Nowe kawałki

Moderator: moderatorzy

fotex
zaufany użytkownik

Nowe kawałki

Post autor: fotex »

z
Ostatnio zmieniony ndz maja 20, 2018 7:36 am przez fotex, łącznie zmieniany 1 raz.
domik
zaufany użytkownik

Re: Nowe kawałki

Post autor: domik »

Hej

Muszę Cię zmieszać z błotem ale się nie przejmuj, każdy początkujący tak ma:
1. nie ma melodii żadnej w tych songach - proponuję żebyś zapoznał się z budową przeciętnej piosenki i wg tych metod budował utwory
2. nie ma skali utworów - to są losowe dźwięki, w muzyce nazywa się to dysonans - nie pasują do siebie - proponuję abyś na keyboardzie wyznaczył sobie skalę i początkową nutkę, na początek do Twojej muzyki pasowałoby mol eolskie - najłatwiej to A jest początkiem gamy i wszystkie białe klawisze tworzą gamę kończąc na kolejnym A o oktawę wyżej - optymalnie gdybyś zaczął się uczyć gam i skal - na sieci jest dużo poradników wszędzie
3. sample orkiestrowe są zaskakująco wysokiej jakości - na czym to układasz? czy to są instrumenty czy korzystasz z gotowych pętli? nowoczesne programy DAW mają dzisiaj możliwość wybrania dźwięku bazowego (root note) oraz skali i trzymania się ich - konkretnie proponuję Ci A aeolian. Jeśli mi napiszesz na czym to tworzysz, być może doradzę jak ustawić software.
4. nowoczesne DAWy mają dużo efektów - arpeggio, sekwencery krokowe i podobne - rób z nich użytek - one są przydatne również w muzyce klasycznej (nie mówiąc o elektronice). Poznaj DAW i jego możliwości - to środowisko, w którym pracujesz determinuje wyniki pracy i kreatywność!
5. Warto codziennie coś komponować - to praktyka czyni mistrza i daje ogromną frajdę oraz dużo radości (ta pasja jest wspaniała). Czytałem kiedyś opinię zawodowca:
"amatora od zawodowca odróżnisz powtarzalnością rezultatów"

Tyle mądrzenia się
Pozdrawiam
fotex
zaufany użytkownik

Robe te kawałki na musescore 2.1
fotex
zaufany użytkownik

Czym s a sample orkiestrowe.Ja ukladam muzyke używając nuty i pięciolinie.
domik
zaufany użytkownik

Prawdę mówiąc to go zupełnie nie znam - to nie jest DAW tylko program do notacji muzycznej, to dzisiaj spora różnica. Właśnie go ściągam, aby się zapoznać.

Lubię nowy soft muzyczny - zawsze warto zapoznawać się z czymś innym.

Proponuję, abyś pisał muzykę w DAW, jak Cubase, Reason, FL, Ableton, Bitwig czy Renoise , Reaper.

One wszystkie, podobnie jak porządne instrumenty VST i nie tylko, są płatne. Jednak warto - służą wielką pomocą i umożliwiają szybsze i łatwiejsze komponowanie. Efekty są znacznie lepsze niż w programach do notacji;
Nawet poleciłbym Ci komponowanie w Magix Music Maker (jakaś wersja powinna być darmowa), ściągnij zapoznaj się. nowoczesne DAW umożliwiają wydruk notacji muzycznej (Sibelius - stworzony ściśle pod notację, Dorico - jw., Cubase - notacja to opcja) oraz - co ważniejsze - posiadają sprawdzone narzędzie do komponowania :"piano roll"
Zapisuje się tam melodie intuicyjnie i nie ma konieczności znajomości nut - edycja jest łatwa i można zapisać automatykę, czego już nie zrobisz w programie do notacji

Ja bym zaczął właśnie od DAW-ów (polecam zapoznać się z cenami i wersjami demo)

Pozdrawiam

PS - program, którego używasz nie za bardzo nadaje się do komponowania dzisiejszej muzyki, raczej bym go polecał dla ludzi, którzy zawodowo zajmują się wprowadzaniem nut oraz grajków wszelakich.
domik
zaufany użytkownik

sample to pliki wave, które mogą zostać użyte w DAW (program, którego używasz na to nie pozwala), tak samo nie można użyć instrumentów wirtualnych z tego, co widziałem (a ja dopiero raz go odpaliłem)

no i generalnie do bardziej skomplikowanych aranżacji się nie nadaje (ale pewnie są ludzie, którzy robią cuda)
fotex
zaufany użytkownik

Co do wav to poprostu daje sie na eksportuj i otrzymujemy wava.
fotex
zaufany użytkownik

''3. sample orkiestrowe są zaskakująco wysokiej jakości - na czym to układasz? czy to są instrumenty czy korzystasz z gotowych pętli? nowoczesne programy DAW mają dzisiaj możliwość wybrania dźwięku bazowego (root note) oraz skali i trzymania się ich - konkretnie proponuję Ci A aeolian. Jeśli mi napiszesz na czym to tworzysz, być może doradzę jak ustawić software.""
Czy pisząc ""sample orkiestrowe"" masz na myśli fragmenty kawałków z kilkoma instrumentami naraz.Może da się je wyciąć z utworów i sprzedać je na soundrop
domik
zaufany użytkownik

każdy program muzyczny umożliwia export do wave, chodzi o import jako sample - czyli na ścieżkę audio bezpośrednio, czy też sample jako instrument - tzw. sampler - sprzęt grający właśnie wave-ami (może być to sampler zewnętrzny lub instrument wirtualny), wave można też importować na ścieżkę audio jako pętla (najpierw jednak należy taki wave obrobić i zrobić z niego pętlę).

Ale program, z którego korzystasz nie ma takich możliwości (a dzisiaj to podstawa)
domik
zaufany użytkownik

znalazłem Ci darmowy program DAW, bardziej zabawkę ale coś już można zrobić - przypomina mi FL i można wprowadzić się w świat wirtualnych instrumentów i sekwencerów.

http://www.singlecellsoftware.com/caustic

jest wersja dla windows i innych systemów - posłuchaj dema - robi wrażenie!

Powodzenia i miłej zabawy
fotex
zaufany użytkownik

Dzięki :D
fotex
zaufany użytkownik

A może szarpnąć się na legalny fl studio.Może mi doradzisz gdzie w sieci mogę kupić po rozsądnej cenie kupić takowy program oraz książkę do nauki pracy na tym programie.
domik
zaufany użytkownik

ja ostatnio kupiłem na allegro nowy FL producer za 250 zł - okazyjna cena. Mam kontakt jeden do klienta, który takie rzeczy sprowadza z amazonu (sprawa jest legalna i mają uszkodzone pudełka po prostu), za 450 zł dostaniesz u niego signature edition - odradzam natomiast najtańszą, podstawową wersję - ma zbyt małe możliwości.

Zobacz jeszcze olx ale zawsze proś o aukcję na allegro i nie przesyłaj z góry żadnej kasy ani nie wpłacaj na początek 1 zł lub 2 zł - to jest oszustwo właśnie.

Polecam Ci jeszcze Reasona 995 zł - absolutna rewelacja, bije na głowę FL a cena dla Polaków jest specjalna (na zachodzie kosztuje więcej), reszta softu jest droższa - może reaper jeszcze jest tańszy ale nie używam.

EDIT: najpierw ściągnij koniecznie dema tych programów! będziesz potrzebował sterowników asio oraz klawiatury muzycznej - FL i Reason oferują co prawda klawiaturę ekranową ale praca jest bardzo trudna z nią. ASIO jest konieczne ale są darmowe sterowniki.
fotex
zaufany użytkownik

Dasz może linki na swoje kawałki.
fotex
zaufany użytkownik

x
Ostatnio zmieniony ndz maja 20, 2018 7:38 am przez fotex, łącznie zmieniany 2 razy.
fotex
zaufany użytkownik

m
Ostatnio zmieniony ndz maja 20, 2018 7:39 am przez fotex, łącznie zmieniany 1 raz.
fotex
zaufany użytkownik

mm
Ostatnio zmieniony ndz maja 20, 2018 7:39 am przez fotex, łącznie zmieniany 1 raz.
fotex
zaufany użytkownik

gfdjhfc
Ostatnio zmieniony ndz maja 20, 2018 7:40 am przez fotex, łącznie zmieniany 1 raz.
fotex
zaufany użytkownik

ooo
Ostatnio zmieniony ndz maja 20, 2018 7:40 am przez fotex, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
seebek
zaufany użytkownik

Post autor: seebek »

Przypadkowo trafiłem na reklamę programu do tworzenia muzyki, odsłuchałem kawałki jakie można na nim
tworzyć i muszę przyznać że dla mnie cudo, co o nim myślicie
http://synthmaster.com/
"Zycie ludzkie jest jak paczka kredek ... Raz kolorowe, a raz czarne, raz ostre, a raz tepe, raz dlugie, a raz krótkie, raz proste, a raz połamane...
Ale to niewazne. Najwazniejsze jest to, jaki obraz nimi namalujesz..."
ODPOWIEDZ

Wróć do „fotex”