TSH

Dla osób szukających ogólnej pomocy i wstępnej orientacji dotyczącej choroby.
Kto umie dokładniej nazwać problem proszę pisać w działach tematycznych "Ogólnej dyskusji"

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
Awatar użytkownika
Grzegorz1991
zaufany użytkownik

TSH

Post autor: Grzegorz1991 »

Cześć i czołem Wszystkim,

Jakieś 2 tygodnie temu zrobiłem sobie badania tarczycy TSH.
U mnie TSH wynosi 4,180 µIU/ml, a norma to 4,200 µIU/ml
Następnie wybrałem się do lekarza. Lekarka zleciła zrobienie badań, takich jak wolne hormony tarczycy:fT4 i fT3 oraz anty TPO.
I zleciła, że w razie nie prawidłowych wyników zgłosić się do endokrynologa.
Tylko, że ja czuję się dobrze i nie odczuwam żadnych dolegliwości tarczycowych.
W sumie zastanawiam się po co robić te badania skoro są jeszcze w normie?
Lekarce chodzi o to, że są bardzo blisko górnej granicy.
Co myślicie? Jeśli jest przy górnej granicy, ale nie przekroczone, to i tak warto zrobić te dodatkowe badania? Czy odpuścić?
Poradźcie mi coś. Bo w sumie planuję jutro jechać na te badania, ale nie jestem do nich przekonany w 100 procentach.

Obrazek
Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

Re: TSH

Post autor: Bright Angel »

Oczywiście zrób sobie te badania. Niektóre zaburzenia psychiczne mają duży związek z nieprawidłową pracą tarczycy. Więc najpierw należy wykluczyć choroby tarczycy w leczeniu psychiatrycznym.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Awatar użytkownika
Schibi
zaufany użytkownik

Post autor: Schibi »

ja mam i chora tarczyce i chorobe psychiczna.
Zdrowaśny
zaufany użytkownik

Post autor: Zdrowaśny »

Ja też jak przedmówca.
Pamal
zaufany użytkownik

Post autor: Pamal »

Od początku brania leków mam podwyższone TSH. Wcześniej nie badano.
Biorę Euthyrox 50 mkg.
Awatar użytkownika
pawel534
zaufany użytkownik

Post autor: pawel534 »

Kiedyś czytałem na forum medycyny naturalnej o wyleczeniu choroby tarczycy wewnętrzną suplementacją jodu przez przyjmowanie płynu lugola lub jodyny wewnętrznie nie pamiętam dokładnie. To się chyba przyjmuje w ilości do kilku kropel dziennie rozpuszczone chyba np. w wodzie choć nie wiem na ile jest to bezpieczne bo oficjalnie jodyny nie można chyba przyjmować doustnie a czy przyjmowanie regularne płynu lugola nawet w ilości kilku kropel dziennie jest bezpieczne nie wiem. Tylko nie pamiętam czy chodziło o przyjmowanie płynu lugola czy jodyny i czy chodziło o niedoczynność tarczycy czy o hashimoto czy jeszcze o coś innego. Pomijając płyn lugola i jodynę może warto suplementować jod np. w postaci preparatu Kelp.
Ostatnio zmieniony pn sty 06, 2020 7:01 pm przez pawel534, łącznie zmieniany 2 razy.
florris
zaufany użytkownik

Post autor: florris »

Jodu nie trzeba suplementować bo spożywamy sól jodowaną.Jeśli jest jakiś niedobór to o suplementacji decyduje lekarz.Jeśli chodzi o tsh to interpretuje się go z ft4 i ft3.Do autora,dobrze,że lekarz tak prewencyjnie dał Ci skierowanie żebyś powtórzył badania.Choroby tarczycy nie zawsze dają ostre objawy.Czasami mogą być niezauważalne.
Awatar użytkownika
pawel534
zaufany użytkownik

Pytanie czy ta ilość jodu w soli jest wystarczająca. Ja tam wolę np. sól kłodawską różową która ponoć ma minerały w sobie niż zwykłą kuchenną.
florris
zaufany użytkownik

Post autor: florris »

Problemy z tarczycą w dzisiejszych czasach jest głównie przez procesy autoimmunologiczne niż z niedoborów.
Pamal
zaufany użytkownik

Post autor: Pamal »

Niektórzy wiążą masowe zachorowania na tarczycę z jodowaniem soli kuchennej. Jod nie wpływa dobrze w przypadku choroby Hashimoto. Tak twierdzi jakiś prof, słuchałam wykładu w IŻiŻ.
Awatar użytkownika
bartek29
zaufany użytkownik

Post autor: bartek29 »

a to jest badanie krwi i ile sobie życzą za to badanie
Awatar użytkownika
unreal
zaufany użytkownik

Post autor: unreal »

To jest badanie krwi.
U mnie TSH kosztuje 16 zł, fT3 i fT4 po 17 zł.
LaDopamina
Awatar użytkownika
pawel534
zaufany użytkownik

Jak byłem w szpitalu lata temu to chyba w wynikach źle mi wyszedł jeden z hormonów tarczycy ale nie jestem pewien bo jakieś dziwne jednostki były. Potem, swego czasu brałem jodynę doustnie w ilości na krople dziennie choć nikogo do tego nie namawiam. Brałem też jod w formie preparatu Kelp. Potem miałem badane chyba kilka razy hormony tarczycy i wychodziły mi dobrze z tego co pamiętam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „kto pomoże”