piksel
Moderator: moderatorzy
- lasta
- bywalec
- Kontakt:
piksel
Czy są materiały w języku polskim do nauczenia się jak generować kolory pikseli w komputerze w C++? Chodzi mi o to, że nie rozumiem dlaczego piksel świeci, jak wywołać światło w komputerze dla języka C++. Czy to nadal informatyka czy jednak elektronika? Ktoś pomoże? Jak sa zbudowane bibliotek, które obsługują świecenie pikseli w różnych kolorach. Interesuje mnie to. Wiem, że są bibliotek wx_widgets i Qt4, ale nie wiem na jakiej podstawie działają. Czego trzeba użyć by taką bibliotekę zbudować dla C++?
Nie to, że chcę robić konkurencję dla bibliotek, ale chciałbym wiedzieć jak to się dzieje, że one świeca po odpowiednich komendach. Tylko nie mówicie: "świecą, bo taty nie ma".
Czy, żeby zbudować taką bibliotekę potrzebna jest znajomość systemu, na który jest budowana?
Nie to, że chcę robić konkurencję dla bibliotek, ale chciałbym wiedzieć jak to się dzieje, że one świeca po odpowiednich komendach. Tylko nie mówicie: "świecą, bo taty nie ma".
Czy, żeby zbudować taką bibliotekę potrzebna jest znajomość systemu, na który jest budowana?
Szukam osób do wspólnej znajomości z bliskich mi okolic, również Warszawy
-
- moderator
- Status: twój najgorszy koszmar
Re: piksel
żeby wywołać "świecenie" piksela, po prostu musisz wygenerować jakiś obraz o określonym kolorze i tyle
a piksel świeci bo dostaje napięcie o określonym natężeniu - dokładniej każdy subpiksel dostaje różne natężenie
co pozwala generować kolor
viewtopic.php?t=40441nie dyskutuj z debilem - wpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem
Wątek Zażalenia na pycioslawę. Chcesz coś dodać? Wbijaj śmiało.
- lasta
- bywalec
- Kontakt:
napisz mi skąd mam sobie wygenerować obraz jak nie mam programu i muszę najpierw zbudować system komputerowy, a dopiero później program, który mi zaświeci piksel z określoną częstotliwością świecenia
Szukam osób do wspólnej znajomości z bliskich mi okolic, również Warszawy
-
- moderator
- Status: twój najgorszy koszmar
Także wybacz, nie pomogę jednak.ogólnie ja się na grafice nie znam, a tym bardziej na programowaniu aplikacji graficznych
viewtopic.php?t=40441nie dyskutuj z debilem - wpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem
Wątek Zażalenia na pycioslawę. Chcesz coś dodać? Wbijaj śmiało.
Skrypcik, który wyświetla czerwony piksel.<html>
<head>
</head>
<body>
<canvas id="myCanvas" width="300" height="300" style="border:1px solid #d3d3d3;">
Your browser does not support the HTML5 canvas tag.</canvas>
<script>
var c = document.getElementById("myCanvas");
var ctx = c.getContext("2d");
ctx.fillStyle = "#F00";
ctx.fillRect(150, 150, 1, 1);
</script>
</body>
</html>
- lasta
- bywalec
- Kontakt: