Co potrzebujemy ?
Hardware (software - receptury innym razem)
Omówię tu sprzęcior potrzebny do wytworzenia własnego wina ora jego ceny.
1)Pojemnik fermentacyjny – Wiadro, balon, butla itp. itd, w którym będzie nasze przyszłe winko sobie fermentować.
Mamy na rynku dostęp do różnych pojemników
-Balony
![Obrazek](https://www.malinowynos.pl/images/product/4099_1538130893_24.jpg)
-Fermentatory plastikowe
![Obrazek](https://www.malinowynos.pl/images/product/1233_1508754112_16.jpg)
-inne
Osobiście wolę fermentatory plastikowe. Posiadają one atest do kontaktu z żywnością i mają jedną zaletę nad pojemnikami szklanymi. Do plastiku łatwo można domontować: zaworki, rurki fermentacyjne boczne, termometry itp. itd. Sam nastawiam swoje winka w fermentatorach plastikowych.
Zakupując pojemnik mamy gdzie, umieścić nasz sok(moszcz) lub miazgę owocową(w zależności jak wykonujemy nastaw). Proponuję zakup przeźroczystych pojemników, dzięki czemu zaobserwujemy co dzieje się w pojemniku. Moszcz, może chorować dlatego polecam przeźroczyste pojemniki, dzięki czemu szybko zaobserwujemy czy coś złego dzieje się z naszym moszczem.
2) Rurka fermentacyjna. Jest istotnym elementem naszego wyposażenia. Drożdże, które znajdą się w naszym moszczu nie mogą mieć kontakt z powietrzem dlatego moszcz umieszczamy w szczelnym pojemniku. Drożdże podczas swojej pracy wytwarzają gaz CO2, który należy wypuścić z pojemnika i dokonuje się to za pomocą rurki fermentacyjnej.
![Obrazek](https://www.malinowynos.pl/images/product/615_1456264227_63.jpg)
Rurkę fermentacyjną wkładamy poprzez korek, uszczelkę (w zależności od pojemnika) do pojemnika fermentacyjnego.
Poniżej pokazałem jak wygląda rurka fermentacyjna zamontowana w balonie i plastikowym pojemniku.
![Obrazek](https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/68/G%C4%85sior.jpg/220px-G%C4%85sior.jpg)
![Obrazek](https://twojbrowar.pl/1931-large_pp/fermentor-33l-z-rurka-fermentacyjna-przezroczysty.jpg)
![Obrazek](https://cdn.arena.pl/ba98e1eed8afee8ddf47265c248a0368-product_lightbox.jpg)
Rurkę fermentacyjną należy napełnić wodą tak aby obie banieczki były zapełnione do połowy.
W rurce tworzy się korek wodny, który nie przepuści powietrza atmosferycznego do środka pojemnika fermentacyjnego, a następnie nagromadzony gaz w pojemniku zostanie wypuszczony przez rurkę wydając charakterystyczny dźwięk bulgotania.
Wylot z rurki fermentacyjnej zapychamy watą kosmetyczną.
3) Termometr – pozwoli nam na ustalenie czy temperatura wody do ożywienia matki drożdżowej nie jest za gorąca bądź za zimna. Przydaje się również do pasteryzacji soku.
4) Sokowirówka lub wyciskarka soku. Wkład do zbiornika fermentacyjnego można przygotować w inny sposób, który tutaj nie opiszę.
5) Rurka do odciągu.
Wkład do Hardware
Wkład czyli wszystko to co wlewamy, wkładamy, wsypujemy do fermentatora.
1) Owoce. Bardzo istotne jest aby owoce były zdrowe. Polecam polskie jabłuszka nie mają sobie równych na świcie ( o gustach się nie dyskutuje
![Very Happy :D](./images/smilies/icon/biggrin.gif)
2) Drożdże winiarskie. Istnieje w sprzedaży wiele szczepów drożdży. Można również próbować wytworzyć wino na drożdżach dzikich wegetujących na skórkach owoców ale wówczas otrzymamy wina słabe i nie polecam. Drożdże dzikie odznaczają się niską tolerancją na alkohol i umierają już przy stężeniu 8%.
3) Pożywka dla drożdży.
4) Inna chemia niekoniecznie konieczna
![Very Happy :D](./images/smilies/icon/biggrin.gif)
Szybki przepis na około 13 litrów wina z jabłek.
Zakupy:
- tania sokowirówka https://allegro.pl/oferta/750w-sokowiro ... 50dfa0f3c3
Koszt: 90 zł + koszty przesyłki
- pojemnik fermentacyjny 15L z rurką i kranikiem
https://esencjesmaku.pl/pl/p/Fermentor- ... czelka/952
Koszt: 18 zł plus koszty przesyłki
-rurka do odciągu 2m
https://destylacja.com/pl/p/PRZEWOD-WEZ ... 2-8-MM/286
Koszt: 5 zł.
-drożdże winiarskie
https://destylacja.com/pl/p/WINE-YEAST- ... ablek/2733
Koszt: 1,8 + koszty przesyłki
Pożywka
https://destylacja.com/aktywator-fermen ... E-10g.html
Koszt: 1zł +koszty przesyłki
Jabłuszka (ważne mieszane słodki i kwaśne) 30 kg lub więcej jeśli będzie brakować soku.
Koszt: 30 zł
Krajalnica
https://allegro.pl/oferta/krajalnica-kr ... 7866340813
Koszt: 6 zł +dostawa
Cukier 5kg: 21 zł
Razem koszty zakupu: około 181 zł.
Wykonanie algorytm:
Uwagi wstępne:
Ważne jest aby wszystko było możliwie sterylne dlatego porządnie myjemy i wyparzamy ewkwipunek. Zapobiegnie to chorowaniu moszczu.
Przygotowanie soku. Uwaga ważna jest kolejność
1 Mały pojemniczek z sokowirówki turbo odstawiam na bok i podstawiam pod dziubek (wylot soku) gar 2l
2 kroję i dryluję 4kg jabłek krajalnicy
3 załączam sokowirówkę na najszybsze obroty i jak się rozpędzi wkładam kawałek po kawałku jabłuszka.
4 przystępuje do czyszczenia sokowirówki. W tym momencie silnik odpoczywa. Dłuższe używanie może „spowodować” spalenie urządzenia
5 podczas kiedy czyliśmy urządzenia na powierzchni garka powinna wyklarować się prawie w pełni pianka. Dzielnie dzierżąc łyżkę cedzakową wybieramy piankę do osobnego pojemnika lub do zlewu względnie kibla. Uwaga! Pianka jest przepyszna! Ale do produkcji wina się nie nadaje.
6 dopiero teraz po odcedzeniu pianki można sok przecedzić przez drobne sitko (np. do mąki lub zakupione w sklepie winiarskim) odcedzając sok od grubszych farfocli.
7 punkt niekonieczny ale ja preferuje. Filtracja tak odcedzonego soku. Sprawdziłem filtrację watą i lejkiem filtrem do kawy. https://www.gastrozona.pl/filtr-do-kawy ... YoQAvD_BwE
(A) Lejek wypełniamy watą kosmetyczną na wysokość około 1/3 lejka. Przelewamy przez lejek z watą wodę około 0,5 litra.
(B) Przelewamy maksymalnie 1l soku z jabłek przez lejek.
(C) Wymieniamy watę
(D) Jeśli nie cały sok przelaliśmy z 4kg jabłuszek (patrz krok 2) to wracamy do kroku A jeśli tak to przechodzimy do punktu 8
Otrzymujemy idealnie klarowny sok bez jakichkolwiek farfocli. Jeśli jednak znajdą się jakieś włókna to i tak zbiorą się na dnie zbiornika, a my winko odciągamy około 5cm z nad dna. Na dnie mamy śmietnik: zdechłe drożdże itp. itd.
8 przefiltrowany odcedzony sok przelewamy do pojemnika fermentacyjnego
9 sprawdzamy czy zapełniliśmy 2/3 (10l) zbiornika fermentacyjnego jeśli nie to przechodzimy do punktu 2 jeśli tak to przechodzimy do punktu 10.
10 przygotowanie syropu. Z fermentatora (pojemnika fermentacyjnego) odlewamy około 3litry do garka i podgrzewamy do temperatury około 70 stopni. Mieszamy tak podgrzany sok z cukrem 3kg. Tak wymieszany sok stanowi syrop.
11. Pozostałą część soku podgrzewamy do temperatury 70 stopni.
12 zlewamy syrop z punktu 10 i pozstałą część soku w fermentatorze.
13 czekamy aż sok ostygnie do 30 stopni. Lepiej nie czekać dłużej zbyt chłodny sok z cukrem może być szkodliwy dla drożdży (szok temperaturowy).
14 przygotowujemy drożdże według przepisu producenta
15 dodajemy pożywkę.
16 dobrze mieszamy sok z cukrem w fermentatorze (istotna sprawa. Potrzebne jest to do napowietrzenia mixtury) i dodajemy drożdże i dalej mieszamy.
17 zamykamy pokrywkę, a do rurki nalewamy wody.
CIĄG DALSZY NASTĄPI
![Very Happy :D](./images/smilies/icon/biggrin.gif)
Podsumowanie
Istnieje wiele sztuczek, przepisów, ciekawych sposobów. Zachęcam do dzielenia się nimi.
Jeśli ktoś ma pytania to pisać na priv. Trolom nie odpowiadam.
Przydatne linki
malinowynos.pl/
winodomowe.pl/
destylacja.com/
deptana.pl/
browin.pl/
Przydatne filmiki
youtube.com/watch?v=zERd4kR6rsI
youtube.com/watch?v=D7mAWTI5RTY
youtube.com/watch?v=frHiVf1P7wE
youtube.com/watch?v=RJFw24xSuFM
youtube.com/watch?v=o44ZHB7W_tU
Powodzonka leszcze
![Very Happy :D](./images/smilies/icon/biggrin.gif)