leki a głupota

risperidon

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Schibi
zaufany użytkownik

Re: leki a głupota

Post autor: Schibi »

zchizol pisze: ndz lis 10, 2019 8:06 am mnie amisan po 2h od zażycia po prostu usypia, więc nie widzę problemu, zresztą biorę go już tak 7 lat :P
I 7 lat nie miales nawrotu?
Awatar użytkownika
Trickster
bywalec

Post autor: Trickster »

AdamSchibi pisze: ndz lis 10, 2019 11:00 am
zchizol pisze: ndz lis 10, 2019 8:06 am mnie amisan po 2h od zażycia po prostu usypia, więc nie widzę problemu, zresztą biorę go już tak 7 lat :P
I 7 lat nie miales nawrotu?
cały czas remisja :), poza 1 początkiem nawrotu, ale zmniejszyłem dawkę do 200 mg i szybko wróciłem do starej dawki....
Ostatnio zmieniony ndz lis 10, 2019 11:04 am przez Trickster, łącznie zmieniany 1 raz.
Aaaah, the chaos god speak clearly now! It is as though a thousand mouths cry out in pain! Chaos has come to judge you! Chaos consume you! Do you hear the voices too?
Awatar użytkownika
Schibi
zaufany użytkownik

To dałes mi teraz nadzieje, tez wolałbym brać solian tylko wieczorem ale nie byłem pewny czy z terapeutycznego punktu widzenia ta dawka spelnia swoja role.
Awatar użytkownika
klucz żurawi
zaufany użytkownik

Post autor: klucz żurawi »

Te pół trwanie leku nie ma chyba takiego znaczenia. Lek i tak działa dopiero gdy organizm się nim nasyci. Czyli może i w pełni zacznie działać dopiero po 12 godzinach. Ale i tak masz organizm nasycony lekiem. Tak mi się wydaje.
Miś Uszatek
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 72943962

Post autor: Miś Uszatek »

Zgadza się. Lek w 100% wydala się z organizmu dopiero po 10-14 dni.
Awatar użytkownika
Schibi
zaufany użytkownik

Cytuje "Biologiczny okres półtrwania, t1/2, t0,5, t50% – okres półtrwania rozważany z punktu widzenia farmakokinetyki, czyli czas, w którym stężenie leku we krwi, surowicy lub osoczu zmniejszy się do połowy wartości początkowej, po zakończeniu fazy wchłaniania i dystrybucji[1]. Wyrażony jest w godzinach. Im wyższa wartość t0,5, tym lek jest wolniej usuwany z organizmu."

Solian ma 12h. Olzapina 18h z tego co wiem.
Miś Uszatek
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 72943962

Post autor: Miś Uszatek »

AdamSchibi pisze: ndz lis 10, 2019 11:50 am Cytuje "Biologiczny okres półtrwania, t1/2, t0,5, t50% – okres półtrwania rozważany z punktu widzenia farmakokinetyki, czyli czas, w którym stężenie leku we krwi, surowicy lub osoczu zmniejszy się do połowy wartości początkowej, po zakończeniu fazy wchłaniania i dystrybucji[1]. Wyrażony jest w godzinach. Im wyższa wartość t0,5, tym lek jest wolniej usuwany z organizmu."

Solian ma 12h. Olzapina 18h z tego co wiem.
Ej to ty rozumiesz co zacytowałeś? Bo ja nic bo nie jestem lekarzem.
Awatar użytkownika
Schibi
zaufany użytkownik

Rozumiem tyle ze "stężenie leku we krwi, surowicy lub osoczu zmniejszy się do połowy wartości początkowej" a jakie ma to znaczencznie terapetyczne to nie wiem. Moze ktos sie wypowie co wiecej to oznacza?
Awatar użytkownika
klucz żurawi
zaufany użytkownik

Czyli można powiedzieć, że nasycenie połową dawki leku jest wystarczające do uzyskania efektu wytłumienia choroby?
Tak zgaduję tylko.
Awatar użytkownika
Schibi
zaufany użytkownik

Po 12h "stężenie leku we krwi, surowicy lub osoczu zmniejszy się do połowy wartości początkowej" a po 24h juz nic nie bedzie z dawki terapeutycznej tak to rozumiem. Czyli przyjmujac solian wieczorem, rano mamy juz polowe i pozniej co godzinie sie zmniejsza o 4,2% tak do 0 nie wiem czy dobrze to rozumiem.
Awatar użytkownika
klucz żurawi
zaufany użytkownik

No chyba nie tak. Ze szpitala pamiętam jak było mówione o nasyceniu lekiem. Zanim zacznie działać mija trochę czasu. I jak się nie będzie brało to dopiero po tych dwu tygodniach stracimy stężenie leku.
Awatar użytkownika
Schibi
zaufany użytkownik

Ja ide w przyszla sobote do lekarza to sie przy okazji zapytam o co z tym chodzi i napisze na forum.
Pamal
zaufany użytkownik

Post autor: Pamal »

Odczuwam strasznie braki w wykształceniu zwłaszcza historii, geografii, chemii, literaturze, umiejętności wypowiedzi pisemnej po polsku zwłaszcza gdy czytam książki popularnonaukowe doskwierają mi te braki. Większość czasu w szkole walczyłam z matematyką i fizyką. Nie potrzebna mi wiedza z tych dwóch dziedzin w życiu.
Pamal
zaufany użytkownik

Nie umiałam też samodzielnie myśleć po ukończeniu szkoły, myśleli za mnie autorzy opracowań literatury.
Awatar użytkownika
Schibi
zaufany użytkownik

Ja zawsze bylem slaby z przedmiotow humanistycznych, choc hisotrie juz w miare lubilem. Chodzilem do dobrego liceum, pozniej studia, aktualnie bezrobocie. Studia mnie nauczyly samodzielnosci jak cos zalatwic, jak kombinowac pozniej przydawalo mi sie to w pracy. Jak sie studiuje to trzeba samemu zaglebiac sie w wiedze, bo na studia malo CIe naucza. Malo czytam bo jakos na duzej dawce leku mi to poprostu nie idzie, kiedys co innego, jak bylem na malej dawce potrafilem 400 stronnicowa ksizke w 2 dni przeczytac pracujac na etacie. Nie wiem moze jeszcze te dobre stare czasy wroca.
Pamal
zaufany użytkownik

Też studia skończyłam a teraz jestem na rencie.
Pamal
zaufany użytkownik

A z historią trochę inaczej było za moich czasów, miałam dostęp do "bibuły" wprawdzie, ale akurat nie podręcznika prof. Roszkowskiego a w szkole ciężko było słuchać tych bzdur o walce klas, ruchu robotniczym i małpie używającej narzędzi!
Awatar użytkownika
Schibi
zaufany użytkownik

Jakie studia skonczyles? Tak ciezko chorujesz ze nie dasz rade isc do pracy?
Pamal
zaufany użytkownik

Boję się tu pisać, bo nietypowe studia skończyłam i zawód potem dla kobiety, łatwo mnie zidentyfikować.
Cała moja kariera zawodowa to była katastrofa, nie mam siły już próbować, tym bardziej, że nie mam szans ani w zawodzie wykonywanym a tym bardziej wyuczonym.
Ale to nie znaczy, że Tobie się nie uda.
Są dziewczyny, które już tu na forum nie bywają ale pracują i wyszły za mąż.
Tutaj trochę niereprezentatywna grupka bywa obecnie.
Awatar użytkownika
Schibi
zaufany użytkownik

Zawsze mozna pracowac w niewyuczonym zawodzie, u mnie wiekszosc znajomych tak robi. Ja bede chcial wrocic do pracy tylko najbardziej sie boje nawrotow, prawdopodobnie bede musial zmienic miejsce zamieszkania, mieszkac sam i kto wtedy mnie powie mi hola z toba cos nie tak sie dzieje w przypadku nawrotu, tego sie najbardziej boje.
ODPOWIEDZ

Wróć do „rispolept”