Rodzina

Dział przeznaczony dla nowych użytkowników w celu przywitania się i uzyskanie wstępnych informacji co i jak.

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
Jeśli przychodzisz od razu z konkretnym pytaniem lub problemem, użyj raczej działu "Kto pomoże", lub odpowiedniego działu tematycznego w ogólnej dyskusji.

Proszę też starszych użytkowników o nie rozpoczynanie tu dłuższych dyskusji, a raczej w dziale "nasze środowisko"
Allozaurrex
zarejestrowany użytkownik
Status: Bezrobotna

Rodzina

Post autor: Allozaurrex »

Hej Wszystkim
Jestem Ala Mam 21 lat i w końcu prawie miesiąc temu dostałam diagnozę ze jestem schizoafektywna czyli mam schizofrenie i 2 biegonowke razem
Na razie jestem na 3 psychotropach i jednym antydepresancie a w życiu miałam 4 psychozy 2 manię i 2 depresje na przestrzeni 1 roku wiec trochę się u mnie działo. Ostatnio miałam depresje z psychoza i to było straszne Około miesiąc temu. Problem polega na tym ze bliscy nie do końca wierzą w ta diagnozę. Tak naprawdę wierzy tylko mój chłopak i przyjaciółka Co mam zrobić żeby mi uwierzyli ?
Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

Re: Rodzina

Post autor: Bright Angel »

Rodzinie jest trudno przyjąć, że jesteś chora. Poczekaj trochę, rodzinka sama zobaczy, że z Tobą jest nie najlepiej.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
KaS
bywalec

Post autor: KaS »

Nie wierzą w diagnozę? To jak sobie tłumaczą psychozę? Wydaje mi się, że jak widzisz bliską osobę w psychozie - doświadczyłam tego, niestety - to raczej ciężko uwierzyć, że wszystko jest w porządku...
nadzieja dobrowolska
moderator
moderator
Status: twój najgorszy koszmar

Post autor: nadzieja dobrowolska »

A co sie kryje za tym, ze Ci nie wierza? Zabraniaja brac leki?
nie dyskutuj z debilem - wpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem
viewtopic.php?t=40441
Wątek Zażalenia na pycioslawę. Chcesz coś dodać? Wbijaj śmiało.
Allozaurrex

Trochę tak jest ze uważają ze nie potrzebuje leków i raz przestałam je brać bo mi nagadali ze ich nie potrzebuje. I sama uwierzyłam ze dam radę bez nich. Teraz oczywiście nie mam zamiaru ich słuchać bo nie maja racji tylko psychiatra ma. Raz już zawaliłam studia głównie przez psychozę i nie mam zamiaru dopuścić do tego jeszcze raz
Allozaurrex

Jeśli chodzi o psychozę to uważają ze czegoś takiego nie ma i ja tego nie doświadczam nawet nie mówię im o rzeczach jakie widzę i słyszę i o tym okropnym głosie w głowie..... Bo wiem ze powiedzą ze wymyślam Wiec nie mogę z nimi o tym rozmawiać
Jedyne osoby które o wszystkim wiedza to mój chłopak i przyjaciółka im o wszystkim mówię I jak pisałam wcześniej oni mi wierzą
Awatar użytkownika
Hipis
zaufany użytkownik

Post autor: Hipis »

Cześć, witaj na forum.

Dla niektórych ludzi psychotropy nie są złem koniecznym a złem porównywalnym do narkotyków, dlatego rodzina może tak reagować.
E ?= m + (*c²)
Allozaurrex

Ja rozumiem nie wierzyć mi ale oni nie wierzą psychiatrze Dostałam skierowanie na dzienny oddział psychiatryczny a na nim rozpoznanie F25 a oni nadal uważają ze to tylko depresja i dam sobie radę.Nawet dawali mi rady typu idz pobiegaj albo wyjdź na dwór to ci przejdzie I każą mi iść na normalne studia a ja wiem ze ja po prostu nie dam sobie rady i wole iść na zaoczne i pracować Mój ojciec nawet stwierdził ze jestem chora psychiczne z nudów bo nie mam co robić Bo od lutego jak rzuciłam studia głównie przez psychozę za bardzo nic nie robię
Awatar użytkownika
Digital
zaufany użytkownik

Post autor: Digital »

Widzisz, widocznie mają w tym jakiś swój cel że ci nie wierzą, może jest im to na rękę byś nie czuła się zdrowa? Nic nie dzieje się bez powodu. W naszym kraju namawianie do odstawiania lekarstw psychiatrycznych jest karalne do 3 lat więzienia. Człowiek zażywający lekarstwa regularnie w sumie nie wiele różni się od zdrowego człowieka i nie da się nim sterować i łatwo manipulować tak jak osobą chorą w psychozie. Człowiek zdrowy żyje własnym rozumem, ciężej go omamić i podporządkować, może w tym jest sedno problemu? Brak stabilności, czyli raz zażywanie, raz nie zażywanie lekarstw również prowadzi do rozchwiania psychicznego i człowiek w takim stanie jest bardzo podatny na wszelkie próby wpływania na niego.
Allozaurrex

Możliwe ze masz racja może oni chcą żebym była zdrowa mimo tego ze widza ze nie jestem Właśnie pare godzin temu dostałam telefon z dziennego oddziału psychiatrycznego Że za tydzień zaczynam zajęcia tak się cieszę może w końcu mi uwierzą jak skończę terapie ? Zobaczymy
Awatar użytkownika
Digital
zaufany użytkownik

Post autor: Digital »

Nie walcz z wiatrakami. Szkoda życia na udowadnianie komuś czegokolwiek. Lepiej zatroszczyć się o siebie jak najlepiej. Dzienny to dobra rzecz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowi użytkownicy”