Sprytne sposoby na oszczędzanie
Moderator: moderatorzy
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Sprytne sposoby na oszczędzanie
Jakie znacie sprytne sposoby na oszczędzanie?
Chodzi mi o takie sposoby, aby nie było potrzeby wyrzeczeń. Np. obecnie pralki odwirowują 1000/1200 obrotów na minutę. Takie wysokie obroty zużywają więcej prądu, dlatego latem można ustawiać wirowanie minimalne np. 400 ob./min., a i i tak ubranie szybko wyschnie, w upały nawet b. szybko. Dlatego nic nie tracimy, a oszczędzamy.
Też zauważyłem, że czajnik elektryczny o dużej mocy szybko zagotowuje wodę. Dla mnie to było trochę za szybko, nie zdążyłem sobie nawet przygotować ziół, czy herbaty. Dlatego następne czajniki kupowałem o dużo mniejszej mocy, które zużywają sporo mniej prądu.
Warto mieć sedes ze spłuczką, gdzie to Ty decydujesz, ile potrzeba wody spuścić. Do większości spłukań nie potrzeba wiele wody. Tak można zaoszczędzić sporo wody i pieniędzy w ciągu roku, i to bez żadnych wyrzeczeń, zwłaszcza jak jest kilku domowników.
Łącze posty - Maxi.
Chodzi mi o takie sposoby, aby nie było potrzeby wyrzeczeń. Np. obecnie pralki odwirowują 1000/1200 obrotów na minutę. Takie wysokie obroty zużywają więcej prądu, dlatego latem można ustawiać wirowanie minimalne np. 400 ob./min., a i i tak ubranie szybko wyschnie, w upały nawet b. szybko. Dlatego nic nie tracimy, a oszczędzamy.
Też zauważyłem, że czajnik elektryczny o dużej mocy szybko zagotowuje wodę. Dla mnie to było trochę za szybko, nie zdążyłem sobie nawet przygotować ziół, czy herbaty. Dlatego następne czajniki kupowałem o dużo mniejszej mocy, które zużywają sporo mniej prądu.
Warto mieć sedes ze spłuczką, gdzie to Ty decydujesz, ile potrzeba wody spuścić. Do większości spłukań nie potrzeba wiele wody. Tak można zaoszczędzić sporo wody i pieniędzy w ciągu roku, i to bez żadnych wyrzeczeń, zwłaszcza jak jest kilku domowników.
Łącze posty - Maxi.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Re: Sprytne sposoby na oszczędzanie
Chyba jeden z lepszych sposobów na sprytne oszczędzanie, to jest wstawanie wcześniej rano. Gdy wstajemy np. o godzinie 9:00 rano, to tracimy kilka godzin naturalnego światła i chodzimy później spać, dlatego wieczorem zużywamy więcej prądu na światło. A wstając wcześniej np. o 7:00 nic nie tracimy, a oszczędzamy. Też wczesne wstawanie ma kilka innych zalet.
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Warto zakrywać pokrywami garnki, gdy chcemy zagotować wodę np. na makaron. Woda sporo szybciej się zagotuje. Zaoszczędzamy w ten sposób nie tylko gaz, prąd, ale też często dużo cenniejszy czas. Też warto zakrywać garnki, gdy utrzymujemy gotujący się wrzątek np. z ziemniakami, wymaga to sporo mniej gazu, prądu.
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Myjąc sobie zęby czy goląc się, warto robić to przy zakręconej wodzie. Odkręcamy kurek tylko na wypłukanie maszynki. Używać kubeczka do płukania buzi po myciu zębów, zamiast czerpać ją prosto z kranu.
Też bardzo dużo wody zaoszczędzimy, gdy podczas brania prysznica będziemy mydlić ciało i myć włosy przy zakręconej wodzie.
Tak w ogóle, to warto nauczyć się brać szybkie prysznice, ok. 5-minutowe. W tym czasie spokojnie można się dokładnie umyć, jak ktoś nie ma długich włosów.
Też bardzo dużo wody zaoszczędzimy, gdy podczas brania prysznica będziemy mydlić ciało i myć włosy przy zakręconej wodzie.
Tak w ogóle, to warto nauczyć się brać szybkie prysznice, ok. 5-minutowe. W tym czasie spokojnie można się dokładnie umyć, jak ktoś nie ma długich włosów.
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Wspomnę też o takim truizmie, jak gaszenie światła zawsze po wyjściu z pokoju.
Często zostawiamy światło w pokoju wychodząc z niego, mówiąc, że to tylko na chwilę. Tylko, że ta chwila często trwa pół godziny, a czasem nawet więcej.
Często zostawiamy światło w pokoju wychodząc z niego, mówiąc, że to tylko na chwilę. Tylko, że ta chwila często trwa pół godziny, a czasem nawet więcej.
- Sportowiec
- bywalec
- Status: Student
Położyć się do szpitala.
ZUS to hajs! Bølmo und Northampton and Torquay są znane!
Erling Braut Håland to będzie bardzo dobry piłkarz! New æra of evolusjon? Hjernescan! Min real navn er død råtten drømmer! Morbus mortalis + amentia!
Erling Braut Håland to będzie bardzo dobry piłkarz! New æra of evolusjon? Hjernescan! Min real navn er død råtten drømmer! Morbus mortalis + amentia!
- Sportowiec
- bywalec
- Status: Student
Konta w różnych bankach oraz karty kredytowe też są przydatne by umiejętnie i rozsądnie oraz realistycznie & racjonalnie pieniędzmi umieć zarządzać.
ZUS to hajs! Bølmo und Northampton and Torquay są znane!
Przed wejściem do sklepu dobrze wyznaczyć sobie sztywną kwotę jaką możemy wydać. Żeby wiedzieć jak duża to powinna być kwota warto prowadzić budżet domowy i równomiernie rozłożyć dostępne pieniądze na cały miesiąc. Osobiście jak widzę coś fajnego w sklepie i mam choć na ułamek sekundy zawahanie czy na pewno tego potrzebuję to wiem, że to zbędny wydatek. Oczywiście czasem się ulegnie pokusie ale im rzadziej tym więcej zaoszczędzimy.
- 137
- bywalec
- Kontakt:
papierosy
jak już ktoś pali to polecam kręcenie wlasnych papierosów. oryginalny tytoń plus gilzy trzeba kupić.
paczka takich wlasnych papierosow kosztuje około 5 zł, wiec to bardzo duża oszczędność.
a w zasadzie takie mi bardziej smakują.
jak już ktoś pali to polecam kręcenie wlasnych papierosów. oryginalny tytoń plus gilzy trzeba kupić.
paczka takich wlasnych papierosow kosztuje około 5 zł, wiec to bardzo duża oszczędność.
a w zasadzie takie mi bardziej smakują.
- pycioslawa
- moderator
- Status: twój najgorszy koszmar
Jeśli chodzi o mnie, to zawsze zakręcam wodę, kiedy myję zęby. Nie rozumiem zwyczaju zostawiania odkręconej, to dla mnie głupie. Denerwuje mnie to wręcz, kiedy widzę, że ktoś tak robi. Jeśli chodzi o oszczędzanie pieniędzy na koncie, wyznaczyłam sobie wyraźnie, że na wszelki wypadek na koncie zawsze musi być 2,5 tysiąca. Nie schodzę poniżej tej granicy, kiedy jestem na granicy zaczynam rozważnie planować wydatki i nie wydawać pieniędzy na głupoty. Czekam do kolejnego miesiąca i wtedy kupuję to, co chciałam w zeszłym miesiącu. Wiadomo, jedzenie czy liquidy to rzecz pierwszej potrzeby i na nie nie waham się wydawać pieniędzy, ale np. ostatnio kupiłam klawiaturę dopiero jak dostałam nowe pieniądze na konto. Zepsuł mi się laptop i miałam za co kupić nowy. Zawsze przydają się zapasowe pieniądze. Nie tworzę lokaty, bo nie wiadomo jak sytuacja może się potoczyć i może się okazać, że nagle będę potrzebować tych pieniędzy, które oszczędziłam.
viewtopic.php?t=40441nie dyskutuj z debilem - wpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem
Wątek Zażalenia na pycioslawę. Chcesz coś dodać? Wbijaj śmiało.
- Chwast
- zaufany użytkownik
- Status: Mój kotunio filemon
najlepszy sposób na oszczędzanie oprócz waszych rad powyżej to wrócić z roboty, położyć się i se leżeć i patrzeć w sufit. oszczędzamy i pieniądze i siły.
blablabla
Najcwańszy sposób pracować za pieniądze i nie wydawać, nie chodzić po sklepach
1. świeczki zamiast żarówek - ale uwaga by nie przypalić
2. robienie herbaty do termosu na cały dzień
3. zamiast odkurzacza zmiotkę używać
4. nie posiadać lodówki ni zamrażalki - na bieżąco kupować
5. inwestowanie w depozyty/lokaty z oprocentowaniem
6. chowanie kasy do skarpetek przed sobą - a nuż jak ta babcia, co znalazła czekoladę po 20 latach xD
7. ...
grunt do dobry humor @milusia12
Nie posiadanie tv i komputera ani telefonu. Oszczędność abonamentu
Nie posiadanie tv i komputera ani telefonu. Oszczędność abonamentu
Szeptem pisane do mojego ucha : Słowo Boże
- amigo
- zaufany użytkownik
Używać smartfona zamiast komputera.
Do podstawowych czynności starczy a i nie pobiera tyle prądu.
Starać się tylko używać kompa kiedy już na smartfonie czegoś nie można wykonać.
Do podstawowych czynności starczy a i nie pobiera tyle prądu.
Starać się tylko używać kompa kiedy już na smartfonie czegoś nie można wykonać.
- Józef80
- zaufany użytkownik
Kupować dobre jakościowo produkty, by nie kupować często lub kilka razy bo nie spełniły swojego zadania. Na jednych da się oszczędzać kupując zamienniki Ana innych nie warto i lepiej kupować z wyższej półki.
Czemu ty się, zła godzino,
z niepotrzebnym mieszasz lękiem?
Jesteś - a więc musisz minąć.
(Wisława Szymborska)
z niepotrzebnym mieszasz lękiem?
Jesteś - a więc musisz minąć.
(Wisława Szymborska)
- Piotrek007
- zaufany użytkownik
Pewien pijak przez wiele lat puste butelki składował w szopie.Po latach sprzedał je i kupił nowego Mercedesa.
"Nie mów mi jak mam żyć
Bo ja dobrze wiem jak i co
Nie pomoże mi już nic
Jak nie pomogę sam sobie."
Bo ja dobrze wiem jak i co
Nie pomoże mi już nic
Jak nie pomogę sam sobie."