Oczekiwana długośći życia chorych na schizofrenię wynosi 62 lata, lub 47 lat z narkotykami

informacje naukowe, medyczne

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

Oczekiwana długośći życia chorych na schizofrenię wynosi 62 lata, lub 47 lat z narkotykami

Post autor: Bright Angel »

Oczekiwana długośći życia chorych na schizofrenię w Norwegii wynosi 62 lata, lub 47 lat, gdy dochodzą problemy z narkotykami. W Norwegii przeciętna oczekiwana długość życia wynosi 81,7 lat. Czyli chorzy na schizofrenię żyją ok. 25% krócej.

http://sciencenordic.com/why-do-schizop ... her-people
Ostatnio zmieniony ndz cze 09, 2019 2:18 pm przez Bright Angel, łącznie zmieniany 5 razy.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Awatar użytkownika
Ralf
zaufany użytkownik

Re: Chorzy na schizofrenię żyją przeciętnie 62 lata, lub 47 lat gdy dochodzą narkotyki

Post autor: Ralf »

mozesz podac jakies linki do jakichs badan naukowych na ten temat?
"Żyjemy w świecie przyjemności pozbawionych radości"
"Nie widzę gwiazd, lecz muszę trwać"
Awatar użytkownika
Digital
zaufany użytkownik

Re: Chorzy na schizofrenię dożyją przeciętnie 62 lat, lub 47 lat gdy dochodzą narkotyki

Post autor: Digital »

Zimno tam mają, pewnie zamarzają wcześniej z zimna. Ja bym zamarzł zaraz pierwszego dnia. Trzeba być silnym człowiekiem by móc żyć w takich niekorzystnych warunkach. Już bym wolał Afrykę albo Australię, tyle że tam różne pająki, węże, skorpiony, malarie, a tego też się bardzo boję.
Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

Re: Chorzy na schizofrenię dożyją przeciętnie 62 lat, lub 47 lat gdy dochodzą narkotyki

Post autor: Bright Angel »

Digital pisze: sob cze 08, 2019 10:01 pm Zimno tam mają, pewnie zamarzają wcześniej z zimna. Ja bym zamarzł zaraz pierwszego dnia. Trzeba być silnym człowiekiem by móc żyć w takich niekorzystnych warunkach. Już bym wolał Afrykę albo Australię, tyle że tam różne pająki, węże, skorpiony, malarie, a tego też się bardzo boję.
W Norwegii jest zimniej niż w Polsce, a długość życia wynosi kilka lat więcej niż w Polsce. Jednak to upały bardziej szkodzą chorym na schizofrenię, Ty należysz do wyjątków.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Awatar użytkownika
Słonecznik1
bywalec

Re: Oczekiwana długośći życia chorych na schizofrenię wynosi 62 lata, lub 47 lat z narkotykami

Post autor: Słonecznik1 »

ale zostanie Jahaszuahsza ;) serio.
A tak poważnie to ty ironicznie tak piszesz troche?
Awatar użytkownika
Słonecznik1
bywalec

Re: Oczekiwana długośći życia chorych na schizofrenię wynosi 62 lata, lub 47 lat z narkotykami

Post autor: Słonecznik1 »

Przepraszam jeśli cię uraziłem
Pesto
zarejestrowany użytkownik

Post autor: Pesto »

Nie wolno brać narkotyków jak i pić alkoholu. Pomieszanie tego z lekami może mieć zgubne skutki długofalowe. Po narkotykach rodzą się niepełnosprawne dzieci nawet takie dziecko może się urodzić, kiedy się już nie bierze.

Multikonto, ban - Maxi.
Anng3544

Post autor: Anng3544 »

Najlepiej żyć jak najdłużej

Multikonto, ban - Maxi.
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Post autor: Catastrophique »

No. Robisz multikonta i jesteś niesmiertelny na forum.
Tik tak tik tak ;) | "To boldly go where no one has gone before"
Awatar użytkownika
kakihara

Post autor: kakihara »

Życie dla samego życia jest bez sensu. Lecz w moim przypadku bardzo trudno o znalezienie jakiejś jak to się mówi “drogi”. Nie mam i nie chce mieć dzieci. Nie napromieniowuje się jakimś syfem jak Maria Skłodowska-Curie przy pracy naukowej. Bo nie mam do tego głowy. Nie napisze zajebistego riffu w stylu “Smoke on the water”. Więc w ogóle nie przejmuje się moją długością życia. Nic ciekawego po mnie nie zostanie. No może duża uczta dla robaczków.
Wszyscy psychologowie mówią o celu. Metodzie małych kroków itp.
Życiu trzeba nadać sens. Jak to było w jednym polskim filmie :
"– Dziecko masz?
– Nie.
– A żonę masz?
– Nie.
– To może masz akwarium?
– Mam.
– To masz dla kogo żyć."
Inaczej jest to tylko wegetacja.
Awatar użytkownika
Trickster
bywalec

Post autor: Trickster »

A najlepsze w tych informacjach jest to, że może nawet emerytury nie doczekam i po co się starać:(
Aaaah, the chaos god speak clearly now! It is as though a thousand mouths cry out in pain! Chaos has come to judge you! Chaos consume you! Do you hear the voices too?
Awatar użytkownika
Walet Pikowy
zaufany użytkownik

Post autor: Walet Pikowy »

Często te geny są słabsze i krótszy żywot,bo rodzic jest chory,ciąża jest na lekach,a to największy błąd i zwiększa ryzyko chorowania w przyszłości,organizm rodzi się słabszy.Mało ,który chory decyduje się na dziecko będąc czysty całkowicie od leków,a to jedyny sposób by zwiększyć szanse na zdrowe dziecko.
Awatar użytkownika
Digital
zaufany użytkownik

Phi, mam 64 lata, prawie już 65 i jakoś tak zupełnie nie czuję starości poza paroma wyjątkami typu kręgosłup. Nasze lekarstwa zażywam od przeszło 30 lat i wy mi tu będziecie gadać o starości? :lol: Coraz słabsze te pokolenia rodzą się niestety. Gdzie siła charakteru? Ludzie obozy koncentracyjne potrafili przetrwać! Wojny, Syberię, gułagi! I dożywali późnej starości. A wy, nic tylko biadolicie, szkoda słów. Zdrowe młode byki, zamiast wziąć się porządnie za siebie, a...
Awatar użytkownika
Walet Pikowy
zaufany użytkownik

Post autor: Walet Pikowy »

Digital i tak miałeś szczeście ,że nie chorowałeś w wczesnej młodości,bo życie w młodości bardzo rzutuje na zdrowiu w średnim wieku i starości.

Co innego jak też dbamy o siebie jak chorujemy,a co innego nadużywanie alkoholu,papierosy,mało ruchu fizycznego i śmieciowe jedzenie.

Twoje chwalenie życia na komputerze też nie wydłuża życia.

A jak ktoś zachoruje jako nastolatek i musi brać psychotropy to będzie byk Twoim zdaniem?Jak organizm rozwija się i jest przyhamowany psychotropami przewlekle.

Uratowało Cie,że pózno zachorowałeś,tak jak większość co pózniej zachoruje ma lepszą sytuację startową w życiu,ten organizm też może być silniejszy i często jest w porównaniu z takim nastolatkiem obciążonym leczeniem przewlekłym i Ty tego nie zrozumiesz.
Awatar użytkownika
Digital
zaufany użytkownik

Nigdy nie pisałem, że późno zachorowałem. Zachorowałem jak miałem 20 pare lat, tyle że w tamtych czasach było ciężko o leczenie tego typu przypadłości i zdecydowanie lepiej było cicho siedzieć pod stołem gryząc poduszkę lub co innego.
Awatar użytkownika
Stasiek
zaufany użytkownik

Post autor: Stasiek »

ja zachorowałem w dzieciństwie , na początku była nerwica , pozniej doszły urojenia i końskie dawki leków , miałem zabiegi Ew-u , leżałem w szpitalu ponad 20 razy w tym w kilku klinikach , moje życie to piekło , tylko negatywne emocje i nic przyjemnego , sam stres , szpitale itd.
kamillo
zaufany użytkownik

Post autor: kamillo »

Ale dlaczego aż ponad 20 razy w szpitalu? Hospitalizacje nie pomagały ?
redaktor
bywalec

Post autor: redaktor »

Kolega zapewne odstawiał leki i nie dał rady dogadać się z lekarzami i terapeutami...
ODPOWIEDZ

Wróć do „wiedza o schizofrenii”