Rodzice osób chorych na schizofrenię to psychopaci

informacje naukowe, medyczne

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

Rodzice osób chorych na schizofrenię to psychopaci

Post autor: Bright Angel »

Rodzice osób chorych na schizofrenię to psychopaci, chcą przejąć pełną kontrolę na dzieckiem. Po śmierci rodziców stan chorych zazwyczaj się poprawia. Na pierwszy rzut oka tacy rodzice, zazwyczaj mogą wydawać się normalni, pełna kultura, ą, ę, bułkę przez bibułkę. Ale tak naprawdę mają zryte mózgi, jak wiadro gwoździ. To są doskonali pozerzy. Terapia rodzinna powinna być standardem w leczeniu schizofrenii.

Rodzice chorych, dajcie nam żyć naszym życiem!!!
Leczcie się!!!
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Awatar użytkownika
alf
zaufany użytkownik

Re: Rodzice osób chorych na schizofrenię to psychopaci

Post autor: alf »

Może nie psychopaci, tylko trudno jest być rodzicem doskonałym.
Ja na przykład się nie ożeniłem, wyobrażam sobie jak by mnie oceniała żona i dzieci!
cezary123
zaufany użytkownik

Post autor: cezary123 »

Uprzedzenia robią swoje. Stoją za chorującymi dziećmi, i patrzą podejrzliwie, co oni jeszcze wymyślą. Błędne koło. Sądzę, że najlepiej nie nakręcać się wzajemnie.
Po śmierci rodziców tę rolę przejmują dalsze osoby w rodzinie i otoczeniu, łącznie z sanitariuszami :mrgreen:
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Post autor: Catastrophique »

Ach te Wasze generalizacje. Zawsze ktoś jest temu winny, że cierpicie.

No i Cezary piszący o efekcie uprzedzeń...
Tik tak tik tak ;) | "To boldly go where no one has gone before"
Awatar użytkownika
klucz żurawi
zaufany użytkownik

Post autor: klucz żurawi »

Serio tak to wygląda z boku? Wszyscy to psychopaci? Rozumiem, gdy ktoś jest przytłoczony chorobą i każdy przejaw ingerencji rodziców odbiera jako próbę kontrolowania. Zwłaszcza że taki rodzic nie jest chociażby psychologiem i po prostu nie wie jak się zmierzyć z chorobą eee... chorego. Zgodzę się co do tego że rodzice też powinni spotkać się z psychologiem by zorientować się w jaki sposób nie naruszać osobistej strefy schizofrenika. Chociaż nie jest to konieczne. Wystarczyło że sam zaczełem chodzić do psychologa i po roku nauczyłem się jak wyprostować relacje z rodziną. I teraz mam sytuację nie tylko z przed choroby ale jeszcze z przed wieku nastoletniego, jeszcze zanim zaczełem się izolować od rodziny.
Ostatnio zmieniony śr kwie 15, 2020 6:38 pm przez klucz żurawi, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
alf
zaufany użytkownik

Jedna kobieta robi gigantyczne, kilku(nasto)metrowe rzeźby pająków, bo to kojarzy jej się z jej matką. Jak bardzo musiała być przez nią skrzywdzona?
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Post autor: Catastrophique »

A inna pracuje, zajmuje się rodziną i swoimi pasjami. Też została wcześniej skrzywdzona.
Kwestia wyboru, co się robi z przeszłością.
Tik tak tik tak ;) | "To boldly go where no one has gone before"
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Post autor: Niemamnie »

Większej pierdoły od pół roku nie czytałem.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
swtern
zaufany użytkownik

Post autor: swtern »

Prawdopodobnie mój ojciec był psychopatą.Uważam że jednostki wrażliwe które mają kontakt z psychopatami mają większą zdolnośc do zachorowania.
cezary123
zaufany użytkownik

Cieszcie się, że nie macie rodziców kryminalistów. Wtedy albo wyfruwasz z gniazda zawczasu i ratujesz swoją ... albo wchodzisz między wrony i kraczesz jak one.

Kefas
zaufany użytkownik

Post autor: Kefas »

Lekarstwem na schizofrenie jest posłuszeństwo Bogu.
Największym przejawem geniuszu kobiety jest miłość macierzyńska.
Awatar użytkownika
alf
zaufany użytkownik

Racja, tylko to jest trudne
cezary123
zaufany użytkownik

kemas pisze: wt kwie 21, 2020 3:09 pm Lekarstwem na schizofrenie jest posłuszeństwo Bogu.
Ale Bozia ostrzegała:

(21): A wyda na śmierć brat brata i ojciec syna i powstaną dzieci przeciwko rodzicom i przyprawią ich o śmierć. [Biblia Warszawska, Mt 10]

Tam gdzie silne emocje, uprzedzenia, zaburzenia, urojenia, dominacja, przemoc fizyczna, emocjonalna, ekonomiczna, rozwody, zdrady, pogarda, złość, nienawiść - tam i najmądrzejsi teologowie stracą głowę :mrgreen:
Kefas
zaufany użytkownik

Najważniejsze to jest żeby uwierzyć w to że istnieje piekło i szatan,który jest źródłem zła,zatem też istnieje grzech,a to z kolei prowadzi do tego że jest ktoś kto cały czas oskarża człowieka przed Bogiem.Stąd prosty wniosek że istotą chrześcijaństwa jest Odkupienie.
Awatar użytkownika
Trickster
bywalec

Post autor: Trickster »

Normalni rodzice zawsze chcą jak najlepiej dla swojego dziecka, czasami nawet jak nie jest to potomkowi ze smakiem :P Troszczą się, to czasem narzucają swoją wolę, nie rozumiejąc, np. że dziecko już wie czego chce, lub zna się na czymś lepiej- dla nich zawsze będziemy małymi dziećmi ;). Gorzej jakby nie interesowali się swoim potomstwem- i właśnie to jest nienormalne, a nie troska o swoje dziecko. Schizofrenicy są bardziej ksobni i każde naruszenie naszej strefy komfortu traktujemy najczęściej jak atak na swoją osobę... Polecam rozmowę z psychoterapeutą, lub psychologiem- czasami wygadanie pomaga w rozwiązywaniu sporów w rodzinie :P . Dam przykład mama zawsze opierdziela mnie, że czapki nie noszę i nawet patrzy przez okno, czy jej nie ściągnę po wyjściu od niej i potrafi mnie opieprzyć jak ją ściągnę z okna :P - ja rozumiem,że się o mnie troszczy i w zasadzie to normalne zachowanie matki do dziecka, tylko, że ja mam 34 lata i nie potrzebuję takich rad. Ale nie chcę jej denerwować i teraz zawsze noszę tą cholerną czapkę jak od niej wychodzę ;)
Aaaah, the chaos god speak clearly now! It is as though a thousand mouths cry out in pain! Chaos has come to judge you! Chaos consume you! Do you hear the voices too?
cezary123
zaufany użytkownik

kemas pisze: śr kwie 22, 2020 5:46 am Najważniejsze to jest żeby uwierzyć w to że istnieje piekło i szatan,który jest źródłem zła,zatem też istnieje grzech,a to z kolei prowadzi do tego że jest ktoś kto cały czas oskarża człowieka przed Bogiem.Stąd prosty wniosek że istotą chrześcijaństwa jest Odkupienie.
Same metafizyczne byty wpakowane w konstrukcję zwykłej ludzkiej złośliwości. Ludzką złośliwość i jej skutki da się wyeliminować naturalnymi metodami, ale pozostanie wtedy ich duch złośliwy?
Jeżeli jest źródło zła, to niech Stwórca je zaszpuntuje wreszcie solidnie albo zmieni konstrukcje całości tej gry. :)
Kefas
zaufany użytkownik

Jest Słowo które pozwala rosnąć chwastowi ze zbożem,aby skosić wszystko w żniwa.Mt 13 24:24 Inną przypowieść im przedłożył: «Królestwo niebieskie podobne jest do człowieka, który posiał dobre nasienie na swej roli. 25 Lecz gdy ludzie spali, przyszedł jego nieprzyjaciel, nasiał chwastu między pszenicę i odszedł. 26 A gdy zboże wyrosło i wypuściło kłosy, wtedy pojawił się i chwast. 27 Słudzy gospodarza przyszli i zapytali go: "Panie, czy nie posiałeś dobrego nasienia na swej roli? Skąd więc wziął się na niej chwast?" 28 Odpowiedział im: "Nieprzyjazny człowiek to sprawił". Rzekli mu słudzy: "Chcesz więc, żebyśmy poszli i zebrali go?" 29 A on im odrzekł: "Nie, byście zbierając chwast nie wyrwali razem z nim i pszenicy. 30 Pozwólcie obojgu róść aż do żniwa; a w czasie żniwa powiem żeńcom: Zbierzcie najpierw chwast i powiążcie go w snopki na spalenie; pszenicę zaś zwieźcie do mego spichlerza"».
cezary123
zaufany użytkownik

kemas pisze: czw kwie 23, 2020 6:22 am Jest Słowo które pozwala rosnąć chwastowi ze zbożem,aby skosić wszystko w żniwa.
To zła agrotechnika. Są przecież już od stu lat herbicydy. I nic wtedy nie zagłusza i nie przytłumia właściwej uprawy :P

Jeszcze jedna myśl przyszła mi do głowy: śmierć ma być według religijnych domysłów karą za grzechy, nieuchronnym skutkiem błędu z naszej strony, ale zjawiskiem dopuszczonym przez Stwórcę, wyciągniętym z arsenału jego środków wychowawczych.
A co, jeżeli Stwórca nie dał rady w ogóle zaistnieć i zaczniemy wszystko tłumaczyć naturalnie? Wtedy, jeżeli to nie Stwórca cofnął nam życie i wyłączył proces, bo nic takiego nie było, to i nie będzie nikt nam tego w stanie oddać. Wszystko to naturalne procesy, nieświadome powagi sytuacji, a korelacja z karą za coś jest przypadkowa. Taki zbieg okoliczności, nie do końca dokładny.
Tragiczne, ale możliwe.
Chyba, że sami zaczniemy kombinować jak stać się trwalszymi istotami we Wszechświecie albo przeskakiwać w nowe świadomości....
Kefas
zaufany użytkownik

25 Mówiłem wam o tych sprawach w przypowieściach. Nadchodzi godzina, kiedy już nie będę wam mówił w przypowieściach, ale całkiem otwarcie oznajmię wam o Ojcu5. 26 W owym dniu będziecie prosić w imię moje, i nie mówię, że Ja będę musiał prosić Ojca za wami. 27 Albowiem Ojciec sam was miłuje, bo wyście Mnie umiłowali i uwierzyli, że wyszedłem od Boga. 28 Wyszedłem od Ojca i przyszedłem na świat; znowu opuszczam świat i idę do Ojca». 29 Rzekli uczniowie Jego: «Patrz! Teraz mówisz otwarcie i nie opowiadasz żadnej przypowieści. 30 Teraz wiemy, że wszystko wiesz i nie trzeba, aby Cię kto pytał6. Dlatego wierzymy, że od Boga wyszedłeś». 31 Odpowiedział im Jezus: «Teraz wierzycie? 32 Oto nadchodzi godzina, a nawet już nadeszła, że się rozproszycie - każdy w swoją stronę, a Mnie zostawicie samego. Ale Ja nie jestem sam, bo Ojciec jest ze Mną. 33 To wam powiedziałem, abyście pokój we Mnie mieli. Na świecie doznacie ucisku, ale miejcie odwagę: Jam zwyciężył świat».
cezary123
zaufany użytkownik

kemas pisze: pt kwie 24, 2020 6:12 am "Ale Ja nie jestem sam, bo Ojciec jest ze Mną".
Miejmy nadzieję, że to nie psychopata :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „wiedza o schizofrenii”