Czy mając schizofrenię mogę się zakochać?
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
Czy mając schizofrenię mogę się zakochać?
Witam
Od 7 lat mam schizofrenię paranoidalną, biorę leki abilify 15 mg i olanzapina 10 mg. Czytałam że schizofrenia jest między innymi związana z dopaminą z jej nadmiarem i niedoborem w niektórych obszarach mózgu, leki regulują jej poziom. Zakochanie również jest związane z dopaminą. Stąd moje pytanie czy biorąc te leki mogę odczuwać zakochanie? Jestem w związku ale nie czuję tego tak silnie jak kiedyś, czy to przyjdzie z czasem, czy już nigdy nie będę mogła odczuwać tak jak kiedyś?
Od 7 lat mam schizofrenię paranoidalną, biorę leki abilify 15 mg i olanzapina 10 mg. Czytałam że schizofrenia jest między innymi związana z dopaminą z jej nadmiarem i niedoborem w niektórych obszarach mózgu, leki regulują jej poziom. Zakochanie również jest związane z dopaminą. Stąd moje pytanie czy biorąc te leki mogę odczuwać zakochanie? Jestem w związku ale nie czuję tego tak silnie jak kiedyś, czy to przyjdzie z czasem, czy już nigdy nie będę mogła odczuwać tak jak kiedyś?
Re: Czy mając schizofrenię mogę się zakochać?
Z tego co wiem schizofrenicy nie są zdolni do odczuwania miłości.
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Po pierwsze, nie pisze się się schizofrenicy, tylko chorzy na schizofrenię. Po drugie, proszę, pokaż link do źródła tego stwierdzenia.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Sam prawdopodobnie jestes schizofrenikiem,wiec sobie odpowiedz
![Smile :icon-smile:](./images/smilies/icon/smile.gif)
- Catastrophique
- bywalec
Każdy jest zdolny do odczuwania milosci.
Tik tak tik tak
| "To boldly go where no one has gone before"
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
Oczywiście że osoby naznaczane przez psychiatrów symbolem F20 mogą się zakochać!!! Tzw. schizofrenia jest szczególnie drastycznym sposobem przeżywania własnej samotności więc tym bardziej mogą się zakochać!!!
Ale na bardzo dużych dawkach neuroleptyków jednak nie mogą, bo te związki chemiczne unicestwiają emocje i popęd seksualny u każdego jednego człowieka, a nie tylko u takiego z kodem F20 w papierach.
Nawiasem mówiąc to z pedofilii by mogli leczyć neuroleptykami gdyby tylko chcieli, gdyby było takie prawo...
Ale na bardzo dużych dawkach neuroleptyków jednak nie mogą, bo te związki chemiczne unicestwiają emocje i popęd seksualny u każdego jednego człowieka, a nie tylko u takiego z kodem F20 w papierach.
Nawiasem mówiąc to z pedofilii by mogli leczyć neuroleptykami gdyby tylko chcieli, gdyby było takie prawo...
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Link do mapy ciała, jaka jest różnica w przeżywaniu emocji, w tym miłości, ludzi chorych na schizofrenię i zdrowych.
https://news.vanderbilt.edu/2018/12/21/ ... maps-show/
Czy w tym tekście który podlinkowałeś wraz z grafiką jest jakakolwiek informacja, czy ci ludzie w dolnym rzędzie podczas tego badania byli wolni od leków neuroleptycznych?? Bo jak takiej wzmianki tam nie ma to wyniki tych badań są jednak w pełni zgodne z tym co ja napisałem powyżej!!! A napisałem, przypomnę, że osoba z F20 jest zdolna do bardzu wielu emocji, o ile nie znajduje się pod wpływem neuroleptyków!!!! Przecież ja piszę rzecz oczywistą!!! Z czym tu dyskutować?!44 pisze: ↑śr maja 15, 2019 8:56 pm Link do mapy ciała, jaka jest różnica w przeżywaniu emocji, w tym miłości, ludzi chorych na schizofrenię i zdrowych.
hvp2,
Ale z drugiej strony, kiedy człowiek jest zalany emocjami w trakcie psychozy też nie potrafi kochać, gdyż jest skupiony na własnych przeżyciach. Moim zdaniem najważniejsza jest równowaga i takie dobranie leków, żeby były jak najmniej dokuczliwe w życiu codziennym. A to - jak wiemy - to sprawa indywidualna. Ale są oczywiście ludzie bez żadnych diagnoz, którzy nie potrafią kochać, więc nie jest to zarezerwowane tylko dla ludzi chorych.
Ale z drugiej strony, kiedy człowiek jest zalany emocjami w trakcie psychozy też nie potrafi kochać, gdyż jest skupiony na własnych przeżyciach. Moim zdaniem najważniejsza jest równowaga i takie dobranie leków, żeby były jak najmniej dokuczliwe w życiu codziennym. A to - jak wiemy - to sprawa indywidualna. Ale są oczywiście ludzie bez żadnych diagnoz, którzy nie potrafią kochać, więc nie jest to zarezerwowane tylko dla ludzi chorych.
![Obrazek](https://iv.pl/images/67498555685218901458.png)
Zresztą ja powiedziałbym inaczej. Ludzie chorzy są zdolni do miłości, tylko nie zawsze umieją wyrazić swe uczucia.
![Obrazek](https://iv.pl/images/67498555685218901458.png)
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Nie ma żadnej wzmianki w tym artykule, czy chorzy na schizofrenię w tym badaniu biorą leki, czy też nie.
W takim razie te dolne sylwetki przedstawiają emocjonalność ludzi znajdujących się pod wpływem neuroleptyków po prostu.
jak kiedyś bardzo podkochiwałem się w takiej jednej piosenkarce .. słuchałem jej muzyki i myślałem o niej tak że aż mi się lekko kręciło w głowie od endorfin
a jak zacząłem brać leki to to uczucie minęło , od tamtej pory nie czułem miłości
a jak zacząłem brać leki to to uczucie minęło , od tamtej pory nie czułem miłości
Człowiek w psychozie jest zalany nie tylko emocjami, ale również myślami znieksztalcającymi rzeczywistość. Osobiście w stanie psychotycznym bardziej ceniłbym kontakt sexualny chyba. że myśli psychotyczne by mi to przypadkiem odradzały.Petruccio pisze: ↑czw maja 16, 2019 12:59 pm hvp2,
- Dobro
- zaufany użytkownik
- Status: Karuṇā करुणा
- Gadu-Gadu: bla bla
nie wypada się zakochiwać
Niech wszyscy będą szczęśliwi
Niech wszyscy będą zdrowi
Niech wszyscy dostrzegają dobro
Oby nikt już nie cierpiał
Niech wszyscy będą zdrowi
Niech wszyscy dostrzegają dobro
Oby nikt już nie cierpiał
- Słonecznik1
- bywalec
zastanawia mnie czemu gender sie pojawiło i ten plusik zielony
- wowo
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 9697465
Można
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
Ja myślę, że jeden schizofrenik może się zakochać a drugi nie. Myślę, że nie można wszystkich wrzucić do jednego worka i myślę, że nie trzeba robić żadnych badań.
- PanSerduszko
- zaufany użytkownik
tak zostać narcyzem i tak wszystkie Cie porzucą jak im powiesz, więc jeżeli jesteś wysoki min. 180 cm, i nie łysy to masz szanse, na to by łodyga Tobie wyrosła, a później będziesz narcyzem.
a oto moja noga