Chcę powiedzieć że...

miejsce na dowolną inną dyskusję nie dotyczącą schizofrenii

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Re: Chcę powiedzieć że...

Post autor: kotek »

W zasadzie tak, ale źródła wiedzy o islamie mogą jej nie wymieniać. W polskiej Wikipedii jest artykuł Skrypturalizm. Dla mojej psychiki Koran uczy wielkiego OCD i tego, że Bóg nie jest dobry, ptylko de facto niewyobrażalnie zły. Stawia pytania: po co modlić się kilka razy dziennie o ustalonych porach? Po co pościć od świtu do nocy przez miesiąc? Dla niej to zniewolenie i coś ewidentnie nieboskiego. Wierzy, że Bóg nie jest egoistą, egocentrykiem, kimś próżnym, chciwym, pyszałkowatym, tym bardziej jeszcze malewolentnym, okrutnym, bezdusznym, zwyrodniałym, niszczącym itp.
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Post autor: Catastrophique »

Kupiłem fotel komputerowy. W opisie napisane, że składa się go 10 minut. Składałem ponad godzinę. :think:
Tik tak tik tak ;) | "To boldly go where no one has gone before"
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

To może nasz jakieś trudności z umiejętnościami wizualno-przestrzenno-motorycznymi, skoro dłużej Ci to zajęło? Myślę, że ja też mógłbym mieć problemy ze złożeniem takiego fotela.
Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik
Status: Karuṇā करुणा
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: Dobro »

Beka jest.
:angelic-blueglow:
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

kotek pisze: śr sty 29, 2020 8:44 pm To może nasz jakieś trudności z umiejętnościami wizualno-przestrzenno-motorycznymi, skoro dłużej Ci to zajęło? Myślę, że ja też mógłbym mieć problemy ze złożeniem takiego fotela.
Nie mam doświadczenia w takich praktycznych sprawach. No ale, fotelik się spisuje, wygodny i funkcjonalny.
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Ja też nie mam doświadczenia w praktycznych sprawach. Chociaż, jak byłem młodszy, to umiałem założyć łańcuch, który spadł z roweru. Właściwie to z jakichś zębatek on spadał, nie wiem, jak to się nazywa może. Przerzutki? Przekładnie? Naprawić pękniętej opony nie umiałem. Majsterkowanie nigdy mnie nie interesowało.
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

To jest często tak, że wydaje się nam, że nie umiemy i tyle, ale jednak próbujemy i się udaje. Metodą prób i błędów.
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Moja psychika za przyczynę moich problemów psychicznych podaje surowe religie straszące karą bożą, która jest bardzo przerażająca. Dla niej logiczne jest tylko to, że nie ma srogiej kary bożej, ale w katolicyzmie taki pogląd to herezja. Mogę mieć myśli, że religie takie jak islam czy katolicyzm napędzają moje zaburzenia i że "najlepszym" sposobem na pozbycie się ich (zwłaszcza natręctw) byłoby odrzucenie ich. Nie rozumie ona, dlaczego Bóg miałby być tak okrutny wobec stworzeń, które nie z własnej woli pojawiły się na pełnym niebezpieczeństw (także dla duszy) świecie.

Niestety, mam wielką dziurę w spodniach od pidżamy w kroku! Nie chcę mieć grzechu, modląc się w tych spodniach. Bardzo często robią mi się dziury w skarpetach.
wyjątek
zaufany użytkownik
Status: student
Gadu-Gadu: używam skype'a

Post autor: wyjątek »

@up czyli przyczyną Twoich problemów psychicznych jest religijność, na to wygląda
Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik

Obrazek
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

wyjątek pisze: śr sty 29, 2020 9:43 pm @up czyli przyczyną Twoich problemów psychicznych jest religijność, na to wygląda
Można tak pomyśleć. Ale i przed wiarą w piekło byłem nieźle stuknięty. "Nie wiem, co by było, gdybym nie wierzył w straszną karę bożą". Mogę mieć myśli, że gdyby nie religia, to chociaż OCD bym nie miał. Mimo tego OCD było i przed nawróceniem, w postaci magicznego myślenia powodującego kompulsje kontrolujące. Gdy byłem w gimnazjum czy szkole podstawowej, mogłem w ogóle nie wierzyć w piekło. Żyłem jak mi się podoba, fantazjując o dziwacznych sprośnościach na potęgę. Może wręcz nie wiedziałem, że to grzech? Myślę, że gdyby nie surowe religie, to mógłbym nie być na tyle "zmaltretowany" psychicznie, aby dostać rentę. Koincydencje i tak mógłbym mieć. Nie wszystkie treści występujące w wiarach monoteistycznych zdają się źle wpływać na moją psychikę. Sama wiara w Jedynego Boga, w potrzebę zachowania czystości seksualnej, życie pozagrobowe nie jest szkodliwa. Jeżeli chodzi o czystość seksualną, to o współżyciu, zwłaszcza naturalnym, chyba nigdy nie fantazjowałem przed bierzmowaniem.
wyjątek
zaufany użytkownik
Status: student
Gadu-Gadu: używam skype'a

Post autor: wyjątek »

@up przeczytaj "bóg urojony" dawkinsa
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Nawet, jakbym przeczytał, to myślę, że to i tak nie zmieniłoby mojego światopoglądu. Dla mojej psychiki wiara monoteistyczna nie wymaga Koranu czy Biblii. Ona jakby "samym rozumem" (a w zasadzie natchnieniami od bytów nadprzyrodzonych, niewyczuwalnymi, nie muszą one wcale pochodzić od kogoś dobrego) doszła do wniosku, że istnieje jeden i jedyny Bóg i że zło nie powinno w ogóle istnieć. Materia nie jest bogiem. Nie jest nim też niebyt. Ani zło.
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Zjadłym sobie pizze, zjadlbym sobie kebabika, fryteczki a tu ta :angry-cussingblack: dieta :/.
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Bóg jest jeden, jedyny, niezmienny, nawet niepodzielny, bo musi taki być nawet wtedy, kiedy wierzy się w Trójcę Świętą. Niestety, zrozumienie, że trynitarny Bóg jest niepodzielny, nie składa się z części, może być dla ludzkiego pomysłu naprawdę trudne. Bóg nie jest przestrzenny, czasowy ani fizyczny w jakikolwiek sposób.
Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik

Też głodnym, coś zrobię sobie może jeszcze.
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Wierzę, że Niepokalana Dziewica jest najpiękniejszą i najsłodszą kobietą w historii stworzenia. Jest tak cudowna, że może nie być słów, żeby to opisać. Tylko Bóg jest od niej większy. Wszechświat (np. gwiazdy) jest niczym wobec tej Niewiasty. Chciałbym Ją czysto, aseksualnie przytulić i pocałować, nie jak żonę, tylko jako Matkę bliższą niż ta rodzona. Słysząc "kobieta", można myśleć "Maryja". Marii są miliony, ale MARYJA jest tylko jedna (i nieporównywalnie lepsza niż wszystkie inne Marie razem wzięte).
Awatar użytkownika
Kiciuś_XXL
moderator
moderator

Post autor: Kiciuś_XXL »

Wczoraj dla relaksu wrzuciłem do piwnicy 1,5 tony węgla. Na pewno mi zazdrościcie, że po tej robocie lepiej się poczułem, dotleniłem się, rozruszałem kości itd,.
Tak, korzyści płynące z tej czynności są nieograniczone. Poczułem się wolny od stresu, znalazłem ciszę, zaznałem spokoju umysłu, dostrzegłem pozytywną energię, radość, zdrowie. Lepsze to niż medytacja...

I pomyśleć że węgiel ma takie możliwości. Może to przez to, że sami jesteśmy z węgla poniekąd. Dlaczego tylko 1,5 tony?
Po prostu nie chciałem przedobrzyć, nie było miejsca w piwnicy na więc. Więcej węgla to więcej czasu na obycie się z nim i mógłbym mieć mniej czasu na grę online, zabawy z córką, igraszki z żoną. Piwo nawet jakoś tak lepiej smakowało, potem.
:auto-ambulance:
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Kot to bardzo ładne zwierzę. Pocieszny. Miło jest go głaskać. Ma fajne futerko. Cztery łapki, ogonek dość długi. I ten pyszczek koci... Wibrysy i uszka trójkątne. Mokry nosek.
ptk
bywalec

Post autor: ptk »

Ostatnio dostawałem kilka głuchych telefonów z trzech różnych numerów a kilka dni temu dostałem mms-a z jeszcze innego numeru z miłym obrazkiem i życzeniem miłego wieczoru.Przed chwilą oddzwoniłem żeby dowiedzieć się od kogo to.....i odebrała jakaś babcia,powiedziała że to pomyłka :D
Bóg patrzy nic nie mówi,pewnie żałuje po co stworzył ludzi.
ODPOWIEDZ

Wróć do „inne”