Mniam mniam - wino
Moderator: moderatorzy
-
- bywalec
- Posty: 9915
- Rejestracja: sob kwie 06, 2013 1:02 pm
- Status: Elektrotechnik
- płeć: mężczyzna
- Gadu-Gadu: 63718896
Mniam mniam - wino
Winko najsmaczniejsze jest własnej roboty, a im mocniej się o nie troszczymy i serca w nie wkładamy tym większe niebiańskie szaleństwo kubkom smakowym nam dostarcza. W tym wątku chciałem zaszczepić i może stworzyć kilku amatorów dobrego trunku własnej roboty. Na samym dole wątku zamieszczam przepis na szybki start. Można przejść do szybkiego startu zamówić ekwipunek, a następnie oczekując na taile przeczytać od początku wątek.
Co potrzebujemy ?
Hardware (software - receptury innym razem)
Omówię tu sprzęcior potrzebny do wytworzenia własnego wina ora jego ceny.
1)Pojemnik fermentacyjny – Wiadro, balon, butla itp. itd, w którym będzie nasze przyszłe winko sobie fermentować.
Mamy na rynku dostęp do różnych pojemników
-Balony
-Fermentatory plastikowe
-inne
Osobiście wolę fermentatory plastikowe. Posiadają one atest do kontaktu z żywnością i mają jedną zaletę nad pojemnikami szklanymi. Do plastiku łatwo można domontować: zaworki, rurki fermentacyjne boczne, termometry itp. itd. Sam nastawiam swoje winka w fermentatorach plastikowych.
Zakupując pojemnik mamy gdzie, umieścić nasz sok(moszcz) lub miazgę owocową(w zależności jak wykonujemy nastaw). Proponuję zakup przeźroczystych pojemników, dzięki czemu zaobserwujemy co dzieje się w pojemniku. Moszcz, może chorować dlatego polecam przeźroczyste pojemniki, dzięki czemu szybko zaobserwujemy czy coś złego dzieje się z naszym moszczem.
2) Rurka fermentacyjna. Jest istotnym elementem naszego wyposażenia. Drożdże, które znajdą się w naszym moszczu nie mogą mieć kontakt z powietrzem dlatego moszcz umieszczamy w szczelnym pojemniku. Drożdże podczas swojej pracy wytwarzają gaz CO2, który należy wypuścić z pojemnika i dokonuje się to za pomocą rurki fermentacyjnej.
Rurkę fermentacyjną wkładamy poprzez korek, uszczelkę (w zależności od pojemnika) do pojemnika fermentacyjnego.
Poniżej pokazałem jak wygląda rurka fermentacyjna zamontowana w balonie i plastikowym pojemniku.
Rurkę fermentacyjną należy napełnić wodą tak aby obie banieczki były zapełnione do połowy.
W rurce tworzy się korek wodny, który nie przepuści powietrza atmosferycznego do środka pojemnika fermentacyjnego, a następnie nagromadzony gaz w pojemniku zostanie wypuszczony przez rurkę wydając charakterystyczny dźwięk bulgotania.
Wylot z rurki fermentacyjnej zapychamy watą kosmetyczną.
3) Termometr – pozwoli nam na ustalenie czy temperatura wody do ożywienia matki drożdżowej nie jest za gorąca bądź za zimna. Przydaje się również do pasteryzacji soku.
4) Sokowirówka lub wyciskarka soku. Wkład do zbiornika fermentacyjnego można przygotować w inny sposób, który tutaj nie opiszę.
5) Rurka do odciągu.
Wkład do Hardware
Wkład czyli wszystko to co wlewamy, wkładamy, wsypujemy do fermentatora.
1) Owoce. Bardzo istotne jest aby owoce były zdrowe. Polecam polskie jabłuszka nie mają sobie równych na świcie ( o gustach się nie dyskutuje ). Polskie jabłka są rzeczywiście dobre i tanie!.
2) Drożdże winiarskie. Istnieje w sprzedaży wiele szczepów drożdży. Można również próbować wytworzyć wino na drożdżach dzikich wegetujących na skórkach owoców ale wówczas otrzymamy wina słabe i nie polecam. Drożdże dzikie odznaczają się niską tolerancją na alkohol i umierają już przy stężeniu 8%.
3) Pożywka dla drożdży.
4) Inna chemia niekoniecznie konieczna .
Szybki przepis na około 13 litrów wina z jabłek.
Zakupy:
- tania sokowirówka https://allegro.pl/oferta/750w-sokowiro ... 50dfa0f3c3
Koszt: 90 zł + koszty przesyłki
- pojemnik fermentacyjny 15L z rurką i kranikiem
https://esencjesmaku.pl/pl/p/Fermentor- ... czelka/952
Koszt: 18 zł plus koszty przesyłki
-rurka do odciągu 2m
https://destylacja.com/pl/p/PRZEWOD-WEZ ... 2-8-MM/286
Koszt: 5 zł.
-drożdże winiarskie
https://destylacja.com/pl/p/WINE-YEAST- ... ablek/2733
Koszt: 1,8 + koszty przesyłki
Pożywka
https://destylacja.com/aktywator-fermen ... E-10g.html
Koszt: 1zł +koszty przesyłki
Jabłuszka (ważne mieszane słodki i kwaśne) 30 kg lub więcej jeśli będzie brakować soku.
Koszt: 30 zł
Krajalnica
https://allegro.pl/oferta/krajalnica-kr ... 7866340813
Koszt: 6 zł +dostawa
Cukier 5kg: 21 zł
Razem koszty zakupu: około 181 zł.
Wykonanie algorytm:
Uwagi wstępne:
Ważne jest aby wszystko było możliwie sterylne dlatego porządnie myjemy i wyparzamy ewkwipunek. Zapobiegnie to chorowaniu moszczu.
Przygotowanie soku. Uwaga ważna jest kolejność
1 Mały pojemniczek z sokowirówki turbo odstawiam na bok i podstawiam pod dziubek (wylot soku) gar 2l
2 kroję i dryluję 4kg jabłek krajalnicy
3 załączam sokowirówkę na najszybsze obroty i jak się rozpędzi wkładam kawałek po kawałku jabłuszka.
4 przystępuje do czyszczenia sokowirówki. W tym momencie silnik odpoczywa. Dłuższe używanie może „spowodować” spalenie urządzenia
5 podczas kiedy czyliśmy urządzenia na powierzchni garka powinna wyklarować się prawie w pełni pianka. Dzielnie dzierżąc łyżkę cedzakową wybieramy piankę do osobnego pojemnika lub do zlewu względnie kibla. Uwaga! Pianka jest przepyszna! Ale do produkcji wina się nie nadaje.
6 dopiero teraz po odcedzeniu pianki można sok przecedzić przez drobne sitko (np. do mąki lub zakupione w sklepie winiarskim) odcedzając sok od grubszych farfocli.
7 punkt niekonieczny ale ja preferuje. Filtracja tak odcedzonego soku. Sprawdziłem filtrację watą i lejkiem filtrem do kawy. https://www.gastrozona.pl/filtr-do-kawy ... YoQAvD_BwE
(A) Lejek wypełniamy watą kosmetyczną na wysokość około 1/3 lejka. Przelewamy przez lejek z watą wodę około 0,5 litra.
(B) Przelewamy maksymalnie 1l soku z jabłek przez lejek.
(C) Wymieniamy watę
(D) Jeśli nie cały sok przelaliśmy z 4kg jabłuszek (patrz krok 2) to wracamy do kroku A jeśli tak to przechodzimy do punktu 8
Otrzymujemy idealnie klarowny sok bez jakichkolwiek farfocli. Jeśli jednak znajdą się jakieś włókna to i tak zbiorą się na dnie zbiornika, a my winko odciągamy około 5cm z nad dna. Na dnie mamy śmietnik: zdechłe drożdże itp. itd.
8 przefiltrowany odcedzony sok przelewamy do pojemnika fermentacyjnego
9 sprawdzamy czy zapełniliśmy 2/3 (10l) zbiornika fermentacyjnego jeśli nie to przechodzimy do punktu 2 jeśli tak to przechodzimy do punktu 10.
10 przygotowanie syropu. Z fermentatora (pojemnika fermentacyjnego) odlewamy około 3litry do garka i podgrzewamy do temperatury około 70 stopni. Mieszamy tak podgrzany sok z cukrem 3kg. Tak wymieszany sok stanowi syrop.
11. Pozostałą część soku podgrzewamy do temperatury 70 stopni.
12 zlewamy syrop z punktu 10 i pozstałą część soku w fermentatorze.
13 czekamy aż sok ostygnie do 30 stopni. Lepiej nie czekać dłużej zbyt chłodny sok z cukrem może być szkodliwy dla drożdży (szok temperaturowy).
14 przygotowujemy drożdże według przepisu producenta
15 dodajemy pożywkę.
16 dobrze mieszamy sok z cukrem w fermentatorze (istotna sprawa. Potrzebne jest to do napowietrzenia mixtury) i dodajemy drożdże i dalej mieszamy.
17 zamykamy pokrywkę, a do rurki nalewamy wody.
CIĄG DALSZY NASTĄPI .
Podsumowanie
Istnieje wiele sztuczek, przepisów, ciekawych sposobów. Zachęcam do dzielenia się nimi.
Jeśli ktoś ma pytania to pisać na priv. Trolom nie odpowiadam.
Przydatne linki
malinowynos.pl/
winodomowe.pl/
destylacja.com/
deptana.pl/
browin.pl/
Przydatne filmiki
youtube.com/watch?v=zERd4kR6rsI
youtube.com/watch?v=D7mAWTI5RTY
youtube.com/watch?v=frHiVf1P7wE
youtube.com/watch?v=RJFw24xSuFM
youtube.com/watch?v=o44ZHB7W_tU
Powodzonka leszcze .
Co potrzebujemy ?
Hardware (software - receptury innym razem)
Omówię tu sprzęcior potrzebny do wytworzenia własnego wina ora jego ceny.
1)Pojemnik fermentacyjny – Wiadro, balon, butla itp. itd, w którym będzie nasze przyszłe winko sobie fermentować.
Mamy na rynku dostęp do różnych pojemników
-Balony
-Fermentatory plastikowe
-inne
Osobiście wolę fermentatory plastikowe. Posiadają one atest do kontaktu z żywnością i mają jedną zaletę nad pojemnikami szklanymi. Do plastiku łatwo można domontować: zaworki, rurki fermentacyjne boczne, termometry itp. itd. Sam nastawiam swoje winka w fermentatorach plastikowych.
Zakupując pojemnik mamy gdzie, umieścić nasz sok(moszcz) lub miazgę owocową(w zależności jak wykonujemy nastaw). Proponuję zakup przeźroczystych pojemników, dzięki czemu zaobserwujemy co dzieje się w pojemniku. Moszcz, może chorować dlatego polecam przeźroczyste pojemniki, dzięki czemu szybko zaobserwujemy czy coś złego dzieje się z naszym moszczem.
2) Rurka fermentacyjna. Jest istotnym elementem naszego wyposażenia. Drożdże, które znajdą się w naszym moszczu nie mogą mieć kontakt z powietrzem dlatego moszcz umieszczamy w szczelnym pojemniku. Drożdże podczas swojej pracy wytwarzają gaz CO2, który należy wypuścić z pojemnika i dokonuje się to za pomocą rurki fermentacyjnej.
Rurkę fermentacyjną wkładamy poprzez korek, uszczelkę (w zależności od pojemnika) do pojemnika fermentacyjnego.
Poniżej pokazałem jak wygląda rurka fermentacyjna zamontowana w balonie i plastikowym pojemniku.
Rurkę fermentacyjną należy napełnić wodą tak aby obie banieczki były zapełnione do połowy.
W rurce tworzy się korek wodny, który nie przepuści powietrza atmosferycznego do środka pojemnika fermentacyjnego, a następnie nagromadzony gaz w pojemniku zostanie wypuszczony przez rurkę wydając charakterystyczny dźwięk bulgotania.
Wylot z rurki fermentacyjnej zapychamy watą kosmetyczną.
3) Termometr – pozwoli nam na ustalenie czy temperatura wody do ożywienia matki drożdżowej nie jest za gorąca bądź za zimna. Przydaje się również do pasteryzacji soku.
4) Sokowirówka lub wyciskarka soku. Wkład do zbiornika fermentacyjnego można przygotować w inny sposób, który tutaj nie opiszę.
5) Rurka do odciągu.
Wkład do Hardware
Wkład czyli wszystko to co wlewamy, wkładamy, wsypujemy do fermentatora.
1) Owoce. Bardzo istotne jest aby owoce były zdrowe. Polecam polskie jabłuszka nie mają sobie równych na świcie ( o gustach się nie dyskutuje ). Polskie jabłka są rzeczywiście dobre i tanie!.
2) Drożdże winiarskie. Istnieje w sprzedaży wiele szczepów drożdży. Można również próbować wytworzyć wino na drożdżach dzikich wegetujących na skórkach owoców ale wówczas otrzymamy wina słabe i nie polecam. Drożdże dzikie odznaczają się niską tolerancją na alkohol i umierają już przy stężeniu 8%.
3) Pożywka dla drożdży.
4) Inna chemia niekoniecznie konieczna .
Szybki przepis na około 13 litrów wina z jabłek.
Zakupy:
- tania sokowirówka https://allegro.pl/oferta/750w-sokowiro ... 50dfa0f3c3
Koszt: 90 zł + koszty przesyłki
- pojemnik fermentacyjny 15L z rurką i kranikiem
https://esencjesmaku.pl/pl/p/Fermentor- ... czelka/952
Koszt: 18 zł plus koszty przesyłki
-rurka do odciągu 2m
https://destylacja.com/pl/p/PRZEWOD-WEZ ... 2-8-MM/286
Koszt: 5 zł.
-drożdże winiarskie
https://destylacja.com/pl/p/WINE-YEAST- ... ablek/2733
Koszt: 1,8 + koszty przesyłki
Pożywka
https://destylacja.com/aktywator-fermen ... E-10g.html
Koszt: 1zł +koszty przesyłki
Jabłuszka (ważne mieszane słodki i kwaśne) 30 kg lub więcej jeśli będzie brakować soku.
Koszt: 30 zł
Krajalnica
https://allegro.pl/oferta/krajalnica-kr ... 7866340813
Koszt: 6 zł +dostawa
Cukier 5kg: 21 zł
Razem koszty zakupu: około 181 zł.
Wykonanie algorytm:
Uwagi wstępne:
Ważne jest aby wszystko było możliwie sterylne dlatego porządnie myjemy i wyparzamy ewkwipunek. Zapobiegnie to chorowaniu moszczu.
Przygotowanie soku. Uwaga ważna jest kolejność
1 Mały pojemniczek z sokowirówki turbo odstawiam na bok i podstawiam pod dziubek (wylot soku) gar 2l
2 kroję i dryluję 4kg jabłek krajalnicy
3 załączam sokowirówkę na najszybsze obroty i jak się rozpędzi wkładam kawałek po kawałku jabłuszka.
4 przystępuje do czyszczenia sokowirówki. W tym momencie silnik odpoczywa. Dłuższe używanie może „spowodować” spalenie urządzenia
5 podczas kiedy czyliśmy urządzenia na powierzchni garka powinna wyklarować się prawie w pełni pianka. Dzielnie dzierżąc łyżkę cedzakową wybieramy piankę do osobnego pojemnika lub do zlewu względnie kibla. Uwaga! Pianka jest przepyszna! Ale do produkcji wina się nie nadaje.
6 dopiero teraz po odcedzeniu pianki można sok przecedzić przez drobne sitko (np. do mąki lub zakupione w sklepie winiarskim) odcedzając sok od grubszych farfocli.
7 punkt niekonieczny ale ja preferuje. Filtracja tak odcedzonego soku. Sprawdziłem filtrację watą i lejkiem filtrem do kawy. https://www.gastrozona.pl/filtr-do-kawy ... YoQAvD_BwE
(A) Lejek wypełniamy watą kosmetyczną na wysokość około 1/3 lejka. Przelewamy przez lejek z watą wodę około 0,5 litra.
(B) Przelewamy maksymalnie 1l soku z jabłek przez lejek.
(C) Wymieniamy watę
(D) Jeśli nie cały sok przelaliśmy z 4kg jabłuszek (patrz krok 2) to wracamy do kroku A jeśli tak to przechodzimy do punktu 8
Otrzymujemy idealnie klarowny sok bez jakichkolwiek farfocli. Jeśli jednak znajdą się jakieś włókna to i tak zbiorą się na dnie zbiornika, a my winko odciągamy około 5cm z nad dna. Na dnie mamy śmietnik: zdechłe drożdże itp. itd.
8 przefiltrowany odcedzony sok przelewamy do pojemnika fermentacyjnego
9 sprawdzamy czy zapełniliśmy 2/3 (10l) zbiornika fermentacyjnego jeśli nie to przechodzimy do punktu 2 jeśli tak to przechodzimy do punktu 10.
10 przygotowanie syropu. Z fermentatora (pojemnika fermentacyjnego) odlewamy około 3litry do garka i podgrzewamy do temperatury około 70 stopni. Mieszamy tak podgrzany sok z cukrem 3kg. Tak wymieszany sok stanowi syrop.
11. Pozostałą część soku podgrzewamy do temperatury 70 stopni.
12 zlewamy syrop z punktu 10 i pozstałą część soku w fermentatorze.
13 czekamy aż sok ostygnie do 30 stopni. Lepiej nie czekać dłużej zbyt chłodny sok z cukrem może być szkodliwy dla drożdży (szok temperaturowy).
14 przygotowujemy drożdże według przepisu producenta
15 dodajemy pożywkę.
16 dobrze mieszamy sok z cukrem w fermentatorze (istotna sprawa. Potrzebne jest to do napowietrzenia mixtury) i dodajemy drożdże i dalej mieszamy.
17 zamykamy pokrywkę, a do rurki nalewamy wody.
CIĄG DALSZY NASTĄPI .
Podsumowanie
Istnieje wiele sztuczek, przepisów, ciekawych sposobów. Zachęcam do dzielenia się nimi.
Jeśli ktoś ma pytania to pisać na priv. Trolom nie odpowiadam.
Przydatne linki
malinowynos.pl/
winodomowe.pl/
destylacja.com/
deptana.pl/
browin.pl/
Przydatne filmiki
youtube.com/watch?v=zERd4kR6rsI
youtube.com/watch?v=D7mAWTI5RTY
youtube.com/watch?v=frHiVf1P7wE
youtube.com/watch?v=RJFw24xSuFM
youtube.com/watch?v=o44ZHB7W_tU
Powodzonka leszcze .
Ostatnio zmieniony pn kwie 22, 2019 4:41 pm przez F20, łącznie zmieniany 1 raz.
- lasta
- bywalec
- Posty: 523
- Rejestracja: ndz wrz 18, 2016 10:51 pm
- płeć: mężczyzna
- Lokalizacja: Legionowo
- Kontakt:
Re: Mniam mniam - wino
Ora et labora.
Szukam osób do wspólnej znajomości z bliskich mi okolic, również Warszawy
- Catastrophique
- bywalec
- Posty: 17079
- Rejestracja: pt maja 24, 2013 7:49 pm
- płeć: mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa <3
Re: Mniam mniam - wino
Alkohol + leki. Nie bardzo.
Tik tak tik tak | "To boldly go where no one has gone before"
-
- bywalec
- Posty: 9915
- Rejestracja: sob kwie 06, 2013 1:02 pm
- Status: Elektrotechnik
- płeć: mężczyzna
- Gadu-Gadu: 63718896
Re: Mniam mniam - wino
Cat. dlatego Tobie nie polecam. Są tu na forum forumowicze jak ja, którzy nie przyjmują leków. Poza tym nie przesadzajmy z tą totalną abstynencją. Od czasu do czasu skromna ilość winka nawet osobą biorącą leki nie zaszkodzi. Jeden kieliszek do obiadu lub kolacji w ciągu dnia i leki jeszcze nikogo nie zabije. Niektórzy leki będą przyjmować do końca życia ale to nie oznacza, że muszą sobie wszystkiego odmawiać bo jakby tak spojrzeć na ścisłe restrykcje to nic byśmy z tego życia nie mieli.
Niezachęcam tu do regularnego spożywania trunku. Zachęcam do delektowania się własnym własnym winem, które nie ma sobie równych jak je dobrze przygotujemy. Nie będzie miało sobie równych bo je robimy pod własny gust. Winko możemy spożywać pro zdrowotnie.
Czerwone wino z winogron poszerza naczynia krwionośne, chroni przed miażdżycą, zawałem. Z jabłuszek winko pewnie też jest zdrowe (2g dziennie max) ale nie znalazłem jak wpływa na organizm .
- Catastrophique
- bywalec
- Posty: 17079
- Rejestracja: pt maja 24, 2013 7:49 pm
- płeć: mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa <3
Re: Mniam mniam - wino
W Twój rozsądek już dawno zwątpiłem, ale liczę na innych.
Tik tak tik tak | "To boldly go where no one has gone before"
-
- bywalec
- Posty: 9915
- Rejestracja: sob kwie 06, 2013 1:02 pm
- Status: Elektrotechnik
- płeć: mężczyzna
- Gadu-Gadu: 63718896
Re: Mniam mniam - wino
Jak widzę kontynuujesz obrażanie mnie to u Ciebie normalne ?. Potem się dziwisz dlaczego na ciebie naskakuje. Sam się do tego przyczyniasz jesteś popaprańcem i od czasu do czasu trzeba ci wpie... na forum żebyś moresu nabrał. Jak się zamierzasz tak tu zachowywać to spieprzaj z wątku albo i nawet z forum.Catastrophique pisze: ↑pn kwie 22, 2019 5:11 pm W Twój rozsądek już dawno zwątpiłem, ale liczę na innych.
-
- bywalec
- Posty: 9915
- Rejestracja: sob kwie 06, 2013 1:02 pm
- Status: Elektrotechnik
- płeć: mężczyzna
- Gadu-Gadu: 63718896
Re: Mniam mniam - wino
A tak poza tym to twoje morały, które plewisz na tym forum nie są rozsądne ale nie kontynuuje polemiki z tobą bo jesteś zamknięty na inny punkt widzenia niż twój i nawet nie jesteś wstanie przeanalizować czy ktoś inny może mieć rację, a już tym bardziej zgodzić się z kimś. Współczuje twoim domownikom.Catastrophique pisze: ↑pn kwie 22, 2019 5:11 pm W Twój rozsądek już dawno zwątpiłem, ale liczę na innych.
- Catastrophique
- bywalec
- Posty: 17079
- Rejestracja: pt maja 24, 2013 7:49 pm
- płeć: mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa <3
Re: Mniam mniam - wino
Twoja reakcja wiele mówi. Nawiązuje do rozsądku alkoholowego. Często upijasz się i wyżywasz lub/i wyzywasz na czacie. Dodatkowo, jakiś czas mnie przepraszałeś za insynuacje w PW, z powodów między innymi alkoholowych. Nie przytoczę całego PW, bo pewnie jest to zakazane.
Tik tak tik tak | "To boldly go where no one has gone before"
-
- bywalec
- Posty: 9915
- Rejestracja: sob kwie 06, 2013 1:02 pm
- Status: Elektrotechnik
- płeć: mężczyzna
- Gadu-Gadu: 63718896
Re: Mniam mniam - wino
Nic nie rozumiesz. Zrobilem to na PW bo myślałem, że dasz mi spokój ale ty nadal kontynuujesz swoje złośliwe akcje. Wkraczasz do wątku i prezentujesz swoje ortodoxyjne zdanie i to jest ok ale potem obrażasz właściciela wątku. Niezażydzony ci się to pierwszy raz. .Catastrophique pisze: ↑pn kwie 22, 2019 7:02 pm Twoja reakcja wiele mówi. Nawiązuje do rozsądku alkoholowego. Często upijasz się i wyżywasz lub/i wyzywasz na czacie. Dodatkowo, jakiś czas mnie przepraszałeś za insynuacje w PW, z powodów między innymi alkoholowych. Nie przytoczę całego PW, bo pewnie jest to zakazane.
- Catastrophique
- bywalec
- Posty: 17079
- Rejestracja: pt maja 24, 2013 7:49 pm
- płeć: mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa <3
Re: Mniam mniam - wino
Nie chciałbyś abym był zlośliwy. Czasami wspominam Twoje "akcje".
Tik tak tik tak | "To boldly go where no one has gone before"
-
- bywalec
- Posty: 9915
- Rejestracja: sob kwie 06, 2013 1:02 pm
- Status: Elektrotechnik
- płeć: mężczyzna
- Gadu-Gadu: 63718896
Re: Mniam mniam - wino
A ja twoje i nie dziw się jak dostajesz ode mnie, kiedy się tak zachowujesz jak zachowujesz. Nikt cię w tym wątku nie obrażał ale chyba masz taką naturę że ty musisz i będziesz to powtarzać raz za razem dlatego zacząłem uważać kiedyś, że trzeba cię tu gnoić na każdym kroku. Potem spróbowałem dobroci ale nic to nie dało więc znowu uważam, że trzeba cię gnoić.Catastrophique pisze: ↑pn kwie 22, 2019 7:10 pm Nie chciałbyś abym był zlośliwy. Czasami wspominam Twoje "akcje".
- Catastrophique
- bywalec
- Posty: 17079
- Rejestracja: pt maja 24, 2013 7:49 pm
- płeć: mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa <3
Re: Mniam mniam - wino
Chciałbyś, ale nie jesteś w stanie mnie gnoić, co Cię pewnie dodatkowo wkurza. Zwracam na Ciebie jedynie uwagę, gdy próbujesz szkodzić innym, ale to też sporadycznie, bo opinię masz tu już raczej wyrobioną.
Tik tak tik tak | "To boldly go where no one has gone before"
-
- bywalec
- Posty: 9915
- Rejestracja: sob kwie 06, 2013 1:02 pm
- Status: Elektrotechnik
- płeć: mężczyzna
- Gadu-Gadu: 63718896
Re: Mniam mniam - wino
Heh, to dlaczego Zbyszek wymuszał na mnie żebym cię przepraszał ?. Ktoś tam spłaczem do niego lecial. Ale ok urywam temat bo zrobiłeś z tego wątku kłótnię.Catastrophique pisze: ↑pn kwie 22, 2019 7:25 pm Chciałbyś, ale nie jesteś w stanie mnie gnoić, co Cię pewnie dodatkowo wkurza. Zwracam na Ciebie jedynie uwagę, gdy próbujesz szkodzić innym, ale to też sporadycznie, bo opinię masz tu już raczej wyrobioną.
- Catastrophique
- bywalec
- Posty: 17079
- Rejestracja: pt maja 24, 2013 7:49 pm
- płeć: mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa <3
Re: Mniam mniam - wino
Pisałem jakiś czas temu do Zbyszka o Twoim ogólnym zachowaniu na czacie, nie o sobie. Jak masz wątpliwości, możesz go spytać i powiedzieć publicznie, co odpowiedział, tym razem bez przekłamywania i dodawania "swojego". Odważysz się?
Miłego.
Miłego.
Tik tak tik tak | "To boldly go where no one has gone before"
-
- bywalec
- Posty: 9915
- Rejestracja: sob kwie 06, 2013 1:02 pm
- Status: Elektrotechnik
- płeć: mężczyzna
- Gadu-Gadu: 63718896
Re: Mniam mniam - wino
Nie rób z wątków śmietnika i zaczepki do kłótni jak się nie potrafisz udzielać, a jak nie potrafisz to wyp..Catastrophique pisze: ↑pn kwie 22, 2019 5:11 pm W Twój rozsądek już dawno zwątpiłem, ale liczę na innych.
Dobrze się teraz zachowalem dziwi cię to ? bo myślę że tak.
Re: Mniam mniam - wino
Ten wątek to jedna zwykła prowokacja i trolling, przykre że dałeś się Catastrophique tak podejść i na to nabrać. Dziwne też że wychwalana tu i ówdzie przez ciebie moderacja nawet słowem się nie wstawiła gdy poleciały na ciebie bluzgi choć gdzie indziej całe wątki znikały lub były przenoszone.
Re: Mniam mniam - wino
Użytkownik F20 cieszy się specjalnymi względami u naszej głównej moderatorki i to tu chyba jest skarb zaryty
-
- bywalec
- Posty: 9915
- Rejestracja: sob kwie 06, 2013 1:02 pm
- Status: Elektrotechnik
- płeć: mężczyzna
- Gadu-Gadu: 63718896
Re: Mniam mniam - wino
Heh, jakiś idiota uznał, że jest na temat tego wątku obrażać właściciela wątku i wywołuje kłótnie rozwalając komuś wątek. Do tego przyłącza się drugi trol z paranoją któremu stan psychotyczny podpowiada
zapomnialem jak tu jest na tym forum zamiast znaleźć pasjonatow to znajduje troli ktory jeden do drugie się przyłącza nie pozwalajac człowiekowi opisywać swoich pasji i szukać ludzi, którzy by się przyłaczyli.Digital pisze: ↑pn kwie 22, 2019 9:52 pm Ten wątek to jedna zwykła prowokacja i trolling, przykre że dałeś się Catastrophique tak podejść i na to nabrać. Dziwne też że wychwalana tu i ówdzie przez ciebie moderacja nawet słowem się nie wstawiła gdy poleciały na ciebie bluzgi choć gdzie indziej całe wątki znikały lub były przenoszone.
Re: Mniam mniam - wino
To nie są jakieś zamknięte wątki więc i kolega i ja mieliśmy prawo wyrazić swoje zdanie, jak nie pasi to poszukaj koca.
Re: Mniam mniam - wino
Dla mnie również jest trochę przesadą kultywować produkcję alkoholu na forum poświęconym ludziom chorym psychicznie i ich rodzinom, ale co kto lubi i co tam woli.