Egzorcyzmy Anneliesse Michel

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Re: Egzorcyzmy Anneliesse Michel

Post autor: Catastrophique »

3 stronowy monolog oO.
Tik tak tik tak ;) | "To boldly go where no one has gone before"
cezary123
zaufany użytkownik

Post autor: cezary123 »

Pozostaje jeszcze wyjaśnienie przyczyny jej śmierci. Albo anoreksja, czyli potencjalnie śmiertelna choroba psychiczna, bo prawdopodobnie cierpiała też jednocześnie na to, albo skutki uboczne leku na epilepsję, który rozwalił jej od środka narządy, a epilepsji nie wyleczył, bo jej nie było, tylko inne uszkodzenie układu nerwowego.
cezary123
zaufany użytkownik

Catastrophique pisze: czw lut 04, 2021 11:23 pm 3 stronowy monolog oO.
To są po prostu moje notatki z obejrzanego dokumentu i znalezionych informacji powiązanych ze sprawą. Zaangażowałem się, bo ta sprawa dosyć mocno mnie poruszyła z pewnych powodów.
Nawet nie zastanawiałem się, czy można na ten temat dyskutować, tylko pisałem co myślałem. Największe zaufanie mam do swojego rozumowania.
Jeżeli chcę, żeby coś było zrozumiane dobrze, to muszę zrozumieć to sam. :)
cezary123
zaufany użytkownik

Jak takie naiwne przeżycia egzorcyzmowanych mają się do całości świata - to jest podstawowe pytanie.
Dziewczyna mogła mieć pełne szczęśliwe życie w normalnym świecie a nie myśleć ciągle o tym, że Kain z Hitlerem bredzą coś o niepokoju i nienawiści na dole a Matka Boska chce powstrzymać paszczę piekła przez cierpienie za miliony innych. Chwila koszmaru czy snu i świat wraca do życia, normalnego trwania, gospodarki, procesów społecznych, spraw osobistych w milionach domów - tak trzeba było popatrzeć.
Ale jak ktoś tym żył na co dzień, jak ten nawiedzony egzorcysta, to indukował u niej to ciągle.
cezary123
zaufany użytkownik

Bardzo znamienne jest też nakręcanie się samych urojeń u chorującej i zapadanie się w nie. Dlaczego mimo tylu egzorcyzmów i już scen wyjścia demonów, tak naprawdę nic się nie polepszało i nadal występowały podobne objawy?
Egzorcysta z nawiedzonym wzruszeniem opowiada, że demony wręcz same chciały wyjść i może nawet prosiły o to, ale ze strachem wołały, że jednak im nie wolno. Dlaczego? Bo Anneliesse przyjęła ową pokutę od Matki Boskiej i chciała cierpieć za potencjalnych potępionych. Stąd taka sytuacja tak jakby wykreowana przez istoty wyższe, przez Bozię samą. Demony były tylko pionkami w dziele zbawienia i pokuty, którym to znakiem obdarzył Bóg tę chorującą. Musiało się w niej wszystko przerobić aż do końca, bo to rzeczywista gra nadprzyrodzona była, śmiertelnie poważna, dotycząca wszystkiego i wszystkich ze wszystkich pokoleń. Dotknięcie prawdy o jedynym możliwym i realnym a nieznanym procesie zbawczym toczącym się za kulisami świata.
Przy odpowiednim spojrzeniu na sprawę wszystko wychodzi jasno: błędne koło urojeń, podobnie jak urojenie, które miało być ratunkiem, a nie było - to o przyjściu Matki Boskiej, która miała wypędzić demony. Teraz zapadła się w kolejne - że Matka Boska jednak uszanowała jej decyzję o chęci pokutowania za grzeszników i demony musiały odegrać swoją rolę choć już same nie chciały. Nie wszystko wydaje się racjonalne, na przykład wtedy Matka Boska zaprzeczała sobie samej, albo nie mogła nic zrobić, bo musiała ulec jeszcze wyższej konieczności i istocie boskiej, na przykład samemu cierpiącemu Synowi Bożemu, a ten z kolei musiał być posłuszny woli Ojca. Zdarzają się i takie sceny w objawieniach chorujących.
Smutne jest to, że objawy i cierpienie były ciągle interpretowane w tak złudny i chory sposób, ale to też powodowane było chorobą, z której nie można było wyjść, żeby popatrzeć na wszystko w zdrowy i świeży sposób.
cezary123
zaufany użytkownik

Możliwe też, że sama Anneliesse też była trochę sobie winna, bo ktoś, kto bierze na siebie pokutę za najgorszych grzeszników i tak jakby wciąga siebie w obręb ich zła i winy, ten musi mieć dobre mechanizmy obronne przed konsekwencjami tych przeżyć, podobnie jak aktor, który uczy się grać emocje różnych postaci, musi też nauczyć się dobrze izolować i bronić przed tymi emocjami dla siebie.
A ta naiwna wciągnęła się i myślała, że zbawi świat.
Ciekawe co by było, gdyby wzięła na siebie całe niebo zbawionych. Ekstaza w psychozie?
cezary123
zaufany użytkownik

Smutna historia, ale przeminęło. Dla niej też.
Co do dźwięków wydawanych przez struny głosowe dziewuchy w transie, to niektórzy artyści jeszcze lepiej potrafią. Metal i chrypienie do satana nietaktownie byłoby w tej sytuacji wklejać, ale o niebiańskiej ekstazie można :)

cezary123
zaufany użytkownik

"Jedyny podmiot zdarzeń - ja" :angelic-cyan:
Dobre złudzenie pod warunkiem, że raczej w tej sferze dobra, bezgrzeszności, odkrywania swojej drogi reakcji ze środowiskiem prowadzącej do życia, a nie taplania się w efektach złych czynów innych, obcych osób na świecie.
cezary123
zaufany użytkownik

Głos Janis Joplin bardzo się kojarzy z tamtym głosem Anneliesse.
cezary123
zaufany użytkownik

Też marnie skończyła.
cezary123
zaufany użytkownik

cezary123
zaufany użytkownik

Dlaczego wytłumaczenia nadprzyrodzone różnych zjawisk rzeczywistości są tak niechętnie przyjmowane? Bo mogą zakrywać i przytłumiać inne, prawdziwe przyczyny i efekty zjawisk. Przestajemy ich szukać, odkrywać prawdę i wychodzi nieprawda i błąd w końcu.
Znalezienie naturalnych wyjaśnień to dużo dłuższa droga i bardziej żmudna, ale bardziej zbliża do prawdy.
A tak, na przykład, zamiast wyleczenia chorej, pozostaje tylko świątobliwe wspominanie.
Awatar użytkownika
tylkoktoś
zaufany użytkownik

Post autor: tylkoktoś »

Dziesiątki fizyków ,racjonalistów,widząc jak działa świat ,jak jest zbudowany,przy złożoności wszelkich życiowych procesów ,roślin , zwierząt,ludzi i ich budowy, podpisało się pod stwierdzeniem że to wszystko musiało być stworzone przez Boga.Istotę wyższą.
Myślę że wielu ludziom łatwiej utopić wiele nieracjonalnych faktów w racjonalności, bo by sobie nie poradzili z prawdą ,więc wolą ją odrzucić nie biorąc jej nawet pod uwagę.Myślę że znasz wszystkie odpowiedzi na wszystkie pytania,jesteś osobą nieskończenie oświeconą mogącą nauczać mędrców tego świata.Świat niesie w sobie nieskończoność zapytań bez odpowiedzi,i nie ma kto tej pustki wypełnić.Nie ma w Tobie czegoś co mają tęgie umysły uważające się za głupców...wątpliwość.
Często gdy wiesz już wszystko ,to nagle się okazuje że nie wiesz tak naprawdę nic.
Awatar użytkownika
tylkoktoś
zaufany użytkownik

Ale podziwiam pasję i upór ,nawet jak mówisz że nie zależy Ci na tym by ktoś to czytał a zadowalasz się tym że wyrzucasz to z siebie.
Awatar użytkownika
tylkoktoś
zaufany użytkownik

Z chęcią bym lajkował Twoje posty,myślę że równy z Ciebie gość.
cezary123
zaufany użytkownik

utopia pisze: śr lut 24, 2021 12:59 am Z chęcią bym lajkował Twoje posty,myślę że równy z Ciebie gość.
Dziękuję :)
cezary123
zaufany użytkownik

Właśnie moja postawa wobec zjawisk i wytłumaczeń nadprzyrodzonych to same wątpliwości i to dobrze uzasadnione. Ileż to różnych zjawisk człowiek nie odkrył i nie opanował dobrze, bo zablokował sobie tę drogę wyjaśnieniem nadprzyrodzonym lub religijnym. Nie są szkodliwe dopóki nie zasłaniają głębszej prawdy naturalnej. Zjawisko wyładowania elektrycznego może i nie było potrzebne zwierzętom i ludziom inaczej jak tylko grom Bozi i to przez wiele tysiącleci. Cywilizacja prymitywna nie zdołałaby tego wykorzystać w technice. Tymczasem Natura kryła olbrzymią tajemnicę, którą nawet dzisiaj ledwo nadgryźliśmy i wykorzystaliśmy do wytłumaczenia materii Wszechświata i zastosowania w technice.
Kolejne nasze naiwne odkrycia też będą tylko stopniowym dochodzeniem do głębszej prawdy, ale te naukowe nie zasłaniają tak bardzo możliwości i nie powodują takich błędów jak ostateczne wyjaśnienia nadprzyrodzone, które nic nie wyjaśniają tak naprawdę a są tylko konstrukcjami naszego umysłu.

Wróć do „filmy”