boję się schizofrenii

Dla osób szukających ogólnej pomocy i wstępnej orientacji dotyczącej choroby.
Kto umie dokładniej nazwać problem proszę pisać w działach tematycznych "Ogólnej dyskusji"

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
lubiejagody1
bywalec

boję się schizofrenii

Post autor: lubiejagody1 »

miałam takie rozpoznanie w szpitalu ale wykluyczono jak sobie poradzic z lekiem przed ta choroba?
Awatar użytkownika
klucz żurawi
zaufany użytkownik

Re: boję się schizofrenii

Post autor: klucz żurawi »

A mogę napisać jak radzić sobie z samą chorobą? A nie z lękiem.
Przede wszystkim zaakceptować że trzeba się leczyć. Tu może być problem. Bo gdybym sam nie uznał faktu,że jestem chory, to nikt mnie by do tego nie przekonał. I dopiero naprawde duże problemy z funkcjonowaniem sprawiły by postanowienie podjęcia leczenia. Taka specyfika tej choroby.
Kolejna sprawa to dążenie do poprawnych relacji z bliskimi. Bo gdy dojdzie do silnego epizodu te relacje spadną na łeb, na szyje. I samemu się nie zorientujesz ile w tym twojej winy. A ciężko będzie sobie poradzić samemu. Więc najważniejsze, poprawiać relacje z bliskimi gdy z powrotem dojdzie do wyciszenia objawów.
No i leki. Czasami potrafią mieć bardzo nieprzyjemne skutki uboczne. Na szczęście u każdego działają w rózny sposób. I jest ich tyle, że można dojść z psychiatrą jakie leki tobie będą najmniej upierdliwe. Takie szukanie leków moze trwać nawet i półtora roku. Z tym że, czeba je brać tak jak lekarz przepisał. Bo jeśli będziesz od początku brać w kratkę to i nie będą powodować leczenia i nie rozpoznasz czy ten konkretny lek powoduje u ciebie skutki uboczne.
No i trzeba też znaleźć lekarza który nie stosuje zasady "zalekować i po sprawie"
Awatar użytkownika
klucz żurawi
zaufany użytkownik

Tutaj była reakcja na post edena, ale była zbyt emocjonalna więc usunełem.
Awatar użytkownika
maliana
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 8098683
Kontakt:

Post autor: maliana »

Mnie tam było wszystko jedno. To tylko diagnoza. Każdy choruje inaczej. Ja np. nie miewam psychoz jako takich z urojeniami, tylko głosy. Obecnie są w stanie wyciszenia, zdarzają się pojedyncze w nocy. Ogólnie, gdyby nie depresja, czy też anhedonia i brak napędu żyłoby mi się całkiem znośnie. A tak, to raczej wegetuję, nie żyję.
(...)swoim aniołom dał rozkaz o tobie
aby cię strzegli na wszystkich twych drogach(...)
lubiejagody1
bywalec

Post autor: lubiejagody1 »

Ja wogóle głosów nigdy nie miałam tylko urojenia w stresie wykluczoną mam schizofrenię przez panią dr a i tak ta choroba mnie przeraza i to co przeszlam odbiera cala radość życia
Awatar użytkownika
klucz żurawi
zaufany użytkownik

Ale jakieś objawy miałaś? Takie co przypominają schizofrenie? Tutaj też piszą ludzie, którzy mają inne choroby przypominające schizofrenie.
I tak dodam jeszcze.
Czy musisz brać leki żeby tych objawów nie było? Bo, chociaż nie jestem pewien :think: , jest jedna z diagnoz, która nie leczona może zmienić się się w schizofrenie. Wiec jeśli chcesz mieć spokój, musisz brać leki.
------------------------------------------------------------------------------
A z tą radością życia. To teraz wyobraź sobie mnie.
Schizofrenika, który przez osiem lat gapił się w telewizor i nic więcej.
Czyli jeśli ja odzyskałem radość to ktoś bez schizofrenii też może.
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Post autor: hvp2 »

lubiejagody1 pisze: czw lis 15, 2018 6:21 pm Ja wogóle głosów nigdy nie miałam tylko urojenia w stresie wykluczoną mam schizofrenię przez panią dr a i tak ta choroba mnie przeraza i to co przeszlam odbiera cala radość życia
Gdybyś miała schizofrenię to byłabyś przekonana że jesteś zdrowa :!: :!: :!: :!:
To jest naprawdę gigantyczna praca przekonać schizofrenika że schizofrenik jest chory i że powinien się leczyć, w wielu wypadkach praca wręcz nie do wykonania.

Może wogóle nie rozważaj tego czy jesteś zdrowa czy chora, jakie masz rozpoznanie, tylko zajmij się aktywnym życiem - nauką czy pracą, hobby, życiem płciowym :D
W ogóle odpuść sobie zainteresowanie psychiatrią, bo od tego zainteresowania to się można w końcu faktycznie pochorować, a po co Ci to.
Awatar użytkownika
piotrs
zaufany użytkownik

Post autor: piotrs »

tak zgodze sie schizofrenika w chorobie ciezko jest przekonac ze jest chory
w psychozie
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Post autor: hvp2 »

piotrs pisze: czw lis 15, 2018 10:48 pm tak zgodze sie schizofrenika w chorobie ciezko jest przekonac ze jest chory
w psychozie
Hi... hi...
Poza psychozą też jest ciężko :!: :D :D :D :D
Uwierz mi na słowo :!: 8)
F20
bywalec
Status: Elektrotechnik
Gadu-Gadu: 63718896

Post autor: F20 »

A ja się w schizofrenii najbardziej boję skutków ubocznych leków, tych nieodwracalnych. No i takiego przesadnego leczenia, jakby kazdy w Polsce był najgorszym przypadkiem tej choroby.
ODPOWIEDZ

Wróć do „kto pomoże”