Zwiększone ryzyko choroby Parkinsona u osób ze schizofrenią

informacje naukowe, medyczne

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

Zwiększone ryzyko choroby Parkinsona u osób ze schizofrenią

Post autor: Bright Angel »

Wg badań naukowych osoby chorujące na schizofrenię maja zwiększone ryzyko choroby Parkinsona w późniejszych latach.
A new study shows that patients with a schizophrenia spectrum disorder have an increased risk of Parkinson's disease later in life. The increased risk may be due to alterations in the brain's dopamine system caused by dopamine receptor antagonists or neurobiological effects of schizophrenia.
(ang.):
https://www.sciencedaily.com/releases/2 ... 110310.htm
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

Re: Zwiększone ryzyko choroby Parkinsona u osób ze schizofrenią

Post autor: Bright Angel »

Prawdopodobnie przyczyną tego są leki neuroleptyczne, które zmniejszają poziom dopaminy. Czasami wręcz bezpośrednio powodujące parkinsonizm.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Post autor: Catastrophique »

Tak, winne sa zawsze te nieszczesne leki. :think:
Tik tak tik tak ;) | "To boldly go where no one has gone before"
AcidHouse
bywalec
Status: Stara szkoła

Post autor: AcidHouse »

Tak i ty też dostaniesz. :icon-mrgreen:
Meduzola
zaufany użytkownik

Post autor: Meduzola »

Objawy psychotyczne wyprzedzają ewidentne objawy parkinsonizmu, cukrzycy, zespołu metabolicznego i niedoczynności tarczycy. Można obwieścić, że schizofrenia to jednak choroba ogólnoustrojowa. Bardykineza to "spowolnienie ruchowe, objawiające się niezdolnością do wykonywania szybkich ruchów oraz opóźnioną inicjacją ruchu. Często towarzyszy chorobom układu nerwowego, np. chorobie Parkinsona (w fazie wczesnej)" (cytat z Wikipedii). Poznać można nas po zubożeniu mimiki, stąpaniu z nogi na nogę, krótkim chodzie, charakterze pisma...
Idźmy jednak w stronę słońca, wierząc, że odpowiednią terapią spowolnimy chorobowe procesy. Kto dużo pali, musi zażywać większe dawki neuroleptyków (inhibitora wychwytu zwrotnego dopaminy). Test zręcznościowy może być taki, żeby stanąć przy blacie kuchennym i zetrzeć na tarce połowę obranego surowego selera (dodajemy starte jabłko, sól, pieprz, garść przekrojonych na pół rodzynek i dwie łyżki stołowe majonezu.). Ze względu na tarczycę nie zaleca się bezrefleksyjnego spożywania selera, a także rzodkiewki oraz brukselki czy nawet fasoli, ale mogą one być częścią zbilansowanej, zróżnicowanej diety po prostu.
Ostatnio zmieniony wt sty 19, 2021 1:02 pm przez Meduzola, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Hipis
zaufany użytkownik

Post autor: Hipis »

Catastrophique pisze: pn sty 18, 2021 9:44 pm Tak, winne sa zawsze te nieszczesne leki. :think:
Jak tak lubisz leki to proponuję klozapol rekreacyjnie.
E ?= m + (*c²)
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Duży zły Smok pisze: wt sty 19, 2021 12:48 pm
Catastrophique pisze: pn sty 18, 2021 9:44 pm Tak, winne sa zawsze te nieszczesne leki. :think:
Jak tak lubisz leki to proponuję klozapol rekreacyjnie.
Jak tak nie lubisz lekow to proponuje psychoze i szpital dla zmadrzenia ;).
Meduzola
zaufany użytkownik

Post autor: Meduzola »

Catastrophique pisze: wt sty 19, 2021 4:04 pm Jak tak nie lubisz lekow to proponuje psychoze i szpital dla zmadrzenia ;).
F20 to psychoza schizofreniczna. No, skoro statystyki WHO (patrz: ICD10 czy już wkrótce obowiązujące ICD11) stanowią o tym, jak medycyna jest skonstruowana i jakie algorytmy przyświecają lekarskim decyzjom, to trzymajmy się już tej nomenklatury..! Myślę, że spora część osób z zaburzeniami psychicznymi ma poczucie nieodzowności regularnego zażywania środków farmakologicznych. "Epizody psychotyczne" to nasilenie się objawów, ale "psychoza" nie "wybucha" już, bo już istnieje- jako zdiagnozowane F20.
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

AcidHouse pisze: wt sty 19, 2021 11:18 am Tak i ty też dostaniesz. :icon-mrgreen:
Nie dostaje, sam biore bo jestem rozsadny. Toleruje leki bardzo dobrze, zyjac lepiej niz niejeden zdrowy.
nadzieja dobrowolska
moderator
moderator
Status: twój najgorszy koszmar

Post autor: nadzieja dobrowolska »

Leki trzeba brać, ale niekoniecznie je lubić. Trochę masochizm z tym. xd
nie dyskutuj z debilem - wpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem
viewtopic.php?t=40441
Wątek Zażalenia na pycioslawę. Chcesz coś dodać? Wbijaj śmiało.
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Ja ani lubie ani nie lubie, ale sa mi niezbedne, umozliwiajac normalne i szczesliwe zycie.
Awatar użytkownika
Hipis
zaufany użytkownik

Post autor: Hipis »

Nie do końca Parkinson, leki zwłaszcza typowe plus rispolept uszkadzają mózg, co widać po długoletnim leczeniu zwłaszcza u osób starszych. Trzęsą się.
E ?= m + (*c²)
nadzieja dobrowolska
moderator
moderator
Status: twój najgorszy koszmar

Post autor: nadzieja dobrowolska »

Ostatnio nasłuchałam się na temat szkodliwości leków. Ale nie to, że powodują parkinsonizm i inne cuda niewidy. Tylko to, że specjalnie nas ładują w leki, których potem nie można odstawić, bo organizm się uzależnia i stąd "nawrót". Że najlepiej jest przejść chorobę bez leków. Ta. xD
nie dyskutuj z debilem - wpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem
viewtopic.php?t=40441
Wątek Zażalenia na pycioslawę. Chcesz coś dodać? Wbijaj śmiało.
Awatar użytkownika
Trickster
bywalec

Post autor: Trickster »

Wszystkie leki mają skutki uboczne, a większość może uzależniać ;) Tylko od nas zależy jak będziemy chcieli przeżyć to życie- będąc ciągle w psychozie, a co za tym idzie na hospitalizacjach, czy w miarę prowadzić normalne życie ;)
Aaaah, the chaos god speak clearly now! It is as though a thousand mouths cry out in pain! Chaos has come to judge you! Chaos consume you! Do you hear the voices too?
AcidHouse
bywalec

Trickster pisze: wt sty 19, 2021 6:10 pm Wszystkie leki mają skutki uboczne, a większość może uzależniać ;) Tylko od nas zależy jak będziemy chcieli przeżyć to życie- będąc ciągle w psychozie, a co za tym idzie na hospitalizacjach, czy w miarę prowadzić normalne życie ;)

Ponownie chybione zdanie i kto tu dba o jakość postów ?
Przypominam ci, że leki odstawiałem 3-krotnie (łącznie nazbierało się około rok czasu bez leków) i jakoś w szpitalu o mnie, ani widu, ani słychu, więc to kolejny mit, który powielasz od przebranych optymistów tegoż forum.
AcidHouse
bywalec

Leki mogą wywoływać słyszenie głosów i jestem tego dowodem, a tak tego nie zostawię, bo jak zmienią się nastroje w Polsce to odkleję raz na zawsze fałszywą łatkę F.20.
Parę lat po wypisaniu mnie ze szpitala byłem jeszcze na Rispolepcie i właśnie na tym leku miałem jedyny głos w życiu.
Wy jednak wolicie jak te krowy nie zmieniać zdania i traktować proces "leczenia" jako postępującą chorobę, a przecież coraz to nowsze fakty na temat szkodliwości neuroleptyków są ujawniane.
Wystarczy odrzucić ignorancję i wyjść ze swojego kokonu.
Ależ skąd - wy wolicie się tam grzać, tulić do krowiego cyca i przy tym ignorować fakty.
AcidHouse
bywalec

a to też zmyśliłem ?
W lutym 2008 roku stanąłem przed komisją wojskową i miałem kategorię A, by na koniec tego samego roku zostać zabranym do pomorskiego szpitala znajdującego się przy cmentarzu ?
Co, tak szybko choroba postępuje ? Hehe dobre sobie... :mrgreen:
To co... znaczy i całe państwo jest jakieś liche skoro schizofreników do wojska chcą wcielić ?
Mam nawet zrobione zdjęcie książeczki wojskowej. No cóż będzie co wspominać po latach...
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Biedna ofiara "systemu" ;(.
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

AcidHouse pisze: wt sty 19, 2021 8:50 pm
Trickster pisze: wt sty 19, 2021 6:10 pm Wszystkie leki mają skutki uboczne, a większość może uzależniać ;) Tylko od nas zależy jak będziemy chcieli przeżyć to życie- będąc ciągle w psychozie, a co za tym idzie na hospitalizacjach, czy w miarę prowadzić normalne życie ;)
Ponownie chybione zdanie i kto tu dba o jakość postów ?
Przypominam ci, że leki odstawiałem 3-krotnie (łącznie nazbierało się około rok czasu bez leków) i jakoś w szpitalu o mnie, ani widu, ani słychu, więc to kolejny mit, który powielasz od przebranych optymistów tegoż forum.
Nie ma to jak opierać wszystko na wlasnym przypadku i generalizowac, bo to pasuje do naszych chorych, majacych sie nijak do rzeczywistosci pogladow.
Ja Ci z kolei przypominam, ze zdecydowana wiekszosc osob (w tym ja) po rezygnacji z lekow wyladowala w szpitalu. Osoby zdiagnozowane, ktore po rzuceniu lekow nie maja nawrotu to moze 1% calosci.
Takie sa twarde fakty.
No i co do Ciebie, patrzac na to co piszesz i jak piszesz, daleko Ci do zdrowia.
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

AcidHouse pisze: wt sty 19, 2021 8:59 pm przecież coraz to nowsze fakty na temat szkodliwości neuroleptyków są ujawniane.
Wystarczy odrzucić ignorancję i wyjść ze swojego kokonu.
Ależ skąd - wy wolicie się tam grzać, tulić do krowiego cyca i przy tym ignorować fakty.
Podaj linki do tych oficjalnych faktow.
Fakty sa takie, ze dzieki lekom nie masz nawrotow. To Ci powie kazdy lekarz (zdecydowanie bardziej wiarygodny niz jakis krzykacz pseudo buntownik systemowy i forumowy - Ty) i rozsadni chorujacy. Bo masa chorych zyje normalnie na lekach i nie uzalaja sie nad soba i nie szukaja winnych swojej beznadziei - jak Ty, tylko odpowiadaja za siebie. To nie tylko moja opinia a dane od lekarzy, z którymi rozmawialem i wyniki obserwacji otoczenia. To forum, mekka dziwakow i/lub chorych, ktorzy nie ogarniaja zycia, nie jest ZADNYM obiektywnym wyznacznikiem tego jak jest naprawde.
ODPOWIEDZ

Wróć do „wiedza o schizofrenii”