Odstawienie olanzapiny

zyprexa, zolafren, zalasta, zolaxa, velotab, zypadhera

Moderator: moderatorzy

nieznajomy2020
bywalec

Odstawienie olanzapiny

Post autor: nieznajomy2020 »

Witam wszystkich forumowiczów mam taki problem biorę od początku leczenia czyli od trzech lat lek olanzapina w różnych dawkach 10 mg wcześniej a obecnie 5 mg ten lek działa na mnie w miarę dobrze dlatego lekarze mi go przepisują ale mam problem na tym leku przytyłem do obecnie około 120 kilogramów a dawniej byłem bardzo szczupły źle się z tym czuję powiedziałem lekarzowi żeby mi zmienił na inny lek to dołączył dodatkowo arypiprazol 15 mg po nim miałem nie przybierać na wadze a jednak nadal przybieram więc muszę odstawić olanzapine na zawsze jak porozmawiać o tym z lekarzem poradź cię mi coś jest tyle innych leków.
Awatar użytkownika
Walet Pikowy
zaufany użytkownik

Re: Odstawienie olanzapiny

Post autor: Walet Pikowy »

Jak lek dobrze działa,to tak nie chcą zmieniać,bo jest duże ryzyko na innym leku.Nie na każdy lek się dobrze reaguje,że jest remisja.Może zmiana na rispolept,to podobne leki.
Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

Post autor: Bright Angel »

U mnie zwiększony apetyt po olanzapinie zaczynał się od dawki 7,5 mg. Przez długi okres brałem dawkę 5 mg i nie miałem większych problemów z wagą.
Po pierwsze, sport, sport i jeszcze raz sport. Nie tylko spala się tkankę tłuszczową uprawiając sporty, ale też zmniejsza się apetyt i przyspiesza przemianę materii na stałe. Czyli potem czy leżysz, czy śpisz masz przyspieszone spalanie tłuszczu. Poza tym poprawia samopoczucie psychiczne, jest jedną z form terapii w schizofrenii.
Po drugie, wanilia dobrze blokuje apetyt. Tylko jest dość droga niestety.
Po trzecie, wyeliminuj z diety niezdrową żywność przede wszystkim słodycze i cukier. Dzięki temu też lepiej się powinieneś poczuć psychicznie w schizofrenii.
Po czwarte, nie ma cudownych leków psychiatrycznych, dzięki którym będziesz dobrze się czuł i nie będzie skutków ubocznych. Trzeba włożyć dużo wysiłku w leczenie i walkę ze efektami ubocznymi leków.
Po piąte, należy wdrożyć leczenie uzupełniające naturalne i dzięki temu zmniejszyć dawki leków a co za tym idzie skutki uboczne.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
einsam
zaufany użytkownik

Post autor: einsam »

Paweł 29 pisze: pn sie 24, 2020 2:48 pm Witam wszystkich forumowiczów mam taki problem biorę od początku leczenia czyli od trzech lat lek olanzapina w różnych dawkach 10 mg wcześniej a obecnie 5 mg ten lek działa na mnie w miarę dobrze dlatego lekarze mi go przepisują ale mam problem na tym leku przytyłem do obecnie około 120 kilogramów a dawniej byłem bardzo szczupły źle się z tym czuję powiedziałem lekarzowi żeby mi zmienił na inny lek to dołączył dodatkowo arypiprazol 15 mg po nim miałem nie przybierać na wadze a jednak nadal przybieram więc muszę odstawić olanzapine na zawsze jak porozmawiać o tym z lekarzem poradź cię mi coś jest tyle innych leków.
Ja po arypiprazol 15 mg nie mogłem patrzyć na jedzenie.Jak jadłem to chciało mi sie żygać,ale brałem arypiprazol i sulpiryd 100 mg/dobę.
Jesień
bywalec

Post autor: Jesień »

Rozpuszczają lek w wodzie i dodawaj kryształ cukru.

Waga ma podłoże psychologiczne.
Awatar użytkownika
BuffProof
zaufany użytkownik

Post autor: BuffProof »

Jeśli lek zwiększa ci apetyt to najlepszym sposobem jest kontrolowanie posiłków i nie podjadanie szczególnie późno w nocy. Zdrowa dieta i dodatkowo sport też powinien pomóc, można nawet robić odpowiednie ćwiczenia w domu. Ja przy 5mg nie mam już problemów z tyciem ale zrzucenie wagi niestety wymaga wysiłku.
Miś Uszatek
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 72943962

Post autor: Miś Uszatek »

Ja biore m.in. 10 mg olanzapiny i schudłem 13 kilo. Jem czarne pieczywo, żadnych białych bułeczek, nie jem wieprzowiny tylko kurczaczek czy indyczek z mięsa, gotuje tylko zupy bez drugiego dania. W ogóle nie ćwicze a ważyłem 116 a teraz waże 102-103 kilo, waga sama spadła.
Awatar użytkownika
Walet Pikowy
zaufany użytkownik

Post autor: Walet Pikowy »

Ja też mało jem i nie tyje.
Awatar użytkownika
pycioslawa
moderator
moderator
Status: twój najgorszy koszmar

Post autor: pycioslawa »

Wy chyba nie rozumiecie o co autor pytal. Jak mnie to drazni. Tyje na konkretnym leku, wiec chce zmienic na taki, na ktorym nie bedzie tyl - a nie, ze bedzie zmienial diete. Bylam w podobnym polozeniu, zmienilam z olanzapiny na kwetiapine po ktorej mialam za duzo skutkow ubocznych niestety wiec nadal musialam zmieniac. Nie mam najmniejszego zamiaru zmieniac swojej diety - bede glodna to bede jadla to, co mam akurat w domu. Proste.
nie dyskutuj z debilem - wpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem
viewtopic.php?t=40441
Wątek Zażalenia na pycioslawę. Chcesz coś dodać? Wbijaj śmiało.
Awatar użytkownika
klucz żurawi
zaufany użytkownik

Post autor: klucz żurawi »

Ale to po którym leku będzie chudł, to trochę ruletka. Jest to bardzo zindywidualizowane. Bo na przykład ja na solianie mocno przytyłem a na olanzapinie chudłem.
Miś Uszatek
zaufany użytkownik

pycioslawa pisze: pt sie 28, 2020 1:47 pm Wy chyba nie rozumiecie o co autor pytal. Jak mnie to drazni. Tyje na konkretnym leku, wiec chce zmienic na taki, na ktorym nie bedzie tyl - a nie, ze bedzie zmienial diete.
To tak sobie może pykać i pykać z jednego leku na drugi... Bo bez odrobiny własnego samozaparcia i zmiany przyzwyczajeń to nic mu to nie pomoże... Powiedz mi na którym leku się nie tyje??? Tak jak napisałem zmiana przyzwyczajeń żywieniowych może pomóc. Jak jak wyżej pisałem biore zolafren, lek po którym niektórzy tyją po 30 kilo, a ja schudłem bo zacząłem bardziej zdrowo się odżywiać, i waga sama spadła. A autor może brać lek po którym większość chudnie a jak będzie wcinał np. golonke to gówno mu to pomoże.
Awatar użytkownika
Schibi
zaufany użytkownik

Post autor: Schibi »

Ja z wagi 95kg przy wzroscie 185cm w ciagu 5 lat przytylem do wagi 130kg tez fatalnie sie z tym czuje probuje roznych diet chodze na spacerki a waga stoi w miejscu.
Miś Uszatek
zaufany użytkownik

Ludzie czy wy nie widzicie tego że leki owszem powodują wzrost apetytu i z tym się zgadzam w 100% ale leki same w sobie nie powodują tycia, tylko jedzenie je powoduje. Bierzemy leki np. zolafren, mamy super apetyt i tyjemy, jeszcze mało się przy tym ruszamy ale zolafren czy inaczej substancja czynna czyli olanzapinum nie powoduje tycia tylko żarcie które wcinamy.
Awatar użytkownika
pycioslawa
moderator
moderator
Status: twój najgorszy koszmar

Post autor: pycioslawa »

Gra slow, co za roznica czy powiem "przytylam przez olanzapine" czy "przytylam przez zarcie, bo mialam swinski apetyt przez olanzapine".
nie dyskutuj z debilem - wpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem
viewtopic.php?t=40441
Wątek Zażalenia na pycioslawę. Chcesz coś dodać? Wbijaj śmiało.
Miś Uszatek
zaufany użytkownik

pycioslawa pisze: sob sie 29, 2020 6:34 pm Gra slow, co za roznica czy powiem "przytylam przez olanzapine" czy "przytylam przez zarcie, bo mialam swinski apetyt przez olanzapine".
Co ty chrzanisz??? Jaka gra słów??? Próbuje ci racjonalnie wytłumaczyć ale ty nie chcesz zrozumieć... Ale widze że szkoda mojego wysiłku...
Awatar użytkownika
Schibi
zaufany użytkownik

Jest jeszcze takie cos jak metaboliz i na ulotce od lekow pisze ze moze byc spowolniony, jest to dziwne ze przez 25 lat zycia zawsze wage mialem w normie a jak zaczalem brac leki juz po roku przytylem 20kg.
Miś Uszatek
zaufany użytkownik

AdamSchibi pisze: sob sie 29, 2020 7:55 pm Jest jeszcze takie cos jak metaboliz i na ulotce od lekow pisze ze moze byc spowolniony, jest to dziwne ze przez 25 lat zycia zawsze wage mialem w normie a jak zaczalem brac leki juz po roku przytylem 20kg.
Jak ktoś pisze o zwolnionym metabolizmie to przed oczyma mam kolege też chorego na schizofrenie i biorącego leki który przy wzroscie 165cm waży 150 kilo. Mówi mi "mam kłopoty z metabolizmem" i mało jem, tylko jak przyłapałem(wprosiłem się podczas jego obiadu, bo miałem bardzo ważną sprawe nie czekającą zwłoki) go na obiedzie to widziałem co miał na talerzu. Schabik, frytki wszystko z dużą ilością tłuszczu.

Ale ok jest to częściowe ten metabolizm wytłumaczenie ale nie zwalnia od zdrowego odżywiania się.
Awatar użytkownika
Schibi
zaufany użytkownik

No wlasnie przed choroba jadlem duzo gorzej niz aktualnie a wage i tak mialem w normie, teraz choc staram sie jesc mniej kalorycznie i chodze na spacerki bo z moja waga biegac nie moge to waga stoi w miejscu, mam juz czasami wszystkiego dosc, od pol roku probuje schudnac silwnia, spacery, mniej kaloryczne jedzenie i nic jeszcze rok temu udalo mi sie schudnac 25 kg w 3 miesiace teraz przy zastosowaniu podobnej diety nie schudlem nic. Wczoraj mialem juz zalamanie nerwowe bo dluzej na siebie nie moge patrzec wygladam strasznie kiedys bylem przystofnym facetem, a teraz wygladam jak emeryt.
Miś Uszatek
zaufany użytkownik

AdamSchibi pisze: sob sie 29, 2020 8:30 pm jeszcze rok temu udalo mi sie schudnac 25 kg w 3 miesiace teraz przy zastosowaniu podobnej diety nie schudlem nic. Wczoraj mialem juz zalamanie nerwowe bo dluzej na siebie nie moge patrzec wygladam strasznie kiedys bylem przystofnym facetem, a teraz wygladam jak emeryt.
Może to efekt jojo??? Skoro kiedyś schudłeś, potem przytyłeś.
nieznajomy2020
bywalec

Post autor: nieznajomy2020 »

AdamSchibi pisze: sob sie 29, 2020 3:27 pm Ja z wagi 95kg przy wzroscie 185cm w ciagu 5 lat przytylem do wagi 130kg tez fatalnie sie z tym czuje probuje roznych diet chodze na spacerki a waga stoi w miejscu.
Widzę że masz dokładnie taki sam problem i też próbowałem różnych sposobów żeby schudnąć i nic ten problem zaczął się trzy lata temu przytyłem 40 kilogramów dziś ważę 120.
ODPOWIEDZ

Wróć do „olanzapina”