła to rozumiem że miłością też była pomoc kościoła w ludobójstwie Tutsi przez Hitu, pozwolenie księdza na wymordowanie swoich wiernych i w tym również dzieci, a potem ukrywanie go we Francji? Teraz następny ksiądz został aresztowany za udział w ludobójstwie - Marcel Hitayezu. We Francji jest to znacznie utrudnione, tam gdzie większość księży odpowiedzialnych za udział w zbrodni ukrywa się do dzisiaj, ale jak widać nie niemożliwe. To nazywasz miłością kościoła katolickiego, tak wygląda ochrona życia przez kościół? Zarzucasz mi że ja jestem za mordowaniem "dzieci" i nie potrafię kochać. Embrion wszak jest do uzgodnienia czy to człowiek czy nie, u dorosłego i dziecka już to jest dawno ustalone - twoja miłość mnie powala na kolana....😒 Jest cudowna i miłosierna.☺️

Z tym podatkiem od nieruchomości to przesadzasz. 😩 Kościół jest zwolniony z płacenia podatku od nieruchomosci:

Zwolnienie od podatku od nieruchomości

Zgodnie z art. 6 ust. 10 obowiązek składania informacji o nieruchomościach i obiektach budowlanych oraz deklaracji na podatek od nieruchomości, o którym mowa w ust. 6 i w ust. 9 pkt. 1, dotyczy również podatników korzystających ze zwolnień na mocy przepisów niniejszej ustawy. Ustawodawca, dla kościołów oraz związków wyznaniowych, ulgi oraz zwolnienia uregulował w odrębnych ustawach, co potwierdza art. 1b ustawy o podatkach i opłatach lokalnych.

Ustawa o stosunku Państwa do Kościoła Katolickiego w Rzeczypospolitej Polskiej w dziale III - Sprawy majątkowe Kościelnych Osób Prawnych reguluje m.in. w art. 55 ust. 4 i 5 zwolnienie od opodatkowania podatkiem od nieruchomości. Stanowi on (art. 55 ust. 4), iż kościelne osoby prawne są zwolnione od opodatkowania i od świadczeń na fundusz gminny i fundusz miejski, od nieruchomości lub ich części, stanowiących własność tych osób lub używanych przez nie na podstawie innego tytułu prawnego na cele niemieszkalne, z wyjątkiem części zajmowanej na wykonywanie działalności gospodarczej. Zatem zwolnienie z podatku od nieruchomości będzie obejmowało te nieruchomości, które są wykorzystywane (używane) na cele niemieszkalne. W doktrynie przyjmuje się, iż nie każdy budynek używany na cele mieszkalne musi być budynkiem mieszkalnym. Z brzmienia art. 55 ust. 4 ustawy o stosunku Państwa do Kościoła Katolickiego wynika jednak, że decydującym kryterium o korzystaniu ze zwolnienia od podatku od nieruchomości jest sposób wykorzystania budynku. Nie ma przy tym znaczenia, jak budynek jest sklasyfikowany w ewidencji gruntów i budynków bądź też w dokumentacji architektoniczno-budowlanej (zob. Pahl Bogumił artykuł FK.2006.4.5 - Opodatkowanie majątku nieruchomego będącego w posiadaniu kościołów i innych związków wyznaniowych. Teza nr 4,51558/4).

Ponadto w art. 55 ust. 5 ustawy wskazano, iż zwolnienie od opodatkowania podatkiem od nieruchomości oraz od świadczeń na fundusz gminny i fundusz miejski obejmuje nieruchomości lub ich części przeznaczone na cele mieszkalne duchownych i członków zakonu, jeżeli:

1) są one wpisane do rejestru zabytków,
2) służą jako internaty przy szkołach i seminariach duchownych, domy zakonów kontemplacyjnych, domy formacyjne zakonów i domy księży emerytów (sióstr emerytek),
3) znajdują się w budynkach kurii diecezjalnych i biskupich, zakonnych zarządów generalnych i prowincjalnych w Sekretariacie Prymasa Polski i w Sekretariacie Konferencji Episkopatu Polski

Jakoś tak dziwnie mówiąc że płaci podatek, gdy głównie wnioskuje o bonifikaty 50% jeżeli już ma zapłacić podatek co jest bardzo rzadkim zjawiskiem i za każdym razem wnosi o 95% bonifikatę na zakup ziemi. Płaci jedynie podatek VAT który musi jeżeli prowadzi działalność, również w większości jest on umarzany lub zwracany.
Chyba ma pieniądze jeżeli zaczął wykupować ziemię w każdym województwie, inwestuje i jeżeli jest taki biedny to skąd ma fundusze na takie inwestycje?
Cieszę się że podzielasz zdanie na temat szkodzenia pedofilii w wychowaniu dzieci i niestety czynnym udziale w życiu Polaków jak np. 24 polskich biskupów częściowo pedofili a częściowo ukrywających wiedzy i fakty o wykorzystywaniu sexualnym dzieci przez innych hierarchów kościoła katolickiego i księży, nieskładanie zawiadomień do organów ścigania i tym samym umożliwianie popełniania dalszych zbrodni na dzieciach.
cezary123
zaufany użytkownik

Chłopiec Papuśny pisze: pn kwie 26, 2021 6:53 am Zrobiono kiedyś badania. Zapytano się mężczyzn czy jeżeli ich kobieta była by w ciąży i zagrażałby życiu, mając wybór co by wybrali: czy ratować dziecko i poświęcić partnerkę, czy ratować partnerkę i zmarło by nienarodzone dziecko, to 92% wybrało odpowiedź by ratować partnerkę a dziecko poświęcić. Natomiast przy wyborze między ratowaniem partnerki a życiem swojej 9-letniej córki, nikt z nich nie potrafił dokonać wyboru.
Właśnie. Zwolennicy aborcji grają żywymi, którzy już się pojawili na świecie, bo może ktoś nie zdążył albo nie miał jak przeprowadzić na nich unicestwienia, i muszą być brane pod uwagę przez inne istoty w rozrachunku życia, wołają politycznie : "Ilu żywym istotom pomogliście?!"
Bo tym abortowanym już pomagać nie trzeba w żaden sposób, zniknęli poszli do zmarłych od razu i po problemie
No to przeciwnicy aborcji też mają swoich żywych, przykłady ludzi, którzy istnieją, bo udało im się wymknąć całym i zdrowym z macicy.
Skoro zmarli, zabici na froncie i nieistniejący nie mogą tworzyć polityki planety i nie są brani pod uwagę, to skupmy się na szczęśliwie i nieszczęśliwie, realnie zaistniałych elementach pokolenia tego świata.
Żeby było sprawiedliwie, to proponuję szukać przykładów z jakichś krajów pogańskich albo ateistychnych. Problem ten sam, a Kościół przestanie odgrywać rolę w zjawisku aborcji.
Indie, Chiny, kraje Afryki może?
Awatar użytkownika
Kiciuś_XXL
moderator
moderator

Post autor: Kiciuś_XXL »

Lubię czytać treści jak post powyżej
Awatar użytkownika
Chłopiec Papuśny
zaufany użytkownik

cezary123 pisze: pn kwie 26, 2021 8:32 am
Chłopiec Papuśny pisze: pn kwie 26, 2021 6:53 am Zrobiono kiedyś badania. Zapytano się mężczyzn czy jeżeli ich kobieta była by w ciąży i zagrażałby życiu, mając wybór co by wybrali: czy ratować dziecko i poświęcić partnerkę, czy ratować partnerkę i zmarło by nienarodzone dziecko, to 92% wybrało odpowiedź by ratować partnerkę a dziecko poświęcić. Natomiast przy wyborze między ratowaniem partnerki a życiem swojej 9-letniej córki, nikt z nich nie potrafił dokonać wyboru.
Właśnie. Zwolennicy aborcji grają żywymi, którzy już się pojawili na świecie, bo może ktoś nie zdążył albo nie miał jak przeprowadzić na nich unicestwienia, i muszą być brane pod uwagę przez inne istoty w rozrachunku życia, wołają politycznie : "Ilu żywym istotom pomogliście?!"
Bo tym abortowanym już pomagać nie trzeba w żaden sposób, zniknęli poszli do zmarłych od razu i po problemie
No to przeciwnicy aborcji też mają swoich żywych, przykłady ludzi, którzy istnieją, bo udało im się wymknąć całym i zdrowym z macicy.
Skoro zmarli, zabici na froncie i nieistniejący nie mogą tworzyć polityki planety i nie są brani pod uwagę, to skupmy się na szczęśliwie i nieszczęśliwie, realnie zaistniałych elementach pokolenia tego świata.
Żeby było sprawiedliwie, to proponuję szukać przykładów z jakichś krajów pogańskich albo ateistychnych. Problem ten sam, a Kościół przestanie odgrywać rolę w zjawisku aborcji.
Indie, Chiny, kraje Afryki może?
Czy przeciwnicy aborcji nie grają żywymi? Nie odniosłeś się do matek, co z nimi jak mają żyć dalej z tą świadomością że urodziły lub poroniły? Co z ekonomicznym aspektem macierzyństwa? 11 dzieci i dom 50 metrowy? Aborcja to temat o wiele bardziej skomplikowany niż "przeciwnicy aborcji" przedstawiają, że ciach i po problemie". Nie napisałeś nic o wzroście nielegalnego podziemia aborcyjnego. Dlaczego? Czy wiesz a prawdopodobnie nie, że kobieta w ciąży którą chce dokonać aborcji z różnych przyczyn odważy się na wiele, jak np. wciskanie błota w narządy rodne, grzebanie gałęzią i inne? Widać tu raczej ogromną desperację i dramat, a przy okazji – kompletną bezradność i brak pomocy. Nie trzeba dodawać, że często takie „domowe” próby aborcji kończą się śmiercią lub trwałym okaleczeniem kobiety. Czy życie kobiety nie podlega „obronie”? A co z ich już narodzonymi dziećmi?

Co chcesz powiedzieć przez to, bo zagmatwałeś tak że nic nie rozumiem z Twojej wypowiedzi. Z elokwencja swojej wypowiedzi uważam że trochę przesadziłeś.
Awatar użytkownika
Kiciuś_XXL
moderator
moderator

Post autor: Kiciuś_XXL »

Cezary dał wydźwięk ze przynajmniej stoi po jednej stronie. Nie można w tej sytuacji znaleźć złotego środka. Nie można być po obu stronach. Albo tak albo tak.
Kto ma rację to jak o pytanie co było pierwsze kura czy jajko

I tu kwestia współczesnego wygodnictwa oby było nam jak najlepiej. Tylko ze z naukowego punktu widzenia nijak wygoda ma się do rozwoju i postępu.

Wygoda to niechęć do opieki i troski(kimś chorym) oraz działania. Luksus to dzisiaj jedno dziecko albo związek tej samej płci. Nasza współczesna cywilizacja wschodzi jak słońce. Coraz więcej wygód ale tym samym mniej motywacji i działania.
Awatar użytkownika
Erratas
bywalec

Post autor: Erratas »

Zły Kicius_XXL pisze: pn kwie 26, 2021 9:59 am Tylko ze z naukowego punktu widzenia nijak wygoda ma się do rozwoju i postępu.
Wygodę zawdzięczamy postępowi.
Tak więc stwierdzenie, że ma się nijak jest błędne.
Z czysto darwinistycznego naukowego punktu widzenia jest lepiej zabić chore dziecko by zachować zdrowe geny. Co nie znaczy że popieram eugenikę.
Zły Kicius_XXL pisze: pn kwie 26, 2021 9:59 am albo związek tej samej płci.
Co to ma wspólnego z wygodą?
ODPOWIEDZ

Wróć do „filozofia”