Bierna eutanazja chorych psychicznie w Polsce faktem???
Moderator: moderatorzy
Bierna eutanazja chorych psychicznie w Polsce faktem???
Bo jak inaczej określić obowiązujące w Polsce rozwiązanie prawne polegające na tym że u osób chorych psychicznie a nieubezpieczonych bezpłatne (finansowane z budżetu państwa) jest leczenie jedynie choroby psychicznej, a za wszelkie zabiegi z zakresu medycyny somatycznej chory musi płacić z własnej kieszeni???
Oznacza to że osoba chora psychicznie ma za darmo jedynie pobyt w szpitalu psychiatrycznym, a jak w czasie tej hospitalizacji zachoruje somatycznie to będzie miała wybór jedynie między śmiercią, a całkowitą ruiną finansową!!!!
Moim zdaniem cyniczne draństwo ze strony państwa polskiego/polityków czy urzędników, którzy wprowadzili tak podłe i nieludzkie prawo!!!
Oznacza to że osoba chora psychicznie ma za darmo jedynie pobyt w szpitalu psychiatrycznym, a jak w czasie tej hospitalizacji zachoruje somatycznie to będzie miała wybór jedynie między śmiercią, a całkowitą ruiną finansową!!!!
Moim zdaniem cyniczne draństwo ze strony państwa polskiego/polityków czy urzędników, którzy wprowadzili tak podłe i nieludzkie prawo!!!
Re: Bierna eutanazja chorych psychicznie w Polsce faktem???
W Polsce to duża sztuka nie mieć ubezpieczenia zdrowotnego.
Można być przypisanym (bez płacenia dodatkowej składki) do ubezpieczenia członka rodziny, za bezrobotnych składkę opłaca urząd pracy, bezdomni mają zaświadczenie od właściwej gminy (nawet jeśli nie będzie go miał, to pomoc społeczna to załatwia ze szpitalem), dzieci i ciężarne nie muszą mieć żadnych dokumentów, renciści i emeryci też są ubezpieczeni.
Poza tym w wypadku zagrożenia życia zawsze szpital ma obowiązek zapewnienia opieki lekarskiej.
Można być przypisanym (bez płacenia dodatkowej składki) do ubezpieczenia członka rodziny, za bezrobotnych składkę opłaca urząd pracy, bezdomni mają zaświadczenie od właściwej gminy (nawet jeśli nie będzie go miał, to pomoc społeczna to załatwia ze szpitalem), dzieci i ciężarne nie muszą mieć żadnych dokumentów, renciści i emeryci też są ubezpieczeni.
Poza tym w wypadku zagrożenia życia zawsze szpital ma obowiązek zapewnienia opieki lekarskiej.
LaDopamina
Podczas moich hospitalizacji na oddziale ogólnopsychiatrycznym całodobowym na własne oczy widziałem pacjentów z monstrualnymi nowotworami, którzy w oczywisty sposób nie byli na te nowotwory leczeni!!!
Jeśli miał wdrożone leczenie przez onkologa, to z pewnością leki te otrzymywał.
Nie każdy guz, nawet "monstrualny" kwalifikuje się do leczenia operacyjnego.
U mnie z kolei na oddziale była pacjentka z wyrzynającą się w bólach ósemką. Lekarz zaproponował stomatologa, odmówiła, bo miała niedługo wyjść. Ale pielęgniarka wraz z ibuprofenem podała jej myśl, że jak wyjdzie ze szpitala, to ta przyjemność będzie ją kosztowała 300 zł. Na drugi dzień pojechała karetką na stomatologię.
Hipochondryczka z kolei leczyła się u kilku specjalistów, którzy pozlecali jej mnóstwo badań. Nie wszystkie zdążyła zrobić, bo jej stan psychiczny się pogorszył i trafiła na zamknięty. Matka przyniosłą plik skierowań, a psychiatryk je wszystkie zrobił, krew, posiewy, tomografię, ekg, usg jamy brzusznej, a na koniec zawieźli ją do ginekologa, bo nadal "wszystko ją bolało w środku".
Nie każdy guz, nawet "monstrualny" kwalifikuje się do leczenia operacyjnego.
U mnie z kolei na oddziale była pacjentka z wyrzynającą się w bólach ósemką. Lekarz zaproponował stomatologa, odmówiła, bo miała niedługo wyjść. Ale pielęgniarka wraz z ibuprofenem podała jej myśl, że jak wyjdzie ze szpitala, to ta przyjemność będzie ją kosztowała 300 zł. Na drugi dzień pojechała karetką na stomatologię.
Hipochondryczka z kolei leczyła się u kilku specjalistów, którzy pozlecali jej mnóstwo badań. Nie wszystkie zdążyła zrobić, bo jej stan psychiczny się pogorszył i trafiła na zamknięty. Matka przyniosłą plik skierowań, a psychiatryk je wszystkie zrobił, krew, posiewy, tomografię, ekg, usg jamy brzusznej, a na koniec zawieźli ją do ginekologa, bo nadal "wszystko ją bolało w środku".
LaDopamina
Moim zdaniem po prostu leczenie chorób psychicznych przynosi najwięcej korzyści społecznych. Chyba każdy wie, jak może rozwinąć się nieleczona schizofrenia. Strach przed takimi stanami napędza aparat państwowy do tego, żeby leczenie tego typu chorób było jak najbardziej dostępne. W momencie, gdy osoba chora zaczyna zagrażać otoczeniu przestaje być ważna polityczna poprawność i taką osobę zwyczajnie należy izolować.
Co do chorych na raka na oddziałach psychiatrycznych, to też mnie ta sytuacja wcale nie dziwi. Moim zdaniem leczenie psychiatryczne jest najważniejsze. Psychika jest pierwszym punktem zaczepienia do leczenia kolejnych chorób. Takie jest moje skromne zdanie.
Co do chorych na raka na oddziałach psychiatrycznych, to też mnie ta sytuacja wcale nie dziwi. Moim zdaniem leczenie psychiatryczne jest najważniejsze. Psychika jest pierwszym punktem zaczepienia do leczenia kolejnych chorób. Takie jest moje skromne zdanie.
-
- bywalec
- Status: Elektrotechnik
- Gadu-Gadu: 63718896
Z mojego doświadzcenia wiem że oprócz psychiatry ważny jest kardiolog. Leczenie psychiatryczne jest czasami bardzo niebezpieczne dla serca i ciężkie wybory przed lekarzami. Ale serce jest moje i głowa też więc zdrowy rozsądek też jest ważny dla mnie samego.