linux na tablecie
Moderator: moderatorzy
linux na tablecie
zastanawiam sie czy mozna zainstalowac linuxa na tablecie onda v891? a kupilem go juz z dwoma systemami czyli windows i android a przydalo by mi sie wlasnie linuxa na niego zainstalowac
Re: linux na tablecie
To Android to nie linux??
Wg mnie wystarczy chyba takiego Androida zrootować...
Wg mnie wystarczy chyba takiego Androida zrootować...
no wlasnie android dziala na jądrze linuxa ale mi chodzi zeby zainstalowac ubuntu 14 bo z niego bede mial egzamin
Arm czy x86?
juz chyba mam https://www.dobreprogramy.pl/IT-Fun/Ins ... 62478.html tylko kurde zebym nie uszkodzil tableta
Jak nie znasz odpowiedzi na powyższe pytanie to się nawet nie bierz, przy arm masz przeważnie ROM a przy x86 możliwość instalacji z powodu UEFI lub BIOS.
no powiem szczerze ze nie slyszalem o procesorach arm i x86 ale teraz co czytam to arm jest stosowany przewaznie w telefonach i tabletach zeby one pobieraly mniej mocy i zeby wyzej wymienione urzadzenia nie przegrzewaly sie i dzieki bo czego sie nauczylem
i to ma znaczenie jaką architekture ma moj procesor w tablecie przy instalacji linuxa?
Ostatnio zmieniony pn gru 11, 2017 8:35 pm przez schizek, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak arm to masz duże szanse zepsuć tablet przy ingerencji w oprogramowanie, przy x86 masz szansę o ile ma BIOS/UEFI, jak nie ma to nie bierz się.
Lepiej poszukaj LineageOS/CyanogenMod, ponieważ warto o ile jest wspierany tablet przez twórców.
Lepiej poszukaj LineageOS/CyanogenMod, ponieważ warto o ile jest wspierany tablet przez twórców.
https://www.pcworld.pl/news/ARM-kontra- ... 94559.html
tu pisze ze we wszystkich smartfonach i tabletach jest arm bo jak pisalem wyzej pobierają mniej mocy i wedlug twojej filozofi nie powinno byc w nich biosa a jest
tu pisze ze we wszystkich smartfonach i tabletach jest arm bo jak pisalem wyzej pobierają mniej mocy i wedlug twojej filozofi nie powinno byc w nich biosa a jest
Starsze tablety z Windowsem czasem mają x86, rzadko to rzadko ale się zdarza szczególnie że masz DualBoot.
no czyli w tych starszych jak jest x86 to jest bios ale ja dalem artykuł co pisze ze w tych nowszych jest arm a one tez mają biosa a ty piszesz ze w arm nie ma biosa, wiec....?nie rozumiem