Raport: lepiej nie chorować psychicznie

właściwa organizacja opieki nad chorymi

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Necro
zaufany użytkownik

Raport: lepiej nie chorować psychicznie

Post autor: Necro »

Dziesiątki tysięcy bezsilnych, pozbawionych jakichkolwiek praw ludzi. Zamkniętych za murami szpitali i instytucji opiekuńczych. Zredukowanych do roli obiektów. Milczących, bo odebrano im głos. Osoby z zaburzeniami psychicznymi to jedna z najsłabszych i najbardziej narażonych na wykluczenie grup. Niezależnie od tego, czy żyją w Polsce, Irlandii, na Litwie czy we Francji, są traktowani jak obywatele drugiej kategorii, których dla lepszego samopoczucia „zdrowej części społeczeństwa” należy odizolować. Taki posępny obraz przedstawia przygotowany przez Mental Health Europe (MHE) raport „Mapowanie i zrozumienie wykluczenia w Europie”. http://www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/639259
Awatar użytkownika
Bratnia dusza
zaufany użytkownik
Status: Rencista

Re: Raport: lepiej nie chorować psychicznie

Post autor: Bratnia dusza »

Tak, to straszne. Nie byłem nigdy w miejscu o zaostrzonym rygorze i wystarczy co widziałem i co przeżyłem na zwykłych oddziałach. Tam też jest się pozbawionym głosu a sprzeciw może skoczyć się w pasach, tylko ze z różnicą ze nie tygodniami, miesiącami, latami - na zawsze.

Zawsze byłem zdania, ze my nawet za drobne przestępstwo możemy dostać DOŻYWOCIE. Nie w więzieniu z nazwy a w zamkniętej i identycznie okratowanej celi. Tylko coś mi mówi ze wolał bym więzienie, a Wy?

Za morderstwo dają zwykle 25 lat i ma się cel i wizje wyjścia. My trafiając do takiej placówki wyjścia raczej nigdy nie uswiadczymy.
- jak mogę im przebaczyć?
- gdybyś ich nie potępił nie musiałbyś przebaczać

de mello - minuta mądrości
Awatar użytkownika
Petruccio
zaufany użytkownik

Post autor: Petruccio »

Bratnia dusza pisze: wt sty 23, 2018 5:37 pm Tylko coś mi mówi ze wolał bym więzienie, a Wy?

Za morderstwo dają zwykle 25 lat i ma się cel i wizje wyjścia. My trafiając do takiej placówki wyjścia raczej nigdy nie uswiadczymy.
Po wprowadzeniu ustawy "o bestiach" nie jest to takie oczywiste. Po zakończeniu wyroku można trafić do zamkniętego ośrodka dla niebezpiecznych przestępców na termin bliżej nieokreślony.
Obrazek
Awatar użytkownika
Bratnia dusza
zaufany użytkownik

Petruccio pisze: wt sty 23, 2018 5:40 pm
Bratnia dusza pisze: wt sty 23, 2018 5:37 pm Tylko coś mi mówi ze wolał bym więzienie, a Wy?

Po wprowadzeniu ustawy "o bestiach" nie jest to takie oczywiste. Po zakończeniu wyroku można trafić do zamkniętego ośrodka dla niebezpiecznych przestępców na termin bliżej nieokreślony.
Tak, ale np. masz rok do odsiadki za pierdołę, to jednak więzienie nie jest domyślnie w jedną stronę. Jak ktoś by świrował w więzieniu to siłą rzeczy trafi do szpitala zamkniętego

Awatar użytkownika
AgnieszkaSylwia
zaufany użytkownik

Post autor: AgnieszkaSylwia »

W telewizji jakieś wzrosty gospodarcze: Pan Premier dumny z Polski! A 70% osób z naszą diagnozą: zasiłek, renta, upadlające komisje lekarskie, zwierzenia przed półgłówkami psychiatrami... Zapomnieli o nas, a my wegetujemy!!! Nerwy mi puściły. Zobaczyłam Pana Prezydenta u cichociemnych, dwulicowych Szwajcarów, co wykreowali tego pędraka Eugena Bleulera i jeszcze ostra kłótnia z mamą...
Awatar użytkownika
AgnieszkaSylwia
zaufany użytkownik

Jednego Żyda kocham, Zygmunta Freuda, a Bleulerowi życzę, żeby się w piekle smażył. W Davos to można skakać na bambus liście pompować i schodząc po schodkach, machać subtelnie do kamery...
Awatar użytkownika
AgnieszkaSylwia
zaufany użytkownik

Taaak, dziękujemy Bleulerowi, że nazywają nas schizofrenikami!!! Panie Freud, Bóg mnie stworzył, jaką jestem, ale ja nie chcę swojej łechtaczki, ona życie mi utrudnia i histeryzuję. To Szwajcaria ma największy odsetek samobójstw w Europie, to ja nie chcę ich leków!!!
Awatar użytkownika
Necro
zaufany użytkownik

Post autor: Necro »

Nie trzeba brać do głowy tego bo w pojedynkę i tak tego świata nie zmienimy Meduzola olej to szkoda nerwów na tych leszczy ;)
Awatar użytkownika
Bratnia dusza
zaufany użytkownik

głowa mnie od tego robolała

Awatar użytkownika
AgnieszkaSylwia
zaufany użytkownik

Zażyłam o 20-tej 6 mg Estazolamiku i piję już poranną kawę. Schizofrenia to żadne rordwojenie umysłu! Dementia praecox: osłabiona pamięć krótkoterminowa/robocza, autyzm w pewnym stopniu, ogromna wrażliwość. A co do zabierania nam prawa głosu: "Nie zdążysz zabrać mojego mikrofonu, zanim prawda dotrze w uszy TWOJE, nie zdążysz wyłączyć prądu (...) Ostrym żądłem wbiję się w TWE sny, by za każdym razem przypominać, że jestem, że żyję, że istnieję!"
Maniuś
bywalec
Status: -
Gadu-Gadu: -

Post autor: Maniuś »

a pieklo istnieje dla takich wlasnie ludzi uwierzcie gość co to przezyl przez 9 min wstawiłem film opowiadal ze nawet dla największego wroga czy binladena czy hitlera nie zyczylbys tego zebys wiedział co tam jest i najgorsze ze cala wiecznosc
Awatar użytkownika
pix07
zarejestrowany użytkownik

Post autor: pix07 »

A kto pytam się określa jak bardzo jesteśmy psychiczni.

Gdzie skala chorób psychicznych.

Wiadomo trzeba brać leki ale czy do końca życia ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „opieka medyczna i społeczna, praca, prawo”