Infodemia czyli fake newsy

To jest dział dodatkowy utworzony ze względu na aktualną sytuację wokół COVID-19, niezwiązaną z pierwotnym tematem tego forum i pozostaje do dyspozycji dla każdego zainteresowanego wymianą informacji na ten temat.

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Infodemia czyli fake newsy

Post autor: Niemamnie »

https://wgospodarce.pl/informacje/76687 ... e-epidemii
Niewiele osób dziwi już obecność nieprawdziwych informacji w mediach. Ich ilość sprawia, że coraz trudniej filtrować treści w poszukiwaniu rzetelnych komunikatów. Pretekstem do rozsiewania tzw. fake newsów padł ostatnio niezwykle popularny i społecznie ważny temat koronawirusa (SARS-CoV-2). Jak czytamy na stronie Ogólnopolskiej Sieci Edukacyjnej (OSE), istnieje jednak kilka sprawdzonych sposobów, aby uchronić się przed powielaniem fałszywych informacji i ewentualnymi skutkami wynikającymi z paniki
...
Sam dałem się nabrać na infodemię nawet nie w prima aprilis, jedna z gazet frontu niemieckiego puściła info że można znowu handlować maseczkami na Allegro. Szybko się wycofała i ślad po fake newsie nie został w necie.

Gazeta puściła fake newsa parę dni temu że da się ponownie zarazić, ale Google stoi na straży prawdy i usuwa fake newsy z wyszukiwarki.

Poprawiam tytuł na bardziej oczywisty - Maxi.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Awatar użytkownika
Maksymiliana
moderator
moderator
Kontakt:

Re: Infodemia czyli fake newsy

Post autor: Maksymiliana »

To nie jest już czas na zabawię w ciuciu babkę i robienie fake newsów, dobrze że są one sprawnie usuwane z google.
Mój blog: http://www.nocnylampion.wordpress.com
Dzisiaj gdy przymkniesz oczy na szarym pamięci tle, pośród wyblakłych przeźroczy zobaczysz właśnie mnie.
Awatar użytkownika
klucz żurawi
zaufany użytkownik

Post autor: klucz żurawi »

To ja mam taki news do sprawdzenia. Bo się nie znam.
Podobno używaną maseczkę wystarczy wsadzić do mikrofali i potraktować potencjalnego wirusa mikrofalami.
I tu moje pytanie, czy wirusy są niszczone w ten sposób?
Awatar użytkownika
alf
zaufany użytkownik

Post autor: alf »

Najgorsze są deep-oszustwa. Mam nadzieję że prędzej będzie konieć świata nim sztuczna inteligencja rozwinie sie na dobre.
ODPOWIEDZ

Wróć do „pandemia COVID-19”