bardzo boję się schizofrenii

Dla osób szukających ogólnej pomocy i wstępnej orientacji dotyczącej choroby.
Kto umie dokładniej nazwać problem proszę pisać w działach tematycznych "Ogólnej dyskusji"

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
lubiejagody1
bywalec

bardzo boję się schizofrenii

Post autor: lubiejagody1 »

lekarka prowadząca schizofrenię u mnie wykluczyła, mam zaburzenia osobowości, a ja żyje cały czas tym, że mogę zachorować na schizofrenię, jak z tego wyjść? jak się nie zamartwiać? to wszystko przez to że przeszłam urojenia
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Re: bardzo boję się schizofrenii

Post autor: Catastrophique »

Z ta chorobą mozna zyc jak zdrowy, szxzesliwy czlowiek. Dobrze dobrane leki (a psychiatrzy sie na tym znaja) i nie chorujesz na schizofrenie tylko schizofrenia na Ciebie :). Bedzie dobrze.
Tik tak tik tak ;) | "To boldly go where no one has gone before"
lubiejagody1
bywalec

dzieki staram się ale chyba nerwice mam tez bo bardzo ale to bardzo sie boje i codziennie o tym mysle :(
Awatar użytkownika
Walet Pikowy
zaufany użytkownik

Post autor: Walet Pikowy »

To bardziej rodzaj jakieś obsesji może być u Ciebie.Niebezpieczna taka obsesja jest gdy występuje w nieszczęśliwej miłości lub platonicznej.To potrafi w człowieku siedzieć i człowiek jest bardzo nieszczęśliwy.Nawet może zrujnować życie,a nawet słyszałem o takim przypadku,że chłopak zachorował od tego na schizofrenie.Takie niestety myślenie przyciąga złą aurę.To są problemy naprawdę trudne do rozwiązania.Jesteśmy zmęczeni,emocjonalnie też,życie w naszej głowie toczy się inaczej niż w rzeczywistości.To można nazwać pewnym uzależnieniem,podobne mechanizmy,ciężko zmienić nawyki.Ta presja może być dopiero stresem,bo ciągle jesteśmy nieszczęśliwi.Nie umiemy inaczej żyć,przeszłość nas blokuje.Trzeba mieć siłę by się z takich rzeczy pozbierać.Niektórzy odpływają w uzależnienia.

Luz jest potrzebny w życiu i zdrowy.Mieć umiejętność być obowiązkowy,odpowiedzialny i też stawiający na zabawę ,rozrywkę,rozerwanie się aktywne,a nie w domu z piwem samotnie.Tak trzeba nagradzać siebie za trud w sukcesach i dzielić świętowanie z innymi.Jarać się pewnymi atrakcjami w życiu,czekać na to nawet cały rok i wtedy oderwać się od codzienności.Każdy powinien mieć wakacje choć raz w roku,bo wtedy może ten stres zrzucić z siebie,nic nie musi,nie ma presji,cieszy się chwilą.Polacy mają z tym problem.
don_t_know_wh_y
bywalec

Post autor: don_t_know_wh_y »

schizofrenie mieć fajnie. są na nią leki. jest upośledzeniem wykluczającym cię z życia = dostajesz rentę.

nic tylko chorować.
krzywdy wiatr, głos poranka, cień nuty słońca,
pieprzenie,
wiesz to nie wiersz, jak nie zrozumiesz po przeczytaniu.
lubiejagody1
bywalec

Ja mam podejrzenie dwubiegunowki i chyba taka diagnoze wole
Awatar użytkownika
maliana
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 8098683
Kontakt:

Post autor: maliana »

Ja zaczęłam chorowanie od depresji. Chorowałam na nią od dłuższego czasu, ale leczyć się zaczęłam w wieku 26 lat. Jak miałam 30 to zaliczyłam pierwszą manię, diagnoza - CHAD. Potem doszły głosy, manie ucichły, diagnoza - schizofrenia paranoidalna. I to jest moja ostatnia diagnoza. Tak, że choroba może ewoluować.
(...)swoim aniołom dał rozkaz o tobie
aby cię strzegli na wszystkich twych drogach(...)
lubiejagody1
bywalec

Maliana ale chyba Ty mialas jakas nietypowa sytuacje operacja glowy tak?
Ostatnio zmieniony pn lis 26, 2018 7:26 pm przez lubiejagody1, łącznie zmieniany 1 raz.
lubiejagody1
bywalec

Po jakim czasie Ci doszly glosy?
Awatar użytkownika
maliana
zaufany użytkownik
Kontakt:

Tak, mam wodogłowie i miałam zastawkę komorowo-otrzewnową. Założyli mi za silną i pojawiły się krwiaki na mózgu, musieli te krwiaki ewakuować. Po tym wpadłam z depresji w CHAD, potem wahania się uspokoiły, za to pojawiły się głosy i tak zdiagnozowano u mnie schizofrenię paranoidalną. Choć, jak sięgam pamięcią, to pierwsza, mała mania pojawiła się jeszcze przed operacją, 2 lata. Ale wtedy brałam 2 dawki seroxatu na depresję i myślałam, że lek zadziałał. Niestety po 3 m-cach wpadłam w taki dół, że ledwo się ruszałam. Potem był spokój względny aż do operacji. No a potem to już jazdy.
Awatar użytkownika
maliana
zaufany użytkownik
Kontakt:

Diagnozę depresji miałam w 2001 roku, w 2005 miałam operację, w 2007 zaliczyłam pierwszą pełną manię, wtedy też pojawiły się głosy, ale pojedyncze, głosy na dobre rozgościły się w mojej głowie w 2011, i trwają do dziś, choć już w formie szczątkowej (pojedyncze, w nocy).
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Post autor: hvp2 »

don_t_know_wh_y pisze: pn lis 26, 2018 11:22 am schizofrenie mieć fajnie. są na nią leki. jest upośledzeniem wykluczającym cię z życia = dostajesz rentę.

nic tylko chorować.
Dzieciaku! NIe masz pojęcia o czym mówisz :!: :!: :!:
lubiejagody1
bywalec

Zgadzam sie z powyzszym rente mozma dostac na mniej powazna chorobe i cieszyc sie zyciem
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Post autor: hvp2 »

lubiejagody1 pisze: wt lis 27, 2018 9:41 am Zgadzam sie z powyzszym rente mozma dostac na mniej powazna chorobe i cieszyc sie zyciem
Z rozpoznaniem schizofrenii też można się cieszyć życiem :!: :!: :!: :!:

Może nie jakieś mega orgie seksualne, ale np. siedzisz sobie na kwietniku, jesz obwarzanka, a niedaleko od Ciebie uliczny grajek gra na harmonii, a kawałek dalej romański kościół z białymi wapiennymi ścianami... W tym momencie doceniasz to co masz, co wokół Ciebie.
don_t_know_wh_y
bywalec

Post autor: don_t_know_wh_y »

hvp2 pisze: wt lis 27, 2018 9:02 am
don_t_know_wh_y pisze: pn lis 26, 2018 11:22 am schizofrenie mieć fajnie. są na nią leki. jest upośledzeniem wykluczającym cię z życia = dostajesz rentę.

nic tylko chorować.
Dzieciaku! NIe masz pojęcia o czym mówisz :!: :!: :!:
chorzy na schizofrenie są nierozumiani. jak chodziłem do śds był taki chłopak trochę zapóźniony intelektualnie i podbiegał co jakieś krótki czas do terapeuty i mówi: mam lęk, mam lęk.

a terapeuta zdenerwowane mówi: to dobrze.
krzywdy wiatr, głos poranka, cień nuty słońca,
pieprzenie,
wiesz to nie wiersz, jak nie zrozumiesz po przeczytaniu.
Awatar użytkownika
Słonecznik1
bywalec

Post autor: Słonecznik1 »

nie wiem czym masz się jeszcze martwić , olej to i tak nie masz na to wpływu. A ludzie ze schizo czasem żyją w mmiare dobrze różnie to jest .Napewno nie jest to nic przyjemnego mieć negatywne objawy czy inne nieciekawe rzeczy jakby życie samo w sobie było czesto banalne .Postaraj sie nie zadręczac .
Awatar użytkownika
Słonecznik1
bywalec

Post autor: Słonecznik1 »

postaraj sie znaleźć jakieś uspokojenie i ukojenie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „kto pomoże”