Depresja psychotyczna
Moderator: moderatorzy
Depresja psychotyczna
Czym różni się schizofrenia od depresji psychotycznej jednobiegunowej .Bardzo proszę o jak najbardziej szczegółowe informację. Dzięki
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Re: Depresja psychotyczna
Schizofrenia i depresja to 2 całkiem różne choroby. Czasami w schizofrenii występuje dodatkowo depresja. Depresja to jest głównie obniżony nastrój, a schizofrenia to urojenia, omamy.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Ja. To oczywiście rozumiem . Ja miałem na uwadze ciężką depresję z objawami psychotycznymi .
W depresji psychotycznej, są urojenia i omamy innego rodzaju niż w schizofrenii.
Proszę o przykłady tych urojeń
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Nawet specjaliści mają problemy z odróżnieniem depresji psychotycznej od schizofrenii.
Wydaje mi się, że w depresji psychotycznej bardziej nasilone są objawy depresji niż omamy i urojenia. Natomiast w schizofrenii bardziej nasilone są objawy psychotyczne.
Wydaje mi się, że w depresji psychotycznej bardziej nasilone są objawy depresji niż omamy i urojenia. Natomiast w schizofrenii bardziej nasilone są objawy psychotyczne.
Ostatnio zmieniony śr kwie 08, 2020 9:29 pm przez Bright Angel, łącznie zmieniany 1 raz.
Kiedyś od lekarza usłyszałem że schizofrenia to taka choroba jak cukrzyca A gdy się bierze małą ilość leków i dobrze się czuje to czy to może być taka właśnie depresja?
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Raczej nie, wg mnie.
W depresji psychotycznej, mają być urojenia winy, kary, potępienia. Choć ja miałem urojenia typowo schizofreniczne a miałem kiedyś tą diagnozę.
No właśnie ja miałem takie nietypowe urojenia . Ale szybko po lekach mijały.