Jest jeszcze ciało które wpływ ma na jedno i drugie.Makoto pisze: ↑sob sie 04, 2018 12:21 pmDokladnie.Juliusz Bulwa pisze: ↑sob sie 04, 2018 10:14 am Dusza i mózg to dwa pojęcia opisujące dokładnie to samo. Materia i duchowość są ze sobą ściśle związane.
Gdy mózg choruje to cierpi dusza, gdy cierpi dusza to mózg choruje.
Szaleństwo - choroba duszy czy mózgu?
Moderator: moderatorzy
- wowo
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 9697465
Re: Szaleństwo - choroba duszy czy mózgu?
Inną duchowość wytworzy mózg człowieka, inną krokodyla a jeszcze inną istoty pozaziemskiej żyjącej w innym środowisku i innej ewolucji swojego rodzajuJuliusz Bulwa pisze: ↑sob sie 04, 2018 10:14 am Dusza i mózg to dwa pojęcia opisujące dokładnie to samo. Materia i duchowość są ze sobą ściśle związane.

-
- zaufany użytkownik
- Status: portier
Tak racjaMakoto pisze: ↑czw sie 02, 2018 12:37 pm Tego wszystkiego co sie dzieje w mozgu i jak on dziala nikt nie ogarnie na 100% To tak jakby naukowcy chcieli zobaczyc dusze i ja zbadac. Nie jestesmy miesem, jestesmy ludzmi, zywa istota o swojej unikalnej osobowosci i uczuciach wyzszych. Rownie dobrze mogliby zobaczyc na wlasne oczy co jest po smierci. Niemozliwe i tyle.
- Niemamnie
- zaufany użytkownik
- Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu
Dlatego że duchowość wynika z pracy mózgu.cezary123 pisze: ↑pn sie 06, 2018 9:40 amInną duchowość wytworzy mózg człowieka, inną krokodyla a jeszcze inną istoty pozaziemskiej żyjącej w innym środowisku i innej ewolucji swojego rodzajuJuliusz Bulwa pisze: ↑sob sie 04, 2018 10:14 am Dusza i mózg to dwa pojęcia opisujące dokładnie to samo. Materia i duchowość są ze sobą ściśle związane.
![]()
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
I jeszcze z reakcji umysłu ze środowiskiem czyli ewolucji.Juliusz Bulwa pisze:Dlatego że duchowość wynika z pracy mózgu.
Na planetach, na których niebo nie jest niebieskie (ze względu na inny skład atmosfery), istoty wierzące inaczej wyobrażają sobie Stwórcę, zwiewne pastelowe postaci anielskie, podróż duszy po śmierci z powierzchni ekosystemu czy inne sprawy niebieskie.
- Niemamnie
- zaufany użytkownik
- Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu
W drugą stronę też to działa, praca mózgu wynika z duchowości.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
mózg pracuje dla umysłu ale i go ogranicza, a co to jest dusza czy duch nie wiem, czasami mam wrażenie, że to coś niematerialnego co jest jak komputer tj zbiera dane, porządkuje i operuje na danych, ale tylko w niewielkim stopniu kieruje umysłem a przez niego mózgiem, ducha nie obowiązują prawa fizyki czy chemii, nawet psychologia nie wiem czy ma wpływ na dusze, ale obowiązują go prawa moralne, a na ich straży wydaje się nam stoi aparat sprawiedliwości i religia
z tą strażą praw moralnych to idealizm nie realizm, wiemy jak jest, najwięcej mamy z dóbr duchowych im mniej zależy nam na materialnych, ale dobra materialne to też nośniki i zapisy wiedzy i mądrości, choć nie wszystko co zapisane to mądre czy dobre, więc nie każdy biedak to filozof i nie każdy bogaty jest mądry, tak samo można powiedzieć że nie każdy biedak jest głupi,
- lasta
- bywalec
- Kontakt:
Religia nie uleczy duszy czy mózgu, jedynie Bóg to może zrobić, a być wiernym Bogu, cóż to znaczy, gdy jest się biednym i chce się mieć rozrywki?
Szukam osób do wspólnej znajomości z bliskich mi okolic, również Warszawy
- wowo
- zaufany użytkownik
Nawet kiedy byłem chory to stan ducha był zdrowy. Teraz gdy jestem w remisji to nie odczuwam problemów natury duchowej, ale tylko dlatego że odsunąłem religię na bok bo zakłócała mój spokój ducha. Teraz jest ok.
Jeszcze jeden filmik o schizofrenii. Wywiad ze schizofrenikiem.
[youtube]BtEYHEmKP-o[/youtube]
[youtube]BtEYHEmKP-o[/youtube]
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
Jedno i drugie.
- wowo
- zaufany użytkownik
Duch pozostaje zdrowy, mózg już nie. Można być słabym psychicznie ale silnym duchem i dzięki temu można w życiu coś osiągnąć.
Wysłane z mojego ONEPLUS A6003 przy użyciu Tapatalka
Bardziej bym obstawiał, że jak duch choruje to objawy widać na chorym ciele i umyśle. W zdrowym ciele zdrowy duch. Jak duch próchnieje ciało choruje. Silny psychicznie człowiek nigdy nie doprowadzi do choroby ducha. Inaczej, w silnym ciele silny duch.wilczypazur pisze: ↑ndz cze 02, 2019 7:45 pm Duch pozostaje zdrowy, mózg już nie. Można być słabym psychicznie ale silnym duchem i dzięki temu można w życiu coś osiągnąć.
- wowo
- zaufany użytkownik
Piszę tak z perspektywy siebie samego, ponieważ zawsze kiedy byłem chory to jednak miałem tą wewnętrzną siłę żeby ponownie się podnieść. Teraz bardzo dbam o to by znów nie upaść bo nie wiem ile jeszcze tej wewnętrznej siły mam aby kolejny raz wyjść z sytuacji kryzysowej.
Siła wewnętrzna jest niezmienna, jeśli była to będzie nadal. Człowiek silny nie stanie słabym nawet w obliczu nieszczęść czy choroby. Ale człowiek słaby może stawać się silnym poprzez pracę nad sobą.
- wowo
- zaufany użytkownik
Właśnie dzisiaj policja zabrała mężczyznę chorego psychicznie, wykrzykiwał jakieś rzeczy o gwałconych dzieciach przez kogoś. Przyjechała policja i powiedzieli że chcą mu pomóc i siłą go chyba zabrali. Tak to się kończy kiedy nie bierze się leków. Rzecz działa się w UK.
Musi być spokój i porządek oraz ład to podstawa. Jak ktoś wyłamuje się z ogólnie przyjętych zasad społecznych musi liczyć się z interwencja służb porządkowych.
- wowo
- zaufany użytkownik
Niestety gość ten był nieobliczalny.