Czy osoba chora psychicznie może mieszkać sama?
Moderator: moderatorzy
Re: Czy osoba chora psychicznie może mieszkać sama?
Co mam projektować? Wszystko widzisz wyłącznie z własnej perspektywy, stąd wspomniałem o czubku nosa. Jesteś dosyć hermetyczny, a perspektyw jest przecież bardzo wiele, tyle ile ludzi na kuli ziemskiej.
- Catastrophique
- bywalec
Przecież pisalem takze ogolnie, nawet calkiem sporo, nie tylko ze swojego punktu widzenia. Tym bardziej, ze pisanie o swojej perspektywie nie oznacza, ze widze tylko ja. Sam pisales o swoim zyciu - tez mam Ci napisac o czubku nosa? Badzmy powazni.
Trudno mi sie raczej wypowiadac z perspektywy wszystkich ludzi. Mogę za to ze swojej i ogolnej. Wiecej nie jestem w stanie ogarnac bez odpowiedniego info.
Trudno mi sie raczej wypowiadac z perspektywy wszystkich ludzi. Mogę za to ze swojej i ogolnej. Wiecej nie jestem w stanie ogarnac bez odpowiedniego info.
Tik tak tik tak | "To boldly go where no one has gone before"
Ale skąd wniosek, że pisałem o swoim życiu? O swoim życiu napisałem tylko tyle, że jestem z niego zadowolony Właśnie ogólna to jest perspektywa zazwyczaj innych ludzi hehe. Jest też cała masa mniej ogólnychCatastrophique pisze: ↑pn wrz 09, 2019 9:20 pm Przecież pisalem takze ogolnie, nawet calkiem sporo, nie tylko ze swojego punktu widzenia. Tym bardziej, ze pisanie o swojej perspektywie nie oznacza, ze widze tylko ja. Sam pisales o swoim zyciu - tez mam Ci napisac o czubku nosa? Badzmy powazni.
- Catastrophique
- bywalec
No wlasnie o to mi chodzilo. Trzeba kogos znac aby orientowac sie w jego perspektywie. Ogolna zasada zwykle jest trafna dla większości, znacznej wiekszosci albo i wszystkich, bo nie pisalem o ludziach tylko o pewnych obowiazujacych regulach, zasadach. To nie tylko moja opinia. Ogarniecie wszystkich jest nierealne.
- Maksymiliana
- moderator
- Kontakt:
Ja uważam, że może mieszkać sama, gdy jest w stanie zaspokajać swoje potrzeby, codzienne potrzeby - leki, śniadanie, może praca itd.
Gdy ma się kontrolę nad tym co się robi. Generalnie to sumienność brania leków i wszystko z głowy.
Natomiast, gdy leków taka osoba nie bedzie brała, to po jakimś czasie życia non stop w psychozie, będzie stanowiła zagrożenie dla siebie i np całego osiedla.
Gdy ma się kontrolę nad tym co się robi. Generalnie to sumienność brania leków i wszystko z głowy.
Natomiast, gdy leków taka osoba nie bedzie brała, to po jakimś czasie życia non stop w psychozie, będzie stanowiła zagrożenie dla siebie i np całego osiedla.
Mój blog: http://www.nocnylampion.wordpress.com
Dzisiaj gdy przymkniesz oczy na szarym pamięci tle, pośród wyblakłych przeźroczy zobaczysz właśnie mnie.
Dzisiaj gdy przymkniesz oczy na szarym pamięci tle, pośród wyblakłych przeźroczy zobaczysz właśnie mnie.
Pewno, już życzliwi sąsiedzi zaraz się taką osobą zaopiekują, jak również jej mieszkaniem i dobytkiem.
Albo jeszcze bardziej życzliwa rodzinka.
Tak, niestety, rodzina... zwłaszcza tzw. specjaliści/inteligenci... kompletna porażka urodzić się w takiej rodzinie... nie mogę żyć po swojemu, nawet z urojeniami łagodnymi i zaburzeniami myślenia, ale na swój własny sposób... oni dzwonią po karetkę, ta przyjeżdża z policją i zabierają do szpitala... nie wolno człowiekowi mieć urojeń...
-
- bywalec
- Status: nikt
Mieszkać można samemu o ile nie pracując posiada się odpowiednie zasoby finansowe na utrzymanie bo w przeciwnym razie kto miałby płacić takiej osobie rachunki kupować żywność? Ja mieszkam z ojcem i mieszkałem od poczatku życia aż do teraz tzn była jeszcze matka ale popadła w alkoholizm i nie ma jej wiecej jak pare miesięcy w domu dlatego mówie że mieszkam tylko z ojcem
Czemu nie? Ja już od grubych lat sam mieszkam. Nom, z kotem.
Małym ludziom to bardzo przeszkadza gdy jesteś kimś. A jak nie płyniesz ze śmieciami jak inni, to dopiero Cię będą zwalczali!
-
- bywalec
Ja marzę o tym żeby zamieszkać sam bo mieszkam z mamą i siostrą czuję się źle jestem z natury samotnikiem nigdy nie byłem w żadnym związku więc nie wiem jakby to wyglądało czasami jeżdżę na wieś mam tam drugi dom i tam czuję się najlepiej.
Też nie byłem w żadnym związku, mieszkam między innymi z mamą i siostrą (panie potrafią się zachowywać nieprzyjemnie wobec mnie i siebie nawzajem). Chyba nie mam schizofrenii sensu stricte. Mimo tego biorę leki, w tym te nierzadko stosowane jako przeciwpsychotyczne. Nie umiem prać, palić w piecu, gotować zup, źle radzę sobie ze sprzątaniem... Nigdy nie mieszkałem samodzielnie. Na studiach byłem osobą dojeżdżającą z własnego domu codziennie, dzięki temu, że miałem dobry dojazd na studia mimo mieszkania kilkadziesiąt kilometrów od uczelni. Wolałbym nie skończyć w DPS-ie. W DPS-ach ostatnio było dużo zakażeń SARS-CoV-2. Strach. Łatwiej się tam zarazić. Jak byłem dzieckiem, to bałem się być samemu w ciemnym pokoju, gdyż obawiałem się kosmitów i bycia porwanym przez nich. Teraz wiem, że według wielu chrześcijan UFO to podstęp szatanów. Nie lubię się myć, ubierać i dbać o swój wygląd. To moja duża wada.
- zdrowy
- zaufany użytkownik
Tak, może mieszkać sama. Gdzie problem?
jeśli mówimy o schizofrenii to uważam, że wszystko zależy od postępu choroby.....
mam za sobą szereg hospitalizacji (sporo), jestem praktycznie przed 50 rokiem życia i muszę powiedzieć, że generalnie nie miałem problemów z mieszkaniem samodzielnym:
- nie widzę, ani nie stwierdzono urojeń
- pracuję, płacę wszystko terminowo, zero długów
negatywy to nie nadążam za modą, czasem brak odpowiedniego podejścia do higieny i bałagan w domu (ale też nie zawsze) ....
Doszedłem do wniosku, że mógłbym tak żyć dalej, gdybym miał opiekunkę z programów unijnych np. - która by do mnie wpadła 2 razy w tygodniu, pomogła ogarnąć dom i zmotywowała do dbania o siebie. Mam jednak koleżankę, której choroba jest tak zaawansowana, że by sobie nie poradziła (nie wie jak zaadresować kopertę, nie umie zrobić przelewu ani rachunków opłacić).
Dość powiedzieć, że mam padaczkę i nie mogę mieszkać sam - teraz żyję ze współlokatorami (już mi życie uratowali)
mam za sobą szereg hospitalizacji (sporo), jestem praktycznie przed 50 rokiem życia i muszę powiedzieć, że generalnie nie miałem problemów z mieszkaniem samodzielnym:
- nie widzę, ani nie stwierdzono urojeń
- pracuję, płacę wszystko terminowo, zero długów
negatywy to nie nadążam za modą, czasem brak odpowiedniego podejścia do higieny i bałagan w domu (ale też nie zawsze) ....
Doszedłem do wniosku, że mógłbym tak żyć dalej, gdybym miał opiekunkę z programów unijnych np. - która by do mnie wpadła 2 razy w tygodniu, pomogła ogarnąć dom i zmotywowała do dbania o siebie. Mam jednak koleżankę, której choroba jest tak zaawansowana, że by sobie nie poradziła (nie wie jak zaadresować kopertę, nie umie zrobić przelewu ani rachunków opłacić).
Dość powiedzieć, że mam padaczkę i nie mogę mieszkać sam - teraz żyję ze współlokatorami (już mi życie uratowali)
- Catastrophique
- bywalec
Pewnie, że może. Jednak szukam przyjaciół i partnerki.
Ja mam obrazy świętych w domu pomagają mi sprzątać.
Największym przejawem geniuszu kobiety jest miłość macierzyńska.
Obraz Maryi też mam tylko zastanawiam się nad wymianą ramy a,albo kupie cały.
Największym przejawem geniuszu kobiety jest miłość macierzyńska.
Ja mieszkam sama, ale jestem po dwóch pobytach w szpitalu. W moim przypadku grunt to brać leki , choć też powoli chciałabym je odstawić…. Znam człowieka który miał naście hospitalizacji w szpitalu (kilkanaście nie pamiętam dokładnie ile)bierze leki, mieszka sam i teraz pracuje jako Asystent zdrowienia, którą to prace uwielbia. Ma też swoje pasjonujące hobby. Na przykładzie jego wiedzę, że zawsze jest nadzieja pomimo wielokrotnych hospitalizacji ….
- Catastrophique
- bywalec
Asystent zdrowienia, ciekawe, dowiem się o tym więcej.