Znaczenie dwóch pojęć

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Meduzola
zaufany użytkownik

Znaczenie dwóch pojęć

Post autor: Meduzola »

Cztery lata temu zetknęłam się z określeniem "zaburzenie funkcji poznawczych..."w odniesieniu do schizofrenii. Ale nie mówi się o osłabionej "pamięci krótkoterminowej". Czy między obojgiem można postawić znak równości?
Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik
Status: Karuṇā करुणा
Gadu-Gadu: bla bla

Re: Znaczenie dwóch pojęć

Post autor: Dobro »

pamięć zawiera się w możliwościach poznawczych człowieka
Niech wszyscy będą szczęśliwi
Niech wszyscy będą zdrowi
Niech wszyscy dostrzegają dobro
Oby nikt już nie cierpiał
Awatar użytkownika
amigo
zaufany użytkownik

Post autor: amigo »

Wydaje mi sie ze jedno z drugim sie uzupelnia, czyli mozna postawic znak rownosci.Zaburzenie funkcji poznawczych laczy sie z oslabieniem pamieci krotkotrwalej.1=1 :P
Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik
Status: Karuṇā करुणा
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: Dobro »

Ale to nie tylko STM, jest uwaga, percepcja, zmysły, kodowanie, pamięć długotrwała, pamięć, prospektywna, nawet zbiorowa i więcej tego. Jak dla mnie to różne funkcje potrzebne jako całość.
Niech wszyscy będą szczęśliwi
Niech wszyscy będą zdrowi
Niech wszyscy dostrzegają dobro
Oby nikt już nie cierpiał
Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

Post autor: Bright Angel »

Meduzola pisze: wt lip 17, 2018 10:20 pm Cztery lata temu zetknęłam się z określeniem "zaburzenie funkcji poznawczych..."w odniesieniu do schizofrenii. Ale nie mówi się o osłabionej "pamięci krótkoterminowej". Czy między obojgiem można postawić znak równości?
Osłabiona pomięć krótkoterminowa jest tylko jednym z wielu zburzeń funkcji poznawczych.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Awatar użytkownika
Meduzola
zaufany użytkownik

Post autor: Meduzola »

Słowo "poznawczy" w terminologii psychiatrycznej, odnoszący się do procesów intelektualnych jako takich, czyli głównie przetwarzania zewnętrznych i wewnętrznych bodźców, wywodzi się raczej od słowa "kognitiv"/ "cognitiv", czyli słowo "poznawczy" to błąd tłumacza, i to na bardzo szeroką skalę..! (Niestety nie doszłam, do którego niedojdy to się sprowadza). Bo "poznanie" to termin filozoficzny (XVIII w.) wywodzący się od "erkennen"- poznawać coś jako coś. Np. "Er hat mich wieder erkannt"- "On mnie rozpoznał". Jak u Emmanuela Kanta: "rzeczy w sobie" ("Dinge an sich"), "rzeczy dla siebie" ("Dinge für sich)- poznawać, rozpoznawać. Jak mi lekarz powiedział tych kilka lat temu, że mam totalne osłabione funkcje poznawcze (byłam pod wpływem silnego stresu, miałam silną akatyzję, osłabione mięśnie i bardzo chciało mi się palić), to miałam ochotę mu powiedzieć, "A pan ma osłabionego ...uja poznawczego". W terapii poznawczo-behawioralnej- najgłupszej z możliwych- chodzi o to, żebyśmy coś "erkennen" (rozpoznawać coś jako coś, utożsamiać się z czymś), a następnie to "an-erkennen"- uznawać, jako rodzaj dogmatu czy paradygmatu, np. świat jest doskonały, ludzie nie są nastawieni do nas złowrogo...
ODPOWIEDZ

Wróć do „definicje pojęć, często zadawane pytania”