Jak długo trzeba brać leki ?

Dla osób szukających ogólnej pomocy i wstępnej orientacji dotyczącej choroby.
Kto umie dokładniej nazwać problem proszę pisać w działach tematycznych "Ogólnej dyskusji"

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
K1NG
zarejestrowany użytkownik

Jak długo trzeba brać leki ?

Post autor: K1NG »

Witam.
Leczę się na schizofrenię paranoidalną od ponad 4 lat. Przyjmuję Rispolept w dawce 2,5 mg/dobę.
Tylko na początku miałem jedyny epizod psychotyczny (słyszałem głosy 3 tygodnie i myślałem że ktoś mnie śledzi).
Mam w związku z tym pytanie. Wiecie może jak długo należy przyjmować leki (po pierwszym epizodzie psychotycznym), aby można powiedzieć że wyzdrowiałem? Mój lekarz mówi, że leki muszę przyjmować przez 5 lat, a ja w dwóch broszurach i jednej książce do psychiatrii wyczytałem, że po pierwszym epizodzie należy brać leki conajmniej 1 rok, a najlepiej 2 lata. U mnie jest duża szansa że wyzdrowieję, o ile można wyzdrowieć ze schizofrenii... Chciałbym wiedzieć jak to mówią Wasi lekarze, albo znaleźć jakieś fachowe źródło mówiące o tym, jak długo należy brać leki (po pierwszym epizodzie), aby nie było nawrotów choroby. Z góry dziękuję za udzielone odpowiedzi.
Ostatnio zmieniony wt paź 29, 2019 7:58 pm przez K1NG, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

Re: Jak długo trzeba brać leki ?

Post autor: Bright Angel »

Ja słyszałem, że należy brać leki przez 5 lat, ale decydujące jest co innego. Najważniejsze to jest jak się czujesz? Czy nadal masz objawy? Jak funkcjonujesz? Czyli czy pracujesz? Czy jesteś w związku? etc.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
K1NG

W sumie niedużo mi zostało, 9 miesięcy i mam nadzieję że odstawię i już nigdy nie będzie nawrotów. Ale tego nikt nie może zagwarantować, ponieważ gdzieś przeczytałem że w tej chorobie może być tak że np. będą 3 epizody w ciągu 20 lat (rozłożone odlegle w czasie). No nic, pozostaje brać leki jeszcze 9 miesięcy i mieć nadzieję że choroba się nie wróci... Objawów jako takich nie mam, jestem senny po zażyciu leku ale biorę go przed snem. Na co dzień nie pracuję, ale staram się uczyć m.in. angielskiego. W związku nie jestem. Jedyne objawy które obserwuję u siebie to deficyty poznawcze oraz trudności z koncentracją i rozumowaniem (gdy się uczę). Ale to jest już cecha tej choroby.
ptk
bywalec

Post autor: ptk »

Nie jest łatwo odstawić neuroleptyki,po kilku latach brania może to być wręcz niemożliwe.
Bóg patrzy nic nie mówi,pewnie żałuje po co stworzył ludzi.
K1NG

ptk pisze: wt paź 29, 2019 8:06 pm Nie jest łatwo odstawić neuroleptyki,po kilku latach brania może to być wręcz niemożliwe.
Dlaczego tak sądzisz? :P
Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik
Status: Karuṇā करुणा
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: Dobro »

Biorę leki kilkanaście dobrych lat, ale z chęcią rzucę... Kiedy ? Za powiedzmy do dziesięciu lat chyba

To moim skromnym zdaniem bardzo indywidualna sprawa.
Niech wszyscy będą szczęśliwi
Niech wszyscy będą zdrowi
Niech wszyscy dostrzegają dobro
Oby nikt już nie cierpiał
K1NG

karuna pisze: wt paź 29, 2019 8:31 pm Biorę leki kilkanaście dobrych lat, ale z chęcią rzucę... Kiedy ? Za powiedzmy do dziesięciu lat chyba

To moim skromnym zdaniem bardzo indywidualna sprawa.
Chyba wszystko zależy od przebiegu choroby no i zarówno pacjenta jak i decyzji lekarza. Samemu lepiej nie próbować odstawiać leków :P
Awatar użytkownika
piotrs
zaufany użytkownik

Post autor: piotrs »

ja 9 lat chory
nie wiem ale mozesz z czasem jesli nie ma objawow zmniejszyc dawke do podtrzymujacych
nie wiem jaka jest dla rispoleptu sprawdz w necie
ptk
bywalec

Kilka razy próbowałem odstawiać leki i zazwyczaj scenariusz był podobny : najpierw pojawiała się bezsenność,potem silne napięcie nerwowe i natłok myśli,gadałem od rzeczy jak jakiś debil.Po kilku dniach męczarni wracałem do leków.
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Post autor: hvp2 »

Czytałem że istnieje zasada, że po pierwszej psychozie bierze się leki minimum 2 lata, po drugiej psychozie minimum 5 lat, a jeśli nawrotów było więcej to już do końca życia. Ja będę brał już dożywotnio, bo po ostatniej mojej psychozie nabrałem ogromnej pokory i już nigdy więcej nie chcę doświadczać podobnych stanów - są zbyt niebezpieczne dla mojego zdrowia i mojego życia.
redaktor
bywalec

Post autor: redaktor »

Będę brał moje leki długofalowo. A być może już na stałe.

Dlatego, ponieważ bez nich mogę zagrażać otoczeniu i/lub sobie...
Awatar użytkownika
Digital
zaufany użytkownik

Post autor: Digital »

Ja też do końca życia bo nawrotów już miałem wiele, bardzo wiele. Nie rozumiem tego uporczywego dążenia by tylko odstawić lekarstwa. Moim zdaniem powinno to iść w odrobinę innym kierunku. Chyba chodzi o to by żyć jak zdrowy człowiek. Mieć rodzinę, pracę, przyjaciół. A to czy się zażywa lekarstwa jest raczej sprawą drugorzędną. A nie tak, że tylko uporczywie myśleć o odstawieniu lekarstw gdy nic w życiu nie jest poukładane. W takim przypadku człowiek całkiem się pogrzebie. Jak ma się pracę, dobre samopoczucie to można spróbować iść do pracy z o połowę mniejszą dawką, jak przejdzie to tak miesiąc bądź dwa, potem mniej i jeszcze rok, i wtedy człowiek widzi czy jest zdolny do życia bez podtrzymywania przez lekarstwa czy też nie. Bo co z tego jak odstawi lekarstwa skoro będzie bał się nosa z domu wyściubić, a o zapoznaniu dziewczyny nie wspominając. Czy o takie zdrowie aby chodzi?
Awatar użytkownika
Digital
zaufany użytkownik

To trochę jak z protezą, czasem jest proteza stała co zastępuje kończynę, a czasem taka co tylko pomaga w rehabilitacji chorej kończyny. Z nami i naszymi lekarstwami jest podobnie. Dla jednych lekarstwa są niezbędne do egzystencji, dla innych są tylko okresem przejściowym w rehabilitacji.
Awatar użytkownika
klucz żurawi
zaufany użytkownik

Post autor: klucz żurawi »

Czytałem że istnieje zasada, że po pierwszej psychozie bierze się leki minimum 2 lata, po drugiej psychozie minimum 5 lat, a jeśli nawrotów było więcej to już do końca życia.
Cholera, czyli ja też już na stałe.
Zresztą, co mi tam. Jedyny efekt uboczny, którego się nie pozbyłem to nadwaga. Więc nie przeszkadza mi branie leków.
AcidHouse
bywalec
Status: Stara szkoła

Post autor: AcidHouse »

próbował ktoś z Was włączyć psychobiotyk np. taki jak ma Sanprobi (Sanprobi Stress) podczas rzucania swoich lekarstw ?
Jeśli tak to dajcie proszę znać, bo sam chcę wypróbować jak będę się czuł na kefirku i dodatkowym psychobiotyku, który myślę, że powinien naprawić oś mózg-jelita.
Awatar użytkownika
piotrs
zaufany użytkownik

Post autor: piotrs »

to chyba swiete slowa dla schizofrenikow
2 lata po 1 psychozie ale szczeze to zamalo
5 po kolejnych i niestety dozywotnio
ale na odpowiednich niskich mozliwie dawkach na objawy
wtedy sie wytrzyma ten maraton
Awatar użytkownika
Digital
zaufany użytkownik

Pytanie powinno być jak długo się zdrowieje i wychodzi z choroby psychicznej. Lekarstwa w sumie nie są wyznacznikiem niczego. Można zażywać masę lekarstw i być bardzo chorym, a można zażywać mniej i czuć się lepiej.
redaktor
bywalec

Post autor: redaktor »

A ja ostatnio rozcieńczam leki wodą... żeby się na nich lepiej czuć... dawki mam za wysokie.
Awatar użytkownika
Jurian_69
zaufany użytkownik
Status: praktyk new code nlp
Gadu-Gadu: 63586693
Kontakt:

Post autor: Jurian_69 »

Digital pisze: pn lis 18, 2019 11:17 am Lekarstwa w sumie nie są wyznacznikiem niczego. Można zażywać masę lekarstw i być bardzo chorym, a można zażywać mniej i czuć się lepiej.
To prawda...
F43.9 :geek:
ptk
bywalec

Obecnie biorę tylko 2,5 mg zolaxy na noc co jest mniejszą dawką niż najmniejsza przewidziana w ulotce.Nie przeszkadza mi w niczym taka dawka,ale gdy zapomnę zażyć nie mogę zasnąć więc jakieś działanie napewno ma.Będę brał leki do końca życia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „kto pomoże”