Przyjaźń między mężczyzną a kobietą
Moderator: moderatorzy
Re: Przyjaźń między mężczyzną a kobietą
Jak dla mnie przyjaźń między kobietą i mężczyzną jest możliwa. Czasami jest to też początek do czegoś więcej i przyjaźń może przerodzić się w miłość, choć nie stanowi to reguły. Osobiście mam takiego przyjaciela. Każdy z nas ma partnerów, a mimo to utrzymujemy stały kontakt i często spędzamy wspólnie czas.
Pokorne przyjaciele z dwóch źródeł ssie.
Nie ma tak dobrze.
Nie ma tak dobrze.
Tak naprawdę to sam szukam bardziej przyjaciółki niż kochanki, ale wyłącznej. Takiej formy miłości. Zdrady i trójkątów przyjaźniano-seksualnych nie toleruję.
Tak naprawdę tylko w przypadku jednej kobiety nie mógłbym znieść jej widoku z innym mężczyzną.
I jest mi ona najbardziej odległa jednocześnie.
Inne znajome mogą sobie robić jak chcą i z kim chcą i spokojnie można się z nimi przyjaźnić.
"You say we're just friends
But U can't stand to see me with another man"
"Mówisz, że jesteśmy tylko przyjaciółmi
Ale nie możesz znieść widoku mnie z innym mężczyzną"
Tekst pochodzi z https://www.tekstowo.pl/piosenka,highla ... tella.html
I jest mi ona najbardziej odległa jednocześnie.
Inne znajome mogą sobie robić jak chcą i z kim chcą i spokojnie można się z nimi przyjaźnić.
"You say we're just friends
But U can't stand to see me with another man"
"Mówisz, że jesteśmy tylko przyjaciółmi
Ale nie możesz znieść widoku mnie z innym mężczyzną"
Tekst pochodzi z https://www.tekstowo.pl/piosenka,highla ... tella.html
Bardziej Biała Dama niż wampirzyca.
Bo niewinna.
- amigo
- zaufany użytkownik
Milosc platoniczna. ?
Miłość platoniczna w starożytności u Platona oznaczała miłość wieczną, wzniosłą, ponadcielesną do świata idei (piękna, dobra - kalokagathia).
Niżej znajdowała się miłość duchowa między ludźmi, jeszcze niżej miłość między mężczyznami, a najniżej miłość damsko-męska jako cielesna i zmysłowa i niedoskonała, zakotwiczona w świecie po tej stronie jaskini Platona, jako tylko cień rzeczy prawdziwych, niedostrzegalnych dla nas jeszcze bezpośrednio.
Inna sprawa, że miłość platoniczna rozpada się w drzazgi, jeżeli nie możemy znieść widoku ukochanej kobiety z innym mężczyzną, z którym na pewno nie łączy jej tylko platoniczne uczucie.
A jest i Biała Dama