Czy was też tak "ścina" zeldox?
Moderator: moderatorzy
-
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 72943962
Czy was też tak "ścina" zeldox?
Witam
Zacząłem brać od wczoraj zeldox. Podobno działa on dość silnie usypiająco choć ja narazie tego nie zauważyłem. Natomiast zauważyłem że strasznie ścina ten lek. Na nic nie mam siły. Bolą mnie nogi. Tylko bym leżał i nic nie robił... Czy wy też tak macie? czy to przejdzie po jakimś czasie?
Zacząłem brać od wczoraj zeldox. Podobno działa on dość silnie usypiająco choć ja narazie tego nie zauważyłem. Natomiast zauważyłem że strasznie ścina ten lek. Na nic nie mam siły. Bolą mnie nogi. Tylko bym leżał i nic nie robił... Czy wy też tak macie? czy to przejdzie po jakimś czasie?
Re: Czy was też tak "ścina" zeldox?
Nigdy nie brałem Zeldoxu, ale wydaje mi się, że za wcześnie jest, żeby rokować nt. działania leku. Poczekaj jeszcze trochę, a skutki uboczne może przejdą. Życzę ci tego z całego serca.
Piotrek
Piotrek
- marcelinka
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Ja po zeldoxsie strasznie się czułam. Było mi słabo, miałam problemy z oddychaniem. Zdarzyły się omdlenia. Dlatego bardzo szybko lekarka mi go odstawiła. Ten lek niestety nie był dla mnie.
Każdy zachód jest zapowiedzią poranka, Uśmiechaj się codziennie bo warto, niezależnie od pory dnia
-
- zaufany użytkownik
Jak rano wezme to faktycznie mnie ścina i jestem troche senny ale gdzieś od godziny 12 jest lepiej. Co dziwne dawka wieczorna nie działa na mnie już tak "ścinająco" mimo że rano biore 40 mg a wieczorem 80 mg.
Dopóki brałam max dawkę czyli 80 mg rano i 80 mg wieczorem rzeczywiście w ciągu dnia byłam bardzo senna i miedzy 12 a 16 miałam ochotę tylko spać. Ale od prawie roku zażywam tylko na wieczór 80 mg i czuję się świetnie i nie mam żadnych skutków ubocznych. Prawie nie czuję ze cokolwiek zażywam. Czasami mam tylko problemy z zaśnięciem jak mam zbyt stresujący dzień ale na to zażywam dodatkowy lek uspokajający. Ogólnie na mnie działa dobrze ale to wszystko zależy od organizmu i nie dla każdego ten lek będzie dobry, trzeba przeczekać albo próbować dalej aż dobierze się właściwy lek i co ważne - właściwą dawkę.
na mnie zeldox nie działał usypiająco, ale wywołał takiego ogromnego schiza, odjazd totalny, byłam przekonana na tym schizie, że jestem w piekle a wszyscy w szpitalu to złe duchy czyli szatani, tj lekarze, sukkuby i ifryci chorzy, diabły, że to tylko moje osobiste piekło i że blizcy mogą do mnie dzwonić ale przyjeżdżają do mnie ich piekielni zamiennicy, na żadnym innym leku nie miałam takiego potężnego schiza, zmieniło się to odczucie po zmianie leku, nie mogłam na zeldoxie spać i byłam silnie pobudzona
.
Ostatnio zmieniony pn lut 03, 2014 3:22 pm przez mei, łącznie zmieniany 1 raz.
Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
Jared Leto, 13.04.2014.
-
- zaufany użytkownik
Do południa nie zamula on, natomiast po południu jest troche gorzej, wszystko wraca do normy wieczorem. Najgorszy moment to między 14 a gdzieś 18-19 godziną. Powoduje on u mnie akatyzje i bóle nóg. Może to dlatego że biore maksymalną dawke 160 mg. Na objawy negatywne działa bardzo dobrze. Ludzie z którymi się spotykam w szpitalu twierdzą że o wiele lepiej wyglądam i że więcej się uśmiecham. Stosunkowo bardzo dobrze działa on na lęki. W ogóle nie biore przy nim afobanu czy lorafenu. Po prostu teraz nie potrzebuje tego świństwa. A dawniej na poprzednich lekach bez lorafenu to było ani rusz. Na objawy pozytywne to trudno mi cokolwiek powiedzieć bo narazie biore krótko ten lek ,zaledwie 2 tygodnie.
P.S.
Na początku z rana strasznie ścina ten lek ale po jakiś 5 dniach znika to i bez problemu można wstawać z łóżka.
P.S.
Na początku z rana strasznie ścina ten lek ale po jakiś 5 dniach znika to i bez problemu można wstawać z łóżka.
Ja biore zeldox tylko na wieczor i od razu zasypiam
- krys840
- zaufany użytkownik
Zacząłem to brać, ale uważam, że skutki uboczne - zauważyłem pobudzenie, niepokój, ruchliwość czy zespół niespokojnych nóg, lekkie objawy depresyjne, jakby otępienie rano, wzmożone napięcie, suchość w ustach, jakby osłabienie i uczucie zmęczenia - są adekwatne do mojego stanu psychofizycznego, który objawiłby się również bez leku. Biorę to trzecią dobę i mógłbym stwierdzić, że mam atak choroby i to tak drastyczny, że znalazłem się w szpitalu ( chciałem odtrutki ), z propozycją zostania tam. Ale jak na razie siedzę w domu i choć jest tragicznie dosyć momentami, to liczę na to, że to się uspokoi, choć boję się okresu między jedenastą a szesnastą; później też jest trudno. Moim zdaniem nie można wiązać bezpośrednio takich objawów z działaniem leku, bo wiele z objawów i tak miałem wcześniej. Najistotniejsze jest to, że przypisuje się czasem niepotrzebnie działanie leku do objawów, które i tak by się pojawiły. Lek jest pretekstem, by ujawniły się objawy, o których nie chcieliśmy wiedzieć. Każdy lek jakby może wywołać niepożądane objawy. I choć jakbym się sparzył, to wierzę, że i tak miałem cierpieć.
Jestem wstrząśnięty, nie zmieszany. Zeldox prawie mnie wykończył. Miałem co najmniej 20 objawów niepożądanych! Piekło!
Po prostu pomyliłem się zupełnie pisząc to, co wyżej. Biorę równolegle Ketrel i dochodzę do wniosku, po półtora roku leczenia psychiatrycznego, że leczenie wyniszcza. Farmakologia niszczy mnie tak, że nie śpię mniej czasem niż 12 h na dobę. Szybko się męczę, ba - otchłań, mówiąc potocznie! Jeśli traficie do lekarza psychiatry, to wasze przejściowe problemy mogą zamienić się w przewlekłą chorobę...!
Żeby nie być impertynentem, to powiem, że wiem, że to dosyć nęcące uogólnienie. Sprawy są zdecydowanie bardziej skomplikowane.
Jestem wstrząśnięty, nie zmieszany. Zeldox prawie mnie wykończył. Miałem co najmniej 20 objawów niepożądanych! Piekło!
Po prostu pomyliłem się zupełnie pisząc to, co wyżej. Biorę równolegle Ketrel i dochodzę do wniosku, po półtora roku leczenia psychiatrycznego, że leczenie wyniszcza. Farmakologia niszczy mnie tak, że nie śpię mniej czasem niż 12 h na dobę. Szybko się męczę, ba - otchłań, mówiąc potocznie! Jeśli traficie do lekarza psychiatry, to wasze przejściowe problemy mogą zamienić się w przewlekłą chorobę...!
Żeby nie być impertynentem, to powiem, że wiem, że to dosyć nęcące uogólnienie. Sprawy są zdecydowanie bardziej skomplikowane.
Wówczas światło księżyca będzie jak światło słoneczne, a światło słońca stanie się siedmiokrotne, jakby światło siedmiu dni - w dniu, gdy Pan opatrzy rany swego ludu i uleczy jego sińce po razach.Izaj.30,26 - Psychoza.
Przez niecałe pięć dni brałam zeldox, miałam go brać razem z ketrelem, ale nie łączyłam tych leków codziennie. Przez dwa pierwsze dni nic się nie działo, potem przez dwa kolejne dni źle się czułam, było mi słabo, ale wiązałam to z upałem- wówczas było bardzo gorąco, a ja wtedy się źle czuję. Trzeciego dnia było mi słabo, nie mogłam usiedzieć w miejscu, bałam się że zemdleję. W końcu trafiłam do psychiatry i okazało się, że zeldox i ketrel (wzięłam jego jedną tabletkę za dużo, bo myślałam że moje złe samopoczucie jest skutkiem psychozy) tak obniżyły mi ciśnienie, że groziła mi zapaść. Te leki o mały włos mnie nie zabiły. (Na szczęście z powodu zgagi wywołanej ketrelem, nie łączyłam codziennie tych leków- kto wie, może byłoby jeszcze gorzej.)
Zeldox mnie ścinał. Dostałam nawet po nim szczękościsku i co chwila przysypiałam w tramwaju, nie wiedząc o tym, jak jechałam do psychiatry.
Zeldox mnie ścinał. Dostałam nawet po nim szczękościsku i co chwila przysypiałam w tramwaju, nie wiedząc o tym, jak jechałam do psychiatry.
To, że jakiś lek komuś służy, nie znaczy że nie zaszkodzi innej osobie.
-
- zaufany użytkownik
No cóż ja moge powiedzieć że na 160 mg miałem straszne kłopoty z nogami. Raz bolały a raz były niespokojne. Zmniejszyłem sobie dawke do 120 mg i zobaczymy jak to będzie. Z nogami napewno będzie lepiej, martwi mnie tylko psychika. Ale ogólnie na mnie zeldox działa ok. Pamiętajcie tylko dwie rzeczy. Po pierwsze: nie ma i dłuuuuuugo jeszcze nie będzie leku który nie będzie miał żadnych skutków ubocznych. Po drugie: na jednego jeden lek działa ok a na innego bardzo żle. Wszyscy wychwalają ketrel a ja tego świństwa nigdy już nie wezme. Owszem na depreche jest świetny ale urojenia nadal były mimo że prawie 2 lata brałem seroquel(oryginał ketrela).
- krys840
- zaufany użytkownik
Mam objawy niedociśnienia i po zeldoksie obniżyło mi się ono jeszcze bardziej, tak, że czułem, że umieram. Poza tym trzy doby ( czas brania w sumie 160 mg ) otworzyłem puszkę z pandorą. Cały czas chodziłem, nie mogąc ustać w miejscu. Wykręcało mi palce u stóp na początku, duszność, problemy z widzeniem, uderzenia gorąca, słabość, uczucie zmęczenia, niepokój taki, że to było karykaturalnym wyolbrzymieniem i inne... Wszystkie leki mnie ścinały. Nie było chwili, żeby się nie męczył, dręczył i błagał o litość... Pojechałem do szpitala po odtrutkę i... tam mi zalecili się położyć. Zabiłbym się, gdybym miał się tak czuć na co dzień.
Jedno z takich doświadczeń uświadomiło mi, jak to jest, gdy ogrom bólu powoduje w tobie skrajne męstwo, jak na polu bitwy, gdy uniesienie emocjonalne bierze górę... Nie szatan cię wtedy prowadzi a anioł, a drogę zostaje rzucona ciernista róża, której płatki rozsypują się na drodze... Nie, wbrew temu, co sądzicie, to myśl o śmierci napełnia nas zawsze grozą, strachem, paraliżuje itd. Ale są chwile, gdy to ci się wydaje miłosierdziem dla ciebie, tzn., to, co za tobą każe ci zwieńczyć coś, co jest na miarę twojego bólu dotychczas. Chcesz być wolny, dumny i zwycięzki, pewny i ugruntowany, niezachwiany - spokój, a może również i ...zbawienie i życie! Przybywasz do czegoś z daleka, co jest tego warte, by miłość trwała wiecznie... - to miłosierdzie dla ciebie, czyli lekka śmierć... Są rzeczy bezcenne... Jakkolwiek chcę powiedzieć, że moje subiektywne odczucie wyrosło po przejściach m. in. związanych z leczeniem, czyli że jest ich... sporo.
Jedno z takich doświadczeń uświadomiło mi, jak to jest, gdy ogrom bólu powoduje w tobie skrajne męstwo, jak na polu bitwy, gdy uniesienie emocjonalne bierze górę... Nie szatan cię wtedy prowadzi a anioł, a drogę zostaje rzucona ciernista róża, której płatki rozsypują się na drodze... Nie, wbrew temu, co sądzicie, to myśl o śmierci napełnia nas zawsze grozą, strachem, paraliżuje itd. Ale są chwile, gdy to ci się wydaje miłosierdziem dla ciebie, tzn., to, co za tobą każe ci zwieńczyć coś, co jest na miarę twojego bólu dotychczas. Chcesz być wolny, dumny i zwycięzki, pewny i ugruntowany, niezachwiany - spokój, a może również i ...zbawienie i życie! Przybywasz do czegoś z daleka, co jest tego warte, by miłość trwała wiecznie... - to miłosierdzie dla ciebie, czyli lekka śmierć... Są rzeczy bezcenne... Jakkolwiek chcę powiedzieć, że moje subiektywne odczucie wyrosło po przejściach m. in. związanych z leczeniem, czyli że jest ich... sporo.
Wówczas światło księżyca będzie jak światło słoneczne, a światło słońca stanie się siedmiokrotne, jakby światło siedmiu dni - w dniu, gdy Pan opatrzy rany swego ludu i uleczy jego sińce po razach.Izaj.30,26 - Psychoza.
-
- zaufany użytkownik
krys840, a ile się już leczysz?
- krys840
- zaufany użytkownik
Leczyłem się rok pięć lat temu, żeby przerwać na cztery lata, a ostatnio pół roku i już wystarczy... Miałem mnóstwo objawów ubocznych, ale myślałem dotąd, że taki jest mój stan psychofizyczny. Otóż widzę powinowactwo pomiędzy gorszym stanem, niemocą i marazmem, a leczeniem, które pogarsza, a nie polepsza stan fizyczny. To paradoks, ale takie się umartwianie i izolacja, wegetacja sprzyja jednak naprzemiennym uniesieniom emocjonalnym, także to, co chory uzyskuje leczeniem, to przymusowe "przemyślenie" życia czy jakieś planowanie u podstaw. Nie wiem, czy mi uwierzycie, ale to, że życie obfituje dla was w więcej doświadczeń sprawia, że wpadacie w pętle doświadczeń, którą starcie się dodatkowo zawsze preparować sobie... Efekt jest taki, że jesteśmy niedysponowani okresowo, a całość naszych życiodajnych sił ulatuje jakby wraz z wyższym poznaniem rzeczywistości. Chcę powiedzieć - zobaczcie jaki paradoks - że izolacja i życie z pozoru jałowe, to bogactwo wewnętrznego świata i - być może - głębokie poznanie praw świata, jakieś przejrzenie na wskroś życia tak, że możecie z czasem bezpiecznie budować u podstaw. Bez ryzyka, ale za cenę jakby zgonu dziś, by się odrodzić...
Wiem jedno, zawsze czuję się gorzej latem, więc widzę też związek pomiędzy przesileniem letnim, wyższymi tzw. obrotami życia, a odpływem sił, dodatkowo skomplikowanym leczeniem psychiatrycznym.
Wiem jedno, zawsze czuję się gorzej latem, więc widzę też związek pomiędzy przesileniem letnim, wyższymi tzw. obrotami życia, a odpływem sił, dodatkowo skomplikowanym leczeniem psychiatrycznym.
-
- zaufany użytkownik
Eeetamm... Z całym szacunkiem ale nic jeszcze nie przeżyłeś... Ja się lecze 14 rok i nie mam odwagi powiedzieć że widziałem wszystko. Miałem do dupy czas dojrzewania ale nie zamierzam się z tego powodu i z powodu choroby nad sobą użalać.
Brałam 160 mg, około godziny 14 zaczynały się sztywnienia ale raczej słabe w porównaniu z innymi neuroleptykami, usypiania nie zauważyłam.
"My mommy always said there were no monsters. No real ones. But there are."
- krys840
- zaufany użytkownik
Byłem lekko oszołomiony, gdy po około 12 godzinach, czyli tyle, ile działa najmocniej zeldox, poczułem ulgę, z powodu której mógłbym skakać z radości. Po prostu na tle tego, co przeżywałem biorąc lek, było to jak ciepłe przytulenie mnie po długim kwileniu. Dlatego od razu przestałem brać to i po jakimś zespole odstawiennym zauważyłem zmiany. Nie ścina mnie już wieczorem, zasadniczo mniej śpię, jestem bardziej sprawny umysłowo i mam zasadniczo więcej obiektywizmu i krytycznego myślenia. Tego po lekach dosyć brakuje...
-
- zaufany użytkownik
Owszem bez leków mnie też lepiej się myślało. Miałem bardziej przejrzysty "widok" na wszystko. Nie byłem też stępiony uczuciowo. Tego właśnie mi brakuje, odczuwania uczuć.
Wiesz krys8140 odstawiłeś leki, to twój wybór i wszyscy na tym forum na pewno to uszanują, pamiętaj jednak że między bardziej przejrzystym widokiem a psychozą jest bardzo cienka linia. Możesz nawet nie zauważyć jak ci wróci choroba. Ja tylko ostrzegam.
Pozdrawiam
Tomek
Wiesz krys8140 odstawiłeś leki, to twój wybór i wszyscy na tym forum na pewno to uszanują, pamiętaj jednak że między bardziej przejrzystym widokiem a psychozą jest bardzo cienka linia. Możesz nawet nie zauważyć jak ci wróci choroba. Ja tylko ostrzegam.
Pozdrawiam
Tomek
Biorę 80mg na dzień i jedynym skutkiem ubocznym była 1 dniowa senność.