bardzo boję się schizofrenii
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
-
- bywalec
bardzo boję się schizofrenii
lekarka prowadząca schizofrenię u mnie wykluczyła, mam zaburzenia osobowości, a ja żyje cały czas tym, że mogę zachorować na schizofrenię, jak z tego wyjść? jak się nie zamartwiać? to wszystko przez to że przeszłam urojenia
- Catastrophique
- bywalec
Re: bardzo boję się schizofrenii
Z ta chorobą mozna zyc jak zdrowy, szxzesliwy czlowiek. Dobrze dobrane leki (a psychiatrzy sie na tym znaja) i nie chorujesz na schizofrenie tylko schizofrenia na Ciebie
. Bedzie dobrze.
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Tik tak tik tak
| "To boldly go where no one has gone before"
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
-
- bywalec
dzieki staram się ale chyba nerwice mam tez bo bardzo ale to bardzo sie boje i codziennie o tym mysle ![Sad :(](./images/smilies/icon/sad.gif)
![Sad :(](./images/smilies/icon/sad.gif)
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
To bardziej rodzaj jakieś obsesji może być u Ciebie.Niebezpieczna taka obsesja jest gdy występuje w nieszczęśliwej miłości lub platonicznej.To potrafi w człowieku siedzieć i człowiek jest bardzo nieszczęśliwy.Nawet może zrujnować życie,a nawet słyszałem o takim przypadku,że chłopak zachorował od tego na schizofrenie.Takie niestety myślenie przyciąga złą aurę.To są problemy naprawdę trudne do rozwiązania.Jesteśmy zmęczeni,emocjonalnie też,życie w naszej głowie toczy się inaczej niż w rzeczywistości.To można nazwać pewnym uzależnieniem,podobne mechanizmy,ciężko zmienić nawyki.Ta presja może być dopiero stresem,bo ciągle jesteśmy nieszczęśliwi.Nie umiemy inaczej żyć,przeszłość nas blokuje.Trzeba mieć siłę by się z takich rzeczy pozbierać.Niektórzy odpływają w uzależnienia.
Luz jest potrzebny w życiu i zdrowy.Mieć umiejętność być obowiązkowy,odpowiedzialny i też stawiający na zabawę ,rozrywkę,rozerwanie się aktywne,a nie w domu z piwem samotnie.Tak trzeba nagradzać siebie za trud w sukcesach i dzielić świętowanie z innymi.Jarać się pewnymi atrakcjami w życiu,czekać na to nawet cały rok i wtedy oderwać się od codzienności.Każdy powinien mieć wakacje choć raz w roku,bo wtedy może ten stres zrzucić z siebie,nic nie musi,nie ma presji,cieszy się chwilą.Polacy mają z tym problem.
Luz jest potrzebny w życiu i zdrowy.Mieć umiejętność być obowiązkowy,odpowiedzialny i też stawiający na zabawę ,rozrywkę,rozerwanie się aktywne,a nie w domu z piwem samotnie.Tak trzeba nagradzać siebie za trud w sukcesach i dzielić świętowanie z innymi.Jarać się pewnymi atrakcjami w życiu,czekać na to nawet cały rok i wtedy oderwać się od codzienności.Każdy powinien mieć wakacje choć raz w roku,bo wtedy może ten stres zrzucić z siebie,nic nie musi,nie ma presji,cieszy się chwilą.Polacy mają z tym problem.
-
- bywalec
schizofrenie mieć fajnie. są na nią leki. jest upośledzeniem wykluczającym cię z życia = dostajesz rentę.
nic tylko chorować.
nic tylko chorować.
krzywdy wiatr, głos poranka, cień nuty słońca,
pieprzenie,
wiesz to nie wiersz, jak nie zrozumiesz po przeczytaniu.
pieprzenie,
-
- bywalec
Ja mam podejrzenie dwubiegunowki i chyba taka diagnoze wole
- maliana
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 8098683
- Kontakt:
Ja zaczęłam chorowanie od depresji. Chorowałam na nią od dłuższego czasu, ale leczyć się zaczęłam w wieku 26 lat. Jak miałam 30 to zaliczyłam pierwszą manię, diagnoza - CHAD. Potem doszły głosy, manie ucichły, diagnoza - schizofrenia paranoidalna. I to jest moja ostatnia diagnoza. Tak, że choroba może ewoluować.
(...)swoim aniołom dał rozkaz o tobie
aby cię strzegli na wszystkich twych drogach(...)
-
- bywalec
Maliana ale chyba Ty mialas jakas nietypowa sytuacje operacja glowy tak?
Ostatnio zmieniony pn lis 26, 2018 7:26 pm przez lubiejagody1, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- bywalec
Po jakim czasie Ci doszly glosy?
- maliana
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Tak, mam wodogłowie i miałam zastawkę komorowo-otrzewnową. Założyli mi za silną i pojawiły się krwiaki na mózgu, musieli te krwiaki ewakuować. Po tym wpadłam z depresji w CHAD, potem wahania się uspokoiły, za to pojawiły się głosy i tak zdiagnozowano u mnie schizofrenię paranoidalną. Choć, jak sięgam pamięcią, to pierwsza, mała mania pojawiła się jeszcze przed operacją, 2 lata. Ale wtedy brałam 2 dawki seroxatu na depresję i myślałam, że lek zadziałał. Niestety po 3 m-cach wpadłam w taki dół, że ledwo się ruszałam. Potem był spokój względny aż do operacji. No a potem to już jazdy.
- maliana
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Diagnozę depresji miałam w 2001 roku, w 2005 miałam operację, w 2007 zaliczyłam pierwszą pełną manię, wtedy też pojawiły się głosy, ale pojedyncze, głosy na dobre rozgościły się w mojej głowie w 2011, i trwają do dziś, choć już w formie szczątkowej (pojedyncze, w nocy).
Dzieciaku! NIe masz pojęcia o czym mówiszdon_t_know_wh_y pisze: ↑pn lis 26, 2018 11:22 am schizofrenie mieć fajnie. są na nią leki. jest upośledzeniem wykluczającym cię z życia = dostajesz rentę.
nic tylko chorować.
![Exclamation :!:](./images/smilies/icon_exclaim.gif)
-
- bywalec
Zgadzam sie z powyzszym rente mozma dostac na mniej powazna chorobe i cieszyc sie zyciem
Z rozpoznaniem schizofrenii też można się cieszyć życiemlubiejagody1 pisze: ↑wt lis 27, 2018 9:41 am Zgadzam sie z powyzszym rente mozma dostac na mniej powazna chorobe i cieszyc sie zyciem
Może nie jakieś mega orgie seksualne, ale np. siedzisz sobie na kwietniku, jesz obwarzanka, a niedaleko od Ciebie uliczny grajek gra na harmonii, a kawałek dalej romański kościół z białymi wapiennymi ścianami... W tym momencie doceniasz to co masz, co wokół Ciebie.
-
- bywalec
chorzy na schizofrenie są nierozumiani. jak chodziłem do śds był taki chłopak trochę zapóźniony intelektualnie i podbiegał co jakieś krótki czas do terapeuty i mówi: mam lęk, mam lęk.hvp2 pisze: ↑wt lis 27, 2018 9:02 amDzieciaku! NIe masz pojęcia o czym mówiszdon_t_know_wh_y pisze: ↑pn lis 26, 2018 11:22 am schizofrenie mieć fajnie. są na nią leki. jest upośledzeniem wykluczającym cię z życia = dostajesz rentę.
nic tylko chorować.![]()
![]()
![]()
a terapeuta zdenerwowane mówi: to dobrze.
krzywdy wiatr, głos poranka, cień nuty słońca,
pieprzenie,
pieprzenie,
- Słonecznik1
- bywalec
nie wiem czym masz się jeszcze martwić , olej to i tak nie masz na to wpływu. A ludzie ze schizo czasem żyją w mmiare dobrze różnie to jest .Napewno nie jest to nic przyjemnego mieć negatywne objawy czy inne nieciekawe rzeczy jakby życie samo w sobie było czesto banalne .Postaraj sie nie zadręczac .
- Słonecznik1
- bywalec
postaraj sie znaleźć jakieś uspokojenie i ukojenie.