Czy schizofrenicy to też normlani ludzie?
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
- Dobro
- zaufany użytkownik
- Status: Karuṇā करुणा
- Gadu-Gadu: bla bla
Re: Czy schizofrenicy to też normlani ludzie?
Normalni są i schizofrenicy.
Niech wszyscy będą szczęśliwi
Niech wszyscy będą zdrowi
Niech wszyscy dostrzegają dobro
Oby nikt już nie cierpiał
Niech wszyscy będą zdrowi
Niech wszyscy dostrzegają dobro
Oby nikt już nie cierpiał
-
- zaufany użytkownik
- Status: portier
Boziu ludzie to ludzie xd ;P
- Catastrophique
- bywalec
Jesli siedzisz wiecej czasu przed komputerem niz z ludzmi, to jest zle. Powinna byc zachowana chociaz rownowaga. Jakie walory terapeutyczne ma komputer? Co do zlego, ono jest wzgledne i postrzeganie go jest bardzo indywidualne.
Tik tak tik tak
| "To boldly go where no one has gone before"
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
Choćby takie że uczę się angielskiego przy komputerze, o pracy nie wspominając. Tak samo jakbyś powiedział człowiekowi bez nóg źle, ze nie chodzi tylko wszędzie jeździ na wózku bo powinna być zachowana równowaga. Boję się ludzi i prawie nie wychodzę z domu. Komputer to moje jedyne okno na świat. Jest więc dla mnie dobry. Spędzam przy nim prawie cały dzień z małymi wyjątkami gdy śpię.Catastrophique pisze: ↑pt sty 25, 2019 1:03 pmJesli siedzisz wiecej czasu przed komputerem niz z ludzmi, to jest zle. Powinna byc zachowana chociaz rownowaga. Jakie walory terapeutyczne ma komputer? Co do zlego, ono jest wzgledne i postrzeganie go jest bardzo indywidualne.
- Catastrophique
- bywalec
Czlowiek na wozku nie ma wyboru, Ty masz. Siedzisz w domu, zamiast odwaznie wyjsc do ludzi i walczyc o swoje. Niby Twoja sprawa, ale nie pisz, ze to normalne, bo nie jest. Komputer to Twoja ucieczka od normalnego zycia.
Tik tak tik tak
Na onecie był artykuł dotyczący schizofreników morderców. Odsetek takich osób jest zbliżony jak w zdrowej populacji.
Czy chorzy są normalni?
Jest norma(lni) i zaburzeni (w tym chorzy). Tak więc chorzy nie są normalni, przy czym mogą w stanie remisji zachowywać się jak zdrowi. W czasie epizodów, rzutów choroby pewne składowe myślenia i funkcjonowania są zaburzone więc wykluczone poza normę.
Problemem jest pejoratywne określanie kogoś nienormalnym.
Co do inwigilacji - może jest, bo po zamachu przybyło sporo nowych osób lub jest to ciekawość ludzi zbrodnią.
Czy chorzy są normalni?
Jest norma(lni) i zaburzeni (w tym chorzy). Tak więc chorzy nie są normalni, przy czym mogą w stanie remisji zachowywać się jak zdrowi. W czasie epizodów, rzutów choroby pewne składowe myślenia i funkcjonowania są zaburzone więc wykluczone poza normę.
Problemem jest pejoratywne określanie kogoś nienormalnym.
Co do inwigilacji - może jest, bo po zamachu przybyło sporo nowych osób lub jest to ciekawość ludzi zbrodnią.
Dla mnie to tak samo normalne jak dla człowieka bez nóg wózek. Mam diagnozę schizofrenii, lęki społecznościowe oraz wycofanie społeczne. Na tym polega moja choroba, identycznie jak choroba człowieka który nie jest w stanie chodzić. Zdrowi ludzie również uciekają w alkohol, nie ma w tym niczego dziwnego. Ja nie uciekam, dla mnie to jest właśnie życie. Z tą tylko różnicą, że człowiek na wózku chciałby chodzić, a nie może, ja wyjść do ludzi nie mogę ale i nie chcę.Catastrophique pisze: ↑pt sty 25, 2019 2:13 pm Czlowiek na wozku nie ma wyboru, Ty masz. Siedzisz w domu, zamiast odwaznie wyjsc do ludzi i walczyc o swoje. Niby Twoja sprawa, ale nie pisz, ze to normalne, bo nie jest. Komputer to Twoja ucieczka od normalnego zycia.
- Catastrophique
- bywalec
Mozesz. Niepelnosprawnemu nie odrosna nogi, ale aspoleczny moze sie zmienic. Wystarczy pokonac strach. Mam to wszystko za soba, wiec wiem jak to jest.
Oddalanie sie od ludzi, samotnosc sprawia, ze ludzie sa nieszczesliwi i zycie przecieka im przez palce. Ty sobie wytlumaczyles, ze tak musi byc, ale na pewno wewnetrznie wyczuwasz, ze moglbys to zmienić, ale jestes bierny, bo wiesz, ze musialbys pokonac strach przed ludzmi. Poki co, mozesz tak żyć, ale Twoi opiekunowie nie sa wieczni i za jakis czas prawdopodobnie wyladujesz w DPSie. Ty mozesz sobie folgowac, zycie jest niestety okrutniejsze.
Oddalanie sie od ludzi, samotnosc sprawia, ze ludzie sa nieszczesliwi i zycie przecieka im przez palce. Ty sobie wytlumaczyles, ze tak musi byc, ale na pewno wewnetrznie wyczuwasz, ze moglbys to zmienić, ale jestes bierny, bo wiesz, ze musialbys pokonac strach przed ludzmi. Poki co, mozesz tak żyć, ale Twoi opiekunowie nie sa wieczni i za jakis czas prawdopodobnie wyladujesz w DPSie. Ty mozesz sobie folgowac, zycie jest niestety okrutniejsze.
Tik tak tik tak
-
- bywalec
Kłamstwo, kłamstwo, kłamstwo, kłamstwo.Digital pisze: ↑pt sty 25, 2019 2:30 pm
Dla mnie to tak samo normalne jak dla człowieka bez nóg wózek. Mam diagnozę schizofrenii, lęki społecznościowe oraz wycofanie społeczne. Na tym polega moja choroba, identycznie jak choroba człowieka który nie jest w stanie chodzić. Zdrowi ludzie również uciekają w alkohol, nie ma w tym niczego dziwnego. Ja nie uciekam, dla mnie to jest właśnie życie. Z tą tylko różnicą, że człowiek na wózku chciałby chodzić, a nie może, ja wyjść do ludzi nie mogę ale i nie chcę.
Nie mam opiekunów, jetem samowystarczalny. W DPSie kiedyś wyląduje każdy z nas w najlepszym wypadku. Tam lądują również zdrowi psychicznie ludzie całe życie spędzający poza domem i mający zdrowe zaradne dzieci.Catastrophique pisze: ↑pt sty 25, 2019 3:01 pm Mozesz. Poki co, mozesz tak żyć, ale Twoi opiekunowie nie sa wieczni i za jakis czas prawdopodobnie wyladujesz w DPSie. Ty mozesz sobie folgowac, zycie jest niestety okrutniejsze.
-
- zaufany użytkownik
- Status: student
- Gadu-Gadu: używam skype'a
"W DPSie kiedyś wyląduje każdy z nas w najlepszym wypadku."
czemu?
czemu?
-
- bywalec
I znowu rządowy agent ortagon/Digital/wyjatek dyskutuje sam ze sobą.
W sumie jest to trochę lepsze posunięcie niż wklejanie tego samego tylko z użyciem synonimów jak w temacie o Adamowiczu, ale i tak żałosne.
W sumie jest to trochę lepsze posunięcie niż wklejanie tego samego tylko z użyciem synonimów jak w temacie o Adamowiczu, ale i tak żałosne.
Przecież to normalna kolej rzeczy. Tam kończą starzy i niedołężni ludzie. Tacy którymi nie ma kto się zajmować, ale inni mający dzieci też. Chyba że ktoś umiera w domu lub szpitalu to nawet nie trafi do DPSu.
-
- zaufany użytkownik
@up w sumie racja
ale ciekaw jestem statystyk, jaki procent umierających umiera w DPS
ale ciekaw jestem statystyk, jaki procent umierających umiera w DPS
Chyba nie podają statystyk bo i po co. Ludzie umierają wszędzie, a szczególnie starsi. W DPSach, szpitalach, hospicjach, w domach. Co za różnica gdzie się umiera.
-
- zaufany użytkownik
"Chyba nie podają statystyk bo i po co"
żebyś sie pytał
żebyś sie pytał
To ty się pytałeś nie ja, mnie to nie interesuje.
-
- zaufany użytkownik
@up to idź do kościółka jak cie nauka i wiedza nie interesuje
- Catastrophique
- bywalec
Samowystarczalny zapewne pod wzgledem finansowym. Nie sadze abys byl szczesliwy bez towarzystwa ludzi. Bez znajomych, przyjaciol, dziewczyny, a sam sie skazujesz na takie zycie. Znowu przesadzasz, tym razem z DPS, ludzie ktorzy kochaja i sa kochani, nigdy sie tam nie znajda. Sa z nimi rodzina i przyjaciele. Do konca zycia. Poza tym, chodzi o terazniejszosc, a koniec, w duzej mierze, jest determinowany przez to, co jest teraz. Chcesz wspominac na lozu smierci to jak dlugo siedziales przed kompem i co na nim robiles?Digital pisze: ↑pt sty 25, 2019 3:23 pmNie mam opiekunów, jetem samowystarczalny. W DPSie kiedyś wyląduje każdy z nas w najlepszym wypadku. Tam lądują również zdrowi psychicznie ludzie całe życie spędzający poza domem i mający zdrowe zaradne dzieci.Catastrophique pisze: ↑pt sty 25, 2019 3:01 pm Mozesz. Poki co, mozesz tak żyć, ale Twoi opiekunowie nie sa wieczni i za jakis czas prawdopodobnie wyladujesz w DPSie. Ty mozesz sobie folgowac, zycie jest niestety okrutniejsze.
Tik tak tik tak