Co to jest rozpad osobowości?

Dla osób szukających ogólnej pomocy i wstępnej orientacji dotyczącej choroby.
Kto umie dokładniej nazwać problem proszę pisać w działach tematycznych "Ogólnej dyskusji"

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
Rexio
zaufany użytkownik

Co to jest rozpad osobowości?

Post autor: Rexio »

Lekarka powiedziała, że zwykły człowiek tego u mnie nie zauważy, ale doświadczony psychiatra zobaczy we mnie rozpad osobowości. Co miała na myśli?
Mirka90
zarejestrowany użytkownik

Re: Co to jest rozpad osobowości?

Post autor: Mirka90 »

Myślę, że dobrym pomysłem jest zapytać lekarki o co jej chodzi i jak z tym walczyć czy też sobie poradzić.
redaktor
bywalec

Post autor: redaktor »

Ja to chyba miałem przez dłuższy okres... osobowość mnie się rozleciała na drobniutkie kawałeczki... dopiero się teraz składam na nowo...
cezary123
zaufany użytkownik

Post autor: cezary123 »

Utrata zdolności poznawczych, motywacyjnych, zrozumienia świata naokoło, kontaktu z otoczeniem, harmonii, tożsamości ( jestem "nie-sobą").
cezary123
zaufany użytkownik

Post autor: cezary123 »

Nie mylić z rozdwojeniem jaźni, zaburzeniem dysocjacyjnym, kiedy każda z jaźni doskonale jest sobą , tylko inna o tym nie wie.
Rozpad osobowości w chorobie schizofrenii niszczy człowieka, uniemożliwia mu funkcjonowanie.
Awatar użytkownika
JestemZerem
bywalec

Post autor: JestemZerem »

Nie jestem lekarzem i nie wiem co dokładnie miała na myśli.
Dla mnie jest to brak konkretnego charakteru. Kiedy sam zaczynasz się zastanawiać, jaki naprawdę jesteś. Kiedy masz problem z opisaniem samego siebie. Kiedy masz w sobie różne sprzeczne emocje i nie wiesz, które Cię definiują.
Innym trudno to zauważyć ponieważ rozpad osobowości nie oznacza, że będziesz się nieracjonalnie zachowywał. Zamiast być po prostu np. zły, zastanawiasz się jaki powinieneś być w tej sytuacji, co skutkuje tym, że pozbywasz się swojej osobowości, jesteś nijaki.
Podsumowując, sam zaczynasz się zastanawiać kim jesteś i jaki jesteś.

Mogę się mylić, to moja subiektywna opinia, nie znam Cie, dlatego nie bierz tego jako wyjaśnienie, a jedynie jako luźną interpretację obcego gościa w internecie. Sam powinieneś się nad tym zastanowić i zrozumieć.
To jest chyba ważniejsze niż podana na tacy diagnoza której trzeba się sztywno trzymać. Diagnoza powinna jedynie naprowadzić na problem, ale tak naprawdę pomóc możesz sobie jedynie Ty. Dlatego sam powinieneś dojść do tego w czym problem.
Ostatnio zmieniony ndz lip 14, 2019 1:17 am przez JestemZerem, łącznie zmieniany 3 razy.
To co teraz jest normalne, dziś byłoby nie do zaakceptowania gdyby od początku człowiek myślał inaczej, bo to on narzuca myślenie przyszłym pokoleniom

Denerwują mnie ludzie którzy mnie nie rozumieją, dlatego będąc sam nie ma kto mnie nie rozumieć
Pamal
zaufany użytkownik

Post autor: Pamal »

Może jesteś jak stonoga, która przy każdej decyzji zastanawia się, którą nogą ruszyć.
Awatar użytkownika
klucz żurawi
zaufany użytkownik

Post autor: klucz żurawi »

Dla mnie ta utrata zdolności motywacyjnych jest najcięższa do zniesienia. Nie jestem wstanie zająć się czymś na poważnie. Nawet w gry nie jestem w stanie grać dłużej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „kto pomoże”