Jak się czujecie na 5mg olanzapiny?

zyprexa, zolafren, zalasta, zolaxa, velotab, zypadhera

Moderator: moderatorzy

Miś Uszatek
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 72943962

Jak się czujecie na 5mg olanzapiny?

Post autor: Miś Uszatek »

Mam pytanie do tych co biorą 5 mg olanzapiny(albo zeszli z 10 na 5) ,jak się czujecie na takiej dawce?? Lepiej? Tylko pod jakim względem? Ja się przymierzam do brania 5 mg olki ale mam obawy bo mam urojenia i omamy i nie chce aby one się zwiększyły. Wiem że pewnie będe bardziej żywszy bo na 10 mg olki byłem dętka.
leonidas
zaufany użytkownik

Re: Jak się czujecie na 5mg olanzapiny?

Post autor: leonidas »

Ja na 5 byłem bardziej senny niż na 10 i 15. Jak odstawiłem całkowicie, to mam cały czas od 3 tyg ból w żołądku, jak przed egzaminem, nigdy tak nie miałem. Nie polecam zaczynać tego brać.
Awatar użytkownika
Walet Pikowy
zaufany użytkownik

Post autor: Walet Pikowy »

Biorę już 5mg ponad pół roku.Lepiej odczuwa się emocje,więcej siły do treningów fizycznych,chyba też łatwiej wstać z łóżka rano.
Miś Uszatek
zaufany użytkownik

leonidas ja biore ten lek już rok i 3 miesiące i nie miałem takich perypetii. Ogólnie dobrze toleruje olke tylko brakowało mi siły i energii na 10 mg. Stąd pomysł aby spróbować na 5mg.

---

Walet Pikowy dzięki za info. Dobra spróbuje na 5mg. Boje się tylko urojeń.
leonidas
zaufany użytkownik

Post autor: leonidas »

Nie którzy biorą nawet chyba 2,5 także 5 mg, może będzie w sam raz.
Awatar użytkownika
pycioslawa
moderator
moderator
Status: twój najgorszy koszmar

Post autor: pycioslawa »

2,5 oraz 5 to dawki podtrzymujące, sama dziesiątka to mało i na zażegnanie psychozy bierze się najczęściej 20.
nie dyskutuj z debilem - wpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem
viewtopic.php?t=40441
Wątek Zażalenia na pycioslawę. Chcesz coś dodać? Wbijaj śmiało.
Miś Uszatek
zaufany użytkownik

Bzdura... Brałem 10 mg i nie miałem żadnych urojeń, dlatego mam obawy co do 5 mg aby pod tym względem się nie pogorszyło. A 20 a nawet 25 mg brałem kiedyś. I dziękuje bardzo, nie chce do tego wracać, czas wycięty z pamięci.
Awatar użytkownika
pycioslawa
moderator
moderator
Status: twój najgorszy koszmar

Post autor: pycioslawa »

Ja nie mówię, że przy dziesiątce ma się dalej urojenia.
nie dyskutuj z debilem - wpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem
viewtopic.php?t=40441
Wątek Zażalenia na pycioslawę. Chcesz coś dodać? Wbijaj śmiało.
PawełB
zarejestrowany użytkownik

Post autor: PawełB »

Ja przez trzy lata brałem ten lek i czułem się po nim nawet bardzo dobrze brałem 10 mg a ostatnio 5 mg ale dla mnie nie do zaakceptowania jest bardzo duże tycie po tym leku przytyłem około 40 kilogramów.
Miś Uszatek
zaufany użytkownik

Odstawianie tego zolafrenu to makabra... Wczoraj zmniejszyłem na 5 mg olke ale póżnym wieczorem wróciłem do 10 mg bo dostałem urojeń. Nie uda mi się. Biore jeszcze 800 sulpirydu i może w tą mańke pójść i to próbować zmniejszyć aby lepiej się poczuć, no bo coś musze zrobić bo zwariuje chyba!!!
Awatar użytkownika
seebek
zaufany użytkownik

Post autor: seebek »

Uszatku nie schodź z 10 na 5 mg olki od razu bo wiesz co sie dzieje. Rób to stopniowo z 10 na 7,5 mg przez 2 miesiące
a dopiero potem z 7,5 na 5 mg. Po tej redukcji mogą pojawić się lekkie urojenia i niepokój ale po tygodniu powinny
ustąpić. Piszę to z mojego doświadczenia.
"Zycie ludzkie jest jak paczka kredek ... Raz kolorowe, a raz czarne, raz ostre, a raz tepe, raz dlugie, a raz krótkie, raz proste, a raz połamane...
Ale to niewazne. Najwazniejsze jest to, jaki obraz nimi namalujesz..."
Miś Uszatek
zaufany użytkownik

Pewnie masz racje tylko ja jestem z tych niecierpliwych że chciałbym już się lepiej czuć. W końcu w tym roku wybija 26 lat jak się lecze, niby żaden rekord bo znam takich co dłużej się leczą, ale mam wrażenie że mam mózg zjarany przez prochy. Z drugiej strony odstawić całkowicie nie moge bo widzicie co się dzieje.
Awatar użytkownika
Walet Pikowy
zaufany użytkownik

Post autor: Walet Pikowy »

A jak to się objawia,to zjaranie mózgu?
Awatar użytkownika
Handicap
zaufany użytkownik

Post autor: Handicap »

Pycia ma racje. Funkcjonujące dawki to 15-20 mg. A takie ilości przyjmuje 10 lat. Sprawdzają się także w wyłączaniu objawów wytwórczych, szczególnie po dragach. Ale to niezwykle wyczerpujące leki.. Od kilku tygodni zrezygnowałem z Lilly na, rzecz większej dawki antydepresantów. Narazie jest OK. Zasypiam, bez przewracania się po łóżku i wciskania głowy w poduszkę.
Miś Uszatek
zaufany użytkownik

Handicap pisze: ndz lut 28, 2021 6:42 pm Pycia ma racje. Funkcjonujące dawki to 15-20 mg. A takie ilości przyjmuje 10 lat. Sprawdzają się także w wyłączaniu objawów wytwórczych, szczególnie po dragach. Ale to niezwykle wyczerpujące leki.. Od kilku tygodni zrezygnowałem z Lilly na, rzecz większej dawki antydepresantów. Narazie jest OK. Zasypiam, bez przewracania się po łóżku i wciskania głowy w poduszkę.
Co to znaczy funkcjonujące dawki??? Ja biore 10 mg a chce brać mniej to po co mam brać 15-20 mg?? Niepotrzebne mi 15-20 mg tylko mniej!!!
Miś Uszatek
zaufany użytkownik

Walet Pikowy pisze: ndz lut 28, 2021 6:13 pm A jak to się objawia,to zjaranie mózgu?
Zmęczenie, przez tyle lat tyle brałem leki że odczuwam zmęczenie.
Miś Uszatek
zaufany użytkownik

Nie mierzcie wszystkich jedną miarą, bo jednemu wystarczy 10 mg innym 5mg, a jeszcze inni dawki "funkcjonujące" czyli 15-20 mg olki. Nie jesteśmy przecież klonami, każdy się troche różni od drugiego.
Awatar użytkownika
Handicap
zaufany użytkownik

Post autor: Handicap »

Funkcjonujące to znaczy działające w zamierzony sposób - to nie lek nasenny w sensie stricte. Funkcją tego leku jest leczenie schizofrenii. Później biorą się jak grzyby po deszczu Maćki z lekką schizofrenią, albo mniejszą, albo ' nie tak straszną ' :angry-cussingargument:
Miś Uszatek
zaufany użytkownik

Handicap pisze: ndz lut 28, 2021 7:31 pm Funkcjonujące to znaczy działające w zamierzony sposób - to nie lek nasenny w sensie stricte. Funkcją tego leku jest leczenie schizofrenii. Później biorą się jak grzyby po deszczu Maćki z lekką schizofrenią, albo mniejszą, albo ' nie tak straszną ' :angry-cussingargument:
Co ty powiesz... Ja w 1996 roku zacząłem brać zyprexe na zielony pasek i owszem przez pierwsze 3 lata brałem 20 mg ale potem pani doktor zmniejszyła mi do 10 mg i tak taką dawke brałem. W ciężkich stanach w pierwszych latach może miałem wskazanie brać 20 mg ale potem już nie.
Awatar użytkownika
Piotrek007
zaufany użytkownik

Post autor: Piotrek007 »

Mi wystarcza 2,5 mg. zolaxy. Czuje się jakbym wogóle nie brał żadnych leków. Ale to pozory, jak nie wezmę to nie mogę zasnąć a po kilku dniach jestem wykończony nerwowo. Więc muszę brać.
"Nie mów mi jak mam żyć
Bo ja dobrze wiem jak i co
Nie pomoże mi już nic
Jak nie pomogę sam sobie."
ODPOWIEDZ

Wróć do „olanzapina”