Raport: lepiej nie chorować psychicznie
Moderator: moderatorzy
- Necro
- zaufany użytkownik
Raport: lepiej nie chorować psychicznie
Dziesiątki tysięcy bezsilnych, pozbawionych jakichkolwiek praw ludzi. Zamkniętych za murami szpitali i instytucji opiekuńczych. Zredukowanych do roli obiektów. Milczących, bo odebrano im głos. Osoby z zaburzeniami psychicznymi to jedna z najsłabszych i najbardziej narażonych na wykluczenie grup. Niezależnie od tego, czy żyją w Polsce, Irlandii, na Litwie czy we Francji, są traktowani jak obywatele drugiej kategorii, których dla lepszego samopoczucia „zdrowej części społeczeństwa” należy odizolować. Taki posępny obraz przedstawia przygotowany przez Mental Health Europe (MHE) raport „Mapowanie i zrozumienie wykluczenia w Europie”. http://www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/639259
- Bratnia dusza
- zaufany użytkownik
- Status: Rencista
Re: Raport: lepiej nie chorować psychicznie
Tak, to straszne. Nie byłem nigdy w miejscu o zaostrzonym rygorze i wystarczy co widziałem i co przeżyłem na zwykłych oddziałach. Tam też jest się pozbawionym głosu a sprzeciw może skoczyć się w pasach, tylko ze z różnicą ze nie tygodniami, miesiącami, latami - na zawsze.
Zawsze byłem zdania, ze my nawet za drobne przestępstwo możemy dostać DOŻYWOCIE. Nie w więzieniu z nazwy a w zamkniętej i identycznie okratowanej celi. Tylko coś mi mówi ze wolał bym więzienie, a Wy?
Za morderstwo dają zwykle 25 lat i ma się cel i wizje wyjścia. My trafiając do takiej placówki wyjścia raczej nigdy nie uswiadczymy.
Zawsze byłem zdania, ze my nawet za drobne przestępstwo możemy dostać DOŻYWOCIE. Nie w więzieniu z nazwy a w zamkniętej i identycznie okratowanej celi. Tylko coś mi mówi ze wolał bym więzienie, a Wy?
Za morderstwo dają zwykle 25 lat i ma się cel i wizje wyjścia. My trafiając do takiej placówki wyjścia raczej nigdy nie uswiadczymy.
- jak mogę im przebaczyć?
- gdybyś ich nie potępił nie musiałbyś przebaczać
de mello - minuta mądrości
Po wprowadzeniu ustawy "o bestiach" nie jest to takie oczywiste. Po zakończeniu wyroku można trafić do zamkniętego ośrodka dla niebezpiecznych przestępców na termin bliżej nieokreślony.Bratnia dusza pisze: ↑wt sty 23, 2018 5:37 pm Tylko coś mi mówi ze wolał bym więzienie, a Wy?
- Bratnia dusza
- zaufany użytkownik
Tak, ale np. masz rok do odsiadki za pierdołę, to jednak więzienie nie jest domyślnie w jedną stronę. Jak ktoś by świrował w więzieniu to siłą rzeczy trafi do szpitala zamkniętegoPetruccio pisze: ↑wt sty 23, 2018 5:40 pmPo wprowadzeniu ustawy "o bestiach" nie jest to takie oczywiste. Po zakończeniu wyroku można trafić do zamkniętego ośrodka dla niebezpiecznych przestępców na termin bliżej nieokreślony.Bratnia dusza pisze: ↑wt sty 23, 2018 5:37 pm Tylko coś mi mówi ze wolał bym więzienie, a Wy?
- AgnieszkaSylwia
- zaufany użytkownik
W telewizji jakieś wzrosty gospodarcze: Pan Premier dumny z Polski! A 70% osób z naszą diagnozą: zasiłek, renta, upadlające komisje lekarskie, zwierzenia przed półgłówkami psychiatrami... Zapomnieli o nas, a my wegetujemy!!! Nerwy mi puściły. Zobaczyłam Pana Prezydenta u cichociemnych, dwulicowych Szwajcarów, co wykreowali tego pędraka Eugena Bleulera i jeszcze ostra kłótnia z mamą...
- AgnieszkaSylwia
- zaufany użytkownik
Jednego Żyda kocham, Zygmunta Freuda, a Bleulerowi życzę, żeby się w piekle smażył. W Davos to można skakać na bambus liście pompować i schodząc po schodkach, machać subtelnie do kamery...
- AgnieszkaSylwia
- zaufany użytkownik
Taaak, dziękujemy Bleulerowi, że nazywają nas schizofrenikami!!! Panie Freud, Bóg mnie stworzył, jaką jestem, ale ja nie chcę swojej łechtaczki, ona życie mi utrudnia i histeryzuję. To Szwajcaria ma największy odsetek samobójstw w Europie, to ja nie chcę ich leków!!!
- Necro
- zaufany użytkownik
Nie trzeba brać do głowy tego bo w pojedynkę i tak tego świata nie zmienimy Meduzola olej to szkoda nerwów na tych leszczy ;)
- Bratnia dusza
- zaufany użytkownik
głowa mnie od tego robolała
- AgnieszkaSylwia
- zaufany użytkownik
Zażyłam o 20-tej 6 mg Estazolamiku i piję już poranną kawę. Schizofrenia to żadne rordwojenie umysłu! Dementia praecox: osłabiona pamięć krótkoterminowa/robocza, autyzm w pewnym stopniu, ogromna wrażliwość. A co do zabierania nam prawa głosu: "Nie zdążysz zabrać mojego mikrofonu, zanim prawda dotrze w uszy TWOJE, nie zdążysz wyłączyć prądu (...) Ostrym żądłem wbiję się w TWE sny, by za każdym razem przypominać, że jestem, że żyję, że istnieję!"
-
- bywalec
- Status: -
- Gadu-Gadu: -
a pieklo istnieje dla takich wlasnie ludzi uwierzcie gość co to przezyl przez 9 min wstawiłem film opowiadal ze nawet dla największego wroga czy binladena czy hitlera nie zyczylbys tego zebys wiedział co tam jest i najgorsze ze cala wiecznosc
- pix07
- zarejestrowany użytkownik
A kto pytam się określa jak bardzo jesteśmy psychiczni.
Gdzie skala chorób psychicznych.
Wiadomo trzeba brać leki ale czy do końca życia ?
Gdzie skala chorób psychicznych.
Wiadomo trzeba brać leki ale czy do końca życia ?