Czy ktoś się orientuje w rentach?
Moderator: moderatorzy
Czy ktoś się orientuje w rentach?
Zdiagnozowano u mnie zespół paranoidalny F20. Mam 26 lat i żeby dostać rentę potrzebuję 4 przepracowanych lat (okres składkowy). Teraz jestem na zasiłku chorobowym. Nie wrócę już do mojej pracy. Choroba powstała po okresie, w którym się nie uczyłem więc na rentę socjalną nie mam co liczyć. Czy okres przepracowanych 3 lat i trochę, które przepracowałem (głównie na umowach zlecenie) liczy się do stażu pracy liczonego przez ZUS ? Czy świadczenie rehabilitacyjne, o które będę się ubiegał liczy się do lat pracy- słyszałem, że tak? Gdybym dostał to świadczenie np. na rok i zaliczyliby mi okresy składkowe z 3 lat i kilku miesięcy to chyba otrzymałbym rentę z tytułu niezdolności do pracy? Dobrze myślę, czy źle? Czy ktoś wyprowadzi mnie z błędu? Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony ndz maja 04, 2014 2:19 pm przez AB, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Czy ktoś się orientuje w rentach?
I czy jeżeli podjąłbym studia doktoranckie to przyznanoby mi rentę socjalną ze względu to, że się uczę? Czy też niezdolność do pracy powstała w momencie kiedy nie uczyłem się i dlatego nie przysługuje mi renta socjalna? Czytam te przepisy popieprzone i nie wiem co mam o tym myśleć 

renta socjalna należy się tylko i wyłącznie w przypadku zachorowania w czasie nauki. Jeśli miałeś umowę zlecenie i miałeś odprowadzane składki do zusu to nie powinno być problemu jeśli o to chodzi.
- Mickey
- zaufany użytkownik
- Status: pracuję
Nie do końca. Renta socjalna należy się jeśli całkowita niezdolność do pracy powstała W ZWIĄZKU z uszczerbkiem na zdrowiu powstałym w czasie nauki w wieku do 25 lat.leonidas pisze:renta socjalna należy się tylko i wyłącznie w przypadku zachorowania w czasie nauki. Jeśli miałeś umowę zlecenie i miałeś odprowadzane składki do zusu to nie powinno być problemu jeśli o to chodzi.
Czy zanim zdiagnozowano ci f20 byłeś u jakiegoś lekarza z jakimiś objawami związanymi z chorobą i masz na to papiery? Jeśli tak, to masz szansę na rentę socjalną.
Witam!
Jeśli chodzi o renty, to do renty chorobowej trzeba mieć odpowiedni staż pracy, tzw. okresy składkowe i nieskładkowe. A o rentę socjalną mogą się starać osoby, które zachorowały w trakcie nauki w szkole lub studiów, do 25 roku życia. I jeśli się starasz o rentę socjalną, to trzeba mieć dobrze udokumentowaną historię choroby, czyli wypisy ze szpitala, z karty choroby- wizyty u lekarza, bo inaczej renty nie dostaniesz!
Jeśli chodzi o renty, to do renty chorobowej trzeba mieć odpowiedni staż pracy, tzw. okresy składkowe i nieskładkowe. A o rentę socjalną mogą się starać osoby, które zachorowały w trakcie nauki w szkole lub studiów, do 25 roku życia. I jeśli się starasz o rentę socjalną, to trzeba mieć dobrze udokumentowaną historię choroby, czyli wypisy ze szpitala, z karty choroby- wizyty u lekarza, bo inaczej renty nie dostaniesz!
Oj, znam parę młodych osób którym należy się renta socjalna, jak byk, lecz ledwie dostają sam dodatek pielęgnacyjny od MOPSu. Trzeba się tutaj chyba nawet posilić interwencją prawną. Z tego co widać, robi się te świństwo głównie osobom mieszkającym z rodzicami.
Małym ludziom to bardzo przeszkadza gdy jesteś kimś. A jak nie płyniesz ze śmieciami jak inni, to dopiero Cię będą zwalczali!
Masz rację, ale nie wszystkim ludziom dają.
-
- zarejestrowany użytkownik
A czy mozna jednocześnie pobierac rente po zmarlym ojcu ze.wzgledu na uczenie sie w szkole (renta rodzinna) i rente z powodu choroby psychicznej f20 ??
- piotrs
- zaufany użytkownik
nie wiem trzeba miec przepracowane 5 lat do
mozesz starac sie o ZASILEK STALY z MOPS jaknie dostaniesz renty
to 500zl zawsze cos lepiej niz nic ustalasz stopien niepelnosprawnosci tylko
udowodnii ze zachorowales w trakcie nauki do 26roku ja probowalem mi nie dali
mozesz starac sie o ZASILEK STALY z MOPS jaknie dostaniesz renty
to 500zl zawsze cos lepiej niz nic ustalasz stopien niepelnosprawnosci tylko
udowodnii ze zachorowales w trakcie nauki do 26roku ja probowalem mi nie dali