Zaburzenia schizoidalne

F25 - zaburzenia schizoafektywne

Moderator: moderatorzy

cezary123
zaufany użytkownik

Re: Zaburzenia schizoidalne

Post autor: cezary123 »

Ćma pisze: ndz maja 12, 2019 6:49 pm Dobra, nie wiem po co pisze to wszystko. Moze odzywa sie chec podzielenia sie z kims tym co boli. A o tym nie mam z kim gadac. I tu macie lepiej, bo zaloze sie, ze 99,9% z Was nie wie, jak to jest.
Bardzo dobrze, że piszesz. Zawsze ktoś się odniesie do tego, może błędnie, może prawdziwie. Zaburzenia osobowości powstają często na skutek urazów i traum w dzieciństwie, zakazów, nakazów, wygórowanych oczekiwań swoich i otoczenia, rozczarowań i nikt nie jest winny, że się z nimi zmaga.
Subiektywne wrażenie, że ból życia ze śmiercią włącznie jest nie do zniesienia, a problem nie do rozwiązania, może mieć każda osoba i odczuwać to w sposób ostateczny w swoim życiu.
Ćma pisze: ndz maja 12, 2019 6:49 pm Czytalam gdzies, ze mozna poddac sie dobrowolnej obserwacji w szpitalu psychiatrycznym w celu zmiany diagnozy.
Nie, to by była naiwność, nie o to mi chodziło. Zatrzymają i jeszcze więcej dowalą diagnoz i zrujnują życie. Chodziło mi o to, że w razie gdyby diagnoza uniemożliwiała rozwój, naruszała nasze prawa albo blokowała jakieś ważne sprawy w życiu, to możemy ją zweryfikować. Niekoniecznie samemu idąc na obserwację, ale na przykład być skierowanym przez samych lekarzy albo instytucje, które mają do nas zastrzeżenia.
Jest mnóstwo błędnych diagnoz i lekarze sami się do nich przyznają:
https://podyplomie.pl/medical-tribune/2 ... hizofrenia
https://podyplomie.pl/publish/system/ar ... 1472558765
https://podyplomie.pl/psychiatria/16030 ... osobowosci
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Post autor: Catastrophique »

Akurat tutaj większość wie jak to jest.
Tik tak tik tak ;) | "To boldly go where no one has gone before"
Awatar użytkownika
Digital
zaufany użytkownik

Post autor: Digital »

Ważna jest nie diagnoza, a samopoczucie. Co za różnica jaką ma się diagnozę, najważniejsze to być w zdrowiu. Dobrze się czuć i dobrze żyć. Co do diagnozy to i tak się tego nie uniknie w żaden sposób to znaczy łatki jeśli to macie na myśli. Na zawsze człowiek już pozostaje takim co to się leczy bądź leczył psychiatrycznie. Może inaczej, jedna wizyta u psychiatry już jak najbardziej czyni człowieka świrem. Dopóki człowiek sobie radzi sam ze swoimi problemami i nie idzie do takiego specjalisty to jest zdrowy, jak pójdzie to pozamiatane.
Awatar użytkownika
Digital
zaufany użytkownik

Post autor: Digital »

Oczywiście jeśli człowiek czuje się źle i ma objawy chorobowe należy bezwzględnie do psychiatry się zgłosić, żeby nie było.
Awatar użytkownika
Ćma
zaufany użytkownik

Post autor: Ćma »

Dzieki za linki, Cezary. Byc moze sprobuje ogarnac, jak takiej weryfikacji I gdzie sie poddac. Poki co nie mam na to sily. Dopiero dociera do mnie, ze ze wszystkim, z czym ludzie zmagaja sie, majac w pewnych momentach pomoc, w innych wsparcie, ja zawsze bylam sama. I chyba moja wytrzymalosc sie konczy.
Albo teraz tak pisze, bo mam kryzys. A potem dojde do wniosku, ze jestem zajebista I abstrakcyjny "ktos" nie jest mi potrzebny chocby do tego, by sie wygadac. Czego sobie zycze, jesli mam nadal trwac.
ODPOWIEDZ

Wróć do „zaburzenia schizoafektywne”