Czy schizofrenicy to też normlani ludzie?
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
-
- zaufany użytkownik
- Status: student
- Gadu-Gadu: używam skype'a
Re: Czy schizofrenicy to też normlani ludzie?
" Sa z nimi rodzina i przyjaciele. Do konca zycia. "
no chyba że dzieci sobie ułożyły życie i założyły rodziny w innych miastach
no chyba że dzieci sobie ułożyły życie i założyły rodziny w innych miastach
- Catastrophique
- bywalec
Chodzi mi tez o kontakt mentalny, pamiec, tesknote. Odleglosc nie przekresla milosci do rodziny.
Tik tak tik tak
| "To boldly go where no one has gone before"
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
-
- zaufany użytkownik
@up no pamięć i kontakt to jedno ale spędzanie całego czasu na opiece nad starym rodzicem w innym mieście (zamiast opiekować się np. swoim potomstwem) to drugie
- Catastrophique
- bywalec
Zdarza sie, ze ludzie oddaja rodzicow, dziadkow do domu opieki, ale to sa przewaznie ludzie, starsi, ktorzy nie maja znajomych, przyjaciol - nie maja wiec gdzie indziej sie podziac. Dlatego warto stworzyc sobie "baze" takich osob.
Tik tak tik tak
Ludzie którzy kochają i nawet byli kochani bardzo często kończą w DPSach lub gorzej i nie ma kto się nimi na starość zająć. Powiem więcej, rodzina tylko patrzy aż zdechną by po nich wysprzątać majątki. Co do przyjaciół to szybko odchodzą, szybciej niż się pojawiają. W chorobie każdy jest sam. Widzę, że jesteś idealistą, to dobrze, mrzonki pozwalają przetrwać szarość istnienia. Na łożu śmierci już dawno nic się nie wspomina w obecnych szpitalach będąc otumanionym lekami zwiedza się inne światy. Czasy średniowiecza minęły.Catastrophique pisze: ↑pt sty 25, 2019 5:05 pmNie sadze abys byl szczesliwy bez towarzystwa ludzi. Bez znajomych, przyjaciol, dziewczyny, a sam sie skazujesz na takie zycie. Znowu przesadzasz, tym razem z DPS, ludzie ktorzy kochaja i sa kochani, nigdy sie tam nie znajda. Sa z nimi rodzina i przyjaciele. Do konca zycia. Poza tym, chodzi o terazniejszosc, a koniec, w duzej mierze, jest determinowany przez to, co jest teraz. Chcesz wspominac na lozu smierci to jak dlugo siedziales przed kompem i co na nim robiles?
Wiem, że nic nie wiesz.
- Catastrophique
- bywalec
Poddaję się, bo widzę, że masz już swoją receptę na życie i własny świat. Tylko, że ja ze swoim sposobem myślenia jestem człowiekiem szczęśliwym i spełnionym, który kocha życie i ludzi, a Ty obecnie jesteś ze swoim życie w czarnej d&pie, i robisz wszystko, tworzysz przeróżne filozofie, aby tego nie zmieniać. Moje życie to nie mrzonki. Nie siedzę cały dzień przed kompem i nie uciekam od ludzi jak Ty. Sam jest ten, kto chce być sam. Biorę leki, ale nie jestem otumaniony, żyję jak zdrowy, i nie tylko ja. Wielu chorych prowadzi normalne życia. Bo nie uciekają od odpowiedzialności za swoje życie jak Ty. Peace.Digital pisze: ↑pt sty 25, 2019 8:17 pmLudzie którzy kochają i nawet byli kochani bardzo często kończą w DPSach lub gorzej i nie ma kto się nimi na starość zająć. Powiem więcej, rodzina tylko patrzy aż zdechną by po nich wysprzątać majątki. Co do przyjaciół to szybko odchodzą, szybciej niż się pojawiają. W chorobie każdy jest sam. Widzę, że jesteś idealistą, to dobrze, mrzonki pozwalają przetrwać szarość istnienia. Na łożu śmierci już dawno nic się nie wspomina w obecnych szpitalach będąc otumanionym lekami zwiedza się inne światy. Czasy średniowiecza minęły.Catastrophique pisze: ↑pt sty 25, 2019 5:05 pmNie sadze abys byl szczesliwy bez towarzystwa ludzi. Bez znajomych, przyjaciol, dziewczyny, a sam sie skazujesz na takie zycie. Znowu przesadzasz, tym razem z DPS, ludzie ktorzy kochaja i sa kochani, nigdy sie tam nie znajda. Sa z nimi rodzina i przyjaciele. Do konca zycia. Poza tym, chodzi o terazniejszosc, a koniec, w duzej mierze, jest determinowany przez to, co jest teraz. Chcesz wspominac na lozu smierci to jak dlugo siedziales przed kompem i co na nim robiles?
Tik tak tik tak
Cieszę się że mnie rozumiesz. Są po prostu rzeczy na których mi nie zależy. Typu przyjaźnie i takie tam. Wybornie czuję się tylko we własnym gronie. Resztę spraw sobie jako tako ułożyłem. Nie czuję żeby istniał jakiś inny świat poza moim, a nawet jeśli istnieje nic mi do niego bo mam swój własny, bezpieczny. Lubię swój cyfrowy świat.
-
- zaufany użytkownik
@up mam tak samo
cały dzień przed kompem
jakie stronki odwiedzasz?
cały dzień przed kompem
jakie stronki odwiedzasz?
-
- bywalec
Jesteś człowiekiem szczęśliwym i spełnionym, wychodzącym do ludzi i nie siedzącym przed komputerem. Wniosek jest prosty. Ktoś włamał ci się na konto na forum skoro od tygodnia dyskutujesz za pośrednictwem komputera z multikontami pisowskiego trolla uwiarygadniając fałszywe profile tego typa opłacanego z naszych podatków.Catastrophique pisze: ↑pt sty 25, 2019 8:44 pm Poddaję się, bo widzę, że masz już swoją receptę na życie i własny świat. Tylko, że ja ze swoim sposobem myślenia jestem człowiekiem szczęśliwym i spełnionym, który kocha życie i ludzi, a Ty obecnie jesteś ze swoim życie w czarnej d&pie, i robisz wszystko, tworzysz przeróżne filozofie, aby tego nie zmieniać. Moje życie to nie mrzonki. Nie siedzę cały dzień przed kompem i nie uciekam od ludzi jak Ty. Sam jest ten, kto chce być sam. Biorę leki, ale nie jestem otumaniony, żyję jak zdrowy, i nie tylko ja. Wielu chorych prowadzi normalne życia. Bo nie uciekają od odpowiedzialności za swoje życie jak Ty. Peace.
-
- zaufany użytkownik
@up weź tabletki
- Maksymiliana
- moderator
- Kontakt:
Owszem, to normalni ludzie, dlaczego choroba ma zmieniać postawę i wartość człowieka? nie może ! dlatego każda osoba chora jest normalną osobą.
Mój blog: http://www.nocnylampion.wordpress.com
Dzisiaj gdy przymkniesz oczy na szarym pamięci tle, pośród wyblakłych przeźroczy zobaczysz właśnie mnie.
Dzisiaj gdy przymkniesz oczy na szarym pamięci tle, pośród wyblakłych przeźroczy zobaczysz właśnie mnie.
Każda chora osoba jest normalnie nienormalną. Zdrowy człowiek nigdy nie narobi takich rzeczy jak my w ataku choroby. Nic nie stoi jednak nam na przeszkodzie uchodzić za ludzi normalnych, wystarczy zażywać regularnie nasze lekarstwa i nic nie podpadnie.