Książki, które warto przeczytać
Moderator: moderatorzy
Re: Książki, które warto przeczytać
Polecam Kraina Chichów, Zakochany duch, Szlana zupa i
Białe jabłka ( w tych dwóch ostatnich tomach jest ciekawa wizja zaświatów i Boga) - Jonathana Carrolla.
Lśnienie, Sklepik z marzeniami (też dwa tomy) Stephena Kinga.
Z psychologicznych polecam: Ja- współautorem jest Tadeusz Niwiński i
Ty- tegoż autora i Janusza Goetzendorfa- Grabowkiego. Podtrzymują na duchu i dają dużo do myślenia.
Białe jabłka ( w tych dwóch ostatnich tomach jest ciekawa wizja zaświatów i Boga) - Jonathana Carrolla.
Lśnienie, Sklepik z marzeniami (też dwa tomy) Stephena Kinga.
Z psychologicznych polecam: Ja- współautorem jest Tadeusz Niwiński i
Ty- tegoż autora i Janusza Goetzendorfa- Grabowkiego. Podtrzymują na duchu i dają dużo do myślenia.
To, że jakiś lek komuś służy, nie znaczy że nie zaszkodzi innej osobie. 

- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
A "Kości księżyca" i "Dziecko na niebie?" W końcu to trylogiajojo pisze:Polecam Kraina Chichów (...)Jonathana Carrolla.

Widzę po tytułach, że ambitnie podchodzisz do lektury

Na szczęście to przeszłość i ten stan nigdy już nie powrócił.
Z fajnych książek, które podnoszą na duchu poleciłabym "Sztukę prostoty" Dominique Loreau - świetnie opisuje nasze uzależnienie od rzeczy materialnych. O tym, jak coraz częściej na ludzi, którzy kupują mało zwykle patrzy się jak na jakichś skąpców, niebezpiecznych dziwaków, którzy nie chcą przysłużyć się swojemu społeczeństwu (kupując więcej podwyższasz PKB, nakręcasz gospodarkę, itd). Autorka pisze, że człowiek powinien mieć wokół siebie tylko tyle rzeczy, ile mieści się w podręcznej walizce. Jej filozofia, że "mniej znaczy więcej" powoli zaczyna mnie przekonywać. Po co kupować setki tanich rzeczy, skoro w ich miejsce lepiej kupić jedną droższą, ale dobrze wykonaną i przyjemną dla oka?
Warto sięgnąć po tę książkę - po jej lekturze domowe porządki zadziwiająco dobrze wpływają na psychikę

Pozdrawiam.m.
moi nie wiedziałam, że Kraina Chichów, Kości księżyca i Dziecko na niebie to trylogia. W bibliotece, w której byłam, była tylko Kraina Chichów. Niestety.
Myślałam, że Kraina Chichów to skończona całość. moi dzięki za info. Pozdro. 

To, że jakiś lek komuś służy, nie znaczy że nie zaszkodzi innej osobie. 

.
Ostatnio zmieniony wt wrz 09, 2014 11:40 pm przez Agata M, łącznie zmieniany 1 raz.
Paulo Coelho "Weronika postanawia umrzeć"
"Mówię, krzyczę, piszę. Czy warto było mącić ciszę?"
- marcelinka
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Czytałam nawet miałam Weronikę na swojej prezentacji maturalnej
A ogladala film? Wyprodukowano w 2008 roku. WIdziałam tylko zwiastuny ale moze byc ciekawy 

Każdy zachód jest zapowiedzią poranka, Uśmiechaj się codziennie bo warto, niezależnie od pory dnia 

Nie, filmu nie oglądałam ... ale może jeszcze obejrzę 

"Mówię, krzyczę, piszę. Czy warto było mącić ciszę?"
- moi
- moderator
- Kontakt:
A mnie teraz, po latach, ta książka wydaje się kiczowata. To specyficzny typ lektury: pisanej dużymi, złotymi zgłoskami, maksymami wręcz. Ciągle nawiązania do Wszechświata, a fabuła płytka. To drażni. Coehlo powinien nic już nie pisać więcej po "Alchemiku" - wtedy pozostałby w pamięci czytelników jako zjawiskowy pisarz. W tej chwili to pisarz trzeciorzędny, piszący złe i kiczowate książki nie wiadomo dla kogo.mandrynka pisze:Czytałam nawet miałam Weronikę na swojej prezentacji maturalnejA ogladala film? Wyprodukowano w 2008 roku. WIdziałam tylko zwiastuny ale moze byc ciekawy
Tylko nie bierzcie sobie tej opinii do serca, dziewczyny

Uważam, że zatracił autentyzm i wiarygodność w oczach wielu czytelników, podobnie jak Erich Emmenuelle Schmitt kolejnymi książkami. Każdy pisarz chciałby być kimś na kształt Saint- Exupery'ego, ale nie każdemu to się udaje. Najbliżej dobrej twórczości był Wharton z "Ptaśkiem", a potem też zaczął produkcję popeliny.
Wszyscy oni, moim zdaniem, piszą teraz takie bardziej uduchowione romanse. Tylko po co wmawiają czytelnikom, że to Wielka Literatura?
Pozdrawiam.m.
.
Ostatnio zmieniony pn lut 03, 2014 7:15 pm przez mei, łącznie zmieniany 1 raz.
Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
Jared Leto, 13.04.2014.
- Constantius
- zaufany użytkownik
alchemik mi się podobał. Nie znam innych książek tego autora... Uwielbiam poezje Andrzeja Bursy. Jest prosta ale niezwykła. Ostatnio czytałem Logikę - Tadeusza Batóga -podręcznk akademicki - i głowa mi sie o dziwo nie złamała ;-)
polecam Philip Straffin - Teoria Gier ( podręcznik ), imię Róży - Eco, Kafka z Procesem i Zamkiem oczywiście niezapomniany,
a także Szekspir - Król Lear i inne.......
polecam Philip Straffin - Teoria Gier ( podręcznik ), imię Róży - Eco, Kafka z Procesem i Zamkiem oczywiście niezapomniany,
a także Szekspir - Król Lear i inne.......
Musi być ktoś kogo nie znam, a kto zawładnął mna, moim życiem, śmiercią, tą kartką
- marcelinka
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
a mi sie właśnie alchemik nie podobał, nie wiem może byłam za mała gdy czytałam tą książkę i dlatego jej nie rozumiałam. Co do WIlliama Whartona lubię jego książki (NP. Spóźnieni kochankowie bardzo fajna lekturka) ale Ptasiek podobał mi się tak średnio.Kiedyś też lubiłam czytać Danielle Stell ale na szczęście już wyrosłam z jej książek, teraz kręcą mnie romanse historyczne i bezterminowo thirllery szczególnie medyczne 

Każdy zachód jest zapowiedzią poranka, Uśmiechaj się codziennie bo warto, niezależnie od pory dnia 

- moi
- moderator
- Kontakt:
Imię Róży - świetna zarówno książka, jak i film. Nawet ciągłe zaglądanie w przypisy przy lekturze okazało się fascynująca przygodą.Constantius pisze:imię Róży - Eco
No i "Lolita", jeśli o Stillerze, jako tłumaczu mowa (przetłumaczył tez "Imię Róży" - tu też bardzo ważne są przypisy. Właściwie stanowią osobną książkę. To książka z kategorii "Wybitne"

- marcelinka
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Co do Imię Róży film jest ekstra, ale książka... masakra.. ostatnio ją sobie wypożyczyłam i nie byłam w stanie jej przeczytać, zasypiałam po każdym rozdziale i ją po prostu oddałam, może jeszcze nie dojrzałam do tego typu lektur. Teraz czytam książkę Szachownica flamandzka, coś na styl Browna, także ciekawa, oczywiście jak ktoś lubi kryminały 

Chciałbym polecić "Zen a sztuka oporządzania motocykla" Pirsinga. Książka sama w sobie bardzo dobra a dla czytelników tego forum może być ciekawa także z tego względu, że jest tam wątek "schizofreniczny" , że się tak wyrażę, oparty na osobistych przeżyciach autora.
http://www.youtube.com/watch?v=EdmZYu9Lths
Powiedzmy przeciwnikowi otwarcie, że nie podzielamy jego idei, ponieważ je rozumiemy, i że on nie podziela naszych, ponieważ ich nie rozumie.
Powiedzmy przeciwnikowi otwarcie, że nie podzielamy jego idei, ponieważ je rozumiemy, i że on nie podziela naszych, ponieważ ich nie rozumie.
- MAdzialena
- zaufany użytkownik
Nie wiem czy ktoś o tym już wspominał, ale przeczytałam niedawno książkę "Dzień, w którym umilkły głosy". Jest świetna. Opowiada o wieloletniej WYGRANEJ
walce z głosami. Przeżywałam ją bardzo, tak, że musiałam przerwać czytanie, ale skończyłam i jestem z siebie dumna, że skończyłam ksiązkę
ale nic, polecam bardzo!

Podziwiam. Ja zawsze zaczynam pięć i czasem udaje mi się skończyć jedną.
- MAdzialena
- zaufany użytkownik
Agnieszka, ja też, dlatego się cieszę
To chyba znaczy, że ta książka jest naprawdę dobra! 

Witam moja ulubiona książka to Alchemik Paulo Coelho
Edyta Stein, Wiedza krzyża.
Życiorys Edyty jest dla mnie niesamowitą inspiracją, a książka świetna.
Życiorys Edyty jest dla mnie niesamowitą inspiracją, a książka świetna.
- lea
- zaufany użytkownik
A ja polecam Zbrodnię i karę Dostojowskiego, zresztą nie tylko zbrodnie i karę cala twórczość Dostojowskiego jest godna polecenia.