badania krwi
Moderator: moderatorzy
-
- zaufany użytkownik
badania krwi
jakie badania krwi nalezy robic np w okresie co 6 miesiecy?
Re: badania krwi
Próby wątrobowe (ALAT, ASPAT i bilirubina), morfologię i OB.
- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
A dlaczego trzeba robić właśnie te badania?hvp2 pisze:Próby wątrobowe (ALAT, ASPAT i bilirubina), morfologię i OB.
- lea
- zaufany użytkownik
Witaj,
Próby wątrobowe pewnie dlatego, że przez kilka lat regularnego brania leków można mieć zniszczoną wątrobę, a morfologia i ob pewnie tak dla kontrolii, lae to pewnie raz na rok wystarczy zrobić.
Pozdrawiam!
Próby wątrobowe pewnie dlatego, że przez kilka lat regularnego brania leków można mieć zniszczoną wątrobę, a morfologia i ob pewnie tak dla kontrolii, lae to pewnie raz na rok wystarczy zrobić.
Pozdrawiam!
- Constantius
- zaufany użytkownik
I lekarz daje chętnie takie skierowanie na badania?
Musi być ktoś kogo nie znam, a kto zawładnął mna, moim życiem, śmiercią, tą kartką
- Kiciuś_XXL
- moderator
Dziś korzystając z okazji, że mam wolne od pracy zrobiłem sobie próby wątrobowe(płatnie). Codziennie biorę olanzapinę, popijam alkohol, ale nie wszytko zjadam, raczej mniej tłustego, mniej słodyczy. Czasem Esseliv.
W tym roku w czasie okresu przedświątecznego jest mniej alko w porównaniu z poprzednim rokiem, ale jednak jest.
Wyniki wyglądają prawie zadowalająco.
Rok temu kiedy wręcz nie mogłem się odpędzić od imprez mogło się to źle skończyć. Źle się prowadziłem to racja. Nie jestem singlem, jestem mężem i ojcem więc naturalnie powinienem być bardziej odpowiedzialny, bo miałby po mnie kto płakać, nad moim grobem.
Tak wyglądały wyniki rok temu.
W tym roku w czasie okresu przedświątecznego jest mniej alko w porównaniu z poprzednim rokiem, ale jednak jest.
Wyniki wyglądają prawie zadowalająco.
Rok temu kiedy wręcz nie mogłem się odpędzić od imprez mogło się to źle skończyć. Źle się prowadziłem to racja. Nie jestem singlem, jestem mężem i ojcem więc naturalnie powinienem być bardziej odpowiedzialny, bo miałby po mnie kto płakać, nad moim grobem.
Tak wyglądały wyniki rok temu.
Nadal masz GGTP powyżej normy, choć jest tu lepiej niż w poprzednim badaniu.
Mało wiem o GGTP, ale gdzieś czytałem, że ten parametr służy m.in. do monitorowania, czy alkoholicy zachowują abstynencję czy też powrócili do picia.
Mało wiem o GGTP, ale gdzieś czytałem, że ten parametr służy m.in. do monitorowania, czy alkoholicy zachowują abstynencję czy też powrócili do picia.
- Kiciuś_XXL
- moderator
Zdecydowanie lepiej. Co mnie cieszy. Wątroba szybko się regeneruje. Z tymi wynikami przed rokiem pobiegłem do internisty i zalecił brać lekarstwa. Po trzech tygodniach wyniki były o niebo lepsze.
wyniki z 21.12.2016
wyniki z 10.01.2017
Zrobiłem wtedy też USG jamy brzusznej i wyniki były dobre. Jeszcze niepokoją mnie kiszki. Może się w końcu przełamię i zrobię sobie kolonoskopie.
Muszę dbać o swoje zdrowie, zwłaszcza, że pomimo choroby mam pracę, rodzinkę i żyje mi się teraz dobrze. Wiadomo, trafiają się gorsze dni, złe samopoczucie, stres, napięcia. W zasadzie jest lepiej niż gorzej. Jestem w remisji od 12 lat i nie mam objawów schizofrenii. Co prawda niektóre objawy takie jak syndrom RLS, tiki nerwowe, paraliż przysenny się nasiliły przez psychotropy, bo są to zaburzenia na tle neurologicznym jednak da się żyć. Jak to mówią mogło być gorzej. Raczej jestem zadowolony z życia. Nie wiem jak się będzie życie układało w przyszłości, ale na razie liczy się tu i teraz.
wyniki z 21.12.2016
wyniki z 10.01.2017
Zrobiłem wtedy też USG jamy brzusznej i wyniki były dobre. Jeszcze niepokoją mnie kiszki. Może się w końcu przełamię i zrobię sobie kolonoskopie.
Muszę dbać o swoje zdrowie, zwłaszcza, że pomimo choroby mam pracę, rodzinkę i żyje mi się teraz dobrze. Wiadomo, trafiają się gorsze dni, złe samopoczucie, stres, napięcia. W zasadzie jest lepiej niż gorzej. Jestem w remisji od 12 lat i nie mam objawów schizofrenii. Co prawda niektóre objawy takie jak syndrom RLS, tiki nerwowe, paraliż przysenny się nasiliły przez psychotropy, bo są to zaburzenia na tle neurologicznym jednak da się żyć. Jak to mówią mogło być gorzej. Raczej jestem zadowolony z życia. Nie wiem jak się będzie życie układało w przyszłości, ale na razie liczy się tu i teraz.
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
Tiki nerwowe nasilają się po łączeniu leków i alkoholu.A ty bierzesz do tego olanzapinę ona z alkoholem tak działa.Wiem,bo jak kiedyś brałem wypiłem więcej to w pracy ręce się trzęsły bardzo.Już nie mówię o tikach,bo to pewnie też od tego się bierze.
- wowo
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 9697465
Dzisiaj dostałem list i skierowanie na badania krwi i uryny. Byłem w przychodni i ustaliłem kolejność wizyt, pierwsze badanie krwi, kilka dni po badaniu zaniosę urynę i pół godzinne spotkanie z lekarzem. Ogólnie czuję się dobrze ale nie zaszkodzi zrobić badań.
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
Niektóre choroby nie mają widocznych objawów.wowo21975 pisze: ↑śr sie 08, 2018 11:56 pm Dzisiaj dostałem list i skierowanie na badania krwi i uryny. Byłem w przychodni i ustaliłem kolejność wizyt, pierwsze badanie krwi, kilka dni po badaniu zaniosę urynę i pół godzinne spotkanie z lekarzem. Ogólnie czuję się dobrze ale nie zaszkodzi zrobić badań.
- wowo
- zaufany użytkownik
Tak, dlatego warto się zbadać.Tup pisze: ↑czw sie 09, 2018 12:25 amNiektóre choroby nie mają widocznych objawów.wowo21975 pisze: ↑śr sie 08, 2018 11:56 pm Dzisiaj dostałem list i skierowanie na badania krwi i uryny. Byłem w przychodni i ustaliłem kolejność wizyt, pierwsze badanie krwi, kilka dni po badaniu zaniosę urynę i pół godzinne spotkanie z lekarzem. Ogólnie czuję się dobrze ale nie zaszkodzi zrobić badań.
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
Ja staram się profilaktycznie badać co się da na NFZ,a nawet czasem prywatnie,ale rzadko.Ostatnio miałem takie szczęście,że miałem sporo badań za darmo i nadal takowe robię.Ważne choć raz w roku zrobić badanie wątroby.
- wowo
- zaufany użytkownik
Ostatnio były szwagier miał problemy ze zdrowiem, za 200 zł zrobił badania po za kolejnością i od ręki.
- raichu
- zaufany użytkownik
- Status: trener pokemon
Ja jak brałem ostatnio solian miałem badania na prolaktynę i miałem zbyt wysoką 50-70 dlatego lekarz zmienił mi lek. Raz miałem morfologię i poza podwyższoną hemoglobiną 19 miałem wszystko w normie.
- wowo
- zaufany użytkownik
Czekam na skierowanie na badania krwi w celu sprawdzenia prolaktyny. Ostatnim razem spadła i lekarz chce się upewnić czy spadek jest stały. Planuje zmniejszyć mi dawkę leku, biorę 400mg amisulpride na dobę f20 pozytywy.
Nie wiem, czy czasem badanie OB nie zostało całkowicie zastąpione przez badanie (białka) CRP. Oba wykazują stany zapalne. Ciekawostką jest też, że u rdzennych Polaków norma dla poziomu białych krwinek jest wyższa niż w krajach zachodnich...
Z resztą, co za różnica, skoro niektóre leki (klozapina, olanzapina) trzymają leukocyty na bardzo niskim poziomie, tak że leukocytoza nie może być stwierdzona, czyli jest utajona?
- PanSerduszko
- zaufany użytkownik
a jak wykonać badania krwi bez pobrania krwi oraz bez ukucia ?
jak można to łątwo zrobić ?
ile kosztuje taki rentgen, albo skan osoby żywej, by wciskając przycisk on jednak informował o naszym stanie krwi ?
jak można to łątwo zrobić ?
ile kosztuje taki rentgen, albo skan osoby żywej, by wciskając przycisk on jednak informował o naszym stanie krwi ?
a oto moja noga