Dlaczego neuroleptyki typowe nadal są stosowane?

Moderator: moderatorzy

okappi
zarejestrowany użytkownik

Post autor: okappi »

Dlaczego dalej stosowane jako leki pierwszego rzutu są neuroleptyki starszej generacji (typowe), skoro te nowszej generacji (atypowe) są podobno równie skuteczne, a mają znacznie niższe ryzyko wystąpienia dotkliwych skutków ubocznych?
A może to ja po prostu trafiłam na złośliwą lekarkę, która próbowała przy podejrzeniu F60 testować na mnie flupentyksol na "aktywizację"?
Awatar użytkownika
wowo
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 9697465

Re: Dlaczego neuroleptyki typowe nadal są stosowane?

Post autor: wowo »

Praktykowane w Polsce z dużą niekorzyścią dla pacjenta.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Post autor: Niemamnie »

Są tańsze a Polska jest biednym krajem.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Awatar użytkownika
Digital
zaufany użytkownik

Post autor: Digital »

okappi pisze: pt mar 29, 2019 3:38 pm Dlaczego dalej stosowane jako leki pierwszego rzutu są neuroleptyki starszej generacji (typowe), skoro te nowszej generacji (atypowe) są podobno równie skuteczne, a mają znacznie niższe ryzyko wystąpienia dotkliwych skutków ubocznych?
A może to ja po prostu trafiłam na złośliwą lekarkę, która próbowała przy podejrzeniu F60 testować na mnie flupentyksol na "aktywizację"?
Są lepiej sprawdzone, od kilkudziesięciu lat stosowane, a co za tym idzie w wielu przypadkach znacznie bardziej bezpieczne. Oczywiście zależy też od dawki, bo zatruć da się prawie wszystkim.
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Post autor: hvp2 »

Ponieważ cichą intencją tzw. leczenia schizofrenii jest, aby chorzy po prostu poumierali przedwcześnie, co pozwoli zaoszczędzić na ich rentach, emeryturach oraz kosztach opieki i leczenia!!!

A zanim chorzy umrą to mają siedzieć cicho, dużo spać i nikomu absolutnie nie przeszkadzać!
Awatar użytkownika
Digital
zaufany użytkownik

Tym zajmują się w szpitalach od dawien dawna. W domu raczej nie, bo każdy dba o siebie w miarę swoich możliwości. Jeżeli czuje się źle po prostu bierze lekarstwo w mniejszej ilości. Co do snu to masz rację działa kojąco i jest leczniczy dla całego organizmu. We śnie odpoczywa ciało i umysł.
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Post autor: hvp2 »

Digital pisze: sob mar 30, 2019 6:55 pmCo do snu to masz rację działa kojąco i jest leczniczy dla całego organizmu. We śnie odpoczywa ciało i umysł.
Nadmiar snu niestety jest równie szkodliwy dla organizmu jak jego niedomiar!! Ponadto na dużych dawkach leków psychiatrycznych można niepostrzeżenie przespać dosłownie całe swoje życie!! Niepostrzeżenie dla samego siebie oraz dla wszystkich innych!
Awatar użytkownika
wowo
zaufany użytkownik

hvp2 pisze:Ponieważ cichą intencją tzw. leczenia schizofrenii jest, aby chorzy po prostu poumierali przedwcześnie, co pozwoli zaoszczędzić na ich rentach, emeryturach oraz kosztach opieki i leczenia!!!

A zanim chorzy umrą to mają siedzieć cicho, dużo spać i nikomu absolutnie nie przeszkadzać!
Mogę z tym się zgodzić kiedy spojrzę na to jak leczyła mnie pani doktor, przepisując w dużych dawkach dwa różne neuroleptyki, plus coś tam jeszcze i mówiąc że lepiej będę spał . Po 15 latach takiego leczenia byłbym wrakiem o ile bym się wcześniej nie wykończył . To prawda.

Awatar użytkownika
Digital
zaufany użytkownik

A co stało na przeszkodzie by porozmawiać z panią doktor o niższych dawkach lekarstwa?
Awatar użytkownika
karuna
zaufany użytkownik
Status: करुणा
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: karuna »

Digital pisze: A co stało na przeszkodzie by porozmawiać z panią doktor o niższych dawkach lekarstwa?
Chyba miałeś jakieś szczęście do leków i psychiatrów, że tak pytasz...
Awatar użytkownika
Digital
zaufany użytkownik

Czemu? Jak mi coś szkodzi mówię o tym wprost i zawsze uzyskuję reakcję na podobną akcję. Co do lekarstw zażywam ponoć jedne z najgroźniejszych bo Halopierdol i Rospierdon.
Awatar użytkownika
wowo
zaufany użytkownik

Nie dało się porozmawiać, po prostu. Nawet jakbym coś powiedział to miała to głęboko w tyłku . Później zmieniłem lekarza i było inaczej. Obecnie lekarz mnie nie faszeruje lekami.

Ostatnio zmieniony sob mar 30, 2019 10:31 pm przez wowo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
karuna
zaufany użytkownik
Status: करुणा
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: karuna »

Mnie zalekowali parę razy po prostu.
Awatar użytkownika
Digital
zaufany użytkownik

Mówię, od tego mam to, od tamtego tamto, pyta się mnie co więc proponuję. Jako wieloletni pacjent mający wgląd w chorobę mam obecnie sporo do powiedzenia w kwestii leczenia. Może jak lekarz widzi że ma do czynienia z kompletnym "nemo" jest zmuszony sam decydować o wszystkim. Jeżeli natomiast przejmiemy inicjatywę i zrobimy to z rozsądkiem żaden lekarz temu się nie oprze.
Awatar użytkownika
Digital
zaufany użytkownik

karuna pisze: sob mar 30, 2019 10:31 pm Mnie zalekowali parę razy po prostu.
Jeżeli lekarz widzi że doprowadziłeś się do katastrofalnego stanu i dopiero w takim stanie przypełzłeś po pomoc i ratunek, to co innego mu pozostaje? Jeżeli widzi że cokolwiek się znasz lub próbujesz się poznać, dbasz o siebie należycie, troszczysz się by choroba nie wymknęła się z pod kontroli, to raczej nie będzie głuchy na twoje słowa.
Awatar użytkownika
wowo
zaufany użytkownik

Pieprzenie, wystarczy że ktoś z rodziny pójdzie do lekarza i powie że obawia się ciebie i już masz plus jeden psychotrop więcej . Tak to jest, masz być spokojny i najlepiej żebyś większość czasu spał i nie stwarzał problemów .

Awatar użytkownika
Digital
zaufany użytkownik

Dlatego od rodziny warto trzymać się z daleka, szczególnie od toksycznej. W miarę możliwości oczywiście dobrze jest się usamodzielnić.
Miś Uszatek
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 72943962

Post autor: Miś Uszatek »

Niektóre leki(sulpiryd, clopixol, fluanxol) w odpowiednich dawkach są lepsze od tych atypowych. Ale przedewszystkim to zależy od pacjenta. Dla mnie na moją głowe i umysł trzy najgorsze leki to abilify, zypsila i serdolect.
ODPOWIEDZ

Wróć do „neuroleptyki”